• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Moguća šteta uzrokovana RF poljem

Autor 9A5CAN, 02. Listopad 2018, 19:06:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5CAN

Pozdrav svima, imam pitanje u vezi potencijalno opasnih radnji ;D Imam specifičnu situaciju gdje mi je horizontalni razmak između HF-longwire/randomwire i VHF/UHF X50 svega pola metra. Kolika je šansa da HF 100W skuri prijemnik na VHF/UHF 50W uređaju i obratno u slučaju kada su oba uređaja upaljena? Drugo pitanje je, je li moguć nastanak štete na prijemniku ako je uređaj ugašen?

9A5CAN

9A2Z

Pozdrav Nikola! Kod mene je bio isto razmak GP HF antene i GP VHF antene oko pola metra.
Ja sam "skuril" dva puta sa KV-om UKV prijemnik. (PIN-diode). Ne znam dali je to moguće
kada je UKV uređaj ugašen. To je potencijalno opasna radnja    ;D

73!
Stef 9A2Z

9A5CAN

Štef, zahvaljujem na odgovoru. Vrlo brzo si me uvjerio da se ne isplati zafrkavati :D Znači moram primjenjivati isti princip kao i do sada, radi samo na jednom uređaju, drugi je isključen i odspojena antena.
Kako se manifestirao tvoj problem kada si skurio prijemnik?

73
9A5CAN Nikola

9A2Z

Ovako, prvi puta nisam znal da budem skuril UKV prijemnik sa KV signalom a drugi puta sam zaboravio isključiti UKV i opet sam ga skuril Hi. Greška se manifestira da ti fali prijema. Sva sreća što ima te PIN diode koje su kao osigurač da VF nije dalje otišel u prijemnik. Popravak izvršio Robi 9A4R dobar stručnjak, ima sav potreban alat za lemljenje SMD tehnologije i znanje . U svakom slučaju napravi malo veći razmak između antena.

73!

9A5TD

Nekada su DOBRI uredjaji imali BP filtere na ulazu front enda...  :-)