• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Magnetic loop antena

Autor 9A1X, 05. Lipanj 2015, 20:59:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1X

Pozdrav,

danas sa bio vrijedan i napravio jednu zgodnu antenu. Za sada je samo prijemnog tipa jer kondenzator ne zadovoljava da se ide u predaju. Antena je sklepana za jedno poslijepodne. A kako radi? Antena je odlicna na prijemu, a sto je najbitnije sa njom se moze ukloniti lokalni QRM od switchera, dakle jako do izrazaja dolaze nulovi antene.
Kondenzator koji sam upotrijebio je 30 pF sto je nedovoljno za 14 MHz i nize dakle od 18 MHz pa do 28 MHz, isto tako ne zadovoljava na predaji, jer je premali razmak izmedju plocica kondenzatora i isti tren bi probio da odem u predaju. Za tu svrhu treba koristiti butterfly kondenzator, tako da krajeve magnetic loop antene zalemite na statore a rotor kondenzatora da se slobodno okrece izmedju njih.
Ovo popdne sam slusao A45, A61, VU2, 4J, PY, 9V, A92,  slusani su i beaconi na 18 MHz, VR2B, RR9O, ZS6DN, 4X6TU, VE8AT. Neki su se culi i sa 10W. Jako sam zadovoljan, ovo je bio prototip, a za TX slijedi antena sa boljim kondenzatorom. Antena je promjera 1m i bilo bi zgodno takvu antenu ponijeti na FF ili IOCA aktivaciju.

73

9a5czi

Evo i moj uradak... 14 do 30 MHz, isprobana sa 100W.
Kondenzator je butterfly 65pF s međusobno zavarenim pločama kako bi se smanjili omski gubici. Slaba točka je spoj kondenzatora i bakrenog obruča koji bi također trebao biti varen, a nije. Rezonanciju antene mijenjam vrlo sporim dc motorom kojeg napajam pwm impulsima preko istog koaksijalnog kabela kao i antenu.

Srećko, gdje si nabavio ovaj kabel... Trebao bih cca 3m tekvog kabela za portabl loop. Ima li toga za kupiti kod nas?

73, Zrinko

9A1X

Bok Zrinko,

imam jos malih komadica tog koaksijalca. Sacuvat cu ti 3 metra, pa ti donesem kad se vidimo, mozda na Jarunu?

9A1X

Evo jedan video koji pokazuje kako magnetic loop antena ima ostre nullove. Smetnju od lokalnog switchera koja dolazi i do 9S jedinica uspio sam eliminirati skroz na nula S jedinica, a pritom se jasno cuje norveska stanica kako poziva. Ako se antena malo pomakne smetnja od switchera se pojavi i prekrije signal.
Sad imam jasno jedan pravac iz kojeg dolazi smetnja. Sutra idem na drugo mjesto da odredim drugi pravac, pa cemo vidjeti gdje se skriva smetajuca lisica.

https://www.youtube.com/watch?v=OUsDzKjyP-U

9a5czi

Danas sam s prenosivom varijantom magnetic loop antene za 40 do 10m napravljene od 3m belden H1000 kabela odradio na 20m vezu s RA1TU koji je cca. 2000 km od mog trenutnog qth na Pagu. Dobio sam raport 569, dok je on kod mene bio 559.
Ne bi to bilo toliko iznenađujuće da nisam radio s 5W (FT-817ND) s terase u prizemlju.
Odradio sam i nekoliko konkretnih veza na 40m gdje je efikasnost ove antene prema proračunima jako loša.
Krenuo sam s izradom ovih antena silom prilika, a sad mi se sve više sviđaju.
Nevjerojatno da uz tako male dimenzije tako dobro radi. Odličan kompromis između dimenzija, i efikasnosti, a još je k tomu multiband.

73 de 9A5CZI

9A1X

Bravo Zrinko, ide to ide i sa malom snagom jako lijepo. Zasigurno je ulogu igrala i lokacija. Neka portabl verzija ove antene za 40m nije bas funkcionalna, jer  za bolju efikasnost cijev bi trebala imati veci promjer i debljinu, a naravno i svi spojevi izvedni kako treba, zato je ova antena jako dobra za gornje bandove, cije dimenzije ne prelaze velicinu gepeka u autu.
Jako mi se svidjela ona tvoja homemade profi magnetic loop. Kod mene je faza izrade butterfly kondenzatora. Malo po malo...

9a5czi

Izgleda da kod ove antene značajnu ulogu igra kut zračenja, jer uz slabu efiksnost i malu snagu nebi bilo moguće odraditi dx. Ovako, i 100mW izraćenih iz antene pod pravim kutom čuda radi.
Na 40m sam odradio vezu sa sota aktivatorom iz Rumunjske. On je također radio s ft-817bi 5W.
Ako je efikasnost ove moje antene prema proračunu oko 5% u odnosu na 40m dipol, onda je to uspjeh s obzirom na njezine dimenzije.
Trebao bi  se malo pozabaviti s usporednim testovima, npr. usporediti ovu antenu s inverted V, pa bi se onda moglo više reći.
U svakom slučaju, ova je antena vrijedna eksperimentiranja.