• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Naprava za postavljanje žičanih antena

Autor S58Y, 26. Travanj 2016, 12:25:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

S58Y

Hoj!

Puno radioamatera se nađe pred problemom, kako postaviti antene visoko na stablo. Jedan način je penjanje, drugi uporaba kvadrokoptera, treči gađanje sa praćkom ili samostrelom. U Americi to rade sa tako zvanim Pneumatic Antenna Launcerima. Evo, i ja sam napravio jedan.

Više na S50LEA forumu.
73 ES GL DE Robi, S58Y.

Član Radiokluba Študent Maribor S59DXX

(ex. S52DK)

9A3TY

Ne vidim slike. Da li treba biti prijavljen da bi se vidjele?
73 de Ivo, 9A3TY

S58Y

Citat: 9a3ty  u 26. Travanj 2016, 15:51:47
Ne vidim slike. Da li treba biti prijavljen da bi se vidjele?

Ivo, morale bi se vidjeti. Ja ih vidim i kad nisam prijavljen na S50LEA. Moguće je, da ponekad dobro ne radi link, jer slike su na drugom mjestu.

73 ES GL DE Robi, S58Y.

(ex. S52DK)

9A3KB

Ja sam prijavljen ali ih ipak ne vidim.
Nešto ne valja?

73, Boro

S58Y

Citat: 9A3KB  u 26. Travanj 2016, 21:11:05
Ja sam prijavljen ali ih ipak ne vidim.
Nešto ne valja?

73, Boro

Hoj!

Zaista zanimljivo. Na S50LEA forumu ih vidim. Evo, nekoliko slika, a komentari su na slovenskom na S50LEA.

73 ES GL DE Robi, S58Y.

(ex. S52DK)

9A3KB

Robert, sada vidim da je greška kod mene.
Nešto mi blokira te slike jer ne vidim niti ove koje si stavio u prilogu??
Sutra ću probati odgonetnuti što je to.

Hvala i 73.
Boki

9A3KB

Evo sada ih vidim. Dobar si. Odlično.
73,
Boki

S58Y

Hoj!

U WPX ja i moj brat Tine S53EA smo tako uspjeli postaviti dvoelementni delta loop za 40m u šumi bez nekih velikih problema. Stabla su visine oko 15m, tako, da smo dobili visinu horizontalne žice na oko 2 m iznad tla. Tenis loptica ide bez problema više od 20m, tlak u komori je tada oko 4 bara. Sa 5 bara ide još više ali nema neke potrebe po tome.

Kad je jednom tenis loptica na drugoj strani stabla zatim je odvežem i na najlon vežem deblji konop, te sa njim preko stabla potegnem konop, koji nosi antenu.

Stvar je zaista jednostavna za izradu. Umjesto Zolje se može upotrijebiti i koja aluminijska cijev unutrašnjeg promjera 64mm, a za komoru se može upotrijebiti prikladan već prazni vatrogasni aparat. Jedino brzi ventil (springer valve)je potrebno kupiti preko Atlantika.

Važno je, da je stvar kompaktna i sigurna za rukovanje te da služi svome namjenu.
73 ES GL DE Robi, S58Y.

(ex. S52DK)