• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

magnetna loop antena

Autor 9A6NFG, 02. Ožujak 2005, 10:38:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NFG

pozdrav svima od 9a6nfg , ima li tko iskustva sa gradnjom magnetnih loop antena za 80 i 40 metara, kako rade na tim frekvencijama?
Nemojte mi odgovoriti (DAO SI SI POSLA) tražim konkretne i ozbijne odgovore.
Imam neke ideje i neke nacrte ali nemam još nekog velikog iskustva na 80 metara , napravio sam neki (pokus)na 40 metara sa tom antenom iz časopisa HRS dostigo swr 1:1,2  ali veza NEMA sa 100w izlazne snage , gabariti tog mog loopa su ćetvtrtasti okvir 1,5x1,5met.
cu cijev fi 22mm i kondenzator butterfy ili (splyt stator )kako ga neki zovu od 6000v .Očekujem neki info pozdrav svima i zahvaljujem na interes čitanja mog oglasa 73 de 9A&NFG GIANLUCA

9A2BX

Pozdrav!
Imam dosta iskustva s magnetnim antenama, ali za fq od 14-28 Mhz. Upravo izradjujem dva komada. Sjajna stvar. Prednosti takove antene su goleme u odnosu na druge "skracene" antene. Ipak jedna velika mana. Vrlo su selektivne. Optimumalno dimenzionirana za 28 Mhz ima selektivnost 100 Khz, a na 14 Mhz oko 25 Khz i manje. Dakle sve je u motoru koji vrti kondenzator. Ne razumijem zasto ne bi radilo na 7 Mhz.
         Antena radi perfektno. Iz sobe na 3 katu u gradu radio sam cijeli EU s perfektnim raportima, ali su u zgradi bili unisteni osjetljivi uredjaji (satovi, timeri ....hi).
                                                  Pozdrav 9a2bx Tonci

9A6NFG

pozdrav Tonči hvala za info , šta se tiče motora koji okrče kondenzator nema problema imam jako malo okretaja na osovini , i na nju sam (obijesio) reduktor 1x6 ako znaš one reduktore od starih kv (vfo) uređaja, regulacija napona na motorin ide preko jednog 555 tako da mogu to jako fino ugoditi swr na 1:1,2 ne razumijem zašto me susjedi talijani jedva čuju i daju raporte s1-2 dok sa invreted v isti uređaj ista snaga dobivam raport s9-9*10db a swr na dipolu je 1:2 na 7050 mhz ,
da nije to možda što se magnetna antena nalazi 4 metara isod dipola .
Dok radim sa magnetnom ona se nalazi na 2 katu kuče a dipol je na krovu . Probat ću je odnest na krov pa da vidimo reakciju.
pozdrav iz Rovinja 9A6NFG GIANLUCA

9A2BX

Pozdrav!

Antena je izrazito ostra obzirom na smjer zracenja. Probajte antenu postaviti vodoravno. Tada nema ispoljenu usmjerenost. Diagram zracenja antene kada je vodoravno postavljena izgleda kao automobilska guma (polozen broj 8).
           Ja imam problema s najobicnijim motorom (odlican je motor od rostilja na baterije). Trenutno ih nema u Zagrebu.

Inace 7Mhz mi je najdrazi band. Uvijek otvoren.

73

9A6NFG

Pozdrav, možeš riješiti  motorin  tako da skineš sa starog motora 220v iz starih pećnica ili mikrovalne i uzeti jedan motorin od dječijih igračaka  opčenito rade na 3-6v  i ugaditi na te zupčanike ,(ISPROBANO) radi fenomenalno mogu ti poslati slike na mail ako hočeš , jako su ti kvalitetne getribe starih ura kapčalica od elektre(prebacivači niske i visoke tarife) sada se mogu dobiti čak i na otpad jer se sada koriste sve više mtk uređaji .
73 DE 9A6NFG

9A2BX

Pozdrav
Pa neću valjda na 220 V ganjati motor u vrtu.....hi.
Dajte mi prijedlog neke dječje igračke, koja nije skupa i ima getribu.
Javite mi Vase rezultate na 7 Mhz. To mi je slijedeća antena za eksperiment. Imam namjeru napraviti je od koaksa kojeg ću uvući u okvir od plastičnih cijevi (moj patent). Vanjski omot koaksa glumi bakrenu cijev, a plastične cijevi za elektro instalaciju glume okvir odnosno držač.
Imam problem oko nabave butterfly kondova.

73 - Tonči

9A6NFG

Pozdrav Tonči ,igračke su razne (lutke ,autiči, mikseri,bageri i kamijoni , bušilice ,hiltice )i sve druge igračke  koje se "vrte" nađes jeftinu robu u trgovinama SVE PO 13 KN imam tu "sreću" da moji klinci brzo razbe igračke pa od nekih koje se ne mogu popraviti plastike idu u kontejner a motorini i getribe u ladicu , šta se tiće dimenzija antene za 7 mhz imaš na prvom postu koj sam pisao sve dimenzije te antene .Dobra ideja sa koaxom , oni koji su to napravili, čitao sam na netu, pišu da radi dobro . Kondenzator možeš sam napraviti uz malo strpljenja i prijatelja tokara ja sam več jednoda od 130pf napravio a sada radim jednog od 500pf 6000v
koj bi mi trebao služiti za pokuse na 3.5mhz
pozdrav 9A6NFG .