• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IC-2725 Majstorije

Autor 9A5TD, 04. Kolovoz 2016, 13:08:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5TD

Kolega iz RI 3WAG mi je dao prije cca 2 tjedna na popravak jedan 2725, prema opisu znao sam sto sljedi jer se na tim stanicama ponavlja uvijek ista prica po pitanju finala i drivera, nisam je niti otvarao do danas dok mi nije stigao materijal, i naravno nakon otvaranja imam sto i vidjeti...!!!

Molio bih sve one koji NE ZNAJU sto rade da se ostave corava posla ili da pitaju nekog koji nesto zna pa mozda i nesto nauce, BEZ ALATA nema zanata a pogotovu ne ovim plocama gdje se elementi skidaju uz simetricno grijanje....Nakon ovoga niti imam volje a ni zelje da zavrsim necije sranje !!!

9A3TA

E jesi klasa optimist  ;D

Kad si ikad igdje dobio RA stanicu koju nije podesilo bar njih osam prije stručnog servisera?

Prije mjesec dana zove čovjek oko 20:30 navečer, ima dualband mobilku, pola grada je probalo popravit, nije išlo, pa bi je, eto, poslao meni na popravak...

Spreman je uložiti možda do 200 kn... Možda i manje...

Uvrijedio se na mene kad sam mu rekao neka ne šalje...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A5TD

E Dado, to ocito mora tako biti !

Na zalost danasnjih generacija mi smo mogli uciti na platformama gdje si mogao nesto zalemiti o odlemiti 5 puta a mjesta je bilo da element drzis kombinirkama kamoli pincetama  :-)

Danas je sve zbombano u kutiju sibica i da ti budem iskren ono sto NAJVISE MRZIM je upotreba ROHS lema bez olova.....Odlemljivanje trazi puno vece temperature, brzo grijanje i brzo skidanje ....

A sto se tice onih 200 Kn ne znam sto bih rekao, nekome je to runda a nekome hrana za cijeli tjedan, teska vremena !!!

9A3TA

Nisam mislio ikoga omalovažavati...

Ali ni sebe...

Jednostavno nema načina profesionalno spašavati nešto što su predpodesili unaprijed...

Takve stvari su svima neisplative... i vlasniku i serviseru... i takve trebaju ostati...

Ili odmah popraviti kako treba kod onoga koji zna i može... ili u zaborav...

Što je zapravo zadnja rečenica prvog posta...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A3TY

Dečki, mislim da postoje profesionalci i amateri. Većina (nas) ovdje su amateri. A neki od njih su amateri voljni pomoći nekom u nevolji. Biti svjesan da nešto ne znaš ili da nešto ne možeš nije lako. Svakim danom to je sve teže i teže. Zato se i kaže da je "put do pakla popločan najboljim namjerama". Ja sam zbog "ilegalnog" popravljanja CB uređaja nekad davno završio na ispitivanju u tadašnjoj Miliciji. Nije im bilo jasno kako to ljudi kupe dijelove u Trstu i donesu kod mene da im ih zamjenim i to ne naplaćujem nego popijem sokić s njima i proćakulam i to je to, a u radio klubu je postojalo vojno lice "obučeno" za te popravke i uredno naplaćivalo svoj rad (bez izdavanja računa).
Ne griješite dušu. Ne rade ljudi te majstorije namjerno. Na kraju će ionako završiti u duhu one "tko ne plati k.... (čitaj:prijateljicu noći) platit će likara"

P.S. Ako stvarno želite pomoći ljudima da nešto nauče i ubuduće ne prave iste grješke snimite koji video i stavite na jubito a ovdje postajte linkove. Unaprijed zahvaljujem u svoje i njihovo ime.

Eh da, zaboravih pitati - što je to simetrično grijanje? Ne sramim se priznati da nikad u životiu nisam čuo za to a upravo sam proguglao i nisam (barem otprve) našao ništa o tom.
73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Ajde krpaj to i šuti, da nisam čuo kukavelu i kmečanje  ;D

Ivo, baš me zanima da ti jedna ekipa kirurga stavi video na youtube kako operiraju slijepo crijevo da li bi ti to doma u kućnoj radinosti napravio  8)
Ljudi ne mogu zalijepiti jedna butterfly flaster a kamoli se zašiti ....

A prav za prav, zašto bi to netko i stavljao na youtube, pa nije on svoje znanje, novac i vrijeme našao na cesti. Na youtube ćeš naći stvari koje su opće poznate, koje svi prakticiraju i koje nisu brainkiller...

Evo probaj naći podešavanje filtera koristeći Dishal metodu, baš me zanima da li je tko objavio takav video. Svi sve znaju teoretski, ali nitko ne snima praktični video kako to u praksi izgleda. Ljudi čuvaju znanje, jer znanje je pol kile polubijelog danas (ne špricera nego kruha)  ;D

5TD jel to zakrpano, nemoj da cujem da su fusario sa Kineskim tranzistorima  ;D

9A5TD

Citat: 9a4qv  u 04. Kolovoz 2016, 18:08:29
Ajde krpaj to i šuti, da nisam čuo kukavelu i kmečanje  ;D

5TD jel to zakrpano, nemoj da cujem da su fusario sa Kineskim tranzistorima  ;D

Hahahhaha..da nema tebe ja bih upao u kolotecinu...

Nisam skrpao jer mislim promjeniti oba, 3SK i RD70 tako da mi se covjek ne vrati za dva dana. Barem ti znas da kod mene NEMA FAKE kineza, naravno osim kada mi prijatelji sami donesu jer kazu da su nasli iste kao moje samo 3 puta jeftinije....

A sto se tice net-a POTPUNO si u pravu, SVE gdje  lezi neka lovica i trazi se mrvica pameti je NEDOSTUPNO, po meni cak i bolje da je tako. Srce me boli kada pogledam svoje police sa raznim knjigama od Motorole, SGS-a, Eimaca, Philipsa, Pleassey-a, CRL-a,  ITT-a, Texasa, AD-a i sjetim se cijena od 50-150 DEM po komadu....

3TY, simetricno lemljenje-grijanje je nacin na imas pripravu koja ti sa donje ili gornje strane grije ciljano podrucje na nekoj X-temeraturi ,ovisno od slucaja do slucaja, a ti za to vrijeme sa druge strane prikladnom lemilicom pokusavas skinuti ciljani element, ROHS standard je zagorcao zivot onima koji rucno leme.

9A3TY

Eh Adame, Adame. Kud si to usporedio s kirurgijom. Što nisi sa neuro-kirurgijom. Ipak su dimenzije sličnije  ;D

Šalu na stranu, mislim da ipak na netu ima sve više korisnih i konkretnih stvari. Neke stvari (sheme, podaci, ...) pomalo i nestaju ali prije je bilo nezamislivo da imaš npr. video svih predavanja s faksa besplatno dostupno a sad to ipak postaje normalno.
Znam da je vama profesionalcima nezgodno jer sjedite na dvije stolice ali što se može.
I nama amaterima je problem - s jedne strane voljeli bi nešto naučiti i to primjeniti pa ako usput i ušparaš koju kunicu prijeko potrebnu za život naš svagdašnji - super, a s druge strane voljeli bi da i mi možemo naplaćivati svoje teško stečeno znanje poput vodoinstalatera, geodeta, odvjetnika, ... pa onda lijepo platiti majstora da odradi neki posao umjesto da se mi s tim petljamo ali nažalost u životu, barem ovdje kod nas, je ipak to daleko od stvarnosti.

5TD, poznate su mi ploče za grijanje ali ovo za grijanje ciljanog područja s druge strane još ne vidjeh. Kako se takve naprave zovu na engleskom (da pronađem malo materijala o njima) ?

73 de Ivo, 9A3TY

9A5TD

Citat: 9a3ty  u 04. Kolovoz 2016, 21:05:13

5TD, poznate su mi ploče za grijanje ali ovo za grijanje ciljanog područja s druge strane još ne vidjeh. Kako se takve naprave zovu na engleskom (da pronađem malo materijala o njima) ?

Nema engleskog....nego prijatelja tokara-glodara upregnes da ti napravi par nastavaka od bakra odredjenih oblika i velicina koje ti trebaju spregnes ih sa grijacem koji ima regulaciju i the end. Pegle, ploce i slicno su ok ako zelis grijati nesto sto se lemi po cijeloj povrsini ...

Jesi li probao kada skidati metalne oklope-kutijice iz rucne motorole seije 340/360/380/388 i naravno kasnije ih neostecene vratiti na mjesto...ako nisi probaj...Sve ce ti se samo kazati.

9A3WAG

Pogledao....OMG....aj idem zapaliti svijeću Majci Božjoj Trsatskoj da se to odradi u skladu sa strukom. A za tebe ide neću svijeće palit nego ide neki "pasulj" i pivkan....ima neki tzv "craft piva"... dobro mantaju....

9A5TD

Ako se netko odluci za popravak ovakvog kvara neka ima na umu sto ga ceka sa donje strane stampe. Definitivno se mora vaditi cijela ploca van kucista i PRVO skinuti onu HRGU od hladila, koja djeluje bezezleno no ako je budete ignorirali posljedice ce biti vjerovano gore nego ovdje, i pretjeranim grijanjem RASLOJIT ce se PCB.

Komad hladnjaka nije mali jer mu je dodirna povrsina komplet na PCB-u + BRADAVICE preko kojih se hladi ono malo RF govno. Znaci naglo i brzo grijanje te skidanje sa PCB-a...

Definitivno nezahvalan rad, pogotovu ako jos X stvari ceka u reuu !

Dodao sam jos dvije slikice da se vidi o sto je sa donje strane tog PCB-a, sada jos ostaje da vidimo ima je li sav bjeli dim pobjegao iz kutije...

- Na srecu nije pobjegao sav bijeli dim pa kanta RADI..

145.000 MHz / 44W
430.000 MHz / 25W

Majstor koji se prvi igrao izgubio je metalni stit koji ide preko drivera i finalnog tranzistora sto se debelo ocituje na UHF podrucju ....