• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Koaksijalac IBM TWIN P/N. Help!

Autor 9A7BBW, 27. Studeni 2014, 08:41:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7BBW

Radioamateri dosta muku muče sa antenama i kablovima .
Uglavnom da skratim..

Nabavio sam od jedne informatičke firme koaksijalni kabel sa duplim "vrućim vodom"
koji se stručno zove:

"TWINAXIAL IBM CABLE T/N PN 7362211.

vidi ovdje:
http://www.hitechcontrols.com/cables...ta/twinax.html

Kabel priključen na primopredajnik 145 mhz (2 metra uređaj) ne radi nikako.
U opisu stoji da mu je radna frekvencija ograničena do 100 Mhz.

Mene sad muči pitanje:

Pošto je impedanca kabla 105 Ohm, a ima 2 vodiča (srednja).
Dali je impedanca 105 Ohm samo jedne žile ili obje.

Znam iz OHM zakona kako dobiti 50 Ohm, ali neznam kako ustanoviti impedancu samo jedne žile.
Znam da bi to mogao ustanoviti probom, ali je prekomplicirano.
Ima li koga tko ima iskustva i podatak da mi olakša posao.
Naime, na Kratkom valu 1-30 Mhz ili CB frekvenciji od 27 Mhz kabel bi vjerojatno radio dobro samo da znam podatak o inpedanciji.
Zahvaljujem na odgovoru

73'ss de 9a7bbw

9A2HM

..ako je to istina kaj piše u podatcima onda ti je bitnija stvar gušenje na 10 m koje iznosi nevjerojatnih 14 dB, i ako na CeBeju gurneš u taj kabao 100w do antene će doći nejvjerojatnih 4w!!!
...ipak malo više jer za pretpostaviti je da je to gušenje na 100MHz
LP
K
73 de Kreso

9A6WW

Glavni problem je da twinax u nije koaksijalac (ako pod time podrazumijevamo asimetrični vod s centriranim srednjim vodičem), nego simetrični vod sa dvije smotane žice i oklopom. Spomenuti kabel se koristio se za data transfer (ethernet i slično), ali se to polako napušta pa se stoga može nabaviti badave....

9A7BBW

OK hvala, znal sam ako mi neko nekaj poklanja, da baš i nije bogzna kaj...

Dakle, služit će ženi kao štrik za sušenje veša...
pozdrav
Nema bedastih pitanja, ima samo bedastih odgovora.

9A6WW

Citat:Dakle, služit će ženi kao štrik za sušenje veša...

... i tu treba oprez. Taj kabel ima indoor i outdoor verzija. Ako je ova prva, onda samo za sušenje veša u podrumu ili na tavanu, hi...

Inače osim proizvađača na stranici koji si ti naveo (Helukabel), kabel sa istom Customer Part Number  proizvodi i Belden, i tamo je navedeno značajno manje gušenje (http://www.belden.com/techdatas/english/9207.pdf). Takvi kablovi se teoretski daju upotrijebiti na KV uz adekvatnu "kutijicu" za napajanje antene, ali tu je osim gubitaka problem da ethernet kablovi nisu napravljeni za neke snage...

73

9A4OE

Citat: 9a7bbw  u 27. Studeni 2014, 08:41:56

Znam iz OHM zakona kako dobiti 50 Ohm,

Neće ti baš pomoći omov zakon.
Ovaj kabel je oklopljeni dvojni vod, formula za izračun Z je na slici, inače kod VF kablova karakteristična impedancija isključivo ovisi o induktivitetu i kapacitetu odnosno o konstrukciji kabela
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Većina početnika muku muči sa koaxialnim kablovima a stvar je tako jednostavna, bez obzira što stariji i "iskusni" radioamateri pričali  ;D

Problem se riješava upotrebom jeftinog TV coaxa, 75 ohma, koji će raditi bez problema do snaga od 300W (vjerovatno i više).
Dakle, prvi elektromaterijal ili trgovima sat opreme i kupiti 75 omski coaxijalac....
Problem kod novih tv koaxijalaca je da imaju aluminijski oplet koj se ne moze lemiti. Riješenje je krimpanje, koje ako se izvede kvalitetno i konektor dodatno prekrije termobuzirom sa smolom daje odlične rezultate.
Čak i kvalitetni F konektori mogu zadovoljiti naše zahtjeve. Uostalom, ti sat TV coaxi se koriste na 1.3Ghz pa zašto ne bi bili dobri na KV ili na 2m/70cm ?

Sada malo jednostavne matematike:
Neprilagođenje u samom startu korištenjem 75 omskog kabela naspram 50 omskog je 1:1.5 (SWR)
Takvo neprilagođenje nam u biti daje 4% reflektirane snage.
Poznato je da 75 omski kablovi imaju manje gubitke od 50 omskih, pa kad uzmemo u računicu te gubitke, proizlazi da nam se ne isplati komplicirati za 1 do 2% gubitaka razlike upotrebom 50omskog kabela.

Na kraju svega, antene su nam rijetko 50 omske   ;D

QV

9A3AL

U Metro-u 100m opisanog TV koaksijalnog voda košta oko 80 kuna.

9A6WW

Istina je što se tiče cijene i gubitaka 75 ohm koaksa naprama 50, ali uz malo rada ni tu ne treba stvar ostati neprilagođena (2m band)...
vidi http://ve2azx.net/technical/75to50ohmXfrm.pdf

73  Zvonko
P.S. Nije isto kad ti koax zrači kad napajaš antenu za 40 m gdje ti vertikalna komponenta čak može i bitii od koristi za dx, i napajanje 2m yagi antene (osim ako ti cilj nije fm u krugu od par km).

9A4QV

Ma ne treba se uopce zamarati sa tim prilagodjenjem, 75 ohm coax i przi.....
Kad se malo prisjetim, pa sta nije onaj D4B iz radionice SRH bio napajan sa 75 omskim coaxom ?
Nitko se nije zalio, osim susjeda koji su imali problema na RAI-1 na 54Mhz  8)

Kad smo vec kod SRH i radionice koja je opremila dobar broj radioamatera, jedna prigodna za sutrasnji datum  ;D
https://www.youtube.com/watch?v=bEdVyh8mGIY

pozz
QV

9A3IV

Uopće nije prigodno, nije čak ni smješno. Bilo bi prigodno da netko objavi filmić o Contest 25 i AM na 2m. To je ipak izašlo iz radionice SRH.

Koliko nas još ima živih koji se sjećaju: CQ 2 metra i slušam od 144 naviše (ili 146 naniže)?

73
SVE ILI NIŠTA