• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

CW

Autor 9A6AA, 15. Siječanj 2015, 16:23:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

CW
Momci iz RK HFF i RK Dubrava organiziraju tečaj telegrafije u prostorijama Centra tehničke kulture Dubrava, Grižanska 3. To neće biti tečaj za operatore A razreda već tečaj za zaljubljenike u CW rad. Za sada ima 6 polaznika, tečaj počinje u srijedu 21. siječnja. Pitam Dragu, 9A6NDD, do kada će trečaj trajati. "Dok ne naučimo telegrafiju" - kaže on. U tajne CW će ih uvoditi vrsni CW operator i najbolji telegrafista tih dvaju radioklubova (a i šire  :)), WHSC-ovac Daki, 9A2WJ.
Dobrodošli!

Mjesec-dva nakon toga, ako se javi dovoljno kandidata, kreće i početnički tečaj (P razred). O tome ćemo naknadno obavijestiti. I tu ste dobrodošli!

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5RPZ

Ako ovi iz Zvjezdanog sela nauče za 6 dana uzmimo u obzir da smo mi malo stariji mogli bi za 10-15 dana :)

73
73 de 9A5RPZ
Ivan

Cvitu kamenih latica
pomaži me uljem iz grudi svojih maslina
daj mi zadnju buru i malo litnjeg lada
da još jednom čujem kako slave zvona starog grada

9A7DCK

Super, nadam se da će biti i više aktivacija 9AFF na CW-u.
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A1IW

Citat: 9a7dck  u 15. Siječanj 2015, 18:44:13

Nonsens. SSB moze raditi bolo tko, bilo kada u bilo kojim uvjetima. CW i digitalije ne. Cemu ogranicavati ljudima mogucnost da odrade neku referencu. Osim toga, radi se o cistom gubitku vremena.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7DCK

Zašto bi CW ativacija bila gubitak vremena ?
Nisam znao da se SSB može radit bilo kada i pod bilo kojim uvjetima, a da se CW ne može ... hmm.
I Za kraj, dobro si rekao, čemu ograničavati ljudima da odrade neku referencu time što su aktivacije uglavnom na SSB ;)
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A6AA

Citat: 9A1IW  u 15. Siječanj 2015, 19:19:01
Nonsens. SSB moze raditi bolo tko, bilo kada u bilo kojim uvjetima. CW i digitalije ne...
To apsolutno nije točno!
Bilo što drugo da kažem bilo bi suvišno.
Ipak, otvori drugu temu pa tamo nastavi.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5TO

Jesu li to počele pripreme za Z3 u rujnu?  :)

Citat: 9A1IW  u 15. Siječanj 2015, 19:19:01
Citat: 9a7dck  u 15. Siječanj 2015, 18:44:13

Nonsens. SSB moze raditi bolo tko, bilo kada u bilo kojim uvjetima. CW i digitalije ne. Cemu ogranicavati ljudima mogucnost da odrade neku referencu. Osim toga, radi se o cistom gubitku vremena.
Upravo suprotno. Barem što se tiče uvjeta. Upravo kad su loši uvjeti, statika, odnos S/N nepovoljan, jedina mogućnost je odratiti i kompletirati QSO na CW. Isprobano nekoliko puta i na 7100KHz, a da ne pričam o iskustivna s 6m i više, odnosno 80m i niže.

Vjerojatno je to zamišljeno kao dodatna mogućnost. Ista je korištena >90% u 9AFF ekspedicijama 5Y/p.
Skimmeri+bandmapa+dekoder+komp za kucanje rade čuda i za one koji ne znaju CW.

O broju dana ne bih. Zadnji tečaj koji sam imao za osnovnoškolce nije uspio. Odustali smo. Jer bez stalnosti i truda tijekom duljeg vremena je to skoro SF. Iznimke su doduše wunderkindi i glazbeno pismeni. -> to je ukratko iskustvo

73,

T.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A5RPZ

Al ovdje koliko znam u grupi nema osnovnoskolaca nego sve ozbiljni radioamateri koji uglavnom rade conteste i aktivacije a neki su i vec sami poceli uciti uz pomoc raznih programa i CD-a.  Pa kad se ukazala prilika za organizirat tecaj zasto ne jos kad je ucitelj vrhunski mislim da nece bit problema.
73 de 9A5RPZ
Ivan

Cvitu kamenih latica
pomaži me uljem iz grudi svojih maslina
daj mi zadnju buru i malo litnjeg lada
da još jednom čujem kako slave zvona starog grada

9A7TM

Citat: 9A6AA  u 15. Siječanj 2015, 16:23:32
...To neće biti tečaj za operatore A razreda već tečaj za zaljubljenike u CW rad...

Ako sam dobro shvatio, dobrodošli su oni koji žele usavršiti CW, primjerice primanje "u glavu"...?

9A6NDD

Ja iskreno ne razumijem zašto svaka tema na forumu mora krenuti u krivu stranu?!?!  ???
Kao prvo, tečaj je otvoren za sve koji žele naučiti telegrafiju, bez obzira da li su ikada učili/probali ili ne, bez obzira da li imaju radioamatersku kategoriju A ili P ili je uopće nemaju, da li su osnovnoškolci ili umirovljenici i slično. Dakle, svako tko dolazi s dobrom voljom i željom da proba naučiti telegrafiju dobro je došao!
Tečaj će trajati koliko bude trebalo, a o tome će odlučiti voditelj tečaja (sve informacije tečajci će dobiti na prvom satu), a za njega sam siguran da će to dobro obaviti i prosuditi. Nebitno je da li je netko negdje naučio telegrafiju za 3,5, 7 ili 365 dana! Svatko od nas se nečemu može posvetiti onoliko koliko može i želi, a i nemamo svi urođene jednake predispozicije za sve. Tko bude htio i bude se potrudio taj će na ovom tečaju i naučiti telegrafiju.
Vjerujem da svatko na ovom tečaju (tko se do sada prijavio) ima određeni motiv zašto želi naučiti telegrafiju. Moj osobni motiv su prvenstveno veze na gigahercima... što se tiče KVa jedino možda 160M... ali to je moja osobna stvar.
Gdje, kada i da li uopće ikada će netko s ovoga tečaja koristiti telegrafiju, uopće nije bitno i mislim da nije stvar ove teme. Ako se nekome o tome raspravlja neka slobodno otvori novu temu. Ne sumnjam da će biti zanimljivo. Isto važi i za druge modove rada, bandove itd.

I na kraju da ponovim.. NA TEČAJ SU SVI DOBRO DOŠLI KOJI ŽELE NAUČITI TELEGRAFIJU !!!

Sve info može kod mene na e-mail 9a6ndd(@gmail.com

73 de 9a6ndd

9A1IW

SSB mogu raditi SVI. CW mogu raditi samo oni koji CW znaju. Dakle, ako se ogranicimo na vrstu rada koju ne rade svi, imamo manju bazu ljudi koji ce se javiti u aktivaciji. Racunica je sasvim jednostavna. Ne vidim cemu negativa, a pogotovo ne vidim odakle Emiru motivacija za "protjerivanje" iz threada. Za sada nam jos nitko nije zabranio slobodu izrazavanja.

Thumbs up za tecaj, a ako bude i polaganja, poslat cu vam jednog kandidata za polaganje "P" klase.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A4QV

Bravo dečki, samo naprijed.
Jaka volja i sve se može.
A kad odradite prvih par grupa onda možete vježbati i na bandu ako posjedujete kakav takav prijemnik.
Predavač neka sjedi kući i kucka na stanicu a vi primajte.  8)

QV

9A2JK

Preporučam i Learn CW online.
Stranica je i na hrvatskom  ;D

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2TN

Ja CW volim. Danas svatko može raditi i CW (stroj sve odradi), čak i DXCC CW. Ja SSB gotovo da i ne radim i zato sam odustao i od IOTA, IOCA, FF ... Dražao sam i tečajeve za CW i svaka ovakva inicijativa me raduje. I one koji vole SSB neka pogledaju statistike bilo koje ozbiljnije ekspedicije.

9A2Z

Citat: 9A2TN  u 16. Siječanj 2015, 11:44:30
Ja CW volim. Danas svatko može raditi i CW (stroj sve odradi), čak i DXCC CW. Ja SSB gotovo da i ne radim i zato sam odustao i od IOTA, IOCA, FF ... Dražao sam i tečajeve za CW i svaka ovakva inicijativa me raduje. I one koji vole SSB neka pogledaju statistike bilo koje ozbiljnije ekspedicije.

Potpuno se slažem sa tobom Franjo.  I ja radim večinom telegrafijom. I sve stoji to što si napisao. Ali nažalost, sve je više "BAOFENG" radioamatera. Ti "radioamateri" koji zapravo i nisu, posjeduju radio stanice za ometanje repetitora i ostalih komunikacija u njihovom dometu jer im to čini zadovoljstvo. Zakon je takav, da to mogu raditi. Radio stanicu može kupiti svatko bez dozvole i ploženog ispita. Nema namjernog ometanja samo na UKV nego i na KV . Ti si među starijim radioamaterima kao i ja i sve znaš. Nekad, do radioamaterske dozvole i samostalnog rada na radiostanici bio je dugačak put. Danas je "demokracija" pa imamo to što imamo..nažalost.
Sve pohvale dečkima iz Dubrave..Volja čini čuda. Dok je pravih radioamatera biti će i telegrafije..............