Sredstva za ARG su namjenska sredstva HZTK. Netko je nešto složio i napisao i tako se godinama financira, s iznimkom da više nema novaca za seniore. A nažalost, nije to ne znam kakva cifra.
S druge strane ove godine imamo oko 100.000kn za tečajeve i kampove za mlade - za radiooperatore, konstruktore, pa i za ARG. HRS je napravio toliko fleksibilne uvjete da ne treba uložiti puno ni administrativne, ni ikakve muke da se sredstva dobiju - samo treba raditi s klincima. Prošle godine je veći dio novaca iz ovih stavaka otišao na radiooperatere nego na ARG.
Samo onaj gore zna koliko su sati Emil, 9A9A i Nikola, 9A5W proveli u školi i na lokaciji i radili s djecom - to je jedina formula, nema nikakve druge formule. ISS ih nije zadržao, ali je pomogao da se etabliraju u školi kao ozbiljan partner. Imamo ISS koordinatora u Hrvatskoj koji pokriva cijeli Balkan - Marko, 9A8MM. Čovjek bi rekao da će se više 9A klubova javiti za tako nešto - ali muk, nikoga nigdje.
Mi u Pazinu smo u nekoliko navrata imali ideju za lansiranje radioamaterskog satelita (projekt smo tada procijenili na cca 50-60.000 USD, bez ijedne kune volonterima, ni putnih troškova i sl.) ali za to je potrebno uložiti jako puno vremena. Sazrela je situacija gdje se STEM shvaća više nego ozbiljno i novaca za ovako nešto bi bilo i siguran sam da bi uz malo lobiranja bez problema s ovakvim projektom podigli budžet u HZTK, a bilo bi i dosta drugih zainteresiranih strana, ali je pitanje: tko je taj koji će za ovo podmetnuti leđa?! Jesi ti Adame voljan prvo pripremiti, a onda i realizirati ovako nešto? Imaš svu moju potporu, a siguran sam da bi IO HRS-a obje ručke prihvatio ovakvu aktivnost! Ja sam 1001% siguran da bi se sredstva našla bez da padne ijedna lipa s ijedne druge stavke.
ARG sigurno ne koči da se ide s ovakvim projektima, kao što ni HRS ne koči ARGaše da osmisle program koji bi i njima podigao budžet. Tajnica i administrativna tajnica to mogu administrativno popratiti u velikom djelu, ali bez nekoga tko ima viziju i znanje za konkretne aktivnosti, nema ničega.
73,
Hrle - 9A6XX