Martine, mislim da si u krivu. Ne postoje međunarodni radijski propisi. Postoje preporuke.
Damire, jel ti to mene zezaš? Potpuno je nevažno (bar meni) da li sam ja u pravu ili u krivu. Važno je da li je nešto činjenica ili nije. Naravno da ITU radiokomunikacijski propisi, ITU Radio Regulations, postoje. Ja ih na svojem radnom mjestu (na polici) gledam svakodnevno posljednjih +35 godina – vidi slike. U PDF-u se mogu skinuti sa ovog linka:
http://www.itu.int/pub/R-REG-RR-2012Ovi propisi definiraju pojam radioamaterske službe, radioamatera i amaterske radijske postaje, a cijelo jedno poglavlje određeno je za radioamatersku službu – ARTICLE 25 (vidi sliku). ITU propisi propisuju glavne okvire amaterskih radijskih komunikacija.
Npr. točno određuju frekvencijski spektar koji mogu koristiti amateri (ovisno o regiji) i pod kojim uvjetima (primarni, sekundarni). Tako npr. amateri u Regiji 2 imaju širi 80 i 40-metarski opseg od nas.
Drugi primjer je stavak 25.5 poglavlja 25. koji govori o telegrafiji (vidi sliku). Google to prevodi:
''Administracije će utvrditi da li ili ne osoba koja traži dozvolu za rad za amatersku stanicu mora pokazati sposobnost za slanje i primanje tekstove u Morseov kod signala.'' (WRC-03). Iz ovoga je valjda konačno svim nevjernim Tomama jasno zašto više telegrafija nije obavezna kod polaganja ispita za amaterskog radijskog operatora? Ako nije, da ponovimo: telegrafija više nije nigdje obavezna zato jer to tako propisuju međunarodni ITU radijski propisi. Isti ti propisi su prije propisivali obavezno znanje telegrafije.
Pored samih propisa, postoje i preporuke (''Logično'', rekao bi Čombe, jer propis i preporuka nije isto). ITU propisi se usvajaju na svjetskim radijskim konferencijama koje se održavaju svakih nekoliko godina. Između konferencija usaglašavaju se zahtjevi i stavovi članica od kojih je jedna i IARU. Tako je na jednoj svjetskoj radijskoj konferenciji usvojeno da se radioamaterima dodjele novi frekvencijskih opsezi na kratkom valu – popularni WARC bandovi (WARC - World Administrative Radio Conference).
Da ponovimo: radioamatere na svjetskim radijskim konferencijama zastupa IARU – savez svih radioamaterskih saveza, a to je i svrha postojanja IARU-a. Glavni i najjači argument IARU-a u zaštiti stečenih privilegija i traženju novih, je broj članova radioamatera. to nas je više, to smo jači i zato trebamo biti članovi HRS-a, unatoč svim problemima koji postoje.
O IARU pročitajte na ovom linku:
http://www.iaru.org/about.htmlEvo kako dio teksta sa ove stranice prevodi ''stric'' Google:
''Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) je agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Uključeno u okviru ITU rada su komunikacijske usluge kao što su amaterski radio i amaterske satelitske službe. Sektora radiokomunikacija od ITU-a (ITU-R) upravlja međunarodnim radio-frekvencijskog spektra i satelitskoj orbiti resursa. Jedna od glavnih aktivnosti IARU je raditi unutar ITU strukture za očuvanje i održavanje spektra namijenjenog amaterskim radijskim i amaterske satelitske usluge i promovirati korisnost i vrijednost amaterske radio. IARU sudjeluje na svim sastancima ITU-R koji mogu imati značajan utjecaj na amaterskom radiju. Osim što je član sektor ITU-R, IARU je također član sektor za razvoj sektora ITU, ili ITU-D.''
Pravilnici koje donosi HAKOM temelje se na ITU radiokomunikacijskim propisima. Ljudi iz HAKOM-a su izvanredno korektni prema nama. Ja imam samo vrlo pozitivna iskustva sa HAKOM-om, a siguran sam da nema amatera u 9A koji ima loša.
Problemi koji u HRS-u postoje, dobrim dijelom su i posljedica stanja u cijelom društvu. Uskoro nas očekuju izbori (u društvu i u HRS-u). Imamo prilike svi izaći na izbore i napraviti prvi korak prema rješavanju problema. Ispisivanjem iz članstva ništa se ne postiže.
73
Martin 9A2JK
P.S. Skoro sam završio pisanje i onda se sjetio da ja imam knjigu ''Radiokomunikacije – priručnik za polaganje radioamaterskog ispita'', izdanje Kigen 2005., knjiga koju bi svaki klub trebao imati. Tu o ITU radijskim propisima piše sve što bi jedan radioamater trebao znati. Da ne prepisujem, pogledajte sami na str. 7. – 12. i 210. – 213.
P.S. 2. Zbog ograničenja broja privitaka, nastavak slika u drugom postu.