• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kvadratura žice za antene

Autor S55CW, 14. Studeni 2014, 08:35:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

S55CW

1.) Zanima me koliko je minimalan presjek žice za delta loop antenu za 7 MHz za do 100W.
2.) Koliko su minimalni presjeci žice za žičane KV antene za do 100 W i kako presjek žice utjeće.

Hvala!

9A3TY

S obzirom da je riječ o maloj snazi (čitaj: malim strujama) možeš ići s poprilično tankim žicama ali tada će ti problem postati njihova mehanička svojstva. Točnije prekidna čvrstoća. To je naročito izraženo ako ideš na horizontalni samonosivi loop.

Presjek utječe na izračun duljine žice (što tanja to dulja) i na upotrebljivi raspon frekvencija (bandwidth). No na 7 MHz su premale razlike uzmeš li žicu od 0.75 ili 2.5 mm2 jer je i u jednom i u drugom slučaju veliki omjer lambda/debljina pa je koeficijent s kojim se izračunava približno isti. Zato ljudi stavljaju više žica paralelno na određenom razmaku tako da formiraju oblik kružnice pa na taj način dobiju virtualno puno deblji vodič a time i veći bandwidth.
73 de Ivo, 9A3TY

9A4OE

Citat: s55cw  u 14. Studeni 2014, 08:35:19

... kako presjek žice utjeće.

Hvala!

Ja sam za sebe nešto gledao kako promjer elemenata utječe na karakteristike yagi antene (žičana antena kao i delta loop), s obzirom na trend da se koriste što tanji elementi, deblji element ima neke svoje prednosti u odnosu na manu da se debljinom povećava težina zanemarujući pozitivna elektromagnetna svojstva.
Kompromis, napravi od čega imaš, neki kažu da je PTK (0.75 pobakreni čelik) jako dobar.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6KHI

da li je moguće za ovu antenu napajanje jednim kablom ako bi to bilo u donjem uglu?
http://f5rrs.pagesperso-orange.fr/eq_delta-loop_75ohm.html

hvala

9A6C

100W na 7 Mhz nije nešto o čemu treba oditi pretjerano računa. radit će i Sul žica za transformator od 1 mm.

Debljina žice utječe na propusni opseg i rezonantnu frekvenciju.

U pravilu za yagi i dipole:

- deblja žica - veći propusni opseg.
- deblja žica - viša rezonatna frekvencija.

Za petlje nisam siguran, ali mi se čini da deblja žica ima obrnut efekat (W4RNL je nešto pisao o tome?)

Iz mog iskustva žica od 2.5 mm2 na 80 m daje cca 150 kHz propusnog opsega za SWR <1.5, na 40 m  dvostruko više, a odnosi se na blagi inverted V napajan na 10 m visine (krajevi na 4-5 m iznad zemlje)

Imam spreman delta loop za 40 m pa kad ga dignem mogu i to objaviti.

Najdostupnja je izolirana žica od 1.5 mm2 koja će zadovoljiti u pogledu snage bez problema (trpi i preko kW na oba banda, nije to presudno), a dovoljno je lagana i dostupna.

Za INFO - RG58 na oba banda podnosi istu snagu, s tim da se na 40m poslije 30 sati WPX CW contesta i milijardu CQ poziva blaaaaago zagrije, recimo 3-4 C iznad sobne temperature, a vani sigurno i manje. 

Glede napajanja obe antene na uglu jednim kabelom - najbolje da to netko izmodelira pa objavi. Utjecaja će sigurno biti, ali kakvih i u kojem smjeru, e to je već tricky business.

Samo za info - 9A2TW je u half-sloper od trafo žice tanje od 1 mm gurao MLA2500B i niej imao problema, osim sa susjedima kojima se to nije dopalo ::)
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

YU1CF

Gogo to pravilo "deblja žica - veći propusni opseg" je važilo u vreme VHF - UHF biltena.

Sada je to mnogo manje "pravilo" a mnogo više mit.

Kod Yagi antena i sa veoma debelim elementima npr na 144 MHz 20mm, kao i sa tankim elementima npr 4mm. je moguće optimizovati antenu koja npr. za SWR od 1.5 je široka 500 KHz.
Kao i sa oba ta prečnika je moguće sastaviti antenu koja je široka možda 5 - 6 MHz.

Kao odgovor kolegi u početnom pitanju. Žica za 100W i 7 MHz.
Ja bih razmotrio prvo za kakav je rad taj delta loop namenjen. Ako je za portabl rad i 2 dana takmičenje, svaka žica je dovoljno dobra. Npr. naj jeftinija lak žica npr 0.5mm ili 0.8mm preseka. Neće da se ni istopi ni ugreje na 100W.

Ako je stacionarna antena u pitanju, onda su mnogo bitnije mehaničke karakteristike, da se antena što duže ne otkine na vetru i snegu (a hoće jednog dana). A to znači 1.5mm2 ili 2.5mm2.

Samo zbog mehanike. Propusni opseg "mačku o rep". :).

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

U pravu si, ali ovdje se ipak radi o jednoelementnoj anteni pa ne znam kako bi se njen propusni opseg mogao optimizirati dužinom.

Ako znaš kako, slobodno reci.

Moje iskustvo je onakvo kako sam rekao i za sad bih se držao toga dok me netko ne ubijedi u nešto drugo. U zlatna vremena CBM-a imali smo dipol za 80 m od žice presjeka 6 kvadrata koji je pokrivao cijeli opseg s odličnim SWR-om - bio je težak, ali smo mu to oprostili.

CU
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2QP

Po mom iskustvu 1,5mm2 licna dovoljna je i za kW medjutim mehanicka cvrstoca kod dugackih antena ful lambda 80m ili jos vise 160m dipol prekinut ce se u zimi od leda, pa se zato upotrebljava 2,5mm2 ona izdrzi mnogo veca opterecenja i ja nisam dozivio da bi se prekinula od tezine leda i baluna a i napojnog kabla (to sve treba izdrzati u zraku).Kratka n.p.r FD3 antenica dovoljna je 1,5mm2 dok vec FD4 mora se upotrebiti 2,5mm2 radi cvrstoce. Sto se tice propusnog opsega mjerenjem sa MFJ259 dosao sam do saznanja veci presjek zice neznatno siri opseg to stoji imas pravo 9A6C . Puna zica (lakirana CuL) nije prakticna jer se zbog tezine baluna i kabla rasteze i puknut ce brzo tako da to otpada a i u portablu kod montaze pa skidanja cica se guzva i slinga pa je mogucnost pucanja jos veca.Za zicane antene zakon je licnasta zica za kratke antene 1,5mm2 a za duze obavezno 2,5mm2 zbog cvrstoce.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

YU1CF

Naravno propusni opseg ne može da se optimizuje ni na koji način kod 1 el žičane antene. To nigde ni ne piše u mojoj gornjoj poruci.

Nažalost moram da te razočaram, vezano za "veliki" propusni opseg vaše stare antene sa 6mm2 žicom. Nažalost "toliki propusni opseg" nije nastao zbog debele žice, nego zbog common mode struja. Ali to je već sasvim druga priča.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena