• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

80m RX

Autor 9A3IV, 22. Studeni 2014, 19:54:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Htio bih napraviti jedan jednostavni prijemnik za 3,5 MHz. Shema na netu ima puno, a i sam bi mogao nešto iskemijati. Problem je u tome što me drži ljenost pa mi se ne crta pločica. Ima li netko nešto što bi odgovaralo mojim željama:

1- postoji nacrt tiskane pločice
2- materijal iz chipoteke ili iz furde
3- ssb/cw prijemnik
4- međufrekvencija 455 kHz za MF transformatorima; eventualno keramički filter
5- bez integriraca, lm386 može ali za VF/MF dio samo tranzistori

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9a5czi

Sve ove zahtjeve ćeš teško pomiriti. Baci oko na MKARS80 primopredajnik. On zadovoljava onu tvoju želju da bude isključivo tranzistorski, bez kritičnih komponenata. Prodaje se u kitu, ali popratna dokumentacija je solidna da možeš i sam napraviti. Pošto ti treba samo prijemnik, dosta toga možeš izbaciti sa sheme van, a vjerojatno ti nije nti potrebna niti "huff and puff" stabilizacija vfo-a. Po pitanju izrade tiskane pločice, zašto ne probaš "dead bug style". Ne izgleda osobiti lijepo, ali uređaji tako napravljeni mogu raditi stvarno dobro.

http://www.radio-kits.co.uk/mkars80page.html

73, Zrinko

9A4QV

A sto fali onom QRP SSB primopredajniku od Metzgera objavljenog u ex.Radioamateru.
Jednostavan, materijalj iz furde ili Chipoteke, nacrti PCB postoje.
Slozi se samo RX dio, a moze i cijeli trx posto je vecina sklopova zajednicka.
Jedostavno za podesiti...

QV

9A3IV

MKRS80 sam vidio. Vidio sam i Metzgerov prijemnik. Nemaju MF 455 kHz, sa običnim trafićima. Dead bug style jr u redu. Napravio sam nešto takvim načinom i to lijepo radi. Pločicu hoću zato da ako ikad ponovo želim to isto ili netko drugi to želi napraviti nemora raditi ispočetka. Sve je složeno. Dead bug, manhattan ili kako to već sve ne zovu je samo za jedan primjerak i svaki put počinješ isponova. Ako režeš komadiće pertinakasa i lijepiš ih ulažeš isti trud kao da crtaš pločicu. A u svom postu sam napomenuo da me drži ljenost :-). Izbušiš pločicu, popikaš elemente i to je to.

Usput, stalo je na dugo vremena zbog osobnih stvari, ali imam jedan komplet BITX20 u izradi, a drugi stoji u rezervi za neki drugi band. Blagodat za moje oči. Svaku komponentu vidim, dovoljno je velika.
SVE ILI NIŠTA

9a5czi

MKARS80 nema uopće trafiće u međufrekventnom dijelu, nego radi s širokopojasnim tranzistorskim dvosmjernim pojačalima (kao i BITX20).
S običnim keramičkim filterom nećeš moći dobiti bw oko 2,5 kHz koliko ti treba za SSB. Radit će ti prijemnik, ali će se miješati više frekvencijski bliskih SSB stanica i sumnjam da ćeš biti zadovoljan.

73, Zrinko

Citat: 9A3IV  u 23. Studeni 2014, 08:54:39
MKRS80 sam vidio. Vidio sam i Metzgerov prijemnik. Nemaju MF 455 kHz, sa običnim trafićima. Dead bug style jr u redu. Napravio sam nešto takvim načinom i to lijepo radi. Pločicu hoću zato da ako ikad ponovo želim to isto ili netko drugi to želi napraviti nemora raditi ispočetka. Sve je složeno. Dead bug, manhattan ili kako to već sve ne zovu je samo za jedan primjerak i svaki put počinješ isponova. Ako režeš komadiće pertinakasa i lijepiš ih ulažeš isti trud kao da crtaš pločicu. A u svom postu sam napomenuo da me drži ljenost :-). Izbušiš pločicu, popikaš elemente i to je to.

Usput, stalo je na dugo vremena zbog osobnih stvari, ali imam jedan komplet BITX20 u izradi, a drugi stoji u rezervi za neki drugi band. Blagodat za moje oči. Svaku komponentu vidim, dovoljno je velika.