• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tko je kriv?

Autor 9A3TY, 14. Ožujak 2016, 19:35:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 16. Ožujak 2016, 15:46:07
...
Predlažem dva puta pročitati njegov post uz ''čašicu dobre volje''.

Martine,
nije mi jasno o kakvoj "čašici dobre volje" govoriš.
Ta bi nas "čašica" koštala preko 17.000,00 kn. A i više.
Svi se slažu da Ljilja ostane što duže. No, besmisleno je dva mjeseca plaćati dvije osobe za isti posao.
Ako postoji mogućnost da Ljilja ostane do 1. srpnja 2016., neka onda druga osoba službeno nastupi nakon tog dana. Ako je bez posla a on joj treba, neka volontira zadnji Ljiljin tjedan te se za to vrijeme upozna s poslom a neka Ljilja sada ide na GO.
Pretpostavljam da je Ljilji neugodno zbog ovoga svega no, predsjednik HRS-a je to trebao bolje odraditi.
"DX never sleeps..."

9a6c

Slažem se s Emirom i mislim da bi iz ove priče Ljilju trebalo izostaviti. Njen je legitiman interes da kao zaposlenik štiti svoje interese.

Ako će nam HZTK davati namjenska sredstva za 5 ljudi, neka ih bude i pet.

Problem je da već godinama daje novce za nekog tko otprilike jednako toliko ne radi kako treba, a sad bi nas to kolektivno trebalo koštati.

Pitam se samo kako bi ova priča završila da se radi o privatnoj firmi ::)

Iako je sad u điru masovno češkanje jajca na svim TV kanalima, bojim se da se u našem Savezu nema što opipati...

I zato ne vidim druge nego ovo stanje dovesti do apsurda jednostavnim bojkotom plaćanja članarine i ako ne ide drugačije, a očito ne ide, eutanazijom ovog besmislenog saveza koji odavno ne funkcionira kako treba, a treba li reći i uz back vokale iz HZTK.

Povijesnu priliku smo propustili u slučaju Severinac, što je nekog koštalo lijepih 600 K kunića.

9A4QV

Povijesne prilike, pustimo sad povijesne prilike. One se tako i zovu upravo da ih propustamo. Malo su me cudno gledali kad sam u toj povijesnoj prilici izrazio misljenje da bi trebalo istekati suko iz zida na godinu dana, i ne samo to, nego izvaditi i bateriju koja drzi RAM memoriju, pa onda nakon godine dana sve upaliti i u biosu najprije podesiti datum i krenuti dalje.
Medjutim desilo se upravo suprotno, jos malo pa ce nas uvrstiti u emisiju TV-kalendar, desilo se na danasnji dan....

Da budem iskren, ne razumijem sto to zaposleniku znaci biti zaposlen jos dva mjeseca nakon 45 ili koliko godina radnog staza? Sto takva situacija rijesava? Je li to od zivotne vaznosti? Koje je obrazlozenje za takav zahtjev zaposlenika? Pa nije HRS wish machine iz zabavnog parka ili mozda bunara zelja http://www.mywellwisher.com/

17.000 kn bruto za dva mjeseca? Pa ne znam sta bih rekao osim da je u tijeku natjecaj za Viseg strucnog suradnika za Europske fondove gdje se trazi poznavanje dva strana jezika, visa ili visoka strucna sprema, polozeni strucni ispit, rad na racunalu i ostalo i sve to za 8.000 kn bruto mjesecno. Pa sad.... usporedimo li primanja, ja bih ako moze bio cistacica u HRS-u, mislim da je i ona tu negdje na 8.000 bruto ...

Uostalom, sto ce se desiti ako zaposlenik i nakon ta dva odobrena mjeseca zatrazi produljenje za jos dva ili do kraja godine? Sto cemo onda opet glasati? Pa tako u nedogled?
Reci da "ako netko to zasluzuje, onda je to ona" znaci da postoji netkotko  to i ne zasluzuje? Zasto ne glasa na isti nacin da se onda nekima koji to ne zasluzuju raskine ugovor? Naravno, to je suprotno zakonu.
Uostalom i ovo elektronsko glasovanje je neregularno. HRS jos uvijek nije objavio sluzbeni popis clanica saveza. Ovo baratanje sa brojkom od 95 klubova nije istinito. Danas ta brojka klubova koji su regulirali svoj status sukladno novom zakonu koji je stupio na snagu jos prosle godine, ne prelazi brojku 30. Ispricavam se ako grijesim....

Sad cekamo da nam se javi onaj sto popisuje Hrvatske repetitore vec trecu godinu zaredom....

9A4QV

Dodao bih još jednu činjenicu iz financijskog plana za 2016.:

"Rashodi za zaposlene:

1.Bruto plaće i doprinosi su namjenska sredstva iz proračuna RH za plaće zaposlenika (glavnog
   tajnika i administrativnog referenta Saveza).
2. Ostali rashodi za zaposlene (vlastita sredstva) su bruto sredstva iz vlastitih prihoda namijenjena
    isplati otpremnine Ljiljani Božak povodom odlaska u mirovinu 2016. godine (tri prosječne plaće u
    RH)."

Ne ulazim u raspravu zasto sredstva iz točke 2. nisu na teret točke 1. ali definitivno sredstva koja bi se izdvojila ovim prijedlogom (2 mjeseca) nisu u financijskom planu za 2016. koji je usvojen kao takav.

Kako se stalno spominje taj famozni višak iz 2015. htio bih ukazati kako nam je pamet kratka. Ne tako davno za zadovolstvom smo dobrovoljnim prilozima pomogli našeg člana sa pratnjom na takmičenju telegrafije u Makedoniji. I naravno, tada se taj višak nije spominjao....

9A2JK

Citat: 9a4qv  u 17. Ožujak 2016, 10:06:39

Da budem iskren, ne razumijem sto to zaposleniku znaci biti zaposlen jos dva mjeseca nakon 45 ili koliko godina radnog staza? Sto takva situacija rijesava? Je li to od zivotne vaznosti?

Danas sam razgovarao na tu temu s osobom koja razumije tu temu i koja mi je navela nekoliko
primjera situacija kada tih nekoliko dana mogu puno znaćiti nekome pred mirovinu. Naravno
ovisi o konkretnoj situaciji, jer su naši zakoni takvi kakvi jesu i stalno se mijenjaju.
Da li je to slučaj kod g. Ljiljane ne znam, a meni osobno, nije ni važno.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3OW

Ponovno se ne želi riješiti problem nego ona stara naklapanja jednih te istih pojedinaca.

Ipak ce Ljilja otici u zasluženu mirovinu ali u HRSu i dalje ostaju stari problemi.
DAmir , 9A3OW
JN85FV - Vrbovec

9A2JK

Citat: 9A3OW  u 20. Ožujak 2016, 12:54:40
Ponovno se ne želi riješiti problem nego ona stara naklapanja jednih te istih pojedinaca.

Ipak ce Ljilja otici u zasluženu mirovinu ali u HRSu i dalje ostaju stari problemi.

Točno!
Ipak, nejasno je da li je ova forumska tema o problemima HRS-a ili da gospođa Ljiljana
ode u mirovinu u, zasluženo, za nju povoljnijim uvjetima?

O problemima HRS-a možemo i trebamo raspravljati. Predlažem, bez razvodnjavanja teme.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

VAŽNO !!!!

Ako ste kao i mi nakon glasovanja dobili sljedeću poruku od HRS-a

"...podsjećamo Vas da je Stručna služba u nekoliko navrata vašem klubu dostavljala zamolbu da dostavite ispunjene vjerodajnice kojima imenujete zastupnika odnosno zamjenika zastupnika  u Skupštini HRS-a. Kako do sada navedene dokumente nismo zaprimili vaš klub nema pravo glasa na Skupštini HRS-a."

još nije kasno. U dopisu koji vam je HRS uputio rok za dostavu vjerodajnica je 21.ožujka dakle do kraja današnjeg dana !

O ovome "u nekoliko navrata" i o tome kako je na prošloj e-Skupštini to prošlo a sada ne može ćemo drugom zgodom.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6NDD

Meni nije jasno zašto je za Skupštinu bitno kada se zastupnik počeo baviti radioamaterizmom ili kojim se područjem bavi?!?

73

9A6AA

Kako stvari stoje, čini se da je samo 7 zastupnika glasovalo protiv prijedloga IO HRS-a.
Treba napomenuti da je dosta zastupnika izgubilo pravo glasovanja jer nisu podmirili doprinose za HRS.
Pretpostavljam da će se na webu HRS-a moći uskoro vidjeti kako je tko glasovao.
"DX never sleeps..."

9A2NO

Koliko vidim da je zadnji popis klubova od 24.02.2015 za plaćenu 2014. god.
A što je sa ažuriranjem za plaćenu članarinu za 2015??? Toliko o standarnoj ažurnosti dokumenata HRS-a.

Pa da vidimo čiji su glasovi odbijeni...

73 Dino

9A4QV

Citat: 9A6AA  u 23. Ožujak 2016, 07:59:24
Kako stvari stoje, čini se da je samo 7 zastupnika glasovalo protiv prijedloga IO HRS-a.
Treba napomenuti da je dosta zastupnika izgubilo pravo glasovanja jer nisu podmirili doprinose za HRS.
Pretpostavljam da će se na webu HRS-a moći uskoro vidjeti kako je tko glasovao.

Ne moze zastupnik izgubiti pravo glasovanja ako nije podmirio doprinose. Moze samo njegov klub izgubiti pravo glasovanja ako nije podmirio doprinose za 2015. Zastupnik ne mora biti clan saveza. Zastupnik je u vecini slucajeva predsjednik udruge ili kluba a isti ne mora biti radioamater uopce. Ako imas gradonacelnika koji ti je predsjednik kluba i osigurava sredstva za rad istog, a klub podmiruje uredno obveze onda je klub taj koji ima pravo glasa. Uostalom, vec smo prozvakali da nije moguce direktno clanstvo u savezu nego ili clanstvo kroz klub ili ne mozes biti clan saveza.

9A6AA

Možda se odgovor na pitanje o broju zastupnika krije u ovoj točki dnevnog reda zadnjeg IO HRS-a:

Ad 15. Utvrđivanje evidencije članica i članova Saveza, temeljem članka 22., 23.
i 24. te članaka od 26. do 29. Statuta:

• usklađenosti Statuta članica Saveza sa Zakonom o udrugama,
• plaćenih članarina članica Saveza u 2015. godini,
• plaćenih članskih doprinosa članova radioamaterskih udruga (članak 28.),
• važećih vjerodajnica zastupnika Skupštine (članak 27. i 28. Statuta).
Uvodna riječ: Zdenko Blažičević, 9A2HI
Izvjestitelj: Zdenko Blažičević, 9A2HI
Predsjedatelj je informirao članove IO o klubovima koji nisu uskladili svoje Statute sa Zakonom o udrugama, nisu uplatili članarinu HRS-u za 2015. godinu te nisu dostavili važeće vjerodajnice za zastupnika i zamjenika zastupnika u Stručnu službu HRS-a.

http://www.hamradio.hr/download/ZAPISNIK_IO_1_2016.pdf
"DX never sleeps..."

9A4QV

Emire, sasvim legitimno i ispravno.
U skladu sa istim odlukama IO trebalo je onda i osvjeziti stranice HRS-a i popis klubova. Kao sto je vec napomenuto, trenutni podaci ukazuju na 96 Klubova koji imaju pravo glasa kroz svoje zastupnike na osnovu uplacenih clanarina za 2014.

U skladu sa istim odlukama onda klubovima koji su izgubili pravo glasa nisu trabali slati poziv za sudjelovanje u elektronskom glasovanju te nakon toga, nakon glasovanja,  ocitovanje po navedenim tockama po kojima su izgubili pravo glasovanja.

Ne znam zasto se krije broj klubova i radioamatera uopce. Da nije mozda sram HRS pokazati javnosti koji su njihovi rezultati u zadnje 4 godine? Broj klubova koji je nekad bio 105 je danas pao na ........ ?

9A3TY

Citat: 9a4qv  u 23. Ožujak 2016, 10:06:29
Zastupnik ne mora biti clan saveza. Zastupnik je u vecini slucajeva predsjednik udruge ili kluba a isti ne mora biti radioamater uopce. Ako imas gradonacelnika koji ti je predsjednik kluba i osigurava sredstva za rad istog, a klub podmiruje uredno obveze onda je klub taj koji ima pravo glasa.

Nažalost "stručne službe" HRS-a ne dijele mišljenje s tobom. Naime, tajnica HRS-a, gđa Marina Sirovica, u svom dopisu od 03. ožujka 2016. navodi :
"Pored toga dostavljamo vam evidenciju vaših članova koji su uplatili članski doprinos za 2015. godinu jer između tih osoba imenujete zastupnike u Skupštini sukladno članku 28. Statuta."

Da smo djeca vikali bi "pobrkani lončići" ali ovako možemo samo uputiti sve one koji kontinuirano glasuju za isplatu bonusa, nagrada i ostalih privilegija djelatnicama u stručnoj službi neka pročitaju što piše u članku 28. Statuta (barem onoga koji je javno dostupan na službenim web stranicama HRS-a) pa se sami uvjere u "stručnost" naših stručnih službi.
73 de Ivo, 9A3TY