• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

VHF/UHF/SHF antene

Autor YU1CF, 22. Svibanj 2015, 18:10:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

YU1CF

Od interesantnih antena evo slike dipola i priključenja UT141 kabla kao baluna za najveću 1296 Yagi antenu na svetu PA1296-70-6. Barem ja nisam čuo da bilo ko ima u proizvodnji veću.

To je antena dužine 6m i pojačanja 23.2 dBi sa 70 elemenata.

Trebalo bi da može da samo jednom ovakvom antenom i sa možda 150W da se radi preko Meseca (EME).

Gledao sam skorove hrvatskih amatera. Video sam nekoliko znakova na 144 MHz EME, nisam primetio 432 EME, 1296 EME pogotovu.

Mislim da čak i u Srbiji posle Dragana Dobričića YU1AW niko nije ni radio 1296 EME već 15tak ili više godina.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A2WA

Pozdrav !
Pogledaj Dragana 9A5AA na Dubus ili ARRL , a rezultate imaš na ovom forumu
73 i vidimo se na Jarunu

YU1CF

9A2WA, hvala za info. Google je pun slika veze 9A5AA sa OK1KIR na 1296 MHz.

Evo još jedne teme koja je interesantna.
Ekipa koju sam ja vodio ranijih godina YT2L je uspela 3 godine da pobedi uzastopno u Tesla Memorijal takmičenju.
Radili smo na 50MHz, 144, 432, 1296 i 10GHz. Da bi pobedili, ili postigli visoki plasman, morali su da se stvore tehnički uslovi.....

Ako klub ili pojedinac želi da okupi ekipu kojom će izaći na neki planinski vrh da bi radio na više bandova odjednom, osim potrebnom ljudstva, antena, lineara i predpojačavača, značajnu ulogu, a možda i presudnu igraju predajni i prijemni LowPass, BandPass i HighPass filteri.

Ovom trenutnom temom želim da potenciram korisnost BandPass filtera.
Ko je god probao da emituje na 144 MHz, a da na 10 - 20m ima drugu ekipu na 432 MHz, sigurno se suočio sa problemom strahovitih smetnji 144 MHz stanice na 432 MHz. Naročito ako se radi sa većim snagama, koje su u današnje vreme uobičajene.
Mi smo koristili GS35, dakle negde oko 1000W u portabl uslovima, dok je 432 MHz stanica bila udaljena negde oko 50m.

Nastavak sledi. Nadam se da je tema interesantna...

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

YU1CF

Pri radu sa velikim snagama, a naročito sa linearima iz kojih se isteruje zadnji mW, jaki harmonici su neizbežni.

Da bi multiband ekipa mogla da opstane na ostalim bandovima pored 144 MHz lineara, upotreba filtera je obavezna.

Na izlazu iz 144 MHz, umesto BanPass filtera, dovoljno je postaviti Notch filter.
Takav filter, treba da "ubije" harmonične frekvencije. Od kojih su naj kritičnije 288 MHz i 432 MHz.
Za ozbiljan rad "N" konektore za 1000 - 1500W treba zaboraviti. 7/16 DIN su pravi izbor.

Evo kako izgleda jedan takav filter:

Nije lep, ali upravo obavlja ono zašta je namenjen. Poseduje muški i ženski konektor, tako da može direktno da se uključi u linear. I da se time smanje gubici u kratkospojniku, koji bi u suprotnom bio neophodan.

Sa druge strane na 432 MHz stanici, skoro uvek je potreban predpojačavač. Šumni brojevi stanica, barem za ovaj opseg su daleko od potrebnog. Naročito kada je potrebno, primati slabe češke signale, a i pokojeg nemca.

Za takvo šta su neophodne kvalitetne antene u steku od barem 4 u vertikali.
Mi u YT2L smo uvek koristili antene tipa "432MHz Super Yagi EME antenna 32el PA432-32-9". Dužine 9m.
Dali zbog toga ili zbog predpojačavača i lineara. kako god. na 432 MHz smo uvek imali ODX veći nego na 144 MHz. Skoro uvek nešto oko 1100km DF0MTL ili neki drugi znaci su uvek bili redovne mušterije na ovom opsegu.

Ranijih godina, kao predpojačavč za 432 MHz je korišćen ATF54143 veoma niskošumni tranzistor sa šumnim brojem negde oko 0.6 - 0.7 dB. Mana ovog tranzistora je osetljivost na jake signale.
Skoro redovno u takmičenju su crkavala po 2 komada. Pa polazak na planinu bez rezervnih predpojačavača nije dolazio u obzir.

Na sreću kasnijih godina smo "otkrili" SPF5122Z čip.
O predpojačavaču sa ovim čipom je pisano u gornjim porukama kao o "Low Noise Wideband Amplifier with SPF-5122Z High IP3 VLNA 2m13".
Takav nikada ni jedan nije pregoreo u takmičenju.

Naravno i ispred takvog širokopojasnog predpojačavača je neophodno postaviti kvalitetan filter. Ovaj puta to mora da bude BandPass. Takav tip filtera, mora da štiti predpojačavač ne samo od 144 MHz stanice, nego i od 1296 MHz stanice.
1296 MHz najčešće niko ne koristi preveliku snagu. Ali i tih 15W ili više sa pojačanjima antena od preko 20dB, može da dovede do preopterećenja jakim signalom.

Takav filter, mada trenutno nije na sajtu, biće u ponudi za 10-tak dana.
Sa karakteristikama slabljenja od oko 40 dB na 144 i 1296 MHz, i prolaznim slabljenjem od oko 0.1 dB.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A9T

Pozdrav Gorane,

bilo bi interesantno vidjeti kako izgleda dijagram zračenja tvoje 6m duge antene za 23cm band PA1296-70-6 pa ako nam to možeš ovdje prikazati.

Na slici izgleda vrlo impresivno...da li si probao sa koaksijalnim dipolom?
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

YU1CF

Ustvari mogu i posebno dijagram.

Ali evo linka na uputstvo za takvu antenu.

www.antennas-amplifiers.com/downloads/PA1296-70-6-manual.pdf

U njemu su sve karakteristike, kao i svi dijagrami i merenja.

Priznajem da nisam razumeo pitanje o "koaksijalnom dipolu". Našta bi se to tačno odnosilo?
Takve antene se rade u verziji sa balunom koji je napravljen od RG316 kabla, kao i od Semirigid kabla.
Obe su identične, osim što "običan" teflonski kabal, ne može da podnese veliku snagu. Mada i tih 100W je sasvim dovoljno, za većinu primena.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A7PJT

Gorane,

neznan kako rade ove tvoje  Antenne , ali si za promidzbu ,  . . .  Mestar  :o !

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A4QV

Citat: 9A7PJT  u 01. Lipanj 2015, 22:59:33
Gorane,

neznan kako rade ove tvoje  Antenne , ali si za promidzbu ,  . . .  Mestar  :o !

73 PJT

Promidzba je OK a o performansama se da raspravljati...
Malo mi je nategnuto tih 23.1dBd gaina ako uzmemo u obzir neprikosnovenog majstora DL6WU koji kaze da pojacanje raste za 2.35db po oktavi duzine. Po tome bi taj gain bio blizi 22.1dBd sto je u svakom slucaju pristojno pojacanje, ali za eme se tu jos mora oduzeti 3dB zbog cirkularne polarizacije koja se koristi vs. horizontalne i na kraju to ispada ekvivalentno pojacanju 120cm parabolickog reflektora pri 60% iskoristivosti.

Koaxialni dipol = pogledati S53MV "lonac antene" za 23 i 13cm. Koax koji ti Gorane koristis za balun on koristi za radijator.  8)

pozz
QV

YU1CF

Adame ti si unapredio antenu  :) na 23.1 dBd. U onom linku na uputstvo u "Electrical Specifications" piše 23.2 dBi a ne dBd.
Što i jeste najveće pojačanje.
To naravno ne znači, kao i kod svih Yagi antena da je to pojačanje na svim frekvencijama. Nego na nekoj. Sada sam zaboravio. Verovatno 1300 ili 1310 MHz.

Tu naravno treba uvek za planinske, ali i gradske uslove uzeti faktor "vode" ili magle, koja može da ostavi sloj vode na elementima. Što snižava frekvenciju antene.
Kod loše projektovanih 1296 Yagi antena, a moram reći da su to većina, kada dolazi do delimičnog ili potpunog otkazivanja rada antene i drastičnog kvarenja SWR-a.

Iz tog razloga ta antena, kao i ostale su sve računate do 1320 MHz, kako bi se ostavila margina za vodu.

Iako je definitivno upotreba parabola veoma zgodna i za portabl kao i za fiksni rad. Yagi antene imaju takođe svojih prednosti.

Prva je u lakoći postavljanja, montaže i demontaže.
Dok ovakvu Yagi antenu, možeš postaviti između 144 MHz antena (bez razmatranja da li to smanjuje pojačanje ili ne) i time za nula minuta proraditi na ovom opsegu, postavljanje parabole uvek podrazumeva i nošenje tronošca ili nekog posebnog stuba samo za takvu antenu. A to su već potpuno drugi uslovi, i neuporedivo veća količna opreme.

Pozdrav Goran
Proizvodnja antena

9A4QV

Istina , u pravu si, krivo sam ja vidio pojacanje. Navedena vrijednost u dBi ima puno vise smisla.
Parabola - long yagi sve ima svoje prednost i mane, za EME naravno parabola, za tropo i portable vjerovatno yagi.

Nisam bas ljubitelj tih High Q yagi antenna upravo zbog navedenih problema sa vodom, ledom itd, a vjerovatno i plastika-drzac elementa u tom slucaju igra znacajnu ulogu...

pozz
QV

YU1CF

U pravu si 100%. Najgore Yagi antene su upravo HIGH Q. Svaka im dlaka smeta. Kiša, magla, metalni objekti itd...

Iz tog razloga sve antene koje su na sajtu, ne samo za 1296, nego i za 144, 432 itd su sve LOW Q dizajn. na 144, skoro sve su za širinu opsega od 2MHz. Na 432 MHz sve su barem 4 MHz a za 1296 su sve projektovane za opseg 1280 - 1320 MHz. Mada ih mi deklarišemo za 1290 - 1310 MHz.
Voda je čudo.....

Evo i uputstva za jednu takođe LOW Q 144 MHz antenu:
www.antennas-amplifiers.com/downloads/PA144-11-6-manual.pdf

Pozdrav Goran
Proizvodnja antena

9A9T

Gorane,
mislio sam na ovo:

Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

YU1CF

Tom hvala za info.

Koaksijalni dipol vidim propagira G4CQM.

Glavna "prednost" takvog dipola u odnosu na klasični dipol je okarakterisana u jednom izrazu "Self balancing".

Tj. da takvom (koaksijalnom) dipolu ne treba balun. Nego da se takav dipol "samo balansira".
Upravo u tom izrazu "samo balansiranje" je i glavni problem.
"Išao sam autom, pukla je guma. Međutim guma se "samo zakrpila"".  ;)
A antena "sama od sebe" od nesimetričnog napajanja se "simetrirala"  ???

Upotreba dipola bez baluna, ima i nekih svojih predosti.
1. U prostoriji sa predajnikom biće toplije od jakog zračenja.
2. Neće da zrači samo dipol, nego i kabal. Pa kod antene za 3.5 MHz imaćemo zračenje i u svim nepoznatim pravcima što "možda poboljša" naš skor u takmičenjima.
3. Jake common mode struje maskiraju rezonanciju, i takve antene su mnogo "blaže". Veoma često imaju i bolji SWR nego dobre antene sa kvalitetnim balunom. Jeste malo problem, što neznaš na koju stranu zrače i da li će ozračiti komšiju, ali SWR je najčešće super. ::)

Pozdrav Goran
Proizvodnja antena

YU1CF

Za one amatere koji sve žele sami da naprave. Ja sam pre više godina na listi SRS objavio šemu antene za 3.5 MHz koja je rezonantna i na 3.53 MHz CW i 3740 SSB.
Sa jednostavnim preklapanjem preko releja.

Taj članak su kasnije postavili na sajtu Radio kluba YU7KMN. Pa će možda i ovde biti interesantan. Za samogradnju.

http://www.rkntesla.org.rs/index.php/11-tekstovi/10-dipol-za-tri-i-po

Kasnije su nešto modifikovani releji. Ali u osnovi šema je veoma slična.

Evo i linka na zvanično uputstvo kako se podešava.

http://www.antennas-amplifiers.com/downloads/Inverted-V-dipole-antenna-3535-3740kHz-with-relay-switches-SRB.pdf

Mnogo srpskih stanica koristi ovu antenu kako u lokalnim takmičenjima tako i u međunarodnim.

Može i da se kupi sastavljena. Link neću da postavljam, ali na antennas-amplifiers.com je u sekciji "80m antenna"

Možda čak sastavljanje antene je i lakši deo posla.

Međutim ispravljač sa preklopnikom CW/SSB je veoma kritičan. U njemu je stabilizator sa 7812. Međutim takav ispravljač ako nema ugrađen filter protiv smetnji, u snažnom VF polju, veoma lako proosciluje ili ga VF blokira. Pa je obavezno korišćenje odgovarajućih prigušnica na njegovom izlazu.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena