• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Svi smo mi HRS

Autor 9A3TY, 27. Srpanj 2015, 16:28:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Potaknut Markovim (9A8A) komentarom da smo svi mi HRS malo sam se zamislio.
Da li je to samo još jedna floskula ili ima nešto u tome?

Prvi test je bio demokracija u HRS-u. Iako će neki kao i Mark reći - imate svoje predstavnike u Skupštini - svi dobro znamo da se na taj način ne ostvaruje demokracija u pravom smislu te riječi. Naime, svi radni materijali, planovi, odluke,... su već unaprijed pripremljeni od stane malog broja (neki će reći legalno i demokratkim putem) izabranih ljudi. Iako neke od njih izuzetno cijenim i poštujem mislim da to nije ono što bi demokracija trebala biti. Nedostaje ono najbitnije - da se čuje (i ima odjeka) glas svakog pojedinog člana.

Ne znam da li je netko od vas zaista i pročitao npr. Plan rada HRS-a za 2015. Meni se iskreno govoreći nije dalo jer mi se od copy-paste-a već iskreno povraća. Ali eto ipak sam se prisilio i na brzinu proletio kroz njega. Sve vrvi povjerenstvima, časnicima (a gdje su dočasnici?   ;D ) pustim frazama i složenim rečenicama od kojih niš koristi. I tako godinama.

Sam plan rada vrvi od aktivnosti, naročito od onih u kojima je uloga stalno zaposlenih djelatnika HRS-a kao i tijela HRS-a minorna i zanemariva. Po tome bi zaista ispalo da smo svi mi HRS jer ako mi pojedinci, svatko ponaosob, nešto radimo, ispadne da radi i HRS. Nekako mi to previše liči na kićenje tuđim perjem, ali neka.

Od brojnih bisera u ovom planu oduševio me onaj po kojem se "cjeloživotno obrazovanje i stjecanje kompetencija" ogleda kroz sudjelovanje na natjecanjima (KV,UKV,ARG). Ispričavam se na mojoj kratkovidnosti (iako mi liječnik kaže da sam dalekovidan) ali zaista ne vidim kako bi sudjelovanje u natjecanjima moglo doprinjeti mom cjeloživotnom obrazovanju. Da je organizirana neka contest akademija, predavanja (ne samo u Zg već i po terenu ili na internetu) i slično onda još još ali ovako jedino što možete naučiti je da je 1. robot uvijek u pravu. 2. ako robot nije u pravu postupi po prvom pravilu. 3. pravila ne poštuju ni organizatori  ;D 

Smatram i da se po pitanju promidžbe totalno promašilo. Oduvijek sam smatrao da je npr. za razvoj košarke bitnije napraviti 1000 koševa (da se djeca mogu igrati na svakom kantunu) nego jednu velebnu dvoranu. Isto tako mislim da je za razvoj radioamaterizma bitnije doći i prezentirati isti u što više škola a ne na nekakvim "najvećim predstavljanjima dostignuća iz tehničke kulture". U više navrata sam pisao da je nama "u bazi" ili "na terenu" potrebna pomoć. Da mi nismo ni pedagozi ni marketinški stručnjaci. Da nam trebaju savjeti, predavanja, materijali pripremljeni od onih koji to jesu. Pričalo se da je nešto od toga i naša "nova" tajnica. Ista je dobila i neke zadatke još 2011. Od čega do danas - ništa. Tresla se brda rodio se miš. Osim po isplaćenim prekomjernim nagradama od tajnice ne čuh ni "t".
Zašto HRS ne bi imao vozilo, nešto poput mobilnog centra veze, s kojim bi se moglo doći u svako selo u RH i prezentirati barem dio radioamaterske djelatnosti? Zašto HRS ne producira video predavanja, tečajeve, zašto se s priručnikom za "P" kategoriju razvlači i rasteže godinama? Zašto nema aplikacija za android, iphone? Želimo se približiti mladima i privoliti ih za ovaj hobi - kako? Suhoparnim nabrajanjem stvari u planu rada? Neće ići.

Čujemo tako da će se rad QSL službe "još reorganizirati, čime će se povećati njegova efikasnost". Zanemarimo činjenicu da se ne može povećati efikasnost rada nego osobe ili u konkretnom slučaju službe i zapitajmo se kad je to zadnji put izvršena reorganizacija (kad se kaže da će se sad još reorganizirati) i što smo pri toj reorganizaciji dobili (ili izgubili). Po novome ćemo dobivati QSL karte minimalno 2 puta godišnje. To je prije bilo (tj. trebalo biti) 4 puta. Da li smo napredovali ili nazadovali? Bitno je da mi dobro sortiramo kartice da nas nedodirljivi QSL manager dobro ne izvrijeđa i popljuca jer tko još to ne zna da "sve američke jedinice idu u istu skupinu" (valjda uključujući i K1N  ;D )

Saznajemo i da su se stekli uvjeti za uvođenje novih aplikacijskih rješenja. Kažu da ćemo brže i jednostavnije dolaziti do svih informacija vezanih uz rad HRS-a. Do sada, ja osobno, nisam uspijevao doći do informacija i dokumenata koji su me interesirali. Iako je rad HRS-a javan. Za sada ne vidim ni u 2015. da se nešto promijenilo. I dalje je na snazi medijska i informativna blokada gora od berlinskog zida. Čak se ljudima zabranjuje da na forumu pišu o informacijama kojima raspolažu. Eh da su barem naveli nazive tih aplikacija koje se uvode pa bi znali čemu se možemo nadati (npr. Tetris 2.0, Pacman 2015., ...)

Saznajemo i da će nam infrastruktura od "važnosti za RH" biti održavana i unaprijeđena. Kako, to najbolje vidimo iz primjera kako se HRS tj. njegova tijela odnose prema konkretnom "problemu" npr. "ZD repetitori". Godinu dana ništa, na upite se odgovara drvljem i kamenjem, omalovažavanjem i vrijeđanjem a na konkretna pitanja poput "za što je odgovoran odgovorni operator" dobijamo samo šutnju i ignoriranje. Valjda trebamo biti sretni što nam na pruženu ruku pomoći nisu odgovorili - mačetom.

I da previše ne duljim, čitam i čitam i ne vidim što će to konkretno HRS kao institucija a ne mi kao pojedinci zaista i odraditi. Što će nam i kako pomoći u svakodnevnom radu, na koji način će zaista sudjelovati u realizaciji stvarnih a ne Potemkinovih projekata. Da li će nam pomoći s knjigovodstvom? Da li će nam pomoći u kontaktima s tijelima uprave i samouprave? Da li će nam pomoći u nabavljanju opreme, materijala za rad, financijskih sredstava, školovanja, ... ? Da li će aktivno sudjelovati u rješavanju problema na terenu? Da li će podržavati ideje i projekte koji nastanu neovisno o tijelima HRS-a? Da li će kvalitetno raditi na boljitku radioamaterizma i radioamaterske zajednice u cjelini? Hoćemo li uopće i u bilo kojem pogledu napredovati?

Zaključak : Mark je bio u pravu. Svi smo mi HRS. Ali s obzirom da sve to što radimo radimo i bez HRS-a nameće se još jedan zaključak - HRS je suvišan, kao slijepo crijevo.

E sad da li je to zaključak do kojeg je Mark htio da dođem - nisam siguran.

Volio bih čuti i vaša mišljenja o ovoj temi. I zato ne budite sramežljivi i napišite nešto. Nemojte da ispadne kao onda kad sam pitao tko mi može reći što to naše dvije tajnice rade 8 sati na dan tj. 176 sati mjesečno pa se ama baš nitko nije javio čime je samo potvrđena moja teorija da imaju itekako previše slobodnog vremena koji bi mogao biti iskorišten za nešto smisleno i za radioamatersku zajednicu vrijedno.  :(

Unaprijed zahvaljujem na sudjelovanju.

73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

tu se slažem s Markom. pa nema nas 4 milijuna, na svakog skupštinara se skupi jedva 5-10 njegovih klupskih kolega.

ja doživljavam problem što većina ljudi zapravo ne vidi alternativu ovom stanju, a još je manje onih koji se žele aktivno uključiti.

svakodnevno smo svjedoci potpunog negativizma koji je zavladao našim pokretom, a toliko smo dobri u tome da smo to uspjeli prenijeti i na strane radioamatere koji dolaze kod nas.

mene to sve skupa žalosti...

73,
Hrle - 9A6XX

9A6R

Kad će se zakonski omogućiti da se ovim hobby-em može LEGALNO baviti privatno,bez da se MORA BITI član Saveza?
Primjera po Svijetu ima podosta.U.S.A,Italija,Njemačka,Japan...sve RA velesile!! Ali u HR ne mere.Koja je to vrsta demokracije??
Ja toliko.Hvala na pozornosti.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A1IW

NE MORA se biti clan saveza.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6R

Može biti.Ja nigdje to nisam pročitao.Možda sam preskočio taj pasus.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A1IW

Pročitaj ponovo. Nitko nikome ne može i ne smije uvjetovati bavljenje hobijem kroz nekakvo članstvo u nekakvoj organizaciji. To je probao i Hrvatski oldtimer savez, pa su popušili tužbu.
HRS to još uvijek pokušava kroz financijske penalizacije, no tu će proći kao spomenuti HROS kad je napravio isto. Ne smiju postojati 2 tarife, jedna za članove, druga za nečlanove.

I da odmah (ponovo) pojasnim, nemam ništa protiv toga da HRS hendla znakove, kao što hendla i radioamaterske ispite, no imam protiv nepravde i dvostrukih mjerila. Članstvo u savezu/klubu se promovira radom i kvalitetom usluge, a ne represijom, prisilom i zabranama.

73 de 9A1IW - Boris

9A7KXP

Citat: 9a3ty  u 27. Srpanj 2015, 16:28:31
Potaknut Markovim (9A8A) komentarom da smo svi mi HRS malo sam se zamislio.
Da li je to samo još jedna floskula ili ima nešto u tome?

To je samo floskula,nema ništa u tome.

Prvi test je bio demokracija u HRS-u. Iako će neki kao i Mark reći - imate svoje predstavnike u Skupštini - svi dobro znamo da se na taj način ne ostvaruje demokracija u pravom smislu te riječi. Naime, svi radni materijali, planovi, odluke,... su već unaprijed pripremljeni od stane malog broja (neki će reći legalno i demokratkim putem) izabranih ljudi. Iako neke od njih izuzetno cijenim i poštujem mislim da to nije ono što bi demokracija trebala biti. Nedostaje ono najbitnije - da se čuje (i ima odjeka) glas svakog pojedinog člana.

Demokracije nema.

Ima automatizma.

U tome jedni profitiraju,drugi su fikusi.

Ne znam da li je netko od vas zaista i pročitao npr. Plan rada HRS-a za 2015. Meni se iskreno govoreći nije dalo jer mi se od copy-paste-a već iskreno povraća. Ali eto ipak sam se prisilio i na brzinu proletio kroz njega. Sve vrvi povjerenstvima, časnicima (a gdje su dočasnici?   ;D ) pustim frazama i složenim rečenicama od kojih niš koristi. I tako godinama.

Sam plan rada vrvi od aktivnosti, naročito od onih u kojima je uloga stalno zaposlenih djelatnika HRS-a kao i tijela HRS-a minorna i zanemariva. Po tome bi zaista ispalo da smo svi mi HRS jer ako mi pojedinci, svatko ponaosob, nešto radimo, ispadne da radi i HRS. Nekako mi to previše liči na kićenje tuđim perjem, ali neka.

Ja sam već ovdje negdje na forumu napomenuo da je plan rada već definitivno izlizana past,copy varijanta i ne trebaju dobre oći da se to uvidi.
To je pro forme text kojiskupština mora donijeti.

Da sada ne duljim,već sam sam sebi dosadan.

Saznajemo i da će nam infrastruktura od "važnosti za RH" biti održavana i unaprijeđena. Kako, to najbolje vidimo iz primjera kako se HRS tj. njegova tijela odnose prema konkretnom "problemu" npr. "ZD repetitori". Godinu dana ništa, na upite se odgovara drvljem i kamenjem, omalovažavanjem i vrijeđanjem a na konkretna pitanja poput "za što je odgovoran odgovorni operator" dobijamo samo šutnju i ignoriranje. Valjda trebamo biti sretni što nam na pruženu ruku pomoći nisu odgovorili - mačetom.

To ti samo po sebi objašnjava njihovu nervozu kada im istinu kažeš.

Zaključak : Mark je bio u pravu. Svi smo mi HRS. Ali s obzirom da sve to što radimo radimo i bez HRS-a nameće se još jedan zaključak - HRS je suvišan, kao slijepo crijevo.

Loš zaključak,

On je HRS,

ja sam radioamater HOBIST,

a oni se uvijek ograde da smo mi članovi prvenstveno svojega kluba.

I tu se priča vrti u krug oko zastupnika i skupštine.

Priću vraćamo na početak,gdje sam rekao da demokracije nema već je to automatizam.

Znači ne znam kako vi ali ja više sigurno nisam HRS,jer oni u biti, kroz ovako djelovanje mene ne trebaju.

Citat: 9A6XX  u 27. Srpanj 2015, 18:05:11

ja doživljavam problem što većina ljudi zapravo ne vidi alternativu ovom stanju, a još je manje onih koji se žele aktivno uključiti.

svakodnevno smo svjedoci potpunog negativizma koji je zavladao našim pokretom, a toliko smo dobri u tome da smo to uspjeli prenijeti i na strane radioamatere koji dolaze kod nas.

mene to sve skupa žalosti...

73,
Hrle - 9A6XX
j

Nemoj generalizirati,vidimo mi alternativu,:

1.Ili novi savez,

2,ili prosvjetliti većinu od naših valjda 109 zastupnika da jedanput dođu na skupštinu i odrade prevrat,a ne da HRS donosi odluke sa manje glasova od trećine.

73

Citat: 9A1IW  u 29. Srpanj 2015, 12:42:55
Pročitaj ponovo. Nitko nikome ne može i ne smije uvjetovati bavljenje hobijem kroz nekakvo članstvo u nekakvoj organizaciji. To je probao i Hrvatski oldtimer savez, pa su popušili tužbu.
HRS to još uvijek pokušava kroz financijske penalizacije, no tu će proći kao spomenuti HROS kad je napravio isto. Ne smiju postojati 2 tarife, jedna za članove, druga za nečlanove.

I još jedna stvar koja mi je uvijek bila interesantna,na forumu postoje članovi,koji se vide,gosti i skriveni.

TKO SU SKRIVENI?

73

9A1IW

Citat: 9A7KXP  u 29. Srpanj 2015, 14:46:04
ili prosvjetliti većinu od naših valjda 109 zastupnika da jedanput dođu na skupštinu i odrade prevrat,a ne da HRS donosi odluke sa manje glasova od trećine.

Prevrat smo imali prije 8 godina, pa nam se nije baš isplatilo. Pljuvali su Peru, a ispali gori od Severinca. Seve jeuzeo samo pare, ovi sadašnji su počeli uništavati sve što postoji. Primjer repetitora, APRSa i diskusija sa menadžerom to zorno pokazuju.

I još jedna stvar koja mi je uvijek bila interesantna,na forumu postoje članovi,koji se vide,gosti i skriveni.

TKO SU SKRIVENI?

To su ti oni koji se ne vide :D

73 de 9A1IW - Boris

9A8MM

TKO SU SKRIVENI?

Skriveni su oni koji su u svom forumskom profilu skinuli kvačicu s opcije "Ostali prikazati moj online status".

Marko, 9A8MM

9A7KXP

Citat: 9A8MM  u 29. Srpanj 2015, 18:54:02

TKO SU SKRIVENI?

Skriveni su oni koji su u svom forumskom profilu skinuli kvačicu s opcije "Ostali prikazati moj online status".

Marko, 9A8MM

Jednostavno pitanje,

čemu ta solucija,gledam a ne želim da drugi vide da gledam.? ???

Onda mogu biti gost.

73

9A2JK

Citat: 9A7KXP  u 29. Srpanj 2015, 22:41:56

Jednostavno pitanje,

čemu ta solucija,gledam a ne želim da drugi vide da gledam.? ???

Onda mogu biti gost.

73
Naravno da ne znam zašto netko želi ostati skriven na forumu.
Da li zato što ne zna namjestiti postavke svojeg profila na forumu
(većina nas starijih to ne zna i nije nam zamjeriti  ;) ) ili zato što
zaista želi biti skriven?
Kao gost ne može čitati sve forumske teme, niti pisati.
I naravno da je OK, da gost nema prava kao registrirani korisnik.

U svakom slučaju, ovo je Internetski forum, drugim riječima
ovo nije radioamaterizam.

Zato, po mojem mišljenju, svatko ima potpuno pravo na forumu biti skriven.
73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Evo lijep primjer kako se od ničeg rade problemi... a diskusija ode u smjeru da niti jedan ozbiljni diskultant nema volje u njoj sudjelovati, pa evo mene neozbiljnog kojem je ponekad teško odoljeti na ne reagira na sve ono što mora čitati.

Citat:čemu ta solucija,gledam a ne želim da drugi vide da gledam

Ako tebi neki feature furuma ne treba, nemoj ga koristiti. A razloge drugih zašto ga koriste ostavi njima, ne vidim apsolutno nikakvog razloga da te smeta mogućnost koju ne želiš koristiti.

Npr. ja se nikad ne ulogiram kad čitam forum (znači da sam "gost"). Ako pak želim nešto komentirati (kao npr. sada), tad se ulogiram. Neki su uvijek ulogirani ali su sakriveni, od takvih za razliku od mene voditelji site imaju koristi za svoje statistike.

Osim toga, koja je tu sad bitna razlika da li je moje gledanje hamradio stranica kao gost ili kao sakriven nekima vidljivo ili nije? Uostalom, što to i tiče ? Jeste da neki ljudi imaju veliku potrebu za kontrolom svega, ali internet nije medij za takve stvari. A niti u HRS-u na takav način kao što je krenula diskusija u ovoj temi.

U nekoj drugoj prilici imao bih još koju primjedbu na tvoj tekst, ali nema podrebe jer ali vidim da si ga i sam kometirao:
Citat:Da sada ne duljim,već sam sam sebi dosadan

Lijep pozrdav