• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HF robot

Autor 9A2MI, 22. Svibanj 2015, 12:49:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2MI

9a4dc

Ponovno ponavljam, robot radi dobro!
U kojoj će kategoriji stanica parcipirati ovisi o pravilima natjecanja i hoće li mu manager
dozvoliti odabranu kategoriju koju je prijavio prilikom uploada cabrillo loga.

Dakle, robot ništa ne radi automatski, sve što odradi podložno je promjenama od strane managera ili
admina kojem ja dajem dozvolu a imenuje ga netko od nadležnih. Manager ili povjerenstvo ili predsjednik HRS-a.

Problem je u tome što pravila nisu točno definirana i što manager ne radi svoj posao kako bi trebao.
Naime, manager bi trebao biti taj koji će odrediti koliko veza ima pravo stanica odraditi (cw/ssb) a da se
može svrstati u SSB ili CW kategoriju. To je zato jer u pravilima to ne piše. Kada se stvar u pravilima definira onda će se po tome postupiti...
Mislim da to nije jedna veza recimo CW, jer to može biti pokušaj rada. No što ja mislim nije važno, važno je kako se izjasni KV povjerenstvo.

I ponavljam, robot to ne određuje automatski i nije na njemu da kroji pravila igre nego da omogućava
ispravak pogrešnog navoda tj. u ovom slućaju promjene kategorije.

Složili smo se da treba mijenjati managera. Pa natjecatelji moji, pokrenite taj postupak.
Prvo kandidati, zatim povjerenstvo i onda prijedlog novih pravila natjecanja u kojima bih i ja
trebao sudjelovati, kao savjetnik, što robot može a što ne bi bilo dobro...
Robot je samo alat koji manageru olakšava posao te mu ukazuje na možebitne pogreške.

Evo primjera, da ne kažete kako prićam bez veze.
Za 9A CW kontest. U pravilima piše da će se kazniti veza koja ima bad call sa -3 * bodovi za tu vezu.
Sada vi meni recite koliko bodova iznosi veza sa stanicim pozivne oznake 4N4PG. Radi se o bad call-u za koji se ne može odrediti kojem kontinentu pripada a tako se ne zna ni koliko bi ta veza iznosila bodova!?
To je jedan propust autora propozicija. Trebalo je napisati još jednu rečenicu:
Za znakove (prefixe) za koje se ne može utvrditi kontinent smatra se da je veza sa domicilnim kontinentom.
I tada ne bi bilo problema. No moj prijedlog bi bio da se odredi jedinstvena kazna za ovakve pogreške tj. da svaki bad call iznosi recimo -3 boda bez obzira na band i kontinent korespodenta.
To je stvar povjerenstva, jer ja ne znam što su htjeli postiči sa kaznama u rasponu od -1 pa do -30.

I to je to, prijedlog novih pravila bi trebalo dati na javnu raspravu i objasniti kojim smjernicama se je povjerenstvo vodilo te nakon usvajanja tih pravila, držati se istih, tumačenje (u pravilima) dati manageru i onda nedoumica više ne bi trebalo biti.
Onome tko se onda ne slaže sa takvim pravilima ostaje "ne natjecati se".

73 de Miljenko 9a2mi

9A3TY

Citat: 9a2mi  u 22. Svibanj 2015, 12:49:17
Složili smo se da treba mijenjati managera. Pa natjecatelji moji, pokrenite taj postupak.
Prvo kandidati, zatim povjerenstvo i onda prijedlog novih pravila natjecanja u kojima bih i ja
trebao sudjelovati, kao savjetnik, što robot može a što ne bi bilo dobro...

Članak 36.

Izvršni odbor saveza:

odlučuje o osnivanju radnih tijela te imenuje i razrješava njihove članove;

I kako sad da natjecatelji pokrenu postupak?

73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Evo primjera, da ne kažete kako prićam bez veze.
Za 9A CW kontest. U pravilima piše da će se kazniti veza koja ima bad call sa -3 * bodovi za tu vezu.
Sada vi meni recite koliko bodova iznosi veza sa stanicim pozivne oznake 4N4PG. Radi se o bad call-u za koji se ne može odrediti kojem kontinentu pripada a tako se ne zna ni koliko bi ta veza iznosila bodova!?
To je jedan propust autora propozicija. Trebalo je napisati još jednu rečenicu:
Za znakove (prefixe) za koje se ne može utvrditi kontinent smatra se da je veza sa domicilnim kontinentom.

Ajmee Miljenko.....

pa nije BAD CALL to sto ti mislis, BAD CALL ima sasvim drugo znacenje.
Konkretno taj problem koji si naveo je tako jednostavno rijesiti da ako ne znas kako sanirati robot sa takvim problemcicem onda mislim da ces tesko uobliciti robot koji ce raditi zadovoljavajuce.

Problem 4N4 i ostalih piratskih prefiksa koje nisu vise priznate od IARU se rijesava na nacin da definiras robota tako da ako postoji bilo koji prefiks koji ne postoji u .cty bazi onda njemu pridruzujes mnozitelj 0 i sve te veze nece biti penalizirane vec ce biti nula bodova.

pozz
BAD BLUE BOYS  ;D

9A6XX

Ja se nadam da će predsjednik i IO razmisliti o načinu povratka Krešinog robota (ako to uopće postoji kao opcija). Pričamo o godini i pol dana od kada se pokušava napraviti nešto, a nije se napravilo ništa.

9acw.org i dalje izgleda kao da je bomba pala. I dalje sudionici nemogu do claimed scores od 9A CW jer niti ne znaju di se nalaze, niti stoji bilo kakva informacija o tome na službenoj web stranici našeg međunarodnog natjecanja.

Još se nekako možemo tu oko ovih naših kontesta gdje sudjeluje 50 ljudi igrati, ali tamo se igramo sa 500-1000 ljudi koji su uložili 20ak sati aktivnog rada.

Zar je tako teško uzeti barem 10 minuta da se takva informacija objavi?
Zadnji post na 9acw.org je Published: Friday, 02 November 2012.

Vi mislite da nekad 1000 sudionika 9A CW prati hamradio.hr i čita ovaj forum?

Ako KV menadžer nema vremena, za što ga ne krivim (i ja sam bio u situaciji da sam procijenio da ne mogu izvršavati te dužnosti), neka da ostavku. Ne znam što bi mene osobno držalo na toj poziciji, a da dobivam samo kritike (koje su nažalost jako opravdane)? Gomilanje problema ne vodi nikamo, a ovako ćemo prisiliti ne samo predsjednika HRSa nego i druge da razmišljaju o novome rješenju.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4OE

Sada vi meni recite koliko bodova iznosi veza sa stanicim pozivne oznake 4N4PG. Radi se o bad call-u za koji se ne može odrediti kojem kontinentu pripada

Ne da se ne može odrediti kontinent, ne može se odrediti država, 4N serija nije dodijeljena niti jednoj državi.
Obično bude problem kod ruskih prefiksa (pozivnih znakova), dali pripada pod EU ili AS, ovako da zapne na nepostojećem prefiksu, nepostojeće zemlje (trenutno je in Liberland)
Važeće serije prefiksa

Specifičnost pravila ovog takmičenja, uopće nije predviđena mogućnost dodijele kaznenih bodova postaji koja ima u svom dnevniku veze sa nepostojećim prefiksima. Na taj način  je ostavljena mogućnost komisiji da prizna ili ne prizna te veze.

Poništit će se:

- sve duple veze, bez kaznenih bodova,

- sve veze s neispravno primljenom pozivnom oznakom (BAD - bad call) uz kaznu 3 × broj

obračunatih bodova za tu vezu,

- sve veze kojih nema u logu korespondenta (NIL - not in log) uz kaznu 3 × broj obračunatih

bodova za tu vezu

- sve veze s krivo primljenim rednim brojem uz kaznu 2 x broj obačunatih bodova za tu

vezu.

PRAVILA ZA HRVATSKO CW NATJECANJE 2014.

Natjecanje organizira Hrvatski radioamaterski savez u cilju promicanja rada telegrafijom na

kratkovalnim frekventnim opsezima. U natjecanju mogu sudjelovati svi licencirani radioamateri

iz cijeloga svijeta
.

Može se dogoditi još jedna specifična situacija, Kosovo.
Kosovo nema dodijeljen prefiks od ITU, na Kosovu (priznata, ne priznata kao država) postoji organizacija radioamatera koja je u okvirima državnosti kosova priznata, slijedom toga su oni za svoju zemljiu licencirani radioamateri.
Što ako se slijedeće godine u 9ACW takmičenju pojave radioamateri Kosova, kako će se bodovati?

Usput Kosovo je WAE listi ali ga nema na dxcc

Množitelji su različiti DXCC entiteti i zemlje po WAE listi, na svakom opsegu posebno.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2MI

Možda 4n4pg nije dobar primjer. Ovo su svi zankovi u 9acw 2014. kontestu za koje robot nije pronašao entitet a time ni kontinent:

Nr.    MyCall    RCall    Rdpx
1.     LZ2OQV          
2.     UT3UV     4N4PG     
3.     ON6FC     73BW     
4.     SE5L     D1AR     
5.     RZ1AWT     GK1LL     
6.     RL4A     �73�     
7.     DF6RI     MO9O     
8.     YP5C     MOBKD     
9.     R3QN     S16W     
10.     PA3EVY     S1JW     
11.     9A2KO     Z4AK     
12.     YO8SS     Z53MED     
13.     R9YP     Z71HL     
14.     9A2BD     Z73MED     
15.     YU5C     Z7W     
73 de Miljenko 9a2mi

9A4QV

Jooj Miljenko, pa iz aviona se vidi da je barem pola od tih znakova typo, odmah uoči upada O umjesto 0 (o umjesto nule).
Ostatak, fat fingers, ili loše primljeno....

9A2MI

U pravilima ne postoji greška O/0 i slično.
Postoji samo bad call. No ne znam koliko negativnih bodova nose...
73 de Miljenko 9a2mi

9A4QV

Citat: 9a2mi  u 28. Svibanj 2015, 20:11:01
U pravilima ne postoji greška O/0 i slično.
Postoji samo bad call. No ne znam koliko negativnih bodova nose...

Pa naravno da je to bad call, sto bi drugo trebalo biti...
A ako ne znaš koliko bad call nosi negativnih bodova, ja ti tu nažalost ne mogu pomoći.

QV