• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Novi Pravilnik

Autor 9A6AA, 27. Srpanj 2015, 11:52:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Eto, objavljen je PRAVILNIK ZA DODJELU PRIJEDLOGA POZIVNIH OZNAKA

Vidim, uvedena je sintagma "prijedlog pozivne oznake".

Članak 13.
Dodijeljeni prijedlog pozivne oznake korisnik može koristiti samo uz valjanu dozvolu za rad
amaterske radijske postaje izdane od nadležnog državnog organa.

Misli se, naravno da:
"Predloženu pozivnu oznaku korisnik može koristiti samo uz..."

Zašto jednostavno kad može komplicirano:

Itd, itd...
"DX never sleeps..."

9A4QV

Članak 21.  PRAVILNIKA ZA DODJELU PRIJEDLOGA POZIVNIH OZNAKA je u suprotnosti naspram
Članka 15. PRAVILNIKA O AMATERSKIM RADIJSKIM KOMUNIKACIJAMA

U pravilniku se ne navodi kako će radioamateri koji nisu članovi HRS-a dobivati prijedlog jednoslovčane pozivne oznake.

QV

9A1X

Citat: 9a4qv  u 27. Srpanj 2015, 13:41:53
Članak 21.  PRAVILNIKA ZA DODJELU PRIJEDLOGA POZIVNIH OZNAKA je u suprotnosti naspram

To je to sto ja pilim drugima sto se tice prigodnih oznaka da nisu u skladu sa Pravilnikom o amaterskim komunikacijama. Nazalost sve je vise i vise takvih oznaka u etru. Bas sam mislio uzeti iz "fore najduzu pozivnu oznaku, ali eto, citam.. najvise 4 broja i pet slova u sufixu... steta, HI HI.

9A7DR

Koliko vidim, treći odozdo redak u tablici ima ili pogrešan raspon znakova (ukinuše nam 6-ice ili 7-ice   ::) ) ili neispravan mogući broj znakova ako je raspon dobar:
A razred     9A5AAA-9A5ZZZ po redoslijedu     52728
Oj HRS, popravite to ili stavite 6-ice i 7-ice  u pričuvu.

DX-anje, kontesti i lemilica smiruju živce...

9A8A

U pravilniku se ne navodi kako će radioamateri koji nisu članovi HRS-a dobivati prijedlog jednoslovčane pozivne oznake.

QV

Pozdrav !

Ponavljam: Pravilnik je radjen za clanove HRS-a, tko nije clan neka se dogovara sa HAKOM-om !

73
Mark

9A8A

Citat: 9a7dr  u 27. Srpanj 2015, 19:09:23
Koliko vidim, treći odozdo redak u tablici ima ili pogrešan raspon znakova (ukinuše nam 6-ice ili 7-ice   ::) ) ili neispravan mogući broj znakova ako je raspon dobar:
A razred     9A5AAA-9A5ZZZ po redoslijedu     52728
Oj HRS, popravite to ili stavite 6-ice i 7-ice  u pričuvu.

Pozdrav !

Kada se iscrpi 9A5 ici ce dalje na 9A6..9A7..itd
Ne vjerujem da ce to biti tako brzo  ;D ;D ;D

73
Mark

9A4QV

Citat: 9A8A  u 27. Srpanj 2015, 20:07:07

QV

Pozdrav !

Ponavljam: Pravilnik je radjen za clanove HRS-a, tko nije clan neka se dogovara sa HAKOM-om !

73
Mark

Poznavanje materije je osnovno kod donosenja pravilnika, sto je po dosad prikazanom nedostaje kod predstavnika HRS-a.

Ni strani drzavljani nisu clanovi HRS-a pa opet HRS izdaje prijedlog pozivne oznake po novom pravilniku.
Na sluzbenim stranicama HAKOM-a u proceduri navedenoj za izdavanje dozvole za rad navodi se da je HRS taj koji izdaje prijedlog pozivne oznake. Nigdje se ne navodi da ARP mora biti clan HRS-a. Po tom istom pravilniku, svi radioamateri bili clanovi saveza ili ne dobijaju prijedlog pozivne oznake koji izdaje HRS.
Pozitivni zakoni RH ne poznaju diskriminaciju pa ni u uvom slucaju gdje svi gradjani imaju ista prava o obveze glede nacionalnih bogatstava a koristenje etera je jedno od njih.

Mark, prije nego sto ponovis po treci put, upoznaj se sa sluzbenim stranicama HAKOMA.

pozz
QV

9A8A

Pozdrav !
Ovdje nema nikakve diskriminacije???
Svi, bili clanovi HRS-a ili ne, ce dobiti osnovnu pozivnu oznaku (troslovnu), a HRS je sacinio pravilnik po kojem njegovi clanovi napreduju sa tri slova na dva ili jedno slovo. Mislim da niti na HAKOM-u ne pise koliko ce slova dobiti stranac? Jedini je uvjet da ima 90 dana prebivaliste u 9A (tako je navodno i u EU) ali niti meni nije jasno tko ce to i kako provjeriti? Vjerojatno HAKOM jer HRS nije nadlezan da provjerava tko gdje i koliko dugo prebiva?? Za pretpostaviti je da ako stranac tu boravi 3 mjeseca (ili vise) da ce se uclaniti neki od klubova i tako i postati clanom HRS-a pa ce onda i on dobiti znak u sladu sa Pravilnikom ...???

73
Mark

9A4QV

Citat: 9A8A  u 27. Srpanj 2015, 20:48:18
Pozdrav !
Ovdje nema nikakve diskriminacije???
Svi, bili clanovi HRS-a ili ne, ce dobiti osnovnu pozivnu oznaku (troslovnu), a HRS je sacinio pravilnik po kojem njegovi clanovi napreduju sa tri slova na dva ili jedno slovo. Mislim da niti na HAKOM-u ne pise koliko ce slova dobiti stranac? Jedini je uvjet da ima 90 dana prebivaliste u 9A (tako je navodno i u EU) ali niti meni nije jasno tko ce to i kako provjeriti? Vjerojatno HAKOM jer HRS nije nadlezan da provjerava tko gdje i koliko dugo prebiva?? Za pretpostaviti je da ako stranac tu boravi 3 mjeseca (ili vise) da ce se uclaniti neki od klubova i tako i postati clanom HRS-a pa ce onda i on dobiti znak u sladu sa Pravilnikom ...???

73
Mark

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama, clanak15. govori o tome da se pozivna oznaka sastoji od oznake 9A, jedne znamenke i najvise tri slova. To znaci od jednog do tri slova. Prema navedom pravilniku, radioamater moze zatraziti pozivnu oznaku sa jednim do tri slova u sufiksu. To sto je HRS za svoje clanove napravio pravilnik, to amatere koji nisu clanovi nije briga.
Dakle diskriminacije ne smije biti, svaki radioamater treba imati pristup svim pozivnim oznakama, bio on clan HRS-a ili ne.

Sto se tice stranih drzavljana i perioda boravka od 90 dana u RH, To pravilo postojalo je i u starom pravilniku ali njega se u vecini slucajeva nije pridrzavalo. Ni svjeze izdane dozvole 9A8 serije najvjerovatnije ne zadovoljavaju uvjet prebivalista 90 dana u RH. Mozemo li sve takve aktivacije nazvati piratskim  ili krivotvorenje dokumenata ili nepotpuna dokumentacija ?

pozz
QV

9A8A

Citat: 9a4qv  u 27. Srpanj 2015, 21:06:51

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama, clanak15. govori o tome da se pozivna oznaka sastoji od oznake 9A, jedne znamenke i najvise tri slova. To znaci od jednog do tri slova. Prema navedom pravilniku, radioamater moze zatraziti pozivnu oznaku sa jednim do tri slova u sufiksu. To sto je HRS za svoje clanove napravio pravilnik, to amatere koji nisu clanovi nije briga.
Dakle diskriminacije ne smije biti, svaki radioamater treba imati pristup svim pozivnim oznakama, bio on clan HRS-a ili ne.

Sto se tice stranih drzavljana i perioda boravka od 90 dana u RH, To pravilo postojalo je i u starom pravilniku ali njega se u vecini slucajeva nije pridrzavalo. Ni svjeze izdane dozvole 9A8 serije najvjerovatnije ne zadovoljavaju uvjet prebivalista 90 dana u RH. Mozemo li sve takve aktivacije nazvati piratskim  ili krivotvorenje dokumenata ili nepotpuna dokumentacija ?

pozz
QV

Pozdrav !

Tocno Adame, to moze biti ali i ne mora....

73
Mark

9A7DR

Citat: 9A8A  u 27. Srpanj 2015, 20:15:51
...
Kada se iscrpi 9A5 ici ce dalje na 9A6..9A7..itd
Ne vjerujem da ce to biti tako brzo  ;D ;D ;D
...

Slažem se s tvrdnjom Mark, al' kad riješite sve 5-ice morat' ćete dopunit pravilnik jer 6-ice ne postoje u istome, vjerojatno radi tipfelera ili vile kopipejstuše ;).
Kako god, ima vremena pa mogu prihvatit' da je primjedba neosnovana ;).

73, Davor
DX-anje, kontesti i lemilica smiruju živce...

9A2D

Društvo, prvi smislen pravilnik, u suradnji s ostalim članovima komisije, osmislili smo mi, u doba Nikole Gamilca.. U njemu ništa pogrešno nije bilo, favorizirao se rad, a ne kategorija koju pojedinac ima. Kasnije, HAKOM je izjednačio kategorije, ali su se neki osjetili uvrđenima kako oni imaju 9A7XXX a i 9A6XXX ne što bi oni htjeli. Pa se i tome nježno pristupilo, i bar pola takvih imaju dvoslovčane znakove, neki čak i jednoslovčane. Radi takvih se osobno SRAMIM što imam jednoslovčani znak. Najbolji znak je onaj koji radi na opsegu (ali ne cb, ukv, nego na Kratkom valu, promovirajući 9A). Hvala na pažnji.
Radio far na 28.228 MHz je također radio 4 godine, gdje je sada, nema ga ni na popisu, a osobno sam ga postavio, TS440S, sa crknutim prijemnikom. Željko, 9A2EY je izradio identifikator. Gdje je to sada? Nema, papala maca.
Oznaka fara je bila 9A0TEN, stabilna frekvencija i emisija 24 sata, na 28.228,00, uz jedvite jade smo je dobili , da bi jednostavno far nestao, tražili su me uređaj da vratim u HRS, i nema traga,. Pero prvi

73 de 9a2d (a ako tako nastavi, tražit ću svoj dvoslovčani, 9A2LH)

9A1IW

Citat: 9A1X  u 27. Srpanj 2015, 13:47:43
To je to sto ja pilim drugima sto se tice prigodnih oznaka da nisu u skladu sa Pravilnikom o amaterskim komunikacijama.

Dok god ja imam valjanu dozvolu od Hakoma za prigodni pozivni znak, uopće me ne zanima pravilnik. Ako ga netko krši, to je onda Hakom. S tim da bi bilo dobro promijeniti pravilnik u skladu sa porastom popularnosti prigodnih znakova.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 27. Srpanj 2015, 20:26:55

Poznavanje materije je osnovno kod donosenja pravilnika, sto je po dosad prikazanom nedostaje kod predstavnika HRS-a.

Citat: 9A1X  u 27. Srpanj 2015, 13:47:43

To je to sto ja pilim drugima sto se tice prigodnih oznaka da nisu u skladu sa Pravilnikom o amaterskim komunikacijama. Nazalost sve je vise i vise takvih oznaka u etru. Bas sam mislio uzeti iz "fore najduzu pozivnu oznaku, ali eto, citam.. najvise 4 broja i pet slova u sufixu... steta, HI HI.

Kad su u pitanju posebne pozivne oznake tu je pravilnik u redu.

IX.
Članak 15.
(1) Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole,
dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka
sastoji se od oznake "9A", jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti
ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.
Dodati kao novu točku da bi se izjednačila praksa sa propisima, u ovom dijelu bi trebalo
uskladiti ,,Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama" sa člankom 49. stavak
10."Pravilnika o uvjetima dodjele i uporabe RF spektra":
Stavak 1. članka 15. ne primjenjuje se na posebne pozivne oznake tzv. specijalne pozivne
oznake gdje je pored obaveznog prefiksa ,,9A"u dodatku moguća kombinacija više
znamenaka i više od tri slova.
HAKOM:
S obzirom na činjenicu da su posebne pozivne oznake privremene i dodjeljuju se u posebnim
prilikama smatramo da nije potrebno posebno ih definirati u Pravilniku

Izvor citiranog dijela
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1X

Citat: 9a4oe  u 28. Srpanj 2015, 11:20:38
Kad su u pitanju posebne pozivne oznake tu je pravilnik u redu.

IX.
Članak 15.
(1) Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole,
dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka
sastoji se od oznake "9A", jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti
ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.
Dodati kao novu točku da bi se izjednačila praksa sa propisima, u ovom dijelu bi trebalo
uskladiti ,,Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama" sa člankom 49. stavak
10."Pravilnika o uvjetima dodjele i uporabe RF spektra":
Stavak 1. članka 15. ne primjenjuje se na posebne pozivne oznake tzv. specijalne pozivne
oznake gdje je pored obaveznog prefiksa ,,9A"u dodatku moguća kombinacija više
znamenaka i više od tri slova.
HAKOM:
S obzirom na činjenicu da su posebne pozivne oznake privremene i dodjeljuju se u posebnim
prilikama smatramo da nije potrebno posebno ih definirati u Pravilniku

Izvor citiranog dijela

Ok, samo neke specijalne oznake traju i godinu dana. Privremeno treba definirati, sto to znaci. Privremeno moze biti i 5 godina a moze biti i mjesec dana.

PS. i zasto posebne pozivne oznake nebi bile normalnog sadrzaja 9A-broj-tri slova, a ne praviti cirkus sa slovima i brojkama.