• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ex YU status?

Autor 9A3TA, 30. Svibanj 2016, 09:22:54

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TA

Uvodno, molio bih sve koji ne razumiju nastavak teksta da ne glasaju i komentiraju, jer se ne odnosi na ništa drugo nego na DXCC...

Obzirom da sam već nešto pokušavao na ovu temu, pa se i obećalo (tnx Martin?), ne bih sad talasao ponovo da me nije opet dotaklo...

Možda jednostavno griješim u razmišljanju, pa sam stavio anketu da mi pomogne zaključiti, morate se logirati za glasanje koje je anonimno, a rezultati su vidljivi nakon 7 dana od početka topica...

LoTW moj YT2TA before 1992 želi registrirati kao Serbia, a obzirom da mi to u najmanju ruku nije prihvatljivo, odustao sam od toga...

No, eQSL je nekim čudom te veze upisao kao Croatia, dodijelio AG, što je po mome jednako pogrešno, no prihvatljivije...

E sad je došlo do dramskog zapleta...

Aplicirao sam za jednu od eQSL diploma,dosad su mi odobravane bez problema, no manager je ovaj put, eto, istočni Nijemac... i sad copy/paste prepiska...

1. odgovor na zahtjev:
Dear Dado - Davor Fiket,

We reviewed your application for eEurope, but we are not able to
approve it for the following reason:

Your account is attached to another account for combined credit, but we are not sure these accounts all belong to you, and so they should not be attached. Please contact Support for help. YT2TA (different Op from Serbia) must not be attached!

Please REPLY to this e-mail if you can clarify something about
your application that would help us approve it, or if you believe
we have made an error.

Thanks and 73,

2. moj odgovor
Hallo.

It is all OK about YT2TA.

YT2TA was my call before 1992...

Now it is not mine...

It is my former call...

Best regards Dado 9A3TA

3. odgovor eQSL
Dado,

sorry, but it's not ok FOR ME as being the responsible award-manager..
Since the callsign is re-issued, all new incoming confirmations for the new user, even if not registered, will add up for you, unless you reject them one by one.
I'm neither able or willing to cross-check this for every follow-up award-application from you as, I guess, won't the other managers for their awards.
I really do see the point with the changing political borders on the Balkan, but even from that point of view mixing up Serbia and Croatia is not acceptable.

Hence I insist on detaching the Serbia-account prior to any further award-application.

73, Tom, DM4EA

4. trenutno moj zadnji odgovor
Hallo, Tom.

First of all, for eEurope mixed and SSB Award I do not need any YT2TA QSO.

Second, my YT2TA account is limited to year 1992 inside my profile, I believe you can check it. I do not care what is after 1992 with YT2TA.

Third, what happens to my YT2TA eQSLs if I detach this account? Is that other guy can use them? Am I loose other guys eQSL? Does others loosing my confirmation?

Can you explain is this first case of reissuing call??

Please, be precise... "FOR ME" is not good enough... Did you agree to delete Y41NE part of your life?

Also, "I'm neither able or willing to cross-check this"... what are you do then? Looking good on manager list?

All this in good mood, just looking to understand some ham spirit.

Best regards Dado 9A3TA

Zasad čekam odgovor na ovo, njegovo spominjanje Balkana sam namjerno prešutio.

Na kraju, pitam vas mišljenje... da li da pustim... ili što? Martine, bez tebe, prošlo je par godina, dosad nisi odgovorio...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A2JK

Dado, sjećam se našeg razgovora na Jarunu prije par godina.

Da, točno, nisam komentirao na forumu.

Kad je u pitanju DXCC stvari stoje ovako. Uzmimo dva primjera:

Ja, 9A2JK, pazi, ponavljam svoj znak, dakle ja, Martin, 9A2JK tražim DXCC diplomu.
U zahtjevu šaljem nekoliko veza koje sam ja, Martin, napravio pod znakom YU2JK, dakle za bivše
SFRJ. Budući da se radi o istom operatoru i istom QTH (iako dvije politički međunarodno priznate
države, svaka u svoje vrijeme), ARRL priznaje veze i nagrađuje Martina (sada pod znakom 9A2JK)
s DXCC diplomom. Nekako mi se čini pošteno i fer, jer se nagrađuje moj rad, a ne kojoj državi
pripadam. (U protivnom priznale bi se samo veze poslije 25. lipnja 1991. Kad bi se priznao rad
samo nakon 25.06.1991. po istoj logici se ne bi trebale priznati ni školske diplome iz bivše SFRJ.)

Sad se javlja amerikanac John, AB1XYZ s kojim sam radio i za vrijeme bivše države i sada. On ima
dvije moje QSL karte: YU2JK i 9A2JK. Meni se dvije veze s njime računaju kao jedan DXCC entitet,
a njemu dvije veze sa mnom kao dva DXCC entiteta. Nekako mi se čini da je i prema njemu to
pošteno, zar ne ?

Ne bi trebali biti sebični i gledati samo iz svoga kuta. Ni meni se ne sviđa da LoTW moje YU2JK veze
registrira kao Srbija, iako LoTW te veze meni uredno prizna kao da su rađene iz 9A. Drugima, LoTW
veze sa YU2JK prizna kao veze sa Srbijom, a 9A2JK kao veze sa Hrvatskom. Kad ne bi bilo tako, ti
drugi bi bili oštećeni!

Dalje rasprava skreće u političke vode. Politika nije riješila tko je pravna slijednica bivše SFRJ.
To nije radioamatersko pitanje. Da je to pitanje politički riješeno, onda bi ARRL jednostavno sve
veze sa SFRJ do nekog datuma proglasio kao Deleted Entity, a nakon toga datuma kao veze sa
novim DXCC entitetom. Ja mislim da problem o razdruživanju sa SFRJ radioamateri ne mogu i ne
trebaju rješavati.

Da se vratimo u radioamaterske vode. Pravila određuje organizator. Ako se želimo igrati, možemo
samo po pravilima organizatora i nikako drugačije. To je isto kao npr. u rukometu. Sudac proizvoljno
odlučuje o duljini trajanja napada i tako izravno utječe na rezultat. Zar se ne bi moglo, kao u košarici
i vaterpolu, staviti sat koji bi mjerio vrijeme napada i gotovo. Ali organizator to ne želi (za sada).

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Bok!

Prvo, kaže čovjek da je odgovoran manager za diplome - krivo. Da zna što radi, a nezna, razumio bi, pogriješio je. On očito ne poznaje pravila igre kod DXCC-a.

Što bi onda rekao da mu se, kojim slučajem, javi amater iz Jemena ( čista fantazija) iz doba prefiksa 4W... stavio bi ga u Timor? Šlampavost, nemaju dobar software a neznaju to ručno riješiti ( neda im se).

Z6 priznaje CQ magazin i WAE ali ne DXCC ( politička igra koja mi nije jasna.
Vlada SAD-a priznaje a oni ne... čekaju UN ili ITU ).  YU-YT i 9A više nemaju
veze sa politikom. Politika i ratovi su to razriješili. Kod e-QSL to nije slučaj...
Okani se ćorava posla...

73 Dino

9A3IV

Pogledao sam arrl dxcc listu. Na njoj je navedeno da kontakti sa 9A i S5 vrijede od određenog datuma.

Za usporedbu, OK-OL-OM je isto navedeno odkad vrijede veze ali Čehoslovačka je navedena kao deleted. Jugoslavija nije. Zato je to problem. Trenutno. Zašto kažem trenutno????? Pa, zato jer će HRS odmah, iz ovih stopa pokrenuti akciju da se taj višegodišnji propust ispravi. Strpit ćemo se malo i sve će biti u redu.

Dado, tebi treba zahvaliti što si pokrenuo to pitanje i ukazao na propust. Hvala ti

73  Damir
SVE ILI NIŠTA

9A3TA

Samo kratko, nikad nisam radio iz Serbia... nikakve logike nema da prijavim ijedan QSO od tamo... nije politika, nego je takvo stanje...

Čast (?) onima koji su radili od tamo, vidljivo je sve na popisu članova LoTW iz DXCC Serbia (YU2, YT2, YZ2, 4N2, za one koju su zaboravili)...

A ako su pravila organizatora loša (da ne koristim prave i rasne pridjeve), naše je da ih pilamo dok se pravila ne promijene iz loših u bolje...

Neki bi i izlazili iz terena u znak prosvjeda, u našem slučaju brisali veze... Ali zar nije bolje biti konstruktivan, nego destruktivan?
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A2JK

Dodatne informacije, za one koji možda nisu dovoljno informirani.  ;)

Sve veze rađene pod 9A prefiksom, dakle poslije 26. lipnja 1991. sustav LoTW uredno prihvaća
kao DXCC entitet Hrvatska (DXCC Entity Code 497 - Croatia). To praktično znači da svakome tko
je radio 9A poslije 25.06.1991. ta veza se priznaje za DXCC entitet 9A.
Nikakva mudrost. Sve funkcionira ''ko vurica''.  8)

Problem nastaje kada mi koji smo radili za doba SFRJ i koristili znakove YU2, YT2, YZ2, 4N2 i 4O2
idemo prepisivati iz papirnog loga u računalo i pokušavamo to poslati u LoTW. LoTW te veze prima,
ali samo kao Srbija. Naravno da nas to smeta, ali ... strancu se te veze priznaju kao DXCC Srbija
(DXCC Entity Code 296 – Serbia), jer SFRJ nema u DXCC listi ni kao izbrisani entitet (Deleted Entities)
ni kao aktivni entitet.

Dakle, problem je u tome što LoTW veze prije 26.06.1991. priznaje kao Srbija, a ne kao Hrvatska.
Ja ne želim poslati svoj log za veze koje sam radio iz Hrvatske u SFRJ, a da u sustavu budu
evidentirane kao veze koje su rađene iz Srbije!

S druge strane, ako ja danas, 2016. za DXCC pošaljem QSL kartu za vezu koju sam radio pod
znakom YU2JK npr. 1985. godine, ARRL će mi to uredno priznati pod evidencijom 9A2JK. Primjerice,
mogu poslati 100 QSL-ki pod znakom YU2JK i dobiti DXCC diplomu za sadašnji znak 9A2JK.
To je pošteno, jer sam ja, operator Martin, radio te veze iz iste lokacije, po pravilima za DXCC
diplomu. Nagrada pripada operatoru Martinu, za rad, a ne za pripadnost državi ili korištenju
nekog određenog pozivnog znaka.

Ne radi se o pravilima organizatora. Pravila DXCC diplome nisu toliko komplicirana da se uz malo
dobre volje i Google prevoditelja ne bi mogla shvatiti. Npr. Z6 nije DXCC entitet jer ne udovoljava
pravilima DXCC diplome, a to nema nikakve veze s činjenicom da li je vlada SAD-a priznala
neovisnost Kosova ili ne. Svi znamo kako se je raspadala bivša SFRJ. Neki kažu da je onda trebalo
SFRJ staviti u Deleted Entity i početi sa novim datumom. Koji bi to bio datum i koliko puta?
Ovo nije pitanje za radioamatere niti HRS, nego za naše političare da odrade ono što nisu ni počeli!
Ali to je politika, a o politici možemo, ali na drugom forumu. Politici ovdje nije mjesto!

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK

P.S. Volio bi da se javi onaj koji je prije 1991. vodio log na kompjuteru.
Prepisivati sada stare veze mislim da nema smisla. Ako nekome iz Hrvatske baš toliko fali
neki entitet (nema ga rađenog pod 9A znakom) neka lijepo pošalje QSL-ku direktno.
Kao što sam već napisao, ARRL će to uredno uvažiti.

9A2VX

sorry Dado, mislim da je Dino rekao ono što i ja mislim. Oni nemaju pojma o tome što bi napravili o našem "balkanskom" slučaju.
ITU je u svim zbivanjima ostavila mogućnost korištenja YU, kao glavnog prefiksa, Srbiji. ARRL je znao to razgraničiti u svojem dijelu diploma, a eQSL nije. I tu se ništa ili skoro ništa ne može. Oni imaju odavno ( već preko godine dana) uvrštenu DXCC Kosovo, a ARRL je još nema... itd
Kako je to njihova diploma, onda stvarno moraš "igrati" po njihovim pravilima ili ne apliciraš za diplomu ...
Pozz,  Zvone 

9A3IV

Priznajem da ne shvaćam. Dok se Dado nije javio nije me uopće interesiralo. SFRJ više nema i MORALA bi biti na listi kao deleted. Čim su Slovenija i Hrvatska izašle i bile priznate kao posebni entiteti SFRJ je nestala. To je jasno svima. Kako se zvalo i mijenjalo imena ono od SFRJ što je i dalje koristilo YU nema veze. I iskreno uopće me ne zanima. I nije tema ovoga foruma. Ali problem koji opisuje Dado nebi smio ni postojati. Jer recimo, 1989 nije postojala Srbija kao zaseban entitet.

Nije tu samo HRS propustio odraditi posao. Isvi ostali savezi nisu ga odradili. Ali, evo Dado ima problem. I HRS bi morao pokrenuti stvar da se taj problem riješi.

Znam da svi, počevši sa tajnicom, predsjednikom i svim ostalima čitaju forum. Pa zar je stvarno potrebno slati dopis sa uruđbenim brojem da se nešto napravi. Ajde, primite se posla, svi po redu

Damir
SVE ILI NIŠTA

9A3TY

Mislim da je svima jasno da nešto ne štima.
Veze sa starim YU2 mogu vrijediti samo kao veza s entitetom zvanim SFRJ. Isti je morao biti deleted a prefix YU je mogao biti ponovno izdan Srbiji ako im je toliko drag. Ako se ne varam ista stvar je bila i sa Čehoslovačkom.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Pitanje je zašto LoTW i eQSL, svaki sa svojim programom diploma, koji se još k tome ''međusobno
ne priznaju'', naše veze iz doba SFRJ evidentiraju na isti način tj. kao Srbija?

Naravno da nam je to neprihvatljivo. Kad bi razumjeli razlog, mogli bi im dati konstruktivni prijedlog
kako ovo ispraviti. U sagledavanju ovog problema moramo gledati i s kuta stranih radioamatera tj.
kako se stranim amaterima priznaju veze s nama iz doba SFRJ i danas. Ponavljam, ne smijemo biti
isključivi i gledati samo sebe nego moramo uzeti u obzir i kako drugi vide nas.

Ne mogu govoriti eQSL jer nisam korisnik, pa zato pišem o DXCC (imam diplomu, pročitao sam pravila,
a i LoTW koristim od početka). Za osvojiti DXCC diplomu (tj. postati član DX Century Club-a) treba
potvrditi najmanje 100 zemalja. ''Zemlje'', po DXCC pravilima, nisu države, nego DXCC entiteti
definirani pravilima DXCC diplome. Trenutno imamo 339 DXCC entiteta, a međunarodno priznatih
država postoji manje od 200. Većinu amatera ne zanimaju kriteriji po kojima ARRL sastavlja listu
entiteta, nego samo lista. Međutim, za razumijevanje našeg problema, moramo pogledati kriterije po
kojima je napravljena lista. DXCC pravila sa kriterijima entiteta pogledajte na linku:
http://www.arrl.org/dxcc-rules Section II. DXCC List Criteria.

Sadašnja DXCC lista entiteta temelji se na listi iz 1998. (In order to maintain continuity with the past,
as well as to maintain a robust DXCC List, all entities on the List at the time the 1998 revision became
effective were retained).

Temelj kriterija DXCC liste entiteta je prvenstveno politički - članstvo u UN i dodjela ITU prefiksa.
Tako imamo zanimljivosti: HB je članica UN tek od 2002., a ITU-a od 1866., Vatikan nije članica UN,
a je ITU-a od 1929., Palestina nije članica UN i nije članica ITU-a, ali joj je privremeno ITU dodijelio
prefiks.

''Neću politiku u moju butigu'', ali moram spomenuti nekoliko činjenica, jer o njima ovisi DXCC lista
entiteta. Činjenica je da je Srbija zadržavala prefikse bivše države svih ovih godina koliko je trajao
raspad, dok su novonastale države morale tražiti nove prefikse.

Činjenice su da je Srbija postala članicom UN pod imenom Srbija tek 2006. jednostavno tako što je
predsjednik Republike Srbije pismom obavijestio glavnog tajnika UN-a da je Crna Gora proglasila
nezavisnost, a Republika Srbija nastavlja biti članica. Od proglašenja nezavisnosti Hrvatske i Slovenije,
Srbija je bila članica UN pod različitim imenima, dok su sve druge države iz bivše SFRJ morale proći
postupak primanja u UN, ITU itd...

Trebamo biti svjesni da su prefiksi YU2, YT2, YZ2, 4N2 i 4O2 bili dodijeljeni bivšoj SFRJ, a ne Hrvatskoj.
Unutrašnja podjela prefiksa u SFRJ je bila interna stvar te države, a ne međunarodni propis.

Dosta politike, vratimo se na DXCC. ARRL (zapravo samo LoTW) ima problem kuda smjestiti moj stari
znak YU2JK, jer se lako može dogoditi da YU2JK danas bude dodijeljen nekome u Srbiji i onda imamo
konflikt u LoTW sustavu – dvojica sa istim znakom. Kako to riješiti?

Ako u LoTW budu dva operatora sa istim znakom, koji predstavlja dva entiteta, kako tu
situaciju razriješiti stranim amaterima, a da im LoTW sve to ispravno evidentira?

Ima još, ali da skratim, hrpa problema koje mi iz ''9A kuta'' ne želimo vidjeti.

Ipak u ARRL-u su itekako svjesni ovog problema i rješavaju ga prilično dobro. Kada netko iz
9A pošalje papirnu kartu za vezu pod starim YU znakom, ARRL to uredno prizna i evidentira
u LoTW pod ukupnim brojem priznatih entiteta za 9A znak. Kada strani amater pošalje papirnu
kartu za vezu sa YU znakom, ARRL mu to uredno prizna i evidentira u LoTW. Ako pak ima takovih
koji zaista žele prepisivati veze starije od 25 godina u računalni log i slati ih u LoTW, ARRL to
evidentira kao veze sa Srbijom. Zašto Srbija? Ne znam, vjerojatno iz gore spomenutih činjenica
zadržavanja SFRJ prefiksa i članstva u UN.

Ja osobno ne namjeravam prepisivati svoje stare veze. U LoTW sam poslao samo 4 (četiri)
YU2JK QSO-a radi testiranja. Više ne namjeravam. Ako nekome zaista treba moja YU2JK karta,
neka pošalje papirnu kartu i ja ću mu (ponovno) poslati svoju. ARRL će to uredno priznati.
Svakome na volju.

Volio bi vidjeti prijedlog kojim bi se ova situacija riješila na ''opće veselje sviju''.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 02. Lipanj 2016, 21:11:21
Ako u LoTW budu dva operatora sa istim znakom, koji predstavlja dva entiteta, kako tu
situaciju razriješiti stranim amaterima, a da im LoTW sve to ispravno evidentira?

Martine, možda ARRL ekipa nije sposobna taj "problem" riješiti ali ako daš ekipi iz Zg MIOCa riješit će ti to u 5 minuta.
Ad 1) login ne može biti callsign već neki drugi jedinstveni identifikator osobe / kluba kako bi se olakšale promjene znaka (bez ili sa promjenom entiteta)
Ad 2) napravi se nešto što se zove povijest promjena gdje lijepo piše od nadnevka tog do nadnevka tog taj i taj prefix je taj i taj entitet. Zar to nisu napravili i za prefix OK ? Prije je vrijedio za entitet "Čehoslovačka" danas vrijedi za entitet "Češka republika". Današnja računala su dovoljno jaka da ta pravila mogu biti implementirana na nivou pojedinca. Dovoljno je kapaciteta diskova a bome i procesne snage da to bez problema obradi. Naravno ako nije riječ o softverskom rješenju poput našeg HFrobota  ;D

A da je riječ o politici i samo politici a nikakvim problemima evidencije i obrade vidi se i iz načina kako je YU "dodijeljen" Srbiji - privremeno - dekretom tajnika.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9a3ty  u 03. Lipanj 2016, 08:45:28
Martine, možda ARRL ekipa nije sposobna taj "problem" riješiti ali ako daš ekipi iz Zg MIOCa riješit će ti to u 5 minuta.
Ad 1) login ne može biti callsign već neki drugi jedinstveni identifikator osobe / kluba kako bi se olakšale promjene znaka (bez ili sa promjenom entiteta)

Tek tada veselju ne bi nikad bilo kraja.  ::) Ukratko, definitivno jako loše rješenje.

...
Zar to nisu napravili i za prefix OK ? Prije je vrijedio za entitet "Čehoslovačka" danas vrijedi za entitet "Češka republika".
..

Ne, to nisu napravili za Čehoslovačku. Čehoslovačka je jednostavno stavljena na Deleted listu,
a na novu listu su stavljene nove države: Češka i Slovačka. Sve jednostavno i čisto po
kriterijima. Čehoslovačka je obavijestila UN da prestaje postojati i da slijednice bivše države,
Češka i Slovačka traže članstvo u UN. Kad se to i dogodilo, DXCC lista je promijenjena.

SFRJ nije ni iz daleka bio sličan slučaj i zato se ne može uspoređivati.

...
A da je riječ o politici i samo politici a nikakvim problemima evidencije i obrade vidi se i iz načina kako je YU "dodijeljen" Srbiji - privremeno - dekretom tajnika.

Da, sve je to politika, ali ne politika ARRL-a. ARRL jednostavno prihvaća političku situaciju koju
kreiraju svjetski političari i njihova politika. Sve drugo ne bi bilo dobro.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

E Martine, Martine. Sve izokrećeš kako ti paše. Pravi si političar.

Citat: 9A2JK  u 03. Lipanj 2016, 10:04:05
Tek tada veselju ne bi nikad bilo kraja.  ::) Ukratko, definitivno jako loše rješenje.

Obožavam ovakve komentare bez ikakve argumentacije. Kao i svi političari. Dovoljno je 10 puta ponoviti nešto da ljudima uđe u uho i to automatski postane istina. Ajde molim te reci kako uvođenje nazovimo ga "Radioamaterski OIB" može biti jako loše rješenje? Pa zar nisi sam rekao da ti za LoTW priznaje veze koje si odradio kao YU i veze kao 9A. Dakle svrstali su te pod jedinstveni identifikator a ne pod dva različita. No upravo zbog mogućnosti da kroz protok vremena različite osobe koriste isti znak on ne može biti jedinstveni identifikator operatora ili kluba. Recimo da si ti otvorio account na LoTW u doba kad si bio YU2JK (znam da tada nije postoja ali recimo da je). Kako bi sada "novi" YU2JK otvorio lotw account?

...
Zar to nisu napravili i za prefix OK ? Prije je vrijedio za entitet "Čehoslovačka" danas vrijedi za entitet "Češka republika".
..

Ne, to nisu napravili za Čehoslovačku. Čehoslovačka je jednostavno stavljena na Deleted listu,
a na novu listu su stavljene nove države: Češka i Slovačka. Sve jednostavno i čisto po
kriterijima. Čehoslovačka je obavijestila UN da prestaje postojati i da slijednice bivše države,
Češka i Slovačka traže članstvo u UN. Kad se to i dogodilo, DXCC lista je promijenjena.

SFRJ nije ni iz daleka bio sličan slučaj i zato se ne može uspoređivati.

Govorio sam o tome kako stvari mogu biti jednostavne - kad se hoće. OK je do određenog trenutka bio jedan entitet a nakon određenog nadnevka je postao drugi entitet. Dakle, moguće je ako se hoće.
Nikakav problem što se tiče računala, vođenja evidencije i obrade podataka.

Da, sve je to politika, ali ne politika ARRL-a. ARRL jednostavno prihvaća političku situaciju koju

Hmm, odluči se da li bi piškio ili bi kakio. Najprije ARRL ima svoja pravila, svoje "zemlje",... a sad odjednom prihvaća političku situaciju. Nisi konzistentan.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, sve mi se čini da niti si pročitao pravila DXCC programa, niti te taj program zanima.
Naravno da ne trebaš pročitati DXCC pravila, niti te taj program treba zanimati. Ja to
poštujem. Radioamaterizam nije samo lov na DX-ove i DXCC program! Ponavljam,
poštujem tvoje razmišljanje, ali u ovom slučaju griješiš.

Citat: 9a3ty  u 03. Lipanj 2016, 14:37:48
...
Pa zar nisi sam rekao da ti za LoTW priznaje veze koje si odradio kao YU i veze kao 9A.

Nigdje ja to nisam rekao. LoTW nikome ništa ne priznaje. LoTW je samo jedan od načina
za potvrđivanje veza za DXCC program i ništa više. ARRL je taj koji priznaje ili ne priznaje.

Citat: 9a3ty  u 03. Lipanj 2016, 14:37:48

Hmm, odluči se da li bi piškio ili bi kakio. Najprije ARRL ima svoja pravila, svoje "zemlje",... a sad odjednom prihvaća političku situaciju. Nisi konzistentan.

Mogu ja biti što god je tebe volja (konzistentan ili ne), ali to ne mijenja jednostavne činjenice,
samo ako ih se želi shvatiti. Dakle da ponovimo, činjenica je da je odvajanjem Hrvatske od SFRJ,
međunarodnim priznanjem Hrvatske i primanjem Hrvatske u UN, ostatak SFRJ i dalje bio
međunarodno priznat, član UN, ITU i mnogih drugih međunarodnih organizacija.
ARLL je jednostavno uvažio tu činjenicu, kao i činjenicu da je Hrvatska nova država i onda
primjenio svoje kriterije za određivanje DXCC entiteta.

Oni koji prate DXCC program i koje to zanima, sigurno su primijetili koliko se ARRL zalaže za
vjerodostojnost DXCC programa. Tako, npr. ARRL (za DXCC diplome,  ::) očito moram do
kraja napisati) neće priznati aktivnost bez dozvole za rad. To praktično znači da DX ekspedicija
koja radi iz pojedinih zemalja mora ARRL-u poslati kopiju svoje dozvole za rad. Ponekad ni to
nije dovoljno, nego moraju poslati i dokaze da su zaista fizički bili tamo (npr. putne karte i sl.).
Zato DXCC i je najvrednija radioamaterska diploma. Listu potvrđenih DXCC entiteta, ARRL vodi
po pozivnom znaku operatora, a ne po imenu, nadimku i sl. Drugačiju listu DX-eri ne bi prihvatili.
Molim te, nemoj me samo pitati kako znam  ::) da DX-eri to ne bi prihvatili. Znam, jer se
DX-iranjem bavim više od 40 godina.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK

9A3TY

Kao što rekoh - pravi političar. Na konkretno pitanje - dvije stranice teksta bez konkretnog odgovora ali uz perfidno bacanje kajli. I kurtoazno "...poštujem tvoje razmišljanje, ali u ovom slučaju griješiš".

Ma nema frke Martine. Ako ti to nešto znači samo ti i dalje smatraj da si ti uvijek u pravu.

Ne znam više zašto se uopće trudim ....
73 de Ivo, 9A3TY