Autor Tema: Članarina HRS, članstvo u HRS i RA regulativa  (Posjeta: 4046 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DK8ZZ

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 275
 • Radio Operator :-)
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #30 u: 17. Kolovoz 2016, 18:23:16 »
Ne polemisem u vezi teme, ali cu napraviti paralelu sa Njemackom.
 8)
DARC:

clanovi DARC su klubovi.
Ne moze se biti direktan clan DARC.
Clanarina je podignuta sa 72 na 96€ godisnje sto je izazvalo buru medju amaterima.
Svaki klub dobije dio novca nazad od strane DARC (za slanje QSLki itd itd), ovisno od broja clanova.
Sva prava idu preko kluba. Klubovi su organizovani u 26 distrikata, svaki distrikt ima svoj predsjednika.
QSLke idu iskljucivo preko klubova. Svaki klub dobija jednom mjesecno kartice iz biroa. QSL MGR iz kluba je zaduzen za to.
Sjediste nije u nekom velikom gradu, vec u Baunatalu pokraj Kassela.

Eto, ako neko ima jos pitanja, mogu se potruditi da odgovorim.
Pitanje za Zika: kako DARC vrši kontrolu rada radio amatera ako nemaju valjane dozvole, nisu članovi a rade?. Koje su sankcije.
Kako se sankcionira nekorektno ponašanje  na opsegu?.

Na godisnjem pa kasnim :)))

BnetzA je veoma ozbiljna agencija te cesto reaguju na primjedbe sto od strane radio amatera, ali i gradjana koji misle da odredjeni RA ometaju.
Ne jednom je u novinama CQDL (koje izlaze mjesecno) bio clanak o tome kako je RA zadovoljan sa BnetzA koja je vrsila mjerenja kojima je dokazano da RA ne smeta, odnosno da je RA imao problem od razlicitih televizijskih prijemnika i slicno...
DARC ne kontrolise da li neko ima dozvolu ili ne.
Za monitoring je zaduzen BnetzA, koji opet cesto djeluje po prijavi.
Za nekorektno ponasanje po opsegu...
To bih se morao raspitati,ali i tog ima sto na repetitorima, sto na 80m/40m opsegu  ;D

Sto se klupskih takmicenja tice, odnosno takmicenja u kojima zastupamo svoje klubove, sam RA daje oznaku svog DOK.
U VHF Contestu salje u elektronskom logu svoju dok oznaku, odnosno NM ako nije clan.
QSL biro obnavlja spisak pozivnih znakova preko QSL MGR svakih 6 mjeseci.
« Zadnja izmjena: 17. Kolovoz 2016, 18:31:44 od DK8ZZ »
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

Offline DK8ZZ

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 275
 • Radio Operator :-)
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #31 u: 17. Kolovoz 2016, 18:25:03 »
Eto, ako neko ima jos pitanja, mogu se potruditi da odgovorim.

Imam ja i to više, ali, za sad, samo jedno.  ;)
Pretpostavljam da u sjedištu DARC-a rade profesionalci.
Da li znaš odakle dolaze novci za njihove plaće?

73
Martin 9A2JK

Koliko znam, dio novaca dolazi direktno od clanarine.
Takodje znam da dosta njih to radi na dobrovoljnoj bazi.
QSL biro je firma za sebe i oni imaju ugovor sa DARC. Isto to vazi i za DARC Verlag.
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

Offline 9A4OE

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.890
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #32 u: 17. Kolovoz 2016, 19:41:57 »
Da se dobije kompletna slika jer slutim da se iz dosadašnjeg može dobiti kriva slika
Zik, kad već objašnjavaš situaciju u DL, objasni koja je poveznica DARC-a sa pozivnim znakovima i u čijoj su nadležnosti?
AFuV?
AFuG?Ovo mi se sviđa, kako je riješeno objavljivanje osbnih podataka, treba označiti/izostaviti određeno polje

E) Publication of applicant's personal details
 I do not agree to publication of the information provided in boxes 3 and 4 of section A above in the call sign list.
The information provided in boxes 1 and 2 of section A above and the assigned call sign are published in all cases in the call sign list, in
accordance with section 15(3) fourth sentence of the Amateur Radio Ordinance of 15 February 2005 (Federal Law Gazette I page 242).

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.281
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #33 u: 17. Kolovoz 2016, 19:56:58 »
Martine, mislim da si u krivu. Ne postoje međunarodni radijski propisi. Postoje preporuke.

Damire, jel ti to mene zezaš? Potpuno je nevažno (bar meni) da li sam ja u pravu ili u krivu. Važno je da li je nešto činjenica ili nije. Naravno da ITU radiokomunikacijski propisi, ITU Radio Regulations, postoje. Ja ih na svojem radnom mjestu (na polici) gledam svakodnevno posljednjih +35 godina – vidi slike. U PDF-u se mogu skinuti sa ovog linka: http://www.itu.int/pub/R-REG-RR-2012

Ovi propisi definiraju pojam radioamaterske službe, radioamatera i amaterske radijske postaje, a cijelo jedno poglavlje određeno je za radioamatersku službu – ARTICLE 25 (vidi sliku). ITU propisi propisuju glavne okvire amaterskih radijskih komunikacija.

Npr. točno određuju frekvencijski spektar koji mogu koristiti amateri (ovisno o regiji) i pod kojim uvjetima (primarni, sekundarni). Tako npr. amateri u Regiji 2 imaju širi 80 i 40-metarski opseg od nas.

Drugi primjer je stavak 25.5 poglavlja 25. koji govori o telegrafiji (vidi sliku). Google to prevodi: ''Administracije će utvrditi da li ili ne osoba koja traži dozvolu za rad za amatersku stanicu mora pokazati sposobnost za slanje i primanje tekstove u Morseov kod signala.'' (WRC-03). Iz ovoga je valjda konačno svim nevjernim Tomama jasno zašto više telegrafija nije obavezna kod polaganja ispita za amaterskog radijskog operatora? Ako nije, da ponovimo: telegrafija više nije nigdje obavezna zato jer to tako propisuju međunarodni ITU radijski propisi. Isti ti propisi su prije propisivali obavezno znanje telegrafije.

Pored samih propisa, postoje i preporuke (''Logično'', rekao bi Čombe, jer propis i preporuka nije isto). ITU propisi se usvajaju na svjetskim radijskim konferencijama koje se održavaju svakih nekoliko godina. Između konferencija usaglašavaju se zahtjevi i stavovi članica od kojih je jedna i IARU. Tako je na jednoj svjetskoj radijskoj konferenciji usvojeno da se radioamaterima dodjele novi frekvencijskih opsezi na kratkom valu – popularni WARC bandovi (WARC - World Administrative Radio Conference).

Da ponovimo: radioamatere na svjetskim radijskim konferencijama zastupa IARU – savez svih radioamaterskih saveza, a to je i svrha postojanja IARU-a. Glavni i najjači argument IARU-a u zaštiti stečenih privilegija i traženju novih, je broj članova radioamatera.  to nas je više, to smo jači i zato trebamo biti članovi HRS-a, unatoč svim problemima koji postoje.

O IARU pročitajte na ovom linku: http://www.iaru.org/about.html
Evo kako dio teksta sa ove stranice prevodi ''stric'' Google: ''Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) je agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Uključeno u okviru ITU rada su komunikacijske usluge kao što su amaterski radio i amaterske satelitske službe. Sektora radiokomunikacija od ITU-a (ITU-R) upravlja međunarodnim radio-frekvencijskog spektra i satelitskoj orbiti resursa. Jedna od glavnih aktivnosti IARU je raditi unutar ITU strukture za očuvanje i održavanje spektra namijenjenog amaterskim radijskim i amaterske satelitske usluge i promovirati korisnost i vrijednost amaterske radio. IARU sudjeluje na svim sastancima ITU-R koji mogu imati značajan utjecaj na amaterskom radiju. Osim što je član sektor ITU-R, IARU je također član sektor za razvoj sektora ITU, ili ITU-D.''

Pravilnici koje donosi HAKOM temelje se na ITU radiokomunikacijskim propisima. Ljudi iz HAKOM-a su izvanredno korektni prema nama. Ja imam samo vrlo pozitivna iskustva sa HAKOM-om, a siguran sam da nema amatera u 9A koji ima loša.

Problemi koji u HRS-u postoje, dobrim dijelom su i posljedica stanja u cijelom društvu. Uskoro nas očekuju izbori (u društvu i u HRS-u). Imamo prilike svi izaći na izbore i napraviti prvi korak prema rješavanju problema. Ispisivanjem iz članstva ništa se ne postiže.

73
Martin 9A2JK

P.S. Skoro sam završio pisanje i onda se sjetio da ja imam knjigu ''Radiokomunikacije – priručnik za polaganje radioamaterskog ispita'', izdanje Kigen 2005., knjiga koju bi svaki klub trebao imati. Tu o ITU radijskim propisima piše sve što bi jedan radioamater trebao znati. Da ne prepisujem, pogledajte sami na str. 7. – 12. i 210. – 213.

P.S. 2. Zbog ograničenja broja privitaka, nastavak slika u drugom postu.
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.281
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #34 u: 17. Kolovoz 2016, 19:59:22 »
Nastavak, slike na prethodni post.

73
Martin 9A2JK
« Zadnja izmjena: 17. Kolovoz 2016, 20:01:19 od 9A2JK »
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A3IV

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 483
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #35 u: 17. Kolovoz 2016, 20:51:02 »
Eh, Martine Martine. Jedini primjer koji si dao loše si dao. Administracije će utvrditi da li ili ne.......mora pokazati sposobnost..... To je ono što sam rekao. Ne postoje propisi, samo preporuke. Administracije u svakoj državi određuju što i kako će biti u toj državi. Da su propisi na bandu bi sve vrvilo od Sjevernih Korejaca. Nitko nebi mogao zabraniti rad na bilo kojem opsegu radioa amteru. To su samo preporuke. To što si oni tepaju "regulations" neka si tepaju. Svaka država je samostalna i neovisna da donese svoje propise. Normalna država će slijediti preporuke.

I znam, jer sam nekad i ja nešto malo surađivao sa ljudima iz HAKOM-a da su stručni, entuzijastični i da imaju sluha i dobru volju pomoći radio-amaterima. To što nam nije i bolje krivi smo si sami.

Ali ovo je off topic pa se ispričavam svima.

Ove godine sam si puno razmišljao da li ostati član HRS-a ili ne. Baš zbog ovoga što si rekao i ostao sam član. Malo nas je, ako ćemo biti na sto strana bit će nam još lošije. Volio bih, stvarno bih volio da su svi radioamateri u Hrvatskoj članovi HRS-a. I nakon hrpe postova koje sam pročitao moj osjećaj je da nije problem u HRS-u i njegovom neradu što nije tako. Moj osjećaj je da je tu stvar u osobnoj netrpeljivosti. Ma dajte ljudi, mi smo radiomateri. Ljudi dobre volje. Ako ovi mlađi neznaju za tu izreku, mi dinosauri znamo. I ja se trudim biti ljud dobre volje

73 DDamir

Offline 9A3LI

 • Master
 • ******
 • Postova: 800
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #36 u: 18. Kolovoz 2016, 00:45:52 »
Nastavak, slike na prethodni post.


U ovoj državi vrijede zakoni objavljeni u "Narodnim novinama", pa i za radio-amatere, a sve te priručnike moreš ostaviti tamo gdi jesu, na polici.
Jedno su međunarodne preporuke a drugo su državni zakoni, to je već netko napisao.
Možemo mi dobiti od HAKOM-a tj. države segment na recimo 6MHz bandu a niko u svijetu ne, mogu nam zabraniti potpuni rad na nekom bandu
a svi ga koriste a sve to ovisi o našim vezama u HAKOMu i Saboru-vladi RH, bez toga ti neće pomoći svi svjetski priručnici o radio prometu.
 ;D

Offline 9A1AA

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.882
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #37 u: 18. Kolovoz 2016, 03:18:37 »
Kolege, pogledajte naslov teme!!
Ukoliko želite raspravljati o radioamaterskoj regulativi otvorite novu temu.
73, Ivo 9A1AA

Online 9A2TE

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 93
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #38 u: 18. Kolovoz 2016, 08:32:39 »
Pozdrav

Kolege, pogledajte naslov teme!!
Ukoliko želite raspravljati o radioamaterskoj regulativi otvorite novu temu.


Ne bih se slozio s ovom konstatacijom
regulativa je usko vezana na prava i obaveze koje proizlaze iz clanarine i clanastva u HRS-u

Stjepan

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.281
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Članarina HRS, članstvo u HRS i RA regulativa
« Odgovori #39 u: 18. Kolovoz 2016, 09:09:12 »

Možemo mi dobiti od HAKOM-a tj. države segment na recimo 6MHz bandu a niko u svijetu ne, mogu nam zabraniti potpuni rad na nekom bandu
a svi ga koriste a sve to ovisi o našim vezama u HAKOMu i Saboru-vladi RH, bez toga ti neće pomoći svi svjetski priručnici o radio prometu.
 ;D

Ne možemo!
Jasno i glasno NE MOŽEMO.

Tako npr. HAKOM niti nitko drugi ne može dopustiti rad radioamatera na frekvencijama iznad 3800 kHz,
jer to u Regiji 1 nije dopušteno međunarodnim ITU radijskim propisima. U Regiji 2, Sjeverna i
Južna Amerika, radioamaterima je dodijeljen opseg iznad 3800 kHz.

Ne možemo zato jer je Hrvatska članica ITU-a.
Isto tako kako je Hrvatska morala izručiti neke svoje građane sudu druge države…  ::)

Isprika ako sam izvan teme, ali ovo se mora jasno i glasno reći.

73
Martin 9A2JK
« Zadnja izmjena: 18. Kolovoz 2016, 13:44:01 od 9A1AA »
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A5K

 • Master
 • ******
 • Postova: 826
  • http://www.9a5k.com
Odg: Članarina HRS, članstvo u HRS i RA regulativa
« Odgovori #40 u: 18. Kolovoz 2016, 10:24:05 »
Ne možemo!
Jasno i glasno NE MOŽEMO.

Tako npr. HAKOM niti nitko drugi ne može dopustiti rad radioamatera na frekvencijama iznad 3800 kHz,
jer to u Regiji 1 nije dopušteno međunarodnim ITU radijskim propisima. U Regiji 2, Sjeverna i
Južna Amerika, radioamaterima je dodijeljen opseg iznad 3800 kHz.

Ne možemo zato jer je Hrvatska članica ITU-a.

Pa sad, ja bih ipak rekao da možemo, tj. HAKOM može.  :o
Recimo, još 2010. sam dobio dozvolu za 5 MHz i 500 kHz, iako u Regiji 1 ti opsezi za radioamatere nisu postojali.
U našem Pravilniku, a na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama postoji mogućnost eksperimentalnih dozvola.
Zakon o elektroničkim komunikacijama u članku 91. kaže slijedeće:

Citat:
Privremena dozvola za uporabu
radiofrekvencijskog spektra

Članak 91.

(1) Iznimno od namijenjene radiokomunikacijske službe ili tehnologije, ili uvjeta dodjele i uporabe utvrđenih Tablicom namjene radiofrekvencijskog spektra i pravilnikom iz članka 82. stavka 4. ovoga Zakona, Agencija može, na temelju podnesenog zahtjeva, izdati privremenu dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra koja ne podliježe postupcima izdavanja dozvole iz članka 88., 89. i 90. ovoga Zakona.
(2) Privremena dozvola iz stavka 1. ovoga članka može se izdati, prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka, za radijsku postaju ili radijski sustav koji se upotrebljava u svrhu tržišnog ili tehničkog ispitivanja, istraživanja ili projektiranja, ili za potrebe športskih, kulturnih, zabavnih ili drugih priredaba privremenog značaja.
(3) Agencija će u privremenoj dozvoli iz stavka 1. ovoga članka odrediti primjereni rok valjanosti dozvole te odgovarajuće uvjete dodjele i uporabe pripadajućih radijskih frekvencija, osobito u svrhu zaštite od smetnja.
(4) Agencija će rješenjem odbiti zahtjev za izdavanje privremene dozvole iz stavka 1. ovoga članka koji nije u skladu s načelima objektivnosti, transparentnosti, razmjernosti i nediskriminacije, ili je u suprotnosti s regulatornim načelima i ciljevima iz članka 5. ovoga Zakona, ili ako utvrdi da je podnesen isključivo u svrhu izbjegavanja primjene kojeg od postupaka izdavanja dozvole iz članka 88., 89. i 90. ovoga Zakona.

Dakle, teoretski, možeš dobiti privremenu dozvolu i za opseg od 3.800 do 4.000 kHz...  ;)
Ne kažem da će je HAKOM i odobriti, ali mogućnost postoji, zar ne?

73,
Krešo - 9A5K
« Zadnja izmjena: 18. Kolovoz 2016, 13:44:21 od 9A1AA »

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.281
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Članarina HRS, članstvo u HRS i RA regulativa
« Odgovori #41 u: 18. Kolovoz 2016, 13:35:16 »
Krešo, dobio si 5 MHz i 500 kHz, ne samo ti nego i amateri iz drugih država, a zato jer su to
dopuštali tada trenutno važeći ITU propisi i dogovori. Činjenica je da se ITU propisi,
posljednje izdanje 2012. godine, sastoje od četiri dijela:

1. ITU Radio Regulations – Articles
2. ITU Radio Regulations – Appendices
3. ITU Radio Regulations - Resolutions and Recommendations
4. ITU Radio Regulations - ITU-R Recommendations incorporated by reference

Izdanja iz prijašnjih godina također su sadržavala, načelno tri djela: propise, dodatke, te odluke i preporuke,
a to se stalno mijenja na svakoj ITU radijskoj konferenciji.
Budi siguran da HAKOM nikada nikome neće dati dozvolu za korištenje frekvencije, ako to nije u suglasnosti
sa ITU propisima. Siguran sam da znaš nekoga iz HAKOM-a tko ti to može potvrditi.

Da li znaš radioamatera iz Regije 1, iz bilo koje države, koji je dobio bilo kakvu i najmanju dozvolicu za rad
na 3800 – 4000 kHz i/ili 7200 – 7300 kHz?
Ti najbolje znaš kolika bi to bila prednost u natjecanjima.

73
Martin 9A2JK
« Zadnja izmjena: 18. Kolovoz 2016, 13:44:49 od 9A1AA »
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A1AA

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.882
Odg: Članarina HRS i članstvo u HRS
« Odgovori #42 u: 18. Kolovoz 2016, 13:46:03 »
Pozdrav

Kolege, pogledajte naslov teme!!
Ukoliko želite raspravljati o radioamaterskoj regulativi otvorite novu temu.


Ne bih se slozio s ovom konstatacijom
regulativa je usko vezana na prava i obaveze koje proizlaze iz clanarine i clanastva u HRS-u

Stjepan

Stjepane, u pravu si......dao sam si za pravo da korigiram naslov teme tako da je sada sve on topic ;)
73, Ivo 9A1AA

Offline 9A5K

 • Master
 • ******
 • Postova: 826
  • http://www.9a5k.com
Odg: Članarina HRS, članstvo u HRS i RA regulativa
« Odgovori #43 u: 18. Kolovoz 2016, 14:22:29 »
Krešo, dobio si 5 MHz i 500 kHz, ne samo ti nego i amateri iz drugih država, a zato jer su to
dopuštali tada trenutno važeći ITU propisi i dogovori.

Pa baš i nisu, budući taj dio spektra uopće nije imao namjenu za radioamatersku uporabu.
Kao što znaš, naša tablica uporabe RF spektra se usklađuje sa ITU propisima.
No, kako sam i citirao iz članka 91. Zakona o elektroničkim komunikacijama, postoji mogućnost
za zatražiti takvu dozvolu, s tim da je ista eksperimentalne prirode uz određene uvjete u slučaju smetnji i sl.
HAKOM je tu kao i uvijek bio vrlo susretljiv i ovakva mogućnost je otvorila priliku i za puno drugih
koji su zatražili i dobili dozvolu za te opsege.

73,
9A5KOffline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.281
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Članarina HRS, članstvo u HRS i RA regulativa
« Odgovori #44 u: 18. Kolovoz 2016, 16:14:47 »
ITU propisi se stalno mijenjaju i dopunjuju. Neke ITU odluke i preporuke imaju samo privremeni rok trajanja.
Kao što sam već mnogo puta napisao, u HAKOM-u rade ljudi koji znaju svoj posao, imaju velikog razumijevanja
za nas radioamatere i u svakom mogućem slučaju izaći će nam u susret.

Već sam po malo dosadan i samom sebi, pa predlažem pogledati Narodne novine
br. 107 od 02.10.2013. Pravilnik o namjeni radiofrekvencijskog spektra, Članak 3.

Da skratim, citiram članak u cjelosti.

                                                 Mjerodavni međunarodni propisi

Članak 3.
(1) Namjena radiofrekvencijskog spektra te dodjela i uporaba radijskih frekvencija, koja je utvrđena ovim
Pravilnikom, temelji se na propisu iz članka 2. ovoga Pravilnika i na sljedećim mjerodavnim međunarodnim
propisima:

1. Radijskim propisima Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU Radio Regulations),

2. Europskoj tablici zajedničke namjene (ECAT – European Common Allocation Table),

3. Odluci ECC/DEC/(03)05 o objavljivanju nacionalnih tablica namjene i uporabe radijskih frekvencija,

4. odgovarajućim preporukama Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) te drugim odlukama i preporukama
Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT).

(2) Radiofrekvencijski pojasi namijenjeni za vojne komunikacijske mreže i sustave usklađeni su
vojni radiofrekvencijski pojasi na europskoj razini, u skladu s NATO-ovim Sporazumom o zajedničkoj civilnoj/vojnoj
uporabi radijskih frekvencija (NJFA – NATO Joint Civil/Military Frequency Agreement).Valjda je sad svima jasno.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.