• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

YAESU FT 902 DM - problem

Autor 9A7BBW, 28. Svibanj 2015, 19:51:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7BBW

Poštovani kolege radioamateri.

Opet ja, opet sa problemima.

Naime, moj stari lampaš je skoro godinu dana radio bez problema.

Nakon postavljanja Windom antene, uređaj je radio zadovoljavajuće, sa pristojnim SWR (nešto slabijim na 7 Mhz)

Odjednom, usred prijema (da prijema a ne na predaji), uređaj je zašutio, odnosno, prijem se smanjio skoro za 75%.

Desilo mi se to i jednom prije, ali tada mi je zaštekao konektor (kineska jeftinjava) probio je i ostao u kratkom spoju.
Poslije sam nabavio nove AMPHENOL teflonske konektore i bolji kabel (RG 213).

Interesantno je reći da kada se konektor na kablu izvuče iz stanice i ostane samo "vrući kraj", prijem radi normalno.

Čim se dotakne "masa" prijema nestaje.

Provjerio sam koaksijalac, zamijenio ga komplet drugim, izmjerio, nema omskog otpora između srednjeg vodiča i opleta.

Antena također nema kontakta između 2 žice.

Ukoliko netko zna problem ili je imao slične poteškoće, bio bih zahvalan za pomoć.

73'ss de 9a7bbw
Mijo
Varaždin
Nema bedastih pitanja, ima samo bedastih odgovora.

9A1X

Pozdrav,

jel se to isto desava kad spojis drugi uredjaj? Ako da onda bi mogao biti problem u balunu.

9A7BBW

a nemam drugi KV uređaj, baluna nemam jer je antena sa 7.1 Mhz trapovima te netreba prilagodni balun, ima samo choke balun.

9A1X

Ocito negdje gubi spoj na anteni ili kod trapova ili kod samog choke bauna, jer kad spojis samo vruci kraj prijemnik ozivi. Spusti antenu i pogledaj spojeve kod trapova i kod samog baluna i instrumentom izmjeri izmedju vruceg kraja na konektoru kod stanice i kraja antene koji se spaja na vruci kraj.

9A7BBW

Hvala kolege, riješio problem, koaksijalna spojnica došla u kratki spoj...

9A1AA

Citat: 9a7bbw  u 28. Svibanj 2015, 19:51:59
Naime, moj stari lampaš je skoro godinu dana radio bez problema.
Nakon postavljanja Windom antene, uređaj je radio zadovoljavajuće, sa pristojnim SWR (nešto slabijim na 7 Mhz)
Odjednom, usred prijema (da prijema a ne na predaji), uređaj je zašutio, odnosno, prijem se smanjio skoro za 75%.

Lampaš i dalje radi bez problema........to je neuništivo ;)
73, Ivo 9A1AA