• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Jednostavna prijemna antena za 7 Mhz

Autor 9A7BCP, 09. Prosinac 2015, 19:06:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7BCP

Zanima me lokacija izvora  šuma na 7 i 3,5. Sa FT-817 bi pokušao pronaći mogući izvor (oko zgrade). Šta bi bilo najlakše izraditi za tu potrebu. Da li bi bio iskoristiv Sony AM Loop u nekom obliku. Hvala.

9A1X

Pozdrav,

ja sam napravio magnetic loop antenu
http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_jfusion&view=plugin&Itemid=709&jfile=index.php&topic=7763.msg64286#msg64286
Vrlo lako sam odredio smjer i locirao izvor smetnje, ali nazalost, izvor smetnje nije uklonjen. Antena ima jako izrazeni null u dijagramu zracenja i on je okomit na ravninu loopa. Taj null je jako ostri i sa velikom tocnoscu mozes odrediti pravac. Sa drugog mjesta odredis drugi pravac i imas otprilike mjesto izvora smetnji.
https://www.youtube.com/watch?v=OUsDzKjyP-U

9A7BCP

Mislim to napraviti ,  ali ne sad za ovu priliku.Trebam nešto jednostavno  (po mogućnosti) da se prošetam oko zgrade .

9a5czi

Citat: 9a7bcp  u 09. Prosinac 2015, 23:54:05
Mislim to napraviti ,  ali ne sad za ovu priliku.Trebam nešto jednostavno  (po mogućnosti) da se prošetam oko zgrade .

Za širokopojasnu smetnju bi vjerojatno bio dovoljan i neki prijemnik za ARG.

73, Zrinko

9A7BCP

Citat:Za širokopojasnu smetnju bi vjerojatno bio dovoljan i neki prijemnik za ARG.

Ja bi FT-817 na rame i pogledao da li je možda u pitanju trafo-stanica . Bilo je par članaka o iskrenjima kod dotrajalih sklopnih uređaja sa jakim smetnjama . Ako je štogod kod stanara onda ništa , jer tu se ne da ništa  uradit . Problem je na 3,5 i 7. Cijeli dan , dakle nije javna rasvjeta . Nije ni TV jer je sve isto i u 3-4  ujutru . Nije ništa kod mene doma , isključio sam struju i bez razlike je.

Koliko je sve ludo samo mala ilustracija . FT-817 radi na baterije ,  iz njega izlazi kratki komad kabela iz antenskog priključka---> na tuner z817. Tuner u tom trenutku nema spojenu antenu. Kad dotaknem masu tunera vrućim krajem kratkog kabela koji izlazi iz Yesua šum 9+++.  ???

9a5czi

Citat: 9a7bcp  u 10. Prosinac 2015, 13:00:36
Ja bi FT-817 na rame...

Mislim da ti je mala loop antena najbolje rješenje. S obzirom da ti treba samo za prijem, možeš koristiti obični plastični promjenjivi kondenzator iz nekog starog radija i nekoliko namota žice kao petlju. To improviziraš u 15 minuta.

Nešto kao ovo:  http://blog.marxy.org/2008/12/80m-receive-loop-antenna-on-crochet.html

Što se tiče samog izvora smetnje, nisam baš neki optimist da to nije iz kučanstva. Zapravo, vrlo vjerojatno se radi o switching napajanju nekog uređaja ili još gore o "ethernet over power line" adapterima za umrežavanje.

73, Zrinko

9A7BCP

Citat:Mislim da ti je mala loop antena najbolje rješenje

Mislim da je ovo najbolje. BTW maloprije sam upalio mali Roadstar radio. Stavio na SW 41m i šetao po kući. To je tragedija . Plazma zvrči i kad je OFF. Nema šta ne zuji. Čak i frižider. Štedne žarulje , routeri GSM .Nevezano za osnovnu temu u generalnoj smo elektromagnetskoj oluji po stanovima .