• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Simulacija i optimizacija Antene!

Autor F5PIQ, 24. Veljača 2005, 22:08:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

F5PIQ

Lijepi pozdrav!
Ako se moze pomoci mozda nije nikad kasno. U par navrata sam radio sa MMANA programom od JE3HHT ,koji je veoma ozbiljan i ima sto da se i vidi, svakako radi se o Simulaciji ,i proracunu antena ali ima i vec gotovih i proracunatih beemova i Feedera ,znaci za svakoga po nesto hi!. Ko zeli nek izvoli Free Soft !!
CITE: http://mmhamsoft.ham-radio.ch/ Od JE3HHT
Za Osobni komentar Prog.Lijepo obraden pogotovo sa Pregledom u Smeet plot 3D i odabir na Full zaslon.
 :lol: Roger F5PIQ & 9A5iq

YU1QT

Roger,hvala za link,moja iskustva sa MMana-om nisu zadovoljavajuca.Najcesce zbog neodgovarajuceg prikaza uticaja zemlje(i pozitivnog,i negativnog).Predlazem za simulacije program 4nec2 sa adrese:http://www.si-list.org/swindex2.html#4nec2_  .Taj program je mnogo stabilniji,i pruza mnogo komfora,uz mogucnost svih optimizacija u 3D(a to je prilika da upoznate svoje antene u radu).
Andra YU1QT

9A4DB

Evo kompromisa za vas obojicu:

Dimitry Fedorov, UA3AVR

The utility "NEC-2 for MMANA" is intended for calculation of antenna models made and optimized in program MMANA. Calculation is made with use of  NEC-2, including calculations above a surface of the ground in Sommerfeld-Norton model, calculations with use NEC-2 Extended Thin Wire Kernel (EThWK) and voltage excitations by Current Slope Discontinuity Voltage Sources (CSDVS). Also in "NEC-2 for MMANA" it is possible to make calculation in a case when some wires in MMANA model are in dielectric isolation. A maximum quantity of processable segments – 3000, NEC-2 engine compiled by Arie from Neede, Netherlands. All files of the program are placed in one directory, program must be used only as 32-bit windows application.

"NEC-2 for MMANA" reads a file created MMANA with expansion *.maa, and converts it in acceptable for calculation on NEC-2 the form. Restrictions at converting the following:
1.   Sets of the combined wire in MMANA and are ignored. The combined wires can be counted with manual description in MMANA for all wires of combined wires antenna.
2.   Description of shifted position of sources or loadings from the beginning, the end or the center of a wire is ignored. I.e., for example, if in MMANA position of a source as w2b7 "NEC-2 for MMANA" will imagine position of a source as w2b is given and will set it in the first segment of wire N 2 (for Applied E-field source). For calculation in view of shifted source it is possible to split a wire in MMANA on two parts and to establish a source in the beginning or the end of one of these two parts.
3.   Loading in S-parameter is not acceptable.

Imam ZIP 655 kB ako kome treba....
73 Djani

YU1QT

Hvala Djani anyway,apsolvirao sam 4nec2,tj. znam kako ce se ponasati antena na stubu.Imam i EZ 4Pro,i nista narocito se ne menja,mora se dodati faktor izolacije,jer to nije najbolje sredjeno.To je vec neka druga tema,ako Te interesuje,mogu Ti poslati nasu prepisku(DJ2YA,AA6PZ,i ja)o skin faktoru izolacije u EZ4Pro.
Andra YU1QT

F5PIQ

Citat: YU1QTHvala Djani anyway,apsolvirao sam 4nec2,tj. znam kako ce se ponasati antena na stubu.Imam i EZ 4Pro,i nista narocito se ne menja,mora se dodati faktor izolacije,jer to nije najbolje sredjeno.To je vec neka druga tema,ako Te interesuje,mogu Ti poslati nasu prepisku(DJ2YA,AA6PZ,i ja)o skin faktoru izolacije u EZ4Pro.

Samo za Apsolvente!!hi 73!!Andra..
Evo nekako sve na svoje mjesto, bio sam malo u qrl, malo praznici hi. Da za Repliku, svakako se slazem , malo sam ponovno usao u 4nec2 i tako malo prosetao . Samo uz osobnu napomenu da svi nadolazeci programi su izvor Minineca koji je dosao u Basic verziji i kasnije su drugi poceli da sviruju partituru koje su pisane u Borlandu c++, ali kao i muzicari ima ih sa oktavom vise hi!! Malo sale. Drago mi je na paznji i nadopuni Andra 73!qro do pisanja!.
                          F5piq-Roger