• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antenski stup - dozvola

Autor 9A3AG, 02. Listopad 2017, 22:05:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3AG

pozdrav svima,

zanima me da li ima netko tko je ishodovao odobrenje/suglasnost za postavljanje antenskog stupa po zakonu o jednostavnim građevinama, te temeljem čega je dozvolu dobio (znam da treba glavni projekt, ali me zanimaju stvarna iskustva). Znači ne postupak sa građevinskom dozvolom.

hvala unaprijed,

73, de Saša 3AG

9A2RD

Kod mene doma nakon tužbe susjeda gradjevinskoj inspekciji za stup od 20m uz predočenje glavnog projekta
dobio pozitivno rješenje. Iako ne spadamo pod tele-operatere u neku ruku nam njihov zakon ide na ruku te nije potrebna
gradjevinska dozvola.

73 UN

9A1UN

9A2NO

Bok!

Prema pravilniku stup do 12m ne treba nikakvu dozvolu, male i jednostavne građevine.
Iznad toga treba građevinska dozvola... itd. Nadstrešnica 3x5 je OK ali 3x5,5 ne...

73 Dino

PS: Ako si dobar sa susjedima može i koje cenat gore... ako ne, ponudi teleoperateru mjesto u dvorištu... tarapana.

9A2RD

Ne treba građevinska dozvola. Samo glavni projekt, te uskladjenost sa prostornim planom.
Ovo do 12m ne vrijedi, bar je takvo tumačenje zakona sa strane građevinske inspekcije

Koji pravilnik, odnosno koji zakon i koji članak?

9A1UN

2RD post je moj post, sri

Izvod iz NN:

Citat:PRAVILNIK

O JEDNOSTAVNIM I DRUGIM GRAĐEVINAMA I RADOVIMA

Članak 4.

Bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može se graditi:

15. Antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu;

Nigdje se ne spominje 12m visine u citavom pravilniku

9A2JK

Citat: 9A2RD  u 03. Listopad 2017, 09:13:03
Kod mene doma nakon tužbe susjeda gradjevinskoj inspekciji za stup od 20m uz predočenje glavnog projekta
dobio pozitivno rješenje. Iako ne spadamo pod tele-operatere u neku ruku nam njihov zakon ide na ruku te nije potrebna
gradjevinska dozvola.

73 UN

Što je to (i/ili kako treba izgledati) ''glavni projekt'' za stup ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1UN

Pa glavni projekt  ;D

Ovo je sadrzaj mojeg

9A2NO

Bok!
A da pogledate temu "Stup do koje visine..." iz 2007.
Da se ne ponavljamo i prežvakavamo.

73 Dino

9A1UN

Tema iz 2007. nije aktualna jer se radi o zakonu o jednostavnim gradjevinama iz 2013 i pravilniku iz 2014 koji su trenutno vazeci i po kojim sam dobio rjesenje za moj stup prosle godine.

73UN

9A2NO

Ništa se nije promijenilo, što se nas tiče, ni stari pravilnik ni novi.
U oba smo u "sivoj zoni", tj. nigdje. Kako tko tumači ono što pročita. 8)

I dalje kažem, ako imaš problema, pozovi teleoperatera... i nemaš problema. ;D ;D

73 Dino

9A1UN

???

Ne razumijem zasto komplicirat a ne iskoristit priliku i "legalizirati" stup.
Clanak 4, 15. Tocka je sasvim jasna i to prolazi provjereno.

9A2NO

Prije 2-3 godine sam podnio zahtjev za legalizaciju pomoćnog objekta u što je bio uključen i stup
12m. Arhitekt i geodeti bili, sve izmjerli, premjerli, zapisali, slikali... na kraju nacrtali i sve predali
u Ured za legalizacijeu, prije 2 godine. Prošle godine primio sam papire da je sve u redu ( nakon
kazne 500 kn ). I to je to... I nigdje ni spomena o stupu. A sve slikano, nacrtano...
Pitao sam arhitekta "Što je sa stupom"? -"Ne postoji"! -"Gdje?" -"U pravilnicima." -"Kako?"
- "Ne znam kuda bih ga stavio. Da je u pitanju mobilni operater sve je jasno. Po gabaritima ne
spada nigdje." I što bih ja trebao dalje.  ;D
73 Dino

9A1UN

Isto sam i ja odradio prilikom legalizacije kuce ali to ne prolazi. Treba posebno izradit glavni projekt te posebna prijava zupanijskom uredu za gradjevinsku. Moj projekt ima 40tak stranica i pokriva sve od materijala, karakteristika, tolerancija, sve sile, statika itd itd ima puno toga. Ako te zanima mozemo se cut direktno pa ic u detalje

9A2NO

Nema problema...
Poslije sam imao prilike razgovarati sa nekim profićima oko antenskih instalacija i ispalo
je malo čudno jednostavno... Moj stup je niži od obližnje kuće ( katnica sa potkrovljem ).
Izgrađena površina je manja od 0,5 m2 a i činjenica da je zbilja visok 12m ( rotator je
u stupu, na vrhu je oberlager i pola metra cijevi na kojoj je beam ).

73 Dino, čujemo se