• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DXPATROL MK3

Autor 9A2BX, 20. Veljača 2016, 14:27:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2BX

Nabavio sam DXPATROL MK3. Kratka recenzija o istom uređaju:

Hardware:

U kutijici veličine dvije kutije žigica, strpan je standardni RTL2832U chipset i ,,down converter". ,,Bazni prijamnik" istovjetan je USB TV tunerima, na koji je nadovezan ,,downconverter" za prijam kratkog vala. Nije jasno zašto se isti nazivlje ,,upconverter" u reklamama. Takva koncepcija omogućuje izdvajanje UKV i KV dijela posebnim priključcima za antenu SMA konektorima i pripadnim preklopnikom za napajanje. Uređaj se napaja preko USB kabela priključkom na PC, ili izborno preko posebne USB utičnice.

Software:

Tri su programa najpopularnija.
- HDSDR
- SDR TOUCH
- SDRSharp

Osnova HDSDR-a je Winradio iz početka 90-tih i doba ISA utora u PC-u. Najljepši program za gledati, međutim izabrao sam SDRSharp jer je moderniji, a sadrži u paketu sve pogonitelje.
Radi odmah. Za HDSDR morate ubaciti konfiguraciju USB-a i pogonitelja. 
SDR TOUCH služi za Android mobitele, ali samo one koji imaju izbor ,,USB host mode".
Pri tom je potreban USB kabel tzv. ,,OTG" (On To Go) kao poveznicu između uređaja i mobitela.

ZAKLJUČAK:

Nije za ozbiljan rad, ali jamči puno zabave. Za one koji žive u gradovima ne preporučujem kupnju. Potpuno beskorisno za kratki val. Switching napajanja i elektronika u domaćinstvima napravila su QRM zid za svaki koristan signal. Izlaz je u ,,magnetic loop" anteni ili feritnoj anteni (koja je u osnovi isto), međutim te antene su toliko selektivne, da atraktivnost širokopojasnog skaniranja banda čini neostvarivom.
Tko ima vikendicu ili ne može na putu bez radioamaterstva – sjajna stvar.

Za one avanturističkog duha, i koji imaju znanja Linuxa, a još više strpljenja, možete slušati TETRA signal na tamo jednoj poznatoj frekvenciji. 

Savjet:

Kupite, ako imate novac izdvojen za osobne gušte. Inače, bolje je potrošiti novac u finom ribljem restoranu.
Cijena je 770 kuna.

9A3TY

Citat: 9A2BX  u 20. Veljača 2016, 14:27:43
Nije jasno zašto se isti nazivlje ,,upconverter" u reklamama.

Zato jer je to ispravno?! (Jer se KV područje prebacuje na UKV područje koje RTL chip može primati, dakle konverzija naviše.)

Citat: 9A2BX  u 20. Veljača 2016, 14:27:43
Potpuno beskorisno za kratki val. Switching napajanja i elektronika u domaćinstvima napravila su QRM zid za svaki koristan signal.

Bez antene i bez filtera teško da bi iti jedan prijemnik bio koristan.
Za početak, dovoljno je napraviti jednostavne filtere za radioamaterska područja (Npr. kao http://yu1lm.qrpradio.com/INPUT%20HF-6m%20BP-LP%20FILTERS%20FOR%20SDR%20TRANSCEIVERS%20-%20YU1LM.pdf  ) i spojiti vanjsku antenu.

Dobru zabavu vam želim!
73 de Ivo, 9A3TY

9A2BX

"Up" ili "down" uvijek se gleda sa pozicije bazne postaje. Ako je "bazna frekvencija" 144 Mhz, onda je slušanje 28 Mhz "down", a ne "up" konverter.

Je. Filteri su nužni za KV, ali nije vrijedno truda.

9A2JK

Bilo bi krasno kad bi se za ove novce mogao kupiti RX respektabilnih karakteristika.
Ipak, ne slažem se da je tako loše kako se tvrdi. Zapravo, puno je bolje. RTL-SDR dongle
može se kupiti za desetak dolara na ebayu. Upconvertor možete napraviti sami ili kupiti,
treba samo malo proguglati. Jedan od boljih upconvertera svojednobno je izrađivao i
prodavao Adam 9A4QV.

Za RTL-SDR ''zabavu'' apsolutno ne treba Linux! Dovoljan je običan PC.
Uz malo truda i ''poigravanja'' pozitivno će te se iznenaditi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2BX

Nitko nije spominjao da za prijam treba Linux.
Linux treba za TETRA signal.

9A4QV

Pa ne može baš ni linux sve  ::)
Dekodiranje TETRE ide sa programima koji se vrte pod linuxom ali samo za signale koji ne koriste enkripciju.
Enkripcija i još dosta drugih opcija koje dižu sigurnost samog sustava nisu besplatne, klasična navlakuša  ;D
Kupiš TETRU i dok onda ukapiraš da ogoljena TETRA radi malo bolje nego stara analogna mreža prošla je baba sa kripto kolačima  ;D
Čisto sumnjam da ZET, aerodrom i Elektroprivreda imaju enkripciju, jer to stvarno košta podosta.

9A2BX

Besplatno je. Cijela ekipa se okupila: http://tetra.osmocom.org/trac/
Puno truda, a i ne spada više u radioamaterstvo.

Je. Zgodna je ova kutijica. Ako se iz analognog transceivera izvuče signal međufrekvencije prije (filtera i demodulatora), dobije se atraktivni i korisni panorama adapter.

9A4QV

Ja u Cope, ti u Spade....

Ja govorim da implementacija enkripcije u tetra sustav nije besplatna, ta opcija se plaća i to podosta.
Nakon toga, dekodiranje takvog signala nije baš moguće sa igračkama koju koristi ekipa sa osmocoma.
Možeš slušati kriptirani audio u toj formi, isto kao što si mogao gledati kriptirane analogne satelitske programe gdje si imao signal ali slika je bila.... ista kao kad popiješ litru rakijetine na eks  ;D

9A2BX

Evo malo i baštona i danari:

"Currently, it can

receive, demodulate and decode TETRA downlink signals of real-world TETRA networks
display information about SYNC, SYSINFO, MM and CMCE PDUs
forward those TETRA downlink signals to the ​wireshark protocol analyzer
forward IP packets contained in TETRA SNDCP to a local tun/tap device".

9A4QV

Mislim da si ti tek na početku priče.....
Po ovome kako pišeš mislim da brkaš osnovne pojmove, ali ajde... naučiti će se....

Da pojednostavnim,
recimo ovako, jedno je codec, npr D-star, C4FM, TETRA.
Dakle, to se sve da razvaljati i poslušati.
Ali šta ako onda to isto kriptiraš sa 80 bitnim ključem?
Zašto baš 80 bitini ključ, pa zato jer postoji tetra koja nije kriptirana, to je ova za koju si se ti zakačio i po kojoj drljaju ti Osmokomci a postoji i takva ista tetra koja je još kriptirana 80 bitnim ključem. E ta opcija sa 80 bitnim ključem se plaća ako je želiš imati u svom sustavu.

E sad, to su već matematičke osnove, ali da ti pojednostavim, 80 bitni ključ je moguće razvaliti (samo ako imaš takav isti ključ  ;D), a ako ga nemaš, onda je to skoro pa nemoguće.

Uostalom, youtube ti pun primjera gdje se mogu slušati "otvorene" tetre a istovremeno ove kriptirane - banana...

9A2BX

Čini se da se od početka ne razumijemo. Vi "ex catedra" meni pojašnjavate nešto što nije predmet rasprave.
Slobodan sam odustati od daljnje diskusije.

9A4QV

Ne mislim da je "ex catedra" prikladan izražaj za ovu tematiku, možda bliže nekim vjerovanjima, dogmama. Ovdje je riječ o konkretnoj znanosti, konkretno matematici koja je u ovom slučaju konačna, jednoznačna i kao takva ne pruža mjesto za više riješenja.

Može se točno izračunati koliko je poterbno procesorske snage za otključati 80 bitnu (RSA) enkripciju. To je konačna vrijednost. Današnja računalna  tehnologija još ne dopušta takve akrobacije.

Što se tiče predmeta rasprave, sami ste se uvukli u klizavo područje van teme i to potencirali kroz nekoliko postova, jedan za drugim, ali slažem se i također odustajem od daljne diskusije.

pozdrav,
9A4QV

9A3TY

Citat: 9A2BX  u 20. Veljača 2016, 16:11:22
"Up" ili "down" uvijek se gleda sa pozicije bazne postaje. Ako je "bazna frekvencija" 144 Mhz, onda je slušanje 28 Mhz "down", a ne "up" konverter.

Uvijek volim naučiti nešto novo. Pročitavši ovo tvoje, odlučih malo istražiti definicije. Rekoh, možda sam, nekad davno,  nešto ipak krivo naučio. Možda LNB na satelitskoj anteni nije down-conwerter.  ;D

Pogledah što kaže "science dictionary"

What is DOWN CONVERTER?

A circuit which converts the high frequency signals from a direct broadcast satellite to a lower, usable frequency,

Pogledah što piše "oxford dictionary"

A device that converts a signal to a lower frequency, especially in television reception.

Onda pogledah što ljudi napisaše na wikipediji ;

A low-noise block downconverter (LNB) is the receiving device mounted on satellite dishes used for satellite TV reception, which collects the radio waves from the dish. Also called a low-noise block,[1][2] low-noise converter (LNC), or even low-noise downconverter (LND),[3]

Onda pogledah ....

Itd, itd, itd ...

I na kraju odlučih da ću se ipak držati ranije naučene definicije a ne ove tvoje. Nadam se da se nećeš naljutiti.

Do slušanja!
73 de Ivo, 9A3TY

9A2BX

Ja se držim "science dictionary" i stare Austrougarske škole.
"Down converter" je po definiciji i logici - pretvorba više na niže.
Milanović bi rekao - "argumentum ad maiori ad minus".
Sve ostalo je komercijalno pomodarstvo.

9A3IV

Moram priznati da sam zbunjen. Nije mi jasno što nije jasno u definicijama koje si naveo. Downkonverter prebacuje naniže. satelitski signal sa 11, 12 GHz na niže, ako se dobro sjećam 950 do 1700 MHz. Upconverter prebacuje naviše. 3-30 MHz u recimo 103 do 130 MHz. Znači ono što piše u prospektu a obrnuto od onog što tvrdiš.

Prosvjetli me

73 Damir
SVE ILI NIŠTA