• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Godišnja priznanja IOCA programa

Autor 9A5N, 25. Svibanj 2015, 10:09:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Mala napomena - 100 veza nije problem odraditi za popularne projekte, kao što je FF, no veliki je problem to odraditi i bijednih 50 za npr. dvorce ili svjetionike i zvjezdarnice, tj. koliko već za njih treba.

Btw., tko čeka ili ne čeka, to nema nikakve veze. Onaj koga projekt zanima, uhvatit će vezu.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7YY

Citat: 9A6AA  u 28. Svibanj 2015, 09:40:25
Jako loš princip!
Održi 50 veza za onih 30-tak koji te čekaju i onih 20-tak koji slučajno nalete - pa idi dalje!
Tim principom se favorizira manja skupina lovaca, a oni s udaljenijih lokacija, koji su isto tako zainteresirani za nacionalne otočne programe - vrlo će teško odraditi neki otok. Naravno, time se pogoduje i aktivatorima a legitimitet im daje upravo navedeni mali broj lovaca. Dakle, ne "iskrcaj se, aktiviraj, kreni dalje..." već "iskrcaj se, aktiviraj, i daj mogućnost mnogima da te odrade...". Očigledno, riječ je o dva različita pristupa, odnosno o različitim pogledima na odnos lovac-aktivator.

Dragi moj profesore, bolje svašta pojest nego svašta reći.
Znam da boli, ali moraš se naučiti nositi s tim. Bolje i za tebe i za nas. Imao si priliku ali si je prokockao ne slušajući magarce a uvijek sam ti govorio da čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek. Istina?

I bolje je nabijati veze nego hiperproducirati (CI) reference, pa ti njihov broj "kreira" pravila.

O broju potrebitih veza nebih. Ako si slučajno zaboravio za tvoje vladavine ih je bilo potrebno 25, mnogo kasnije nakon pustog "grintanja" nas morskih je pomaknuto na 50.
Zbog toga je jedna aktivacija trajala točno 12 minuta. Jel' tako Oto?  ;)
Osobno ne podržavam aktivacije tipa "islands hopper" ali ako većina tako želi onda poštujem njihovu volju.

Tvoja lista je od 1246 rvackih otoka, otočića i hridi imala u startu 152. Kasnije je u više navrata proširivana na 500 i nešto.
Ja sam novu listu u startu postavio na tisućicu jer za mene jednaku vrijednost ima hrid Šilo ispred splitskog škvera i naš najveći otok Cres. I nisam se pravio pametan nego sam slušao glas naroda i uvažavao svačije mišljenje, ali se nisam dodvoravao Balisteru.
Ne sjećam se da si ti dao neku konstruktivnu kritiku. Samo žuč.

Kao što rekoh, IOCA pravila se ne mogu popraviti. Ni ona za Godišnju diplomu.
Jedino promijeniti.

To je tvoje osobno mišljenje i ne osporavam ga, a pravila ćemo mijenjati samo ako kritična većina lovaca i aktivatora to bude argumentirano tražila. Zašto ne, nisu zapisana u kamenu.

O turističkim aktivacijama nebih, tu si ti ipak osvjedočeno doma. I ne, ni najmanje ti ne zavidim.
Po meni ipak više čari ima u pasari s Tomosom 4 nego u Cesni ili Elanu xyz.

Ne mislim više o ovoj temi polemizirati na forumu, svi vi koji imate potrebe se osvrnuti na ovaj tekst možete to napraviti na PM, email, mob, tel pa čak i putem pošte, bez obzira da li će tekst biti pravopisno i gramatički točan. Razumijet ćemo se mi.

Ajde živili vi meni a i ja vama.  8) 

9A5N

Svatko može imati svoje principe i raditi aktivacije kako želi.
Otoci su različiti i svak si može odabrati što i kako će raditi.

Naseljeni otok  (dosadno)
Vremenski uvijeti loši za plovidbu i ništa od rada na otvorenom.
Antena na terasi, stanica na stolu. Palim stanicu i aktiviram.
Neiscrpan izvor struje, log na računalu (nema beskrajno dosadnog prepisivanja), klima radi, hrane i pića koliko želiš, sjedim u ugodnom stolcu i ,,nabijam" veze.
Mijenjam bandove i modove kako mi paše.
Već sam odradio preko 500 veza.
Nema veze, tako i tako nije za kupanje.
Netko tko će doći poslije mene UVIJEK će moći odratiti kvotu jer će za to imati iste uvijete i barem 7 dana vremena.

Hrid  (adrenalin)
Vozimo se već više od sat vremen i samo što nismo stigli.
Kružimo oko hridi da nađemo mjesto za pristajanje.
"Na ovo ljudska noga još nije stala!"
Tibi uvijek izlazi prvi, on će biti Neil Armstrong!
Jedva smo našli pola metra obale u zavjetrini gdje se može koliko toliko izaći.
Treba lagano hodati da ne probušimo cipele na šiljcima oštrim kao noževi.
,,Ova se hrid treba zvati Victorinox!"
Izvlačimo opremu iz čamca pazeći da netko ne padne.
U slučaju pada morati ćemo zvati helikopter da dotičnog prebaci do prve bolnice ili će iskrvariti no to nas ne zamara jer tako i tako nema signala mobilne mreže.
Antena jedva postavljena. Jadan kraj je vezan za kamen u moru jer je hrid prekratka.
Sva sreća da je more uglavilo komad daske između stijena i iskoristiti će se kao sjedalica za aktivator koji radi, ostali moraju stajati.
Pokušavam sjesti na dasku pazeći da ne skliznem na oštrice Victorinox-a.
Namještam noge tako da mi podložak za log, sat i olovka ne padaju. Dobro da je sve vezano špagicama za podložak.
Laktom pridržavam log da ne odleti kad naleti ,,reful".  51. veza!
,,Changing operator!"
Tibi mi pomaže da ustanem. Noge su mi se ukočile od položaja u kojem sam bio 17 minuta. Kako je lijepo stajati!
Vjetar pojačava. Oblaci se opasno približavaju. Tom je odradio, čekamo Tibija.
,,Tibi, koliko? "
,,45"
Antena se opasno ljulja na vjetru. Držim štap da ga ne isčupa iz rupe u stijeni. Biti će uzbudljivo na povratku!
,,Tibi, jesi gotov?"
,,49!"
,,Daj nađi nekog ko zove CQ, moramo bježati!"
Oprema se trpa u plastične vreće jer će biti poljevanja a mogla bi i kiša.
Lako za nas ali oprema ne voli vodu!

Između ove dvije krajnosti je cijeli niz varijacija na temu i to je draž IOCA aktivacija.

Lovac uvijek čeka lovinu. Kakva favorizacija? Tko lovi, taj će i ulovi! I DX-ovi ulove ako im propagacje to dozvole a ne visina kvote.
Ne pratim FF ali mi se čini da 9AFF ima najvišu kvotu. Zar nebi bilo logično 44?! To bi valjda smanjilo broj kupaca?!

Hiperprodukcija!
To me odmah podsjetilo na riječi IOTA menađera:
"Hrvatska je premala zamlja da bi imala više IOTA referanci a ima i previše otoka.
Lista otoka koji ispunjavaju IOTA pravila bi bila prevelika i zato svi otoci ne mogu na listu makar ispunjavaju pravila."
Tako bi i Profesor ograničio broj Hrvatskih otoka jer mu se čini prevelik!
Možemo samo biti sretni što ih imamo toliko.

Hiperprodukcija se najbolje može vidjeti u FF programu.
Sve je počelo s nacionalnim parkovima ali se to brzo rasprodalo. Pa ajmo parkove prirode.
Ni to nije dosta. Ajd dodaj i zaštićena podrućja, rezervate itd.
Pa se tu pojavljuju reference u referenci. Super pravila, nema šta!
Samo daj robe da se prodaje!
Kad se i to rasproda, na red će valjda doći park šume, livade i proplanci s imenima, botnički i zoološki vrtovi itd.

IOCA diplome nisu šarene jer su na njima slike onoga ćemu je diploma i posvećena.
Bitno da nisu ribice, račići, školjke itd.

Profesor bi mijenjao sve što nije on napravio. Dok je vodio IOCA program nije mijenjao ništa. Onda mu je 50 veza bilo dosta, sad nije.

U potpunosti se slažem s tim da HRS traba imati lektora i da to ne može biti prepušteno "amaterima".
Prevoditelj na Engleski bi također dobro došao.

Ja se osobno nikad neću pretvoriti u "sponzorušu" kojoj će netko plaćati provode i zabave a usput mi i neka lova ostane u džepu.
IOCA aktivacije su moj hobi i troškove pokrivam sam. Kad se ima se ide, kad se nema se ne ide.
Organizirao sam dosta dinamičnih IOCA ekspedicija na kojima su aktivirane desetine CI referenci. Volim taj stil!
Nema šanse da mi netko da lovu a ja da mu aktiviram otoke po njegovom izboru.
Međutim, IOCA ekspedicije može organizirati svatko tko voli more, plovidbu, otoke i IOCA aktivacije.
Ako mu za to treba financijska potpora i ona ga posebno veseli, neka si ju nađe.

Priče o 9A0CI potražite u starim postovima.
73 de Neno 8)

9A6AA

Citat: 9A7YY  u 28. Svibanj 2015, 22:10:12
...
To je tvoje osobno mišljenje i ne osporavam ga,...

Naravno da je to moje mišljenje. Nije moje pokojne babe Cvite.
"DX never sleeps..."

9A1IW

Onda, Emire? Hoćeš li pročistiti tekst, pomoći rad IOCE, složiti online update logova kao za FF projekt, hoće li to biti besplatno (kao što i priliči)?

73 de 9A1IW - Boris

9A6AA

Citat: 9A1IW  u 30. Svibanj 2015, 08:11:57
Onda, Emire? Hoćeš li pročistiti tekst, pomoći rad IOCE, složiti online update logova kao za FF projekt, hoće li to biti besplatno (kao što i priliči)?

Ne.

Na temelju zadnja dva posta osoba koje su preuzele obveze oko IOCA, dade se zaključiti da to znaju napraviti, mada su, od kada su preuzeli taj program (8 godina), jedino povećali broj referenci.
Nisam stekao dojam da im je moja pomoć potrebna.
Dapače.
Zbog toga ni ne želim raspravljati s njima.
"DX never sleeps..."

9A5N

Problem je u punjenju baze podataka.

Za vrijeme najvećeg broja aktivacija vode se papirnati logovi.
Nakupi se tu tisuće i tisuće veza koje treba prepisati sa što manje pogrešaka.
Netko to radi, netko ne.
Kad se uvede obveza da amaterske radijske postaje moraju voditi log u elektronskom obliku, sve će biti lako.
Do tada, papirnati log je pravovaljani dokument o aktivnosti iste i mora se priznati kao dokaz aktivacije.

Tu bi najviše pomogao razred osmoškolaca a ne profesor.
Njemu je tako i tako na pameti jedino podbijanje kajli i pljuckanje.
Što taština može učiniti od čovjeka!

Babi Cviti pokoj duši
Amen!
73 de Neno 8)

9A6AA

Citat: 9a5n  u 30. Svibanj 2015, 23:59:26
...
Što taština može učiniti od čovjeka!
...

Taština te je dovela do toga da nama, koji vodimo 9AFF program, nisi poslao niti jedan log. A na QSL-kama znaš napisati 9AFF referencu.
Toliko o kajlama i pljuckanjima.

Inače, u 9AFF Programu su dobrodošli i papirnati logovi. Svi logovi koje je papirnato vodio, npr. Tom, 9A2AA, su u našoj bazi podataka. Zato - ne budi glasnik, ne loših, već lažnih vijesti.
Toliko o punjenju baze podataka.
"DX never sleeps..."

9A1IW

Citat: 9A6AA  u 30. Svibanj 2015, 10:35:59
Ne.

Na temelju zadnja dva posta osoba koje su preuzele obveze oko IOCA, dade se zaključiti da to znaju napraviti, mada su, od kada su preuzeli taj program (8 godina), jedino povećali broj referenci.
Nisam stekao dojam da im je moja pomoć potrebna.
Dapače.
Zbog toga ni ne želim raspravljati s njima.

Ovo je zaista radioamaterski, a posebno u interesu hrvatske radioamaterske zajednice. Ovakav stav me šokira, zar je tebi i HRSu važnija revitalizacija radioamaterstva na KiM-u, od revitalizacije radioamaterstva u Hrvatskoj?
Podrška nekom eminentnijem "dođošu" iz Ojrope je važnija od podrške vlastitom kolegi u 9A?
Ovo je hamspirit u čistom zalasku, rekli bi osjetljiviji.

73 de 9A1IW - Boris

9A6R

Takve se "HAM-e"jednostavno ignorira i stvar riješena.Međutim vidim,čitam i čujem potporu istom.Dan danas mi je dužan neke QSL-ke sa HR otoka.Napamet znam BIJELAC CI-660.Karticu nisam vidio do dana današnjeg.I to mi je RA?On se može neslagati sa bilo kim po bilo kojem pitanju ali vezu je red POTVRDITI! To nam nalaže HAM SPIRIT.Pitajte to bilo koga u Svijetu i dobiti ćete isti odgovor.Ako je Bože mi oprosti normalan RA.
Veze nemaju nikakav doticaj sa odnosom dva RA.VEZA je VEZA i ona ne smije podleći međusobnoj netrpeljivosti,neslaganju po nekim pitanjima i sl.QSL kartica je svakom istinskom RA jako,jako bitna.O tome je dosta govorio i naš QSL manager Marinko 9A3JB.Na primljenu karticu treba uzvratiti vlastitom.Ako je nema nek je ispiše rukom na komadu kartona.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2NA

Mislim da se izašlo iz teme.
Vjerujem da će Neno, s obzirom na svoje veliko iskustvo sa IOCA aktivacijama, znati unaprijediti i promovirati IOCA program.
Godišnja priznanja su odličan korak u tom smijeru.
Ako u ostvarivanju toga cilja, bude imao potrebu i tražio pomoć bilo kojeg člana HRS, vjerujem da će je dobiti.

Što se tiče logova, dobro bi bilo 'preporučiti' aktivatorima da pošalju kompletne logove u elektronskom obliku (bez obaveze).
Popis takvih aktivacija (znak,referenca) bi se mogao objaviti na WEB, i za njih lovce osloboditi slanja potvrda o održanim vezama za godišnje nagrade.
To bi olakšalo posao lovcima, a ništa ne košta.

Ti bi logovi ujedno bili spremni za neku buduću bazu podataka sa IOCA logovima.

73 Mladen 9A2NA

9A6R

Da ali Mladene samo davno održane veze koje nisam potvrdio karticama Neno mi neće priznati !!
Ne Neno nego i manager koji dođe iza njega.Nije ni Mato a zašto i kako bi kad nemam QSL karticu kao potvrdu veze.Pa tako je i sa DXCC programom,najpriznatijim i najpopularnijim u Svijetu.Znači "papala maca"moje uredno održane a nepotvrđene veze za IOCA diplomu zbog nečijeg dišpeta.Nije ni po sportskim pravilima FAIR PLAYA.
O kulturi i kućnom odgoju ne treba ni pričati.

73,9A6R

9A2NA

Ja sam moj post započeo pisati prije nego je tvoj stigao, tako da se nije odnosio na slanje QSL karata.
U svakom slučaju, elekronski logovi ne zamijenjuju slanje QSL karata, i ne oslobađaju aktivatora obaveze da odgovori na sve
primljene karte, ako su veze u log-u.
Kad godišnjeg programa je dodatni problem brzina potvrđivanja,  u čemu elog može pomoći.

Mladen 9A2NA

9A6R

Sve u redu Mladene.Malo sMO odklizali sa teme ali ipak je vezano na nju jer su QSL kartice itekako povezane sa diplomama,uspjesima a sve to sa priznanjima.
Ja bih završio sa ovim postom na ovu temu s napomenom ako ima netko u 9A ali i šire, da nije slučajno primio moju QSL karticu,bude slobodan kazati mi i šaljem o svom trošku.Pa bio on i na Novom Zelandu.Zna se nekada pošta zagubiti,istina.Ali ovaj šalje full color,odgovara na direkte odmah.Nisam nikad "omanija".Kad se to dogodi PRODAJEM SVU RA OPREMU.Jer od srama se više nebi moga pojavit u eteru. :-[

Hvala na pozornosti i ispričavam se ako sam nekome bio dosadan,HI.

73,9A6R

9A5CW

Smih, smijeh i smih na kraju!

Laktom pridržavam log da ne odleti kad naleti ,,reful".  51. veza!
,,Changing operator!"
Tibi mi pomaže da ustanem. Noge su mi se ukočile od položaja u kojem sam bio 17 minuta. Kako je lijepo stajati!
Vjetar pojačava. Oblaci se opasno približavaju. Tom je odradio, čekamo Tibija.
,,Tibi, koliko? "
,,45"
Antena se opasno ljulja na vjetru. Držim štap da ga ne isčupa iz rupe u stijeni. Biti će uzbudljivo na povratku!
,,Tibi, jesi gotov?"
,,49!"
,,Daj nađi nekog ko zove CQ, moramo bježati!"
Oprema se trpa u plastične vreće jer će biti poljevanja a mogla bi i kiša.
Lako za nas ali oprema ne voli vodu!

Jesi lovac i aktivator ? Smih > nije ga htjelo, pa sta? bit ce prilike drugi put da aktivira otok !?

Hipeprodukcija : Ioca hoping ? jedan otok pa drugi pa treci i tako dalje u jednom danu, daj priliku "svima" da odrade taj otok, kamo bjezati ? Zlato, srebro - bronza - komad zeljeza, sidro u moru? Jel to hobby i Hiperprodukcija?

1000+ otoka, 100+ FF referenci jos i bolje svatko moze pronaci jednu za sebe iz koje ce se gustati pa makar ne napravio 49(+1) vezu.

Klinci, škola, 50 veza u logu na papiru, valjda svatko nadje 10minuta za prepisati 20 veza u log?

Ne krivim novog - starog - buduceg managera ali stanimo na loptu ! Vaša prepucavanja su besmislena i prebacivanje krivnje sa jednog na drugog je bez veze.

Davno sam predlozio 200 qso minimum za aktivaciju, naravno svakog od vas se lovi brojka koja mu najvise paše bas zbog spomenutog ioca hoppinga!

Nisam lovac, jednom aktivator a najvise od svega uzivao sam u kupanju na moru.

Sretni mi bili i veseli, Smih i Smijeh
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.