• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Novi Pravilnik

Autor 9A6AA, 27. Srpanj 2015, 11:52:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Zato sto nesto simboliziraju. Primjer je moj znak 9A70DP. Zasto ne bi bilo tako? Da je obican znak, to nitko ne bi trazio jer ga vec ima.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A1X

Nije mi jasno zasto 9A70DP nesto simbolizira? Na norveskom jeziku nema nikakve simbolike taj tvoj znak??? Prigodnu oznaku mozes zatraziti kao normalnu pozivnu oznaku, tako je svejedno.

9A1IW

Ja ne koristim norveški jezik, već hrvatski. 70 simbolizira 70 godina od pobjede nad fašizmom, akka Dana pobjede. 9A70DP - nije li to logično?

Logično je i stotinama Rusa i ojropejaca koji su obilježili dotični datum na isti način, samo tebi nije. Pa bi sad svi mi trebali po tvome, jer tebi nešto nije, pa nije?

To je prvi i osnovni problem HRS-a - bahati egoizam i netolerancija prema drugim idejama i željama. Upravo smo tome svjedočili i u diskusiji o APRS-u. Naravno, nije problem ako su pojedinci bahati samo kao članovi, problem je kad se bahatost pojavi na nekoj "funkciji" ili tokom pisanja planova, pravilnika, službenih dokumenata... Tada to postaje problem koji nas gura 100 godina u rikverc, zato i nazadujemo.

I kao što rekoh, imam važeću licencu koju mi je izdao Hakom, pa tko hoće, neka i dalje zavija na mjesec.

73 de 9A1IW - Boris

9A1X

Citat: 9A1IW  u 29. Srpanj 2015, 12:36:42
Ja ne koristim norveški jezik, već hrvatski. 70 simbolizira 70 godina od pobjede nad fašizmom, akka Dana pobjede. 9A70DP - nije li to logično?

Logično je i stotinama Rusa i ojropejaca koji su obilježili dotični datum na isti način, samo tebi nije. Pa bi sad svi mi trebali po tvome, jer tebi nešto nije, pa nije?

Nikad mi nije bilo logicno raditi ili zatraziti takvu "pozivnu oznaku". I mislim da nije niti ce ikad biti u duhu hamspirita. Rekao bih da su takve oznake politicki orjentirane, ako mislis nesto promovirati neki dogadjaj, odi se bavi politikom, odi studiraj povijest. Radioamateri nisu politicari!
Mislim da vi neznate sta cete od sile, pa uzimate neke znakove koji nemaju veze sa radioamaterizmom.

9A3TA

kak sam ja sa 9A29TA političan? provodim silu?

Srećko???

kaj Vas baš briga kaj delamo, ne guramo ruku u ničiji novčanik  ;D
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A1X

Ma joj Dado, znam ja da ti nisi politican  ;D ali dajte, kako nemrete raditi sa svojim oznakama? Ak nemrete onda zatrazite drugu pozivnu oznaku, pa bute onda imali pajlapa i bute si dizali rejt u satu.

9A1IW

Ja se nadam da si samo loše volje i da si pobjedu nad fašizmom SLUČAJNO I NEPAŽNJOM okarakterizirao kao nepoželjni politički čin. Hrvatska povijest je prije svega vojna povijest Europe i povijest odbrane zapadne civilizacije od najezdi raznih divljih hordi. Ako je po tebi to nešto čime se ne smijemo dičiti - onda... Tu stajem da ne popijem finalni ban.

Ove godine sam odradio hrpu specijalnih znakova (a time i prefiksa) + specijalnih QSL kartica vezanih uz kulturu, umjetnost i memorijalne događaje iz ratne povijesti. Sve navedeno promovira jedan narod, njegovu zemlju i njegov doprinos ukupnom civilizacijskom razvitku i napretku. Poseban znak to promovira, privlači pažnju i odmah u startu daje do znanja lovcima o čemu se radi. Ako mi itko dokaže da je to nepoželjna i neradioamaterska aktivnost, iste sekunde rasprodajem svu opremu i kupujem još jedan oldtajmer. Tada to više neće biti hobi kojim sam se počeo baviti.

73 de 9A1IW - Boris

9A1X

Citat: 9A1IW  u 29. Srpanj 2015, 13:29:56
Ja se nadam da si samo loše volje i da si pobjedu nad fašizmom SLUČAJNO I NEPAŽNJOM okarakterizirao kao nepoželjni politički čin. Hrvatska povijest je prije svega vojna povijest Europe i povijest odbrane zapadne civilizacije od najezdi raznih divljih hordi. Ako je po tebi to nešto čime se ne smijemo dičiti - onda... Tu stajem da ne popijem finalni ban.

Boris, nemam nista protiv Dana pobjede, ali me smeta kada se to gura u ovaj nas lijepi hobby. Dan pobjede i ostali dani koji se slave mogu se proslaviti i promovirati na druge nacine. Radioamaterizam nije za niciju promociju. Ima drugih nacina kako promovirati nesto. Ljudi uzivajte u vezama, ako bandovi nisu bas otvoreni kako treba, i veze vam bas nejdu, zar mislite da ce vam nekakva specijalna pozivna oznaka pomoci da odradite vise veza? Uzivajte u svakoj vezi, nemojte da to samo bude fajt najt
PS. Dan pobjede je vezan uz politiku. Dobro znas kakva je politika vodjena 1933g u Njemackoj, da nije bilo te politike nebi bilo niti Dana pobjede.

9A1IW

Mora da su i revolucije 40tih godina 19. stoljeća isto političke akcije, koje treba ignorirati?
Antifašizam, borba za slobodu, borba za ravnopravnost, borba za...su (po meni) i važnije obljetnice od obljetnice rođenja jednog Mozarta, Wagnera ili Bacha i zaslužuju prigodno obilježavanje, kao i prikladnu pozivnu oznaku nacionalnog saveza kojem služe na ponos i diku. To je dio društevnih i socijalnih procesa koji su se manifestirali na mnoge načine, pa i kroz politiku koja je njihova posljedica, ne uzrok!
Šta da ti kažem, to je tako, tako je svuda u svijetu, pa i kod nas. Ti si jedan, nas je mnogo - nadglasan si.  ;D

Mene osobno ne zanimaju npr. FF aktivacije, iako ih odradim jer je to u hamspiritu, no da ću se parkirati u zaustavnu traku autoceste zbog njih - neću. No, svjetska obilježavanja vojnih događanja ili dvoraca su mi interesantna i za njih sam to radio. Da bih lakše profiltrirao zbivanja sa banda i clustera, apsolutno nezamjenjiva pomoć je prignodni znak koji odmah nedvosmisleno ukazuje na traženu aktivnost. Ne samo da je simbolički efektno, već je i praktično.

Isti slučaj je bio i sa F1 eventom, koji bi inače bio jedan od mnogih koji su se u tom periodu zbivali na bandu.

Dakle, prigodne oznake su dobre, promotivne i treba ih ugurati u zakonske regule, ne samo u pravilnik. Opet si nadglasan.  8)

73 de 9A1IW - Boris

9A1X

Sva ljudska povijest proizasla je iz necije politike. Amen.
Upravo tako, tebe ne zanimaju FF, ti ih ne radis, isto kao mene takve "pozivne oznake", pa ih neradim.
Samo velim da treba malo reda uvesti, inace cu zatraziti specijalnu oznaku 9A328CB  ;D ;D ;D
Opet velim ako oces nesto promovirati, odi dijeli letke ili odi na trg na stand pa promoviraj.

9A6AA

Dok 9A1IW svakoga tko se s njim ne slaže naziva bahatim, može li mi netko reći gdje se nalazi link na  Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama?
"DX never sleeps..."

9A1AA

Na ovoj web stranici može ga se naći na dva mjesta:

Rad HRS-a --> Zakonska regulativa http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=807&Itemid=569

Rad HRS-a --> Zakonska regulativa (padajući izbornik)
73, Ivo 9A1AA

9A7KXP

Evo za sve KOJI VIŠE NE žele biti članovi HRS-a evo odgovor od HAKOMA.

Od:radiokomunikacije <radiokomunikacije@hakom.hr> (Dodaj u kontakte)Za:"hristo.popovski@optinet.hr" <hristo.popovski@optinet.hr> Tema:RE: Radioamaterizam-prijedlog pozivne oznake. Datum:Wed, 29 Jul 2015 13:42:29 +0000 [15:42:29 CEST]

Poštovani,

Prilikom produljenja dozvola tj. podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi u slučaju kada radioamater već posjeduje važeću dozvolu i ne mijenja postojeći pozivni znak niste dužni dostaviti presliku prijedloga pozivne oznake. Ista se mora dostaviti jedino u slučajevima kada radioamater namjerava koristiti novu pozivnu oznaku kao što su izmjena pozivne oznake ili korištenje prigodne pozivne oznake.

Vezano uz donošenje Pravilnika o dodjeli prijedloga za pozivnih oznaka želimo Vas izvijestiti da je HAKOM u dogovoru s HRS-om radio na izmjeni navedenog Pravilnika.
Sukladno navedenom Pravilniku, u slučaju da se dozvola obnavlja roku od 5 godina, jednom izdan prijedlog pozivne oznake tj. pozivna oznaka vrijedi neograničeno i radioamater nije dužan dostavljati prijedlog pozivne oznake kod podnošenja zahtjeva. Također HRS je dužan izdati prijedlog troslovne i dvoslovne pozivne oznake i radioamaterima koji nisu članovi HRS-a tj. radiokluba učlanjenog u HRS.
Izmjenama Odluke o visini članarine, doprinosa i naknada biti će propisane niže naknade za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka.

S poštovanjem,

Vaš HAKOM

-----Original Message-----
From: hristo.popovski@optinet.hr [mailto:hristo.popovski@optinet.hr]
Sent: Tuesday, July 28, 2015 1:13 PM
To: radiokomunikacije
Subject: Radioamaterizam-prijedlog pozivne oznake.

Štovani!

Molio bi da mi objasnite zašto moram svaki put-za produljenje tj izdavanje nove dozvole predavati prijedlog pozivne oznake.

Naime definitivno je nelogićno da ukoliko radioamater nije mijenjao oznaku-pozivni znak,da se njega  traži opetovano prijedlog pozivne oznake.

Ja kao član Radio kluba Nikola Tesla iz Bjelovara samim time po nekakvoj automatici sam i član HRS-a jer svake godine plaćam članarinu.

HRS-se u zadnje vrijeme otuđio od svojeg članstva i samim time uzrokovao loše stanje u radio amaterizmu,i ja ne želim više biti ikakav njegov član.

S obzirom da je izašao novi pravilnik o dodjeli prijedloga za pozivni znak za članove HRS-a,molio bi da se uvede u radioamterstvo mogućnost da ukoliko radioamater NE ŽELI plaćati i NE ŽELI biti član HRS-a ,da jednostavno HRS od njega ne očekuje da mu se plati 500kn prijedlog pozivnog znaka,kojeg već imam od samog dana polaganja ispita.

Znači da pojednostavim,molio bi da Hakom,da  uzme na sebe dodjelu pozivnih znakova za NE članove HRS-a, i HAKOMU će se plaćati normalno određeni iznos sredstava,koji vi procijenite da taj pozivni znak vrijedi.

Molio bih da se o tome razmisli i pozitivno riješi moj prijedlog.

U iščekivanju odgovora;

želim Vam lijepi pozdrav i ugodan dan.

Hristo Popovski

9a7kxp

Miroslava Krleže 8

Brckovljani.

broj dozvole ar-0005/2011

E sada mojem HRS-u pitanje,da li VAM JE TO CILJ?

Sve rasterati?

I ne brinite,neću Vam više koristiti ni repetitor,ova dva -tri što rade,niti ću Vas daviti za APRS,a bome i odmoriti će te se od mene na forumu i možete mi poslije 1,1,2016(tada mi istiće članstvo u HRS-u) i zabranu korištenja dati.

73

9A6AA

Svaka čast Hristo!

Ne bi predsjedniku pala s glave predsjednička kruna da je naložio da se to negdje objavi pa da ljudi barem steknu dojam da netko misli na njih.

Moje pitanje o linku na Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama nije proizašlo iz moje ne snalažljivosti ili ne-daj-Bože, zbog ne znanja.

U članku 15, novog PRAVILNIKA ZA DODJELU PRIJEDLOGA POZIVNIH OZNAKA , piše:
"Strani državljanin koji ima Certifikat za harmonizirani radioamaterski ispit u okviru CEPT-a (HAREC) ili čija država prihvaća preporuke CEPT-a za radioamatere, te ispunjava odredbe članka 12., točka 15. Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama...".

Poanta je u tome što je u 1. rujna 2014. na snagu stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama, kojim se neki članci i stavci brišu (NN br. 97/14., 6.8.2014. izmjena stavka 1. i 2., stavak 5. izbrisan, stavci 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13. i 14. postaju stavci 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12. i 13, izmjena stavka 15. koji postaje stavak 14., stavak 16. postaje stavak 15. stavak 17. briše se, stavak 18. postaje stavak 16. dodan je novi stavak 17., itd, itd...), tako da pročišćenom tekstu, čl. 15. na koji upućuje HRS nema veze s "pričom o strancima":
"DX never sleeps..."

9A1IW

Citat: 9A6AA  u 29. Srpanj 2015, 14:37:17
Dok 9A1IW svakoga tko se s njim ne slaže naziva bahatim, može li mi netko reći gdje se nalazi link na  Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama?

Ne, ja samo bahate nazivam bahatima, bezobrazne bezobraznima, pokvarene pokvarenima... Svemu nastojim dati pravo ime bez ulizivanja i folirancije. Znam da ti nisi navikao na takav tretman, a i "služba" je ostavila svoj trag, no niz dlaku se nikome ne treba ici. Link ti je tu:

http://www.hamradio.hr/download/Pravilnik_o_pozivnim_oznakama_2015.pdf

73 de 9A1IW - Boris