• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Simulacija i instalacija invertirane EFA

Autor 9A3IG, 01. Siječanj 2019, 21:40:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IG

U prilogu je SWR tabela jedne invertirane EF antene dužine 40 m sa zavojnicom malog induktiviteta, 2 metra od napojnog transformatora, izmjerena sa MFJ259B na anteni kao i na kraju 25,5m kabela. Antena je uzemljena sa 4m kabela koji sudjeluje u formiranju EM polja kao i 15 metara koaksa do feritne prigušnice na opletu te 10 metara koaksa koji nije uzet u simulaciju.
Simulacija montirane antene poklapa se sa dobivenim mjerenjima na višim bandovima. Na nižim bandovima rezultati SWR-a se ne slažu, vjerojatno trafo 50:1 sa svojom jezgrom pridonosi razlici i karakterizira konačni profil. Međutim, antena funkcionira (resonira) na skoro svim bandovima, bez antenske kutije. Efikasnost na 80m je malo manja, vjerojatno 90%. Usmjerenje na višim bandovima je taman za DX, a na 80m je grijalica oblaka.

Vy 73  de 9a3ig.

9A5CZI

Koristim verziju ove antene za 40-20-15-10m područje (duljina cca. 20m). Antena je, zahvaljujući kompenzacijskoj zavojnici 2m od transformatora, rezonantna na sva četiri banda sa solidnim swr-om bez korištenja tunera.
Efikasnost ove antene u odnosu na dipol najviše ovisi o efikasnosti prilagodnog transformatora i kreće se od jadnih 50% (ili čak i lošije) pa do cca. 90%.  Konkretno, transformator s omjerom transformacije impedancije 1:49 (2:14 omjer zavoja) napravljen s jednom jezgrom FT240-43 ima efikasnost maksimalno 70%. Isti trafo s dvije jezgre ima efikasnost maksimalno 85%, a s tri jezgre maksimalno 90%. To znači da treba jako paziti s kojom snagom se radi kao ne bi došlo do pregrijavanja trafića. Trafo s tri jezgre FT240-43 je okvirno pogodan za snagu do 1000W SSB, 500W CW ili 200W digital.
Za veće snege i nešto bolju efikasnost je potrebno koristiti jezgru FT240-52.

U prilogu je slikica mojeg transformatora sa tri jezgre FT240-52. Iako radim sa snagom manjom od 100W odlučio sam se za skuplju varijantu jezgre zbog bolje efikasnosti.

73

9A5CW

Ako sam dobro proucio FT240-52 po datasheetu najbolje radi od 10MHz navise ;)
Materijal 43 je najbolji za rad od 80m pa navise...
3 jezgre, stackirane trebale bi izdrzati snagu do 3kW upotrebom prave žice... sa teflonskom izolacijom. Stackiranjem se mijenja induktivitet na višim bandovima. Na samu jezgru može se namotati teflonske trake...ona za vodoinstalatere, najvise zbog toga jer lak na žici s vremenom puca .
Efikasnost samog baluna ovisi o spregi namotaja (prva dva upredena namotaja su jako bitna), kondenzatorom u paraleli postize se bolja rezonancija i niži SWR na 10m, velik utjecaj ima i promjer žice antene...
Antena je kompromis za one koji žele raditi na više bandova bez tjunera, da bi antena radila na više bandova trebalo bi početi sa cca 43m (80-10m)dužine, tj. 21+m za rad na 40, 20,10m.
Na netu ima dosta komercijalnih i homemade rijesenja i sva su u principu vise manje ista uz dodatke prigušnica par metara od samog kraja da bi se postigla rezonanca na jos kojem bandu.
Upotreba common mode choke se preporuča, moze ga se načiniti sa istom FT240-43  jezgrom i RG58 ili nekim boljim coaxom.
Najbolja komercijalna riješenja sam vidio kod Danny-a E73M, Myantennas.com, jednu od tih antena koristio je Braco E77DX radeci sa Maldiva kao 8Q7DX i signalom od s9 na 40m. Mislim da je koristio spyderbeam fiber pa je vecina žice bila u vertikali u invL konfiguraciji uz apartman na moru.

lp,
HNY 9A5CW
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A5CZI

Citat: 9A5CW  u 02. Siječanj 2019, 10:15:56
Ako sam dobro proucio FT240-52 po datasheetu najbolje radi od 10MHz navise ;)
Materijal 43 je najbolji za rad od 80m pa navise...

U praksi je situacija da se trafići s jezgrom 43 najviše griju na 80m bandu i taj band im je najkritičniji za rad.
S druge strane materijal 52 ima drastično manje gubitke i zagrijavanje baš na donjim bandovima, a na gornjim bandovima se 43 i 52 ponašaju podjednako.
Osim toga materijal 52 ima deklariranu curieovu temperaturu iznad 250 stupnjeva, a materijal 43 iznad 130 stupnjeva, što znači da će zagrijavanjem jezgre materijal 43 kod gotovo duplo niže temperature izgubiti magnetska svojstva nego materijal 52.