• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Hrvatski srednjoškolci razgovarat će s astronautima u svemiru

Autor 9A4NA, 15. Siječanj 2018, 08:57:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A4NA

Pozdrav svima,
Na Indexu objavljeno.
Hrvatski srednjoškolci razgovarat će s astronautima u svemiru
Link:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-cetvrtak-uzivo-na-indexu-hrvatski-srednjoskolci-razgovarat-ce-s-astronautima-u-svemiru/1019045.aspx
Posebno mi bode oči:
Amaterska astronomkinja, zaljubljenica u SF, svemir i znanost uopće, kaže da je u njezinoj školi sve spremno za ovaj događaj. Odabrano je 20 najboljih pitanja koja su smislili učenici, osigurana je tehnička potpora, među ostalim i posebna telefonska linija HT-a, tiskane su majice s posebnim logom koji je kombinacija loga škole i ISS-a, a već se zna i da će svemirski sugovornik učenika biti Scott Tingle, NASA-in astronaut i inženjer leta.
Pa nije valjda moguće da nema ni r od radioamatera u ovoj priči.
>:( >:( ???
73
9a4na

9A2EY

Pozdrav Željko,
Evo nekoliko informacija koje uključuju R kao radiamater:

Quick list of scheduled contacts and  events:

Prva srednja informaticka škola, Zagreb, Croatia,  telebridge via
VK6MJ
The ISS callsign is presently scheduled to be  NA1SS
The scheduled astronaut is Scott Tingle KG5NZA
Contact is a go for:  Thu 2018-01-18 08:46:52 UTC 34  deg

ARISS  is always glad to receive listener reports for the above
contacts.
ARISS  thanks everyone in advance for their assistance.  Feel free
to send
your  reports to aj9n@amsat.org or aj9n@aol.com.

Listen for the ISS on  the downlink of 145.8Ø  MHz.

All  ARISS contacts are made via the Kenwood radio unless otherwise
noted.

Dakle, radi se o telebridge vezi: škola ima telefonsku liniju do radioamatera koji se nalazi u području kojim prolazi ISS, a radijska veza ide od njega do ISS-a. U ovom slučaju to je Martin, VK6MJ. To je prva ARISS  telebridge veza iz Hrvatske. Nećemo moći ništa čuti na 145,800 MHz, ali se nadam medijskom praćenju i informacijama.

73 de Željko, 9A2EY

9A6XX

Nažalost, radioamateri sami sebi često zabiju nož u leđa, s telebridge verzijom ISS kontakta de fakto se eliminira direktna promocija radioamatera. Iako se u tekstu navodi ime našeg koordinatora, novinar u kontekstu cijele priče ne vidi razlog spominjanja radioamatera.

To i dalje ne znači da treba kukati nad time, telebridge je za sada samo opcija. Više je tužno da srednje škole same iniciraju kontakte i apliciraju na tu ideju, umjesto da inicijativa krene od radioamatera - Radioklubova.
Radioklubovi vrlo lako mogu doći do puno medijske pažnje, jako dobrog odnosa sa školama, a i nešto novaca za ovakve projekte.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Evo, pa da i Hrle da jedan smisleni pravorijek  ;D

Uvijek sam se pitao šta mu ga dođe taj STEM?
STEM ovamo STEM onamo a to je u biti kad nekoga na drugi kraj svijeta nazoveš telefonom.
Samo šta se to u STEM-u valjda zove telebridge a mi seljaci to zovemo telefon.
Baš me zanima da li će učenici sami nazvati telefonom ili će i to za njih netko obaviti?
Sumnjam da bi iz prve znali "okrenuti" Australiju.
Kakve mi invalide od djece radimo.......

Long live Alexander Graham Bell.......   and the Telebridge

9A8MM

Citat: 9A4NA  u 15. Siječanj 2018, 08:57:22
Pa nije valjda moguće da nema ni r od radioamatera u ovoj priči.

Kao što su Željko i Hrle napisali, nažalost, moguće je. Iako su ARISS school kontakti prvenstveno zamišljeni kao radioamaterski projekt, postoji mogućnost i telebridge kontakta. U takvoj konfiguraciji škola ne mora imati nikakve veze s radioamaterizmom.

U slučaju Prve srednje informatičke škole to je upravo tako. Vidjeli su otvoreni poziv, ispunili prijavnicu i u rekordnom roku (ispod 3 mjeseca od prijave) dobili termin kontakta. U školi imaju koordinatora (Tihanu, koja je davala izjave za ovaj članak) i tehničku osobu, jednog od profesora, koji je odradio testiranja (spajanje in/outa na razglas, mikrofonija, echo, ...).

Citat: 9A2EY  u 15. Siječanj 2018, 09:21:03
Dakle, radi se o telebridge vezi: škola ima telefonsku liniju do radioamatera koji se nalazi u području kojim prolazi ISS, a radijska veza ide od njega do ISS-a. U ovom slučaju to je Martin, VK6MJ. To je prva telebridg veza iz Hrvatske. Nećemo moći ništa čuti na 145,800 MHz, ali se nadam medijskom praćenju i informacijama.

Najavili su live prijenos na Indexu, očekuju predstavnike radijskih i TV medija. Telebridge zapravo ide na sljedeći način: NASA nazove radioamatera koji radi kontakt, nazove školu gdje su učenici koji postavljaju pitanja i, ako nema moderatora u školi, nazove moderatora. Pripremio sam skriptu za moderatora, u kojoj sam kroz par odlomaka predstavio radioamatere, čime se oni bave i zašto bez njih ovaj kontakt nebi bio moguć. Taj dio će se pročitati nekoliko minuta prije samog kontakta, pred svom publikom, a nadam se da će se taj dio i prenositi.

Citat: 9A4QV  u 15. Siječanj 2018, 10:13:18
Samo šta se to u STEM-u valjda zove telebridge a mi seljaci to zovemo telefon.

Mislim da je ovdje stvar terminologije, da se razlikuje obična telefonska veza (između dva sugovornika) od ovoga što mi radimo (telefon do radioamatera, i onda simplex do ISS-a).

Marko, 9A8MM

9A9R

;D >:(

Gle čuda!

Izgleda da su FT8, WJST, itd.... pomutili um?
Pričaš sa svemirom i ljudski glas se čuje iz zvučnika????  Strava.....

Čak je telekom pomogao....Kolega iz Australije ima te tehničke mogučnosti da poveže
NASU, svemir, i telefonsku kompaniju.......sa nekom školom u CRO.

:P

Telebridge.....prva veza iz CRO???? Nemoguće.

Ima li netko živ, tko se sjeća PHONE PATCH naprave. Ima li netko taj zvučnik od Yaesua sa nekim čudnim priključcima?

Obalna radio postaja RIJEKARADIO koristila je to prije recimo  60 godina.
Zadnje kad ste se mogli sjetiti telebridge usluge je u DOMOVINSKOM RATU.  Očito su svi izginuli.

:-[

GL Vlatko 9A9R

9A6WW

Pozdrav svima,

Citat:Mislim da je ovdje stvar terminologije, da se razlikuje obična telefonska veza (između dva sugovornika) od ovoga što mi radimo (telefon do radioamatera, i onda simplex do ISS-a)

Naravno da je to stvar terminologije. Sjećam se da smo mi to u osamdesetim godinama zvali "phone patch", bio je za to i poseban uređaj uz naš Yaesu u klubu (danas bi rekli interface). No to nije bit ove diskusije.

Iznenađuje me što neki u ovoj diskusiji misle da škole ne mogu bez 9A radioamatera.  Naravno da mogu i moraju. Uostalom, ako u školi i ne znaju za 9A radioamatere, greška sigurno nije na strani škole. U diskusiji se indirektno i proziva dotična profesorica zbog zaobilaženja radioamatera. Jeste, ARISS je radio-amaterski projekt, ali ako link školi ne nudi nitko u 9A, ima tko će u VK. Da je netko u 9A (klub, savez, privatni vlasnik stanice) ponudio školi da će tamo instalirati stanicu preko koje će se ostvariti razgovor, sumnjam da škola ne bi pristala na takvu (bolju) soluciju. Kad ćemo se jedamput riješiti tog stava da zbog vlastitog nerada prozivamo one koji nešto nude ili rade ?

Za kraj, citat s ARISS stranice (gdje je i prijava koju je škola popunila):

Citat:ARISS Educational Contacts Can Be Performed in One of Two Ways:     

•a DIRECT radio link between an amateur radio station set up in your school and the amateur station on board the ISS
•a TELEBRIDGE, where a dedicated ARISS amateur radio ground station, located somewhere in the world, establishes the radio link with the ISS. Voice communications between your students and the astronauts are then patched over regular telephone lines.

One of the goals of this program is to involve students with amateur radio and to provide an opportunity to learn about radio science.

73's

P.S. naknadno dodano za 9A9R: Sorry Vlatko što se djelomično preklapam s tobom...  pisali smo istovremeno pa nisam vidio tvoj post prije slanja. Lijep pozdrav.

9A6XX

Nije ovdje uopće poanta u telebridge-u, mobitelima ili telekomima... ko da je neka znanstvena fantastika raditi ISS na 2m.

Ovo je prilika da radioamateri prezentiraju svoj hobi, da omoguće mladima jedan zanimljiv događaj komuniciranja uživo sa ljudima izvan planete zemlje. To ipak predstavlja svojevrsnu privilegiju i doseg čovječanstva i zasigurno će tim mladima ostati u sjećanju. Neke možda zainteresira i sl. To je poanta STEM buzzworda, da se pošalje poruka važnosti znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike...

Da želi, NASA tehnički može istog trena eliminirati radioamatere iz cijele ove priče, pa se ne treba zanositi time što radioamateri jesu ili nisu. Vidim neki nisu odolili i da ispod index članka pokušaju veličati radioamatere (ko da nekog točno zanima što netko telefonom zove radioamatera na drugom kraju svijeta), a u točno 10 godina od prvog kontakta iz svih 100 klubova u RH samo se je još jedan sjetio napraviti ovako nešto (iako imamo Marka, 9A8MM kao regionalnog koordinatora).

Za 2018. za Hrvatsku postoji samo prijava iz Daruvara. Opet ćemo se smijati kako netko radi s telebridge-om i zaobilazi radioamatere u širokom luku (a mi po običaju tako pametni...)

73,
Hrle - 9A6XX

9A3LI

Citat: 9A6XX  u 16. Siječanj 2018, 10:29:10
Nije ovdje uopće poanta u telebridge-u, mobitelima ili telekomima... ko da je neka znanstvena fantastika raditi ISS na 2m.

Upravo tako a čisti dokaz je:
https://youtu.be/AZQNQwZXHQw
https://youtu.be/To6jy5wGdEk

I da ne pišemo koliko je to bilo jednostavnje za vrijeme MIRa, sve si mogao dogovoriti na S20 ili S22,
još da je netko znao Ruski.......
:)

9A4QV

Ma jel'to drže telebridge u ruci? I to onaj koji nema mikrofonije?

"Houston, Tranquility Base here.
The Eagle has landed.

That's one small step for man, one giant leap for mankind."

OVER ;D

9A2EY

Drago mi je da su djeca uspjela!
Marko, hvala i Tebi kao koordinatoru!

73 de Željko 9A2EY

9A8MM

Citat: 9A4QV  u 18. Siječanj 2018, 10:20:53
Ma jel'to drže telebridge u ruci? I to onaj koji nema mikrofonije?

"Houston, Tranquility Base here.
The Eagle has landed.

That's one small step for man, one giant leap for mankind."

OVER ;D

U Hrvatskoj ima oko 2.130 osnovnih i oko 750 srednjih škola. S astronautima na ISS-u su razgovarale samo 3. To je jedan promil. Za njih je to velik uspjeh. S tehničke strane, jedan od profesora u školi, sam je izvukao audio iz telefona u miksetu. I to možemo reći da je jednostavno i da se može za $1 kupit gotovo. Ono što je činjenica je da su i dalje oni treća škola u Hrvatskoj koja je to napravila, odnosno da su napravili nešto što više od 2.877 drugih škola nije. Druge škole rade druge stvari, neke od njih su i jedine u Hrvatskoj koje to rade, i za svaku od njih i za svaki od tih projekata možemo reć "That's one small step for man, one giant leap for mankind". Ili im možemo pomoći u tome, svatko na način na koji može. Odabir je na svakom od nas.

Naravno da se atraktivnost "telefonske veze" ne može mjeriti s radioamaterskom vezom, ali mogućnosti ARISS programa su takve da se može ići na jednu ili drugu soluciju. Puna snaga projekta je kad se u školi uspostavi radioamaterski program, pripreme novi radioamateri, provode tečajevi i polaganja i u sve to ukomponira ARISS kontakt - u čemu je 9A1A / 9A1RBZ odličan primjer.

Citat: 9A2EY  u 18. Siječanj 2018, 12:34:22
Drago mi je da su djeca uspjela!

Medijski odjek je bio odličan: svi dnevnici, vijesti nekoliko radijskih postaja i dobar broj internet portala:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-na-indexu-nasi-ucenici-uskoro-pocinju-razgovor-s-astronautima-u-svemiru-doznali-smo-pitanja/1020095.aspx

https://www.facebook.com/yammat.fm/videos/1613861448705692/

https://www.facebook.com/tportal.hr/videos/10155291663931868/

https://www.24sata.hr/tech/na-liniji-sa-svemirom-ucenici-pricali-s-astronautima-na-iss-u-556899

https://www.vecernji.hr/techsci/ucenici-zagrebacke-srednje-skole-razgovarali-s-astronautom-na-iss-u-1220675

https://www.pixsell.hr/agencija/pxl-standard-news/zagreb-ucenici-informaticke-skole-uzivo-razgovarali-s-astronautom-scottom-tingleom-galerija-891030/

http://www.teen385.com/funzone/zanimljivosti/zagrebacki-ucenici-dobili-wow-priliku-razgovarat-ce-s-astronautom-u-svemiru

http://vijesti.hrt.hr/425667/hrvatski-srednjoskolci-razgovarali-s-astronautom-na-iss-u

https://dalmacijaplus.hr/hrvatski-srednjoskolci-razgovarali-s-astronautom-na-iss-u/

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/pogledajte-sto-je-astronaut-medunarodne-svemirske-postaje-tijekom-leta-rekao-zagrebackim-srednjoskolcima-foto-20180118

http://radio.hrt.hr/radio-sljeme/clanak/ucenici-razgovarali-s-austronautom-s-meunarodne-svemirske-postaje/162438/

Marko, 9A8MM

9A4QV

Marko pozdrav,

Kao što sam naveo u jednom drugom postu, sve pojave se mogu objasniti matematikom.
Neukom puku, koji nisu vični matematici trebao se pronaći način kako nešto objasniti, tu uskaču narodne poslovice, dakle one iz naroda.....
jedna od takvih je i slijedeća:

"Ne laje pas radi sela nego radi sebe"

Evo, primjera radi, staviti ću se u ulogu prosječnog roditelja i nakon tvoje promocije medijskih linkova kliknuti ne jedan.
Čitam članak i mogu reći da mi se sviđa sve što vidim i čujem i samo riječi hvale na školu i voditeljicu projekta, BRAVO.
Hm, zašto ne bi i moj sin upisao Prvu srednju informatičku školu ?
Idem malo izguglati tu školu da vidim šta i kako će i moj sin upisati upravo tu školu.
Sve super, pet, programi, uvjeti, sve štima. Kao da ta škola nije u Hrvatskoj nego u Norveškoj, Finskoj, dalekoj Americi...
Ajde da vidim da li zadovoljava uvjete upisa i koliki je prag potreban za upis u školu. Sin je odlikaš, sve 5.0 trebao bi upasti, a i ja ga doma drilam sa arduinima, raspijima...
Nema praga za upis! Odlično!
Ali zato ima jedan drugi prag: 33.000 kn godišnje!

"Škola nema bodovni prag. Uvijet upisa je ljubav prema informatici te razgovor sa ravnateljicom.
Školarina za jednu školsku godinu iznosi 33000 kn, a može se platiti godišnje, kvartalno ili u mjesečnim ratama."

Nekako se baš čudno posložilo jedno iznad drugoga, ljebav prema 33.000 kn. Slučajnost  ;D

I sad ja računam (matematika i narodne poslovice) supruga i ja uprihodimo godišnje 100.000 kn. Hm, 33.000 kn nam je upravo godišnji izdatak za podstanarstvo.
Sine dragi, nećeš na Mjesec, ma nećeš ni telefonom pričati sa ISS-om, žao mi je...

Dakle, sasvim je normalno za privatnu školu da se reklamira na tržištu i pliva u bari sa krokodilima. To je legitimno.
Ono što je upitno je kako novinari i mediji prenose takve događaje.
Od telefona napraviti telebridge je samo minorno prodavanje magle....

Što bi rekli pojedinci - plaćena reklama, idemo dalje, takvih medijskih članaka je pun internet, ex.žutilo od štampe.
Slažem se da je kod nas bitnije biti prvi u selu nego zadnji u gradu (narodna poslovica opet).
Zanima me koliko će stranih medija, portala, foruma prenijeti ovu vijest da su učenici jedne privatne škole telefonom razgovarali sa ISS-om.

Uostalom to uopće nije radioamaterski projekt, tako da je bespredmetno trošiti elektrone na ovu temu.
Tebi osobno pohvale na trud i zalaganje za sve što činiš i pomažeš svima na polju tehničke kulture.

pozz
QV

9A3ST

Da se nadovežem na Adama, nešto o navedenoj školi, a odražava stanje u našem društvu.

Najmanji broj bodova potrebnih za upis u Tehničku školu Ruđera Boškovića, smjer Tehničar za računalstvo  - novi strukovni kurikulum u ljetnom roku 2017 je bio  77,78
(navedena škola je uspješno sudjelovala u ARISS projektu 2013 godine)

Najmanji broj bodova potrebnih za upis u Prvu srednju informatičku školu  smjer Tehničar za računalsvo u ljetnom roku 2017 je bio  46,29
(Bodovi se dobivaju na temelju ocjena u osnovnoj školi)

Znači, tko se radi loših ocjena ne može upisati u željenu "državnu" školu, a ima mogućnosti plaćanja, taj uplati željenu privatnu školu, ili fakultet, a završetkom školovanja svi imaju isti stupanj obrazovanja i ulogu u našem društvu.

Inače nisam kritičar ovakvih aktivnosti, bez obzira što je u ovom slučaju najbitniji faktor dobra organizacija i dobar telekom operater, ipak ima dodirnih točaka sa radio - amaterizmom, stvar je za svaku pohvalu.

Ali se moram složiti sa Adamom, ipak mi se čini da je ovo dobar marketinški potez navedene škole.