Autor Tema: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)  (Posjeta: 3361 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 29
Pozdrav svima. Neki možda već i znaju, bio sam u gužvi ovih dana pa nisan stigao objaviti na forum osim kratko u temu o karti repetitora.
Vrijeme radnje 08.09.2017. u večernjim satima.
Evo c/p mog kratkog osvrta na klupskoj FB stranici:
"Jučer poslijepodne(ili bolje rečeno sinoć) smo ja, Ante 9A8RA i Siniša(stručnjak za Motorole) krenili na Labišnicu. Razlog su konstantne smetnje od talijanskog D-star repetitora čija je izlazna frekvencija na ulaznoj frekvenciji Labišnice, 431.500. Repetitor koji je smetao ima oznaku IR8UY.
Nakon dužeg vremena smo se uspili skupit, i najvažnije sredit dozvolu za pristup objektu. Ne bi bilo zanimljivo da nije bilo grešaka, pa je dozvola došla uz dosta komplikacija i zivkanja. S obzirom da obveze itd. došli smo gore oko 17:XX.
Repetitor je zeznut, kombinacija dvije GM900 uz neki minimalni sklop koji ih povezuje. Dogodilo se da smo slučajno pomakli jedan mali prekidač dok smo tražili način kako ih programirati. I to nam je oduzelo jedno 3 sata dok repetitor opet nije proradio. Dodatni problem je nedostatak bilo kakvih indikacija na repetitoru(osim signala na izlazu).
Nakon šta je proradilo, postavke su provjerene i preprogramirane, na fekvenciju 439.400 offset -7.6MHz i PL ili CTCSS 173.8Hz. Nakon toga je uštiman duplexer i ulazni filter, to je također potrajalo. Uspjeli smo dobiti nekih 14W na izlazu iz duplexera, i -116dbm osjetljivosti. To je zadovoljavajuće, a na uho sa lošijih lokacija repetitor radi isto ili zanemarivo bolje. Znači, posal uspješno odrađen. Osim šta smo proveli gori 7 sati i došlo doma iza ponoć. Ali bitno je da je rješeno, i da su svi zadovoljni. Također smo skinili opremu koja je nepotrebna na lokaciji i nema dozvolu, smjestili repetitor i ispravljač na policu, tako da izgleda dosta urednije. Mislim da smo rješili problem talijana, bar smo se makli od tog D-stara kojem smo pisali mailove i nije imao sluha za naše probleme. Sad i ako budu na frekvenciji, bar ih nećemo čut zbog subtona. A frekvencijom smo se "digli" iznad njihovih izlaza repetitora.
Velika zahvala gospodinu Siniši, koji nije radioamater, ali je išao s nama sa svom opremom nakon cilog dana na poslu, i još nakraju detaljno štima duplexer da proba izvuć koji dbm osjetljivosti.
Eto ga, znači 439.400, -7.6Mhz, 173.8Hz bez odaziva(zadrške)"

Na ovo imam komentar, tj. pitanje.
Primjetio sam da su skoro svi UHF repetitori kod nas(osim 2 mislim) u praktički pola dostupnog dijela banda. I vidim zašto, svi izbjegavaju dio na kojem su izlazi talijanskih repetitora(na našim ulaznim frekvencijama)
Bez obzira što smo izbjegli ulaze, čujem neke aktivnosti u pozadini dok repetitor ostane u TX pola sekunde nakon puštanja PTT. Ima li netko detaljna saznanja o talijanskim kanalima, tj. postoji li ijedan repetitorski kanal da oni ne smetaju? Jer na ovome 431.800 bi trebao biti njihov ulaz repetitora. Pregledano po njihovim tablicama. Možda je, ali s obzirom da im je na UHF sve "naopako" zanima me iskustvo drugih koji imaju saznanja i iskustva sa smetnjama na drugim repetitorima na sličnim kotama. Ili nema druge nego birati neki kanal s rasterom 12.5. Iako slušanjem je utvrđena velika količina "smeća" uključujući Dstar i slično na našim ulazima i izlazima, nekakve telemetrije, jače i slabije i slično. I to na nekih 200m ASL na Čiovu.  Reklo bi se ne zna se tko pije a tko plaća :D
Ako nekoga zanimaju slike, najbolje pogledajte na https://www.facebook.com/groups/118844994856193/
Pozdrav svima
9A3DZK
« Zadnja izmjena: 18. Rujan 2017, 01:13:33 od 9A3DZK »

Offline 9A5TD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 482
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #1 u: 19. Rujan 2017, 21:29:29 »
Svaka cast na odradjenom poslu  :)

No drugi puta kada ides na cuku ponesite neki podesivi BP filter koji moze ici od kroz cijeli HAM band na UHF i snimite sto ima u spektru jer sa talijanske strane nema cega nema, znaci od telemetrije koja tu nikako ne spada do mase DMR/DSTAR repetitora koji u pravilu imaju TX na nasem RX podrucju.

Ako UVIJEK cujes neke aktivnosti na ulazu kada radi rep. bez modulacije te ako su uvijek slicne vrlo vjerovatno imas malo kuhanja radi SWR-a na anteni ili ste duplexer podesavali sa jednim kablovima a onda u sustav spojili sa drugim kablovima.

-116 dBm je vise nego dobro, no i to je trebalo mjeriti preko couplera sa spojenom antenom da bi znali pravi-stvarni rezultat. U svakom slucaju ako ste zadovoljni sa rezultatima nema potrebe sada sitnicariti. Jako dobro znam sto znaci ici na neku takvu lokaciju i ubiti se od posla koji potraje 6-sati a po planu je trebao trajati cca 45 min..

Palac gore !!!
« Zadnja izmjena: 20. Rujan 2017, 09:43:14 od 9A5TD »

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 29
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #2 u: 03. Lipanj 2018, 23:55:47 »
EVO NAS OPET!!
Pozdrav kolege. Nakon zadnje promjene frekvencije, radi upada talijanskog D-star repetitora(njegov izlaz na naš ulaz) OIV je radi problema sa prodorom vode, radio rekonstrukciju krova. Bilo je najavljeno, i morali su poskidati sve sa krova, uključujući našu antenu od RU.
Nakon rekonstrukcije krov je ostao prazan, i svi nosači, antene, platforme koji su nekorišteni su skinuti. Znači krov je sad praktički prazan, i uz krov je ostao samo jedan stupić sa GPS antenama, pa su na vrh istoga prebacili našui antenu od RU, i to su postavili antenu na njihov novi nosač :) .
Problem je nastao s rutom kabela, prije je lokacija antene bila iznad prostorije, a sada je premještena na drugu stranu zgrade(sjever više manje). Kabel je prije išao kroz dimnjak, što više nije moguće. Nova trasa je trebala biti duga 35-40m koliko smo dobili informaciju.
Nismo imali toliko kabela, u međuvremenu sam ja odlučio svoj kabel namjenjen za kuću montirati na Labišnicu, ali je sve bilo na granici jer je bio na granici potrebne duljine.
Također je problem organizirati se, iako je ekipa iz OIV vrlo susretljiva što se tiče kašnjenja najave i slično, i također telefonske pomoći za bilo koja pitanja...
Odužilo se, i evo uspjeli smo se organizirati Ante 9A8RA i ja, pa smo u subotu 02.06. najavili dolazak, i uz susretljivost ekipe iz OIV došli do ključa iako su blagdani. Također smo bili nesigurni u duljinu kabela, novu trasu, itd...
Repetitor je također imao neke smetnje, ovaj put ulaza u repetitor, tj. Talijana koji su očito na velikoj visini pa su ispod CTCSS gušili naše iz 9A.
Kad smo došli gore, ja oko 11, Ante malo kasnije jer je obišao sva sela i nigdje dućana za kupiti bocu vode bar HI...
Potražili smo predviđenu trasu, uz telefonsku pomoć osoblja iz OIV, je popratili. Izmjerili da nam treba previše kabela(imali smo na granici, ali radi gubitaka nepoželjno) i također u kanalima su već UTP i još neki kabeli, koji su potencijalni izvor smetnji i nama i njima, a također je problem provlačenja, vertikala, kanalice, kanal pokriven pločama, pa zid itd.
Nakon dosta vremena, nekih 2 sata i više razbijanja glave, hodanja po objektui tamo vamo, dizanja dijela ploča za kanal, penjanja po krovu itd...odlučili smo se na drugu soluciju.
Repetitor smo postavili u pogon, znači u blizinu DVB-T odašiljača, na vanjski zid točno ispod jedinog proboja koji postoji. Antena tj. jedini preostali stup je točno iznad toga proboja, tako da smo postavili nešto manje od 10m kabela do antene. Kabel je tipa LMR-400, samo druge firme i nešto sitno lošiji(zanemarivo).
Znači skratili smo duljinu kabela u odnosu na prije(bilo je nekih 12m RG213, sad je recimo 8m "LMR400"). Antena je nekih 2-3m više nego prije. Jedina negativna stvar je blizina glavnog stupa, pa nema vidljivost prema sjeveru, tj. Kninu otprilike.
Za premještaj smo obavijestili OIV usmeno(subota, produženi vikend) i šaljemo im slike, i nadamo se da će potvrditi da repetitor može ostati tu, jer je ovo praktički najbolja (moguća) lokacija s obzirom na stup i duljinu kabela.
RU je trenutno na podu, ako sve bude ok ideja je vertikalno postavljanje na zid kao što inače ide(Motorola repetitor) ili polica ovisno o OIV. Pretpostavljam da će sve biti ok, jer kad se vertikalno stavi, praktički zanemarivo zauzima prostor.
Dalje, repetitor je reprogramiran na 439.3875 -7.6, CTCSS 173.8. Razlog je spomenuto upadanje talijana, a "međukanal" je izabran radi manjeg broja talijanskih repetitora prema njihovoj listi. Nismo se makli daleko radi duplexera, i jer nemamo potrebnu opremu za štimanje(zadnji put nam je uskočio gosp. Siniša, koji je praktički idelano uštelao duplexer i izlazni filter na -116dbm osjetljivosti, i 14W izlaza iza duplexera, i njemu ide ogromna zasluga).
SWR je praktički 1:1, snaga je 14W, osjetljivost nismo imali čime mjerit ali vjerujem da je ista radi malog pomaka(12.5khz).
Testirano, 9A3CHV iz Knina je bio mjerodavan, njemu sa balkona iz ruke prolazi, možda zanemarivo lošije nego prije, što može biti radi blizine stupa, ali i propagacija.
Iz moje kuće iz ruke prolazi bolje(južna strana Čiova,znači iza 2 brda). Anti 8RA u Kijevo ide nešto bolje nego prije također, i u prijemu je jači, vjerojatno radi kraćeg i boljeg kabela(prije je bilo RG213)
Oprostite na dugom čekanju, ali s obzirom da smo se potrudili koliko možemo, tj. čim smo smislili, i odlučili da ide moj kabel(u početku smo se nadali da će HRs poslati kabel), probali naći termin da obojici paše(posao i svašta nešto, i njemu i meni). Oprostite na dugom čekanju, ali ljutit se mogu samo oni koji su doprinijeli na neki način akciji. A to su: 9A2WA(Mike) koji je donirao spinner 7/16 konektor i cijela ekipa iz OIV(nekoliko ljudi koji su telefonski pomogli i prije, i u subotu objašnjavanjem o trasi itd.) i također kolegama koji su prvi testirali 9A3CHV(Knin) i 9A7PJT(Split)
Hvala mome Yaesu FT1XDE koji me ovako izlizan dobro služi,i "prati nas" preko APRS i prima poruke od APRS kolega, koji je bio kolateralna žrtva nakon pada. Srećom samo baterija, i to je popravljeno danas.
Slike na https://drive.google.com/drive/folders/1A0wyWsoYTD_OfXtHsrufuXB7VU4nSBvJ?usp=sharing

Eto, nadam se pozitivnoj potvrdi od OIV, što više sati i ljudi na QAP, a što manje neželjenih dugotrajnih upada kakvi su bili dosada na RU751(ako sam dobro prokužio oznake) ili kako je zovemo, Labišnica, ili jednostavno RU(kad je jedini :D
Pozdrav od 9A8RA i 9A3DZK
« Zadnja izmjena: 04. Lipanj 2018, 00:54:50 od 9A3DZK »

Offline 9A5TD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 482
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #3 u: 04. Lipanj 2018, 09:17:13 »
Bravo decki...

Vjerujem da Vam je bilo jako hladno na toj lokaciji dok ste se zabavljali   ;-)

(Nego da pitam, je li to GR-900 repetitor na podu, koji se koristi za RU ? )


Sa talijanima je situacija sve gora i gora, koriste medjukanale, DMR na 2m i na  70 cm, svatko upali sto got se sjeti i sa njima se moze boriti jedino sa snagom. Pravo veselje kada ih imas za susjede.Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.307
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #4 u: 04. Lipanj 2018, 10:54:11 »
Razlog su konstantne smetnje od talijanskog D-star repetitora čija je izlazna frekvencija na ulaznoj frekvenciji Labišnice, 431.500. Repetitor koji je smetao ima oznaku IR8UY.

IARU R1 band plan

431.050 - 431.825 Repeater input channel freqs  7.6 MHz shift
431.625 - 431.975 Repeater input channels (1.6MHz shift)

Dakle, više je nego očito da spomenuti repetitor nije u skladu s IARU band planom. No, treba naglasiti da repetitor radi sasvim legalno jer nacionalni bandplan njihovog nadležnog ministarstva ne uređuje toliko detaljno uporabu frekvencija (http://www.mise.gov.it/index.php/it/comunicazioni/radio/pnrf-piano-nazionale-di-ripartizione-delle-frequenze).

S obzirom da je C.I.S.A.R dogovorio s IARU razmjenu QSL-ki očito postoji način da ih se "pritisne" kako bi igrali fair-play.

HRS ima odgovarajuće službe (služba za nadzor, stručna služba, UKV manager, časnik za vezu s IARU, ... ?) koje bi trebale poduzeti odgovarajuće radnje npr. za početak kontaktirati vlasnika - C.I.S.A.R. http://www.cisar.it/ ) a onda IARU.

A ako to ne ide onda idemo i mi po sistemu iperija uzvraća udarac. Postavimo i mi naš izlaz na njihov ulaz pa da vide kako je to kad svih 6 ukvejaša s tog područja okidanjem našeg okine i njihov repetitor  :-)

73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A5TD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 482
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #5 u: 04. Lipanj 2018, 13:09:05 »
Sve je to Ok sto ti pricas ali ...

Kod njih postoji vise saveza i udruga po pitanju radioamaterizma i nisu svi clanice krove organizacije tako da im mozemo staviti soli na rep.

Sa druge strane nas je daleko manje nego njih i promet u eteru nam je barem 1000 puta manji, smetanje, upadanje, itd...je samo trosenje novca i vremena....

Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 29
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #6 u: 04. Lipanj 2018, 16:03:21 »
Bravo decki...

Vjerujem da Vam je bilo jako hladno na toj lokaciji dok ste se zabavljali   ;-)

(Nego da pitam, je li to GR-900 repetitor na podu, koji se koristi za RU ? )


Sa talijanima je situacija sve gora i gora, koriste medjukanale, DMR na 2m i na  70 cm, svatko upali sto got se sjeti i sa njima se moze boriti jedino sa snagom. Pravo veselje kada ih imas za susjede.
Temperatura skoro pa idealna ;)
Da, GR-900, kažu slovenska izrada.
Ima li netko informacije kako uprogramirati zadršku na tx, i ideju za ubaciti ID?
Nismo uspili programirati preko konektora na kontroleru, ili šta je već. Nego smo odvojeno programirali tx i rx gm900 na donjem konektoru... Možda ovako i treba, ali onda kontroler praktički neradi ništa :D ili je za spajanje na telefonsku liniju i slično. AKo netko ima više informacija, javite ;)

Što se tiče talijana, čak smo slali mail SysOpu od 9A8UY, i još nekome, nema odgovora. Oni tako rade, i nije ih briga očito. Ima svega, +1.5 -5 mhz, ima i nekih nepravilnih. Totalno izvan IARU plana, tako da prema mojoj procjeni, od opsega 438.650-439.425, upotrebljivo je samo 438.650-438.800 i 439.225-439.425 i to radi poklapanja IARU ulaza repetitora s njihovim izlazima prema njihovome popisu!!
Većina naših RU i je u tome području, ja sam saznao na teži način. Iako smo bili izašli iz "neupotrebljivog" dijela opsega sa 439.400, nisan ukalkulirao da će ljudi u direktu gaziti naše :D
Sad je međukanal, ružno, nije baš praksa, ali bolje nego ić opet još par puta, i štelat duplexer, a sam nemam opremu za navedeno.
Eto, sad je u testiranju, još neke birokratske stvari, i potvrda da nitko ne upada, pokušati ubaciti zadršku i ID, montirati uredno na zid, i to je to ;)
Pozdrav svima
« Zadnja izmjena: 04. Lipanj 2018, 16:12:12 od 9A3DZK »

Offline 9A5TD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 482
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #7 u: 04. Lipanj 2018, 21:35:58 »
Taj repetitor su neki zadnji trzaji i pokusaji uvaljivanja Motorlinih repetitora na nase trziste u ovoj vrsti kucista, sve te verzije GR-xxx su napravljenje sa dvije stanice back-to-back i rade kako rade. Flat kabel sa prednjih panela mozes slobodno skinuti jer sluzi iskljucivo programiranju preko onih "cetronix"konektora na plocici kontrolera.

Flat kablovi sa donje strane imaju iskoristene samo 3-zice i imas po dva kratkospojnika u samim konektorima.

- Koliko se sjecam delay je odredjen kontrolerom na neki Vulgaris nacin, mozda cak i RC na bazi tranzistora a imas ona dva prekidaca sa tri polozoja za rucne modove PTT, AUTO, OFF, ON,

- Da imas RICK kontroler onda bi mogao podesavati delay i slicne stvari ali ovo je bilo max.jefitno nabaljeno i prodano jako skupo onima koju su trosili drzavne pare...  :-)


Offline 9A3DZK

 • Newbie
 • *
 • Postova: 29
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #8 u: 04. Lipanj 2018, 22:46:56 »
Taj repetitor su neki zadnji trzaji i pokusaji uvaljivanja Motorlinih repetitora na nase trziste u ovoj vrsti kucista, sve te verzije GR-xxx su napravljenje sa dvije stanice back-to-back i rade kako rade. Flat kabel sa prednjih panela mozes slobodno skinuti jer sluzi iskljucivo programiranju preko onih "cetronix"konektora na plocici kontrolera.

Flat kablovi sa donje strane imaju iskoristene samo 3-zice i imas po dva kratkospojnika u samim konektorima.

- Koliko se sjecam delay je odredjen kontrolerom na neki Vulgaris nacin, mozda cak i RC na bazi tranzistora a imas ona dva prekidaca sa tri polozoja za rucne modove PTT, AUTO, OFF, ON,

- Da imas RICK kontroler onda bi mogao podesavati delay i slicne stvari ali ovo je bilo max.jefitno nabaljeno i prodano jako skupo onima koju su trosili drzavne pare...  :-)
Eee to me zanima... Tako se i meni učinilo,samo spojeni ulaz izlaz i tx, unutra je glava na kojoj nemožeš ništa, uopće ne radi? I taj kontroler, prošli put nas je zezlo , slučajno smo makli neki prekidač pa nije išao u TX...
Imaš li još info, je li moguć neki jednostavan način, ili ništa bez tog kabela? repetitor je stvarno dobar po mome mišljenju, ali eto još taj delay, i ID možemo dodati eksternim uređajem.
Hvala, ako znaš, molim još info ;) Šta su točno ti prekidači, tj. koja pozicija je što ako znaš?

Offline 9A5TD

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 482
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #9 u: 05. Lipanj 2018, 09:19:00 »
Hahahah...sluzbeno GR-900 u toj verziji NE postoji, barem koliko ja znam.  Rekoh ti da je ova prica prevara ali ne bih ulazio u detalje :-)

Sluzbena verzija je bila sa RICK-kontrolerom, kucistem koje ima ventilator i izgleda sve kao sanduk a ne repetitor.

Mislim da ti je najbolja opcija Ebay i nruci nesto od niverzalnih kontrolera sa voice ID pa cemo imati prvi abalogni rep.u Hr sa glasovnom porukom...

A prekidaci ..mislim da desni treba biti u sredini, a ljevi u gornjem polozaju, no ako ti sve radi onda je dobro. Ne sjecam se bas svih tih sitnica iako sam prije 7-dana imao jednog na stolu ali nisam obracao paznju na to nego na SUB-ton.... 
 

Offline 9A8A

 • Master
 • ******
 • Postova: 632
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #10 u: 07. Lipanj 2018, 15:34:57 »
Pozdrav !
Citat 9A3DZK:
Što se tiče talijana, čak smo slali mail SysOpu od 9A8UY, i još nekome, nema odgovora.

Pitanje:
Tko je 9A8UY ??


Ja sam oko 15 godina predsjednik povjerenstva za pozivne oznake i ne sijecam se da bi takva pozivna oznaka bila ikada dodijeljena (imam i nekakvu evidenciju ali toga nema u njoj) ??

73
Mark, 9A8A

Offline 9A7KXP

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 215
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #11 u: 07. Lipanj 2018, 17:19:13 »
IR8UY,kolega je krivo napisao.Inače Ir8uy je poznat nama APRS ašima po tome da ga zanimaju digitalne tehnike.Čudi me da nisu našli zajednički jezik.Ja sa talijanima imam odličnu suradnju u APRSu i nisu svi kako ih mi karakteriziramo.Ima crnih ovca svugdje.

Offline 9A8A

 • Master
 • ******
 • Postova: 632
Odg: RU Labišnica, nova frekvencija(bijeg od izlaza talijanskog Dstara)
« Odgovori #12 u: 08. Lipanj 2018, 06:08:53 »
Pozdrav !

Aha, OK, radi se o IR8UY..greske se dogadajaju...

73
Mark