Pa, možda si u pravu da nije upisana moja plaćena članarina. Ali i dalje aplikacija ne radi kako treba. Nisam platio clanarinu, nisam ni član hrs ni kluba. Odkud sam onda uopće na popisu?
? Jedini pravi odgovor je nema podataka. A ne prazno mjesto u kućici. Sutra zovem hrs da vidim da li sam uopće član ili ne
Pozdrav Damir.
Ne znam na koji "popis" misliš, ali pokušat ću objasniti kako ide princip rada: kada pojedinac položi radioamaterski razred, i ti se podaci dostave u HRS, stručna služba u evidenciju upiše novu osobu. Tu osobu dodijeli na matični radioklub (po kojem se ključu to radi treba provjeriti sa stručnom službom). Zatim, kada se izda prijedlog pozivne oznake, taj se podatak veže za upisanog pojedinca, s datumima važenja (datum kada je izdan i datum kada prestaje važiti (ovaj se datum stavi x godina u budućnost ili ostavi prazno)). Isto tako, kada pojedinac plati članski doprinos HRS-u uplatom svome radioklubu, radioklub to uplati na račun HRS-a, a stručnoj službi dostavi popis pojedinaca koji su platili članski doprinos. Tada stručna služba u aplikaciji napravi novi zapis o plaćenoj članarini i taj podatak također veže za pojedinca. Tako imamo podatak kada je tko platio članski doprinos (odnosno, kada ga je radioklub za njega proslijedio u HRS) i koje sve pozivne oznake taj pojedinac ima (povijest pozivnih oznaka, trenutne važeće, posebne pozivne oznake, ...).
S druge strane, imamo HRS portal. Ovdje se registriraju i prijavljuju korisnici neovisno o tome jesu li platili članski doprinos savezu ili ne. Registracija im omogućuje oglašavanje u malim oglasima i diskusiju na forumu (s obzirom da je zajednička prijava za naslovnicu i forum). Da nebi radio poseban portal i prijavu samo za elektronske usluge HRS-a (novo korisničko ime, nova lozinka, ...), napravio sam poveznicu između portala i aplikacije za evidenciju članstva.
Ta poveznica provjerava dali je korisnik koji je logiran platio članski doprinos (odnosno, je li za njega klub proslijedio uplatu i dostavio specifikaciju te uplate). Ako je, nudi mu se mogućnost preuzimanja Potvrde i Prijedloga. Nakon tvoje primjedbe, postavio sam da link za preuzimanje vide samo oni za koje je evidentiran članski doprinos, da se dodatno smanji zbunjivanje s otvaranjem "prazne stranice".
Nadam se da sam ti s ovim uspio približiti kako sustav radi. Ako imaš još pitanja, slobodno pitaj. Pokušat ću ti odgovoriti na sva pitanja koja su u mojoj domeni.
Jesi li uspio provjeriti podatke sa stručnom službom u savezu?
Također, naveo si da "sve curi". Dali možeš navesti još neke probleme u radu weba (bilo kojeg od HRSovog weba ili dijela weba)? Ako imaš prijedloge za poboljšanje, to također možeš navesti.
...
Ne znam za sto ce nam koristiti te potvrde?
HAKOM-u ne treba potvrda ako vec imas pozivnu oznaku i dozvolu koja ti je istekla. Dozvolu produzis ispunjavanjem obraska sa HAKOM WEB-a, prilozis staru dozvolu i stvar rijesena..
Jos bi mozda to i malo smisla kada bi samo ti koji su platili clanski doprinos imali pristup WEB-u? Ovako, dok se moze logirati bez obzira na placeni clanski doprinos, cini mi se da to nije bas smisleno...
Pozdrav Mark.
Ispravi me ako griješim, ali, komentari koje si ti dao su zapravo prijedlozi za promjene u poslovnim procesima. Nisam siguran u proceduru, ali vjerujem da takve promjene može predložiti i izglasati vodstvo HRS-a. Aplikacija pomaže u poslovnom procesu, ona ga ne mijenja. I ti i Ivo (9A3TY) ste dali slične komentare. Možda je vrijeme da se zaista poslovni proces promijeni?
Ako može evo još jedan prijedlog - da se otvori mogućnost radioklubovima da direktno (on-line) mogu downloadati račun za uplaćenu članarinu i članske doprinose kao i da mogu ažurirati podatke o svojim članovima za koje su uplatili članske doprinose. U prijevodu, stručna služba upiše iznos koji je klub uplatio (i izgenerira račun) a klubovi po potrebi (ako dođe novi član ili se promijene podaci postojećem članu) unose / editiraju ostatak podataka : ime, prezime, oib, adresu, tip člana (mladi/odrasli/član obitelji ili što god bilo definirano pravilnikom o članarini i članskim doprinosima). Ionako su to podaci koje klubovi dostavljaju HRSu pa je logično da imaju ovlasti unosa / editiranja.
Također bi mogli napraviti i online upload vjerodajnica i svih ostalih stvari koje klub (a ne pojedinac) dostavlja HRSu uz (obvezno) generiranje potvrde o zaprimanju kako poslije ne bi bilo "nisam čuo / nisam vidio" tj. nisam primio.
Pozdrav Ivo.
Zahvaljujem na konstruktivnom komentaru. Međutim, i ti ovdje ideš u sferu promjene poslovnih procesa. Iskreno, aplikacija nije zamišljena kao ERP, već kao aplikacija za evidenciju članstva. Naravno, može se dodati i dio koji ti pričaš, međutim: za sada se klubovi ne mogu registrirati na HRS portal (stari razlozi: nije se htjelo da se na forumu piše pod klupskim znakom, nego da se zna tko je što napisao). Zatim, pojedinci koji su uplatili članski doprinos su (gotovo sigurno) već upisani u evidenciju, sa svim svojim podacima (bar bi trebali biti, u trenutku polaganja ispita), pa bi eventualno došla u obzir izmjena podataka, a ne i unos novih.
Online upload vjerodajnica nebi donio ništa novo niti bolje (usput, aplikacija podržava unos funkcija koje pojedinac obnaša u radioklubu, evidenciju vjerodajnica i slično). Ono što bi bio korak napred, je eventualni "self-service" portal za klubove i pojedince, gdje bi onda sve ovo bilo napravljeno. Osobno, ja bi ovaj dio ostavio za sljedeću fazu. Nakon što se revidira poslovni proces i, eventualno, uspostavi novi ili izmijeni postojeći, te nakon što se evidencija članstva / aplikacija "uhoda".
Marko, 9A8MM