Pozdrav Ivan!
Na "zalost" sam "amater starog kova". Kak se veli, amaterizam mi je u krvi i telegrafiju i veze sam slusao u kinderbetu. Moj Otac je bio radio-amater i odrastao sam sa tim. Sa tasterom sam se igrao jos ko kikic i bilo mi je zanimljivo kak on to "pusta zvukove".... "prislusni amater" sam od 6 godine.. No, to nije bitno.. Bitno je da sam se doslovno zgrozio nad rijecnikom, nad nekulturom, nad .. po mom misljenju NE amaterskim ponasanjem.
"U moje vrijeme".. dakle prije jedno .. 30+ g kad sam fakat bil aktivan, ovako nesto je bilo .. nezamislivo.. Psovanje na frekvenciji.. ?? Napadanje kolege koji te upozori na osnovno pravilo da MORAS reci pozivni znak.. ?? Pa kaj je to doslo danas?
Ja ne krivim te ljude, ja apeliram na ljude koji drze tecajeve. MOLIM VAS kolege, molim vas, naucite nase nove kolege na tecajevima par jednostavnih "pravila".
Kad se upoznajes sa nekim, prvo velis, "dobar dan, ja sam taj i taj". E pa to "ja sam taj i taj" u radio-amaterizmu se veli (ja sam) 9A6SPR. Najosnovnije pravilo kucnog odgoja, kinderstubea kak se veli.
Drugo "pravilo".. Slusaj starije kolege koji ti nekaj vele. Ne rade to da napadaju, nego da pomognu. Osnovni HAM-SPIRIT je "pomoci cu ako mkogu da svima nama bude bolje".
Iskreno sam ostao bez teksta kad su 9A2JY Boris I 9A2EY Zeljko bili "oprani" zato kaj su rekli ono kaj bi trebalo biti nesto sasvim normalno, nesto o cemu uopce nema rasprave, nesto sto se podrazumijeva.. I Borisa i Zeljka znam.. preko 30+g i ako neko je "pravi" radio-amater, onda su to njih dvojica. Pa reci svoj pozivni znak, ostaviti barem dvije, tri sekunde PRAZNOG izmedju relacije u QSOu, .. pa to mora biti "u krvi" svakog amatera, narocito na repetitorima.
I jos jednom molba. MOLIM VAS, kolege koji drzite tecajeve.. ako treba SVAKI tecaj pocnite sa tim jednostavniom pravilima, ili jos boljem, neka budu stalno napisana na plocu.
I ako moze mojih pet lipa. Kolege, repetitori NE sluze SAMO da bi se ljudi culi iz jednog dijela Hrvatske na drugi. Sluze i kao mjesto "skeda", dogovorene veze, "cujemo se da bi se nesto dogovorili". Pa cak i ako su svi operatori u skedu u Zagrebu.
Jos jednom Ivane moje najiskrenije isprike na mom nepocudnom pisanju ....
9A6SPR RADO