• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Mobilna postaja

Autor 9A4NA, 29. Kolovoz 2017, 19:59:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4NA

Ovaj vikend smo zajedno moj prijatelj član moga kluba, kodno ime "beton" napravili nosač za ICOM AT-120 antenna tuner uglavili SGC nosač i spring od CODAN-a plus JNA PRC 515 antena u segmentima dužine cca 4 metra te  sam sve skupa danas montiorao na vozilo. Sustav izgleda stabilno i jako dobro i u idućih par dana trebam osmisliti nosač remote head od icoma 706 na instrument tabli tomobila. Sve u svemu cijeli projekt me jako veseli i nadam se aktivacijama SOTA i WFF u idućem periodu.
Planiram postaviti dodatnu bateriju koja bi bila samo za napajanje postaje. Vozilo je automatik tako da nema paljena na guranje. Naravno uzeo sam bibliju Dr. Božo Metzger i našao na koji način spojiti dodatnu bateriju.. Čini se da su diode pogrešno ucrtane.
Jednostavno pitanje, jeli dobro staviti sa utičnice za upaljač u autu regulator struje od cca 2 A prema dodatnoj bateriji sa diodom tako da kada auto radi puni dodatnu bateriju sa cca 2A a da se baterija u automobilu ne isprazni.
Plus ima li tko kakvo iskustvo i koju fotografiju sa insalacijom remote head od ic 706 u vozilu.
73
9a4na

9A4OE

Citat: 9A4NA  u 29. Kolovoz 2017, 19:59:34
Naravno uzeo sam bibliju Dr. Božo Metzger i našao na koji način spojiti dodatnu bateriju.. Čini se da su diode pogrešno ucrtane.

citat:
"Sl. 20-5. Ovako se u automobilu može dodati pomoćna akumulatorska baterija, bez opasnosti da radio-uređaj isprazni glavni akumulator",
piše i sa desne strane uloga dioda.

U profi izvedbama dodatni akumulatori su uvijek izvedeni sa vlastitim punjenjem neovisno o vozilu.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2TE

dioda je na pogresnom mjestu
prema ovom spoju nema potrebe spajat s akumulatorom u vozilu jer dioda nece dozvolit rad stanice sa auto akumulatorom jedino dodatni accu je aktivan
da moze radit i sa accu iz auta dioda treba bit izmedju dodatnog accu i  stanice a napajanje stanice na spoj diode i osiguraca a ne iza nje

9A3TA

sve je dobro osim smjera obje diode...

i napomene da treba biti i ampera i hlađenja na njima...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A4NA

Pozdrav kolege,
Ono što bi ja želio jeste da bi postavio extra bateriju od cca 60Ah u prtljažnik koja bi bila isključivo za napajanje postaje. Ako je moguće da se ta baterija dopunjava iz priključka za upaljač dok motor radi  i ograničiti struju punjenja cca 5 A koliko priključak za cigarete može podnijeti. Naravno staviti diodu ili nekakav relej koji će ospojiti spoj sa utičnicom za cigarete tako da kada automobil ne radi praznim samo taj dodatni akumulator i da ne praznim orginalni akumulator u vozilu. U svakom slučaju nesmijem ostati bez napona na glavnoj bateriji jer je automatik i nema paljena na guranje ;)
Hvala na savjetu.
73
9a4na

9A5N

1. U zatvorenom prostoru (prtljažniku) smiješ puniti samo hermetiči zatvoreni gel akumulator.
2. Kod većine automobila dok je motor ugašen na priključu upaljača za cigarete nema napona.
3. Priključak upaljača za cigarete štičen je osiguračem od 30A jer sam upaljač za cigarete troši više od 20A. To ne mora vrijediti za priključak u prtljažniku.
4. Maksimalnu struju punjenja možeš približno podesti kvadraturom i dužinom kablića do priključka upaljača za cigarete.
5. U par sata portable rada ne možeš toliko isprazniti akumulator automobila da ga nećeš moći upaliti, naravno ako je akumulator dobar.
6. Niti jedan novi/noviji automobili se ne može upaliti na guranje ako je akumulator prazan (ne radi brava volana, računalo motora, pumpa za gorivo itd.).
7. U autu je uvijek dobro imati kabliće za posudbu struje.
73 de Neno 8)

9A5TD

U principu paraleno punjenje akumulatora je nesto sto se NE radi ! Predpostavljam da svi znaju zasto pa da ne moramo ponavljati osnove elektrotehnike. Postoje odlicni " FET elektronicki izolatori " koji sluze upravo za vozila gdje se koriste dodatni akumulatori da se izbjegne praznjenje osnovnog akumulatora a omogucavaju zajednicko punjenje.

Pravi posao se napravi prema informacijama u prilogu i radi pouzdano jer sam nekoliko sistema osobno testirao, preporuka je upotreba EXIDE gel akumulatora i cca 10 god nemas vise brige !  Cijena - e sad to smo radili za one koji nisu pitali za cijenu.  :)

9A4NA

Citat: 9A5TD  u 04. Rujan 2017, 11:27:51
U principu paraleno punjenje akumulatora je nesto sto se NE radi ! Predpostavljam da svi znaju zasto pa da ne moramo ponavljati osnove elektrotehnike. Postoje odlicni " FET elektronicki izolatori " koji sluze upravo za vozila gdje se koriste dodatni akumulatori da se izbjegne praznjenje osnovnog akumulatora a omogucavaju zajednicko punjenje.

Pravi posao se napravi prema informacijama u prilogu i radi pouzdano jer sam nekoliko sistema osobno testirao, preporuka je upotreba EXIDE gel akumulatora i cca 10 god nemas vise brige !  Cijena - e sad to smo radili za one koji nisu pitali za cijenu.  :)

Pozdrav kolega,
To te ja pitam... to je upravo ono što bi meni trebalo ali ipak je ovo za profi izvedbe (imao sam victron charger inverter u jedom od poslova nekada davno)
Pokušavam problematiku riješiti amaterski :) Ako iz utičnice upaljača mogu dobiti po nekim izvorima 10 A  ili 5 A onda bi to spojio na dodatnu bateriju sa nekakvim modulom koji bi ograničio struju punjenja na 5 ili 7 A koja bi se punila i koristila prilikom rada motora a koja bi bila za samo za uređaj... Kako je utičnica upaljača i nakon gašenja vozila aktivna moram napraviti nekakav prekidač preko releja da isključim napajanje dodatne baterije iz utičnice upaljača kada je motor ugašen. Na taj način kada sam u portable praznim samo dodatnu bateriju a glavna je isključena. Ma sve ovo mi se čini jako jednostavno samo pitam na forumu ima li tko kakva iskustva i koji savjet. Igramo se i to me veseli....
LP
tnx
73
9a4na

9A2BX

Preporučujem!
Utikač 12V. Ima ugrađen prekidač sa LED diodom. Osigurač do 10A je ugrađen.
Cijena desetak kuna.
Može se nabaviti na www.dx.com ili www.banggood.com

Pozdrav