• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Furda - MF trafo 10.7 Mhz

Autor 9A2TE, 16. Prosinac 2015, 10:35:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2TE

Pozdrav
u gradnji sam baznog ssb generatora prema dk2sp koji je objavljen u funkamateru 2010 godine broj 1 i 2
Prvo pitanje dali je itko to gradio i ako je kako mu radi.
Drugi problem je sto se tamo trazi MF trafo 10.7 MHz zelene oznake dimenzija 10x10 mm, ima ih u starim radio prijemnicima.
Pregledao sam svoju furdu i na zalost nemam takvih imam neke manje  7mm ali kako sam kupio gotovu plocicu ne mogu ih staviti.
Znaci ako netko ima u furdi takav trafo da je ispravan zainteresiran sam za njega i razmjenu kes/trafoi, trebaju mi 3 komada, da ne motam i kemijam s tim.(citaj da ne razmisljam dal je to problem ako ne dela kako sam ocekivao)

Na zalost na ebyaju ima samo u brazilu tako da cu se nacekat da ga mogu ugradit.
Zahvaljujem unaprijed na eventualnoj pomoci oko trafoa
73 Stjepan

9a5czi

Stjepane, radi se o MF transformatorima oznake 42IF123. Ima ih na ebay-u ali im je cijena paprena. Ja ih isto tražim za jedan QRP CW primopredajnik (SW20+, SW40+). Ako ih ne uspijem naći sam ću ih namotati. To je malo osjetljiv posao, ali nebi trebalo biti problema. U datasheetu od 42IF123 pišu svi podaci o broju namota na primarnoj i sekundarnoj strani, te vrijednost kondenzatora. Uzmeš MF transformator neke druge boje, odmotaš postojeće namotaje i namotaš svoje. Može se na netu naći i upute za to. Koliko sam shvatio, svi ti trafići imaju jezgre slične permeabilnosti bez obzira na boju.

Evo link na datasheet: http://www.mouser.com/ds/2/449/XC-600131-205883.pdf

Ako slučajno naletiš na neko bolje rješenje, javi i meni da ne moram motati.

73, Zrinko

Edit: Vidim da ih više nema niti na ebay-u. Što se tiče komercijalnih radija, zelene mf trafiće baš nećeš naći u njima.  Za 10,7 MHz koriste neke druge boje.

9A3IV

http://www.kitsandparts.com/inductors.php

neznam da li je to to. Nisam ni pogledao kolika je poštarina. Ako odgovaraju da naručimo zajedno i podijelimo poštarinu. I ja bi par komada. Možda i 455 kHz

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A2TE

Pozdrav Zrinko i Damire
Ma vidim da nece bit nist od nabave iz furde
Bio sam spreman platiti cijenu ko na ebayu ali slabe koristi
Bilo je takvih trafoa u starim radio aparatima ali nemam ih vise a novi imaju cipove i imaju samo dva trafoa a nisu tih karakteristika sto mi trebaju
Zrinko hvala na datasheetu tamo ima i broj zavoja tao da se moze namotat a Damir poslao zanimljivu stranicu za nabavu materijala
Malo sam bio brz i prije nego sam procitao odgovor od Damira kupio sam na ebaju iz brazila komplet od 6
trafoa tako da ce bit to u redu, na zalost i dalje jedino ostaje cekanje kad ce to doci do mene
Brazilac spominje brod tak da cu to vidjet
I dalje ostaje potraznja za 3 trafoa ako ih ko ima i voljan ih se  odreci za razumnu cijenu
73 Stjpan

9a5czi

Citat: 9A3IV  u 16. Prosinac 2015, 16:36:41
http://www.kitsandparts.com/inductors.php

neznam da li je to to. Nisam ni pogledao kolika je poštarina. Ako odgovaraju da naručimo zajedno i podijelimo poštarinu. I ja bi par komada. Možda i 455 kHz

73 Damir

Damire, poštarina je 15$, ali ako bi nas nekoliko išlo u zajedničku narudžbu isplatilo bi se. Ja sam zainteresiram za još neke dijelove sa te stranice. Inače, kupovao sam tamo prije par godina i zadovoljan sam bio s brzinom dostave i onim što sam dobio.

73, Zrinko

9A3LI

Kad je toga bilo na bacanje nikom nije trebalo, sad se to traži po otpadima i reciklažnim dvorištima, hi.
Možeš pogledati na AliExpresu i ovo, ima toga dosta, malo potraži i nisu cijene velike.
Nije problem pitati trgovca jel ima ono što tebi treba.

9A2BX

Ja nudim, ali nitko ne će kupiti. ::)

9A5CW

Citat: 9a2te  u 16. Prosinac 2015, 17:58:47
Pozdrav Zrinko i Damire
Ma vidim da nece bit nist od nabave iz furde
Bio sam spreman platiti cijenu ko na ebayu ali slabe koristi
Bilo je takvih trafoa u starim radio aparatima ali nemam ih vise a novi imaju cipove i imaju samo dva trafoa a nisu tih karakteristika sto mi trebaju
Zrinko hvala na datasheetu tamo ima i broj zavoja tao da se moze namotat a Damir poslao zanimljivu stranicu za nabavu materijala
Malo sam bio brz i prije nego sam procitao odgovor od Damira kupio sam na ebaju iz brazila komplet od 6
trafoa tako da ce bit to u redu, na zalost i dalje jedino ostaje cekanje kad ce to doci do mene
Brazilac spominje brod tak da cu to vidjet
I dalje ostaje potraznja za 3 trafoa ako ih ko ima i voljan ih se  odreci za razumnu cijenu
73 Stjpan
ja bi trebao imati neku kolicinu tih zelenih malih, veci i manji raster... uz zelene idu i crni isti MF... 73 Pa3k
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A3MR

Imam nešto narančastih 10x10mm, bez internog kondenzatora koji se može dodati posebno, na pločici.

Pozdrav.
Rolando 9a3mr

9A2TE

Pozdrav
Rolando i Patrik. hvala ali plocica je stvarno napravljena, pa rekao bih profi,
na zalost mora biti dimenzija 10x10 mislim visina 12 al to ni bitno
U principu bitan je zeleni radi induktiviteta i odnos zavoja primar sekundar.
Zeleni bi trebao imati izmedju pin 1-3 induktivitet 4.5uH i 14 zavoja, sekundar 2 zavoja pin 4-6
Crni imaju 7,4uH i 18 zavoja te 4-6 ima 1 zavoj,
tako da bih stavio ipak zelene dimenzija 10x10 mm

Kupio sam od brazilca samo stvarno cu se nacekati iz tog razloga sam potrazio dali netko ima da ubrzam sastavljanje i da vidim kako radi bazni dio. Ako bude radio kako ocekujem idem zavrsavat za bar jedan band (70MHz), u planu ako sve bude ok dodajem jos 6M i 2M ali o tome tek kad vidim kako radi.
Kako ocito nitko nema pa ostaje mi cekanje dok ne bude dosao od Brazilca,  nadam se.

Gledao sam na aliexpresu ima u kini i cijena je ok ali nemam tamo acount a ne primaju sa paypala( a mrzim davanje brojeva kartica na NET, tak...)

Narandjasti imaju drugi omjer primar sekundar
motanje mi ostaje kao krajnja mjera a nekad sam motao i radilo je za 9MHz cak i dobro HI

Citao sam revizije e sad bile su na njemackom a to mi blago receno bas ne ide pa sam koristio google prevoditelj i sad dal je bilo razumljivije il ne pitanje je sad.
Tamo kako sam shvatio ima nesto problema s prijemnim djelom pa iz tog razloga zelim stavit originalne dijelove da se ne pitam dali bi bilo bolje ili gore kad pustim u rad.

Da budem iskren radi kvalitetne izrade plocice krenuo sam u izgradnju te koncepcije.
Zahvaljujem na trudu
73 Stjepan

9a5czi

Ako ima zainteresiranih za narudžbu s http://kitsandparts.com neka mi se javi na p.m. Poštarina je cca. 110kn, ali ako je dijelimo na više nas, isplati se. Ima i 42IF123 zelenih mf trafića.

Zrinko

9A2TE

Zrinko poslao mail ako ga nisi dobio odgovor mi na 9a2te@hamradio.hr da se dogovorimo
73 Stjepan