• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BAOFENG problem sa prijemom

Autor 9A5ADI, 04. Travanj 2015, 12:59:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ADI

Imao sam priliku sa kolegom testirati više "Baofenga" što novijih, što starijih, na raznim antenama. Zanimaju me vaša iskustva oko ovog problema. Naime, kada je spojen na tvorničku antenu, uređaj ima dobar prijem. Kada se spoji na zatvoreni dipol kod kolege, (koji je ispitan sa mfj antenna analizatorom, impedancija je dobra, swr dobar), jednom baofengu ne radi prijem na 2m, a na 70 radi. Kada kažem ne radi prijem mislim da izgleda kao da je netko u uređaju otkačio antenu. Dok kod druga dva baofenga ne radi i 2m i 70cm. Kada se na istu antennu i kabel, spoji nekakav albertov uređaj sve normalno radi i uredno otvara repetitore. Da bude stvar interesantnija novija verzija baofenga ne radi na neku nagoya antenu dok neke starije verzije na istu rade. Što bi moglo biti uzrok, po vašem mišljenju? To jest koji parametar na antenskom ulazu dovodi do "isključenja" prijemnika - kao da mu je netko iskopčao antenu. Ja pretpostavljam da ima neke veze sa pin diodama. E da, predaja je funkcionalna cijelo vrijeme.

9A5CZI

Ja sam neki dan raskopao kopiju Nagoya NA-771 antene misleći da je antena neispravna...
Jučer mi je stigao SMA-BNC adapter i spojio sam vokac preko njega na magnetku u autu i kada sam vidio da niti to ne radi, počeo sam sumnjati u vokac.
Meni prijem jako loše radi na 2m, a na 70cm radi normalno. Predaja radi potpuno normalno punom snagom. Kad spojim originalnu pendrekicu koju sam dobio s vokcem, sve radi normalno!!!

Je li se možda netko u međuvremenu pozabavio s ovim slučajem i otkrio o čemu se radi?

73 de Zrinko

9A6WW

Pozdrav,

Bojim se da to nema nikakve veze s pin diodama. Jednostavno, rx je takav  t.j. koliko love, toliko muzike.
Svi se žale da baofeng 2m RX spojen na vanjsku antenu se jednostavno zaguši. Osim ako nemaš nikakav jači RF signal u blizini...  tone napisa na tu temu na internetu.

Npr:

Note that the pre-amp on the UV-5R is fixed at very high. This makes it a very sensitive receiver but with poor selectivity. It will go deaf on a high gain external antenna, especially in an area with lots of RF sources.

---

The next bad spot is the RF receive performance. I tried hooking this up to a small mag-mount car antenna, and sometimes something is coming in so strong that it swamps the front-end. When hooked up to the included ducky, it receives fine. If you do not scan much and don't need to use an external antenna, you may be quite happy with this. It is not anywhere near the quality of a Yaesu, but it is also 1/5 the price.

---

Sensitivity & selectivity part II
... On VHF, 145MHz, the Baofeng UV-5R started to pick up signals at -129dBm. On UHF, 435MHz, the receiver came to life at -126dBm. When it comes to selectivity, the (positive) differences with the old UV-3R are impossible to miss. When connected to an outdoor antenna however, the receiver will collapse quickly.

---

Itd., stotinu komentara u tom stilu...

73 i GL!

9A5CZI

Citat: 9A6WW  u 20. Travanj 2017, 10:24:10

Bojim se da to nema nikakve veze s pin diodama. Jednostavno, rx je takav  t.j. koliko love, toliko muzike.
Svi se žale da baofeng 2m RX spojen na vanjsku antenu se jednostavno zaguši. Osim ako nemaš nikakav jači RF signal u blizini...  tone napisa na tu temu na internetu.

Sigurno nije u pitanju zagušenje prijemnika. To mi se dešava i s drugim "pendrek" antenama, ne samo na vanjskoj anteni.
S originalnom baofengovom pendrekicom rx radi dobro, s nekoliko drugih pendrekica koje sam probao (kao i s magnetkom na autu) ne radi.

Vrlo čudna situacija...

73

9A6WW

Neznam, osim ako nije problem konektor.  Nemam iskustva s baofeng, ali isto kao što ste opisali se ponašaju svi jeftini SDR bez nekog filtra na ulazu. Najbolje rade na pustom otoku, hi.

Evo još jedan baofeng razgovor s intenrneta:
https://www.reddit.com/r/Baofeng/comments/2yxskb/magnetic_mount_antenna_that_is_upgrade_for_uvb5/

73

9A4QV

Po navedenom problemu mislim da je ipak riječ o desense kod tog vokca.
Odogovor na pitanje, zašto se taj problem ne događa kad koristiš originalnu antenu je vjerovatno taj što je originalna antena smeće, napravljeno upravo kao attenuator da bi oslabio signal na ulazu.
Probaj staviti tu "originalnu" antenu na neki drugi ručni uređaj pa je usporedi sa drugim antenama i vjerovatno će raditi slabije.

Edit: Postoji još jedna mogućnost a to ja da su Chinezoti ugradili neki vulgaris bandpass filter u samu antenu (dno antene kod SMA konektora) i onda takva antena radi bolje jer daje određenu selektivnost radio uređaju. Filter koji bi trebao biti u njemu se nalazi u anteni. To bi se moglo provjeriti network analizatorom ili fizički da razvališ antenu i pogledaš što je unutra, ima li malih chinezota koji guraju elektrone i tjeraju elektromagnetske valove iz gumice.

Kao što je i većina primjetila, ti Baofenzi imaju nabrijani gain do maximuma i skoro pa nikakvu selektivnost. Filteri su skupi i veliki. To se ne uklapa u ideje Kineskih RF inžinjera.
Istu stvar smo primjetili na Lokaciji Učka, upališ Baofeng a ono nula bodova, ne radi. Upališ ručnu Motorolu, sve radi.

Da bi potvrdio ove moje riječi dovoljno je napraviti jedan mali test na stolu za koju ti neće biti potreban bijeli luk, zato čemo ga bačiti.
Biti će potreban Baofeng vulgaris, jedan direkcioni coupler i dva signal generatora.

Direkcioni coupler spojiti na način da signal 145 mhz gurnes na ulaz couplera, izlaz iz couplera ide na vokac.
Na coupled port spojiš drugi signal generator, podešen recimo na 100 MHz.

Upališ generator na 145Mhz i signal ćeš čuti na vokcu.
Sada upališ 100 MHz generator i polako povećavaš nivo signala.
U jednom trenutku prijem 145mhz signala će ti oslabiti. Povecavajuci i dalje taj signal, vokac ce se "zaglusiti" i neće ti više primati 145 signal.

Upravo to se dešava na tvom baofengu vulgaris u praksi. Kroz istu antenu primaš koristan 145mhz signal ali i smetajući signal na 100Mhz, TV signal i sve ostale signale, telemetrije na 160 i 440 MHz.

Mislim, kupiti vokac za 25 dolara sa poštarinom iz Kine i još očekivati da to radi kao jedna Motorola. Vjerovatno si mislio, zašto dati 500 Eura za novu motorolu kad mogu 25 Eura za novi Baofeng koji usput još i svijetli u mraku  8)

Koliko para -toliko muzike (i još i manje)

9A6WW

Da, htio sam i ja napisati da je original antena vjerojatno bolji atenuator od ostalih pendrekica. No priznajem da mi je na momenat (čisto teoretski, hi) palo na pamet da Kinezi ipak nisu napravili da se ponaša kao nekakav filter, pa makar i slučajno tako ispalo ...  No evo baofeng pendrekice rasturene, nema tu ničeg posebnog osim loše konstrukcije.

A ovo je jedna druga sekcija iste:

http://co7wt.blogspot.hr/2015/12/dissecting-baofeng-fm-v-u-rubber-duck.html

9A5CZI

Sama zavojnica od koje je napravljena antena je donjim krajem na masi. Od vrućeg kraja konektora prema cca 1/3 zavojnice je spojen kondenzator. Takva konfiguracija sigurno djeluje kao nekakav visokopropusni filter i moguće je da guši signale radiodifuzije 88 - 108 MHz koji zagušuju prijemnik.
Antenu sam uspoređivao na drugom uređaju s nekolicinom drugih pendrekica i mogu reći da je prosječna. Ne bih rekao da je totalno smeće.
Ono što me zbunilo je da vokac loše radi i na druge pendrekice, a ne samo na vanjsku antenu.

9A2Z

Pozdrav!

Posjedujem BAOFENG UV82L   .Nemam nikakvih problema oko toga.

http://www.ebay.com/itm/Baofeng-UV-82L-VHF-UHF-Ham-Funksprechgeraet-Walkie-Talkie-mit-18cm-B2U6-/262818624876?hash=item3d3135f56c:g:2RcAAOSw-0xYhLzR

Dobro radi na VHF/UHF  sa originalnom antenom kao i dok stavim Diamond X-300

Lp.

9A2BX

Tko nema Baofeng UV5R, taj nije faca.

9A4QV

Po ovom Kubancu, kondenzator je 3pF i ta zavojnica ima 12 zavoja. Govorimo o anteni baofenga.
Simulirao sam taj visokopropusni filter i rezultati su katastrofa. S1,1 i S2,1 su loši. Filter otprilike guši nekih 10dB na 2m a prilagođenje je katastrofa.
To bi trebalo provjeriti na nekom analajzeru.

9A5CZI

Citat: 9A4QV  u 20. Travanj 2017, 21:15:44
Po ovom Kubancu, kondenzator je 3pF i ta zavojnica ima 12 zavoja. Govorimo o anteni baofenga.
Simulirao sam taj visokopropusni filter i rezultati su katastrofa. S1,1 i S2,1 su loši. Filter otprilike guši nekih 10dB na 2m a prilagođenje je katastrofa.
To bi trebalo provjeriti na nekom analajzeru.

Da, logično je da ovakav jednostavan filter ne može dati neke konkretne rezultate.
Moje mjerenje s RigExpert antenskim analizatorom pokazuje najniži swr na 140MHz (1.3), a na 145MHz je 2.4. Kao masu kod mjerenja sam koristio vokac tako da uvjeti budu što sličniji stvarnim.
Preko te iste antene na vokcu se može slušati FM radiodifuzija 88 - 108MHz, tako da ona ne guši značajno te frekvencije.
Nemam spektralni analizator, ali bi možda bilo zanimljivo vidjeti kako radi bandpass filter uređaja. Možda je tu neki feler, ali opet se pitam zašto s jednom pendrekicom radi dobro, a s drugom je totalno gluh, ali predaja funkcionira normalno...

9A5CW

Kako znas da predaja radi normalno ako je swr 1:2.4 na 2m ? Nisam probao 2m sa vanjskom antenom ali probao sam na mali sma zalotati kvarat lambde komad bakrene žice za 70cm i bolje radi od originalne pendrek antene ;)

Kao što Smajo reče za te šolde još i dobro dela ta škatula :P

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A3TA

predaja funkcionira normalno?

mjereno iz druge sobe ili na 10 km?

čini mi se jako kontradiktorno...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A5CZI

Citat: 9A3TA  u 21. Travanj 2017, 08:32:13
predaja funkcionira normalno?

mjereno iz druge sobe ili na 10 km?

čini mi se jako kontradiktorno...

Mjereno osciloskopom spojenim na dummy load koji je pak preko sma-bnc konektora priključen na vokac. Drugi dio testa je bio otvaranje udaljenih repetitora i slušanje preko drugog uređaja (pošto je ovaj gluh s drugim antenama osim sa svojom). Oba testa su pokazala da je TX savršeno ok. Nisam jedino pogledao izlazni spektar pošto nemam spektralac...

73