• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT4TA

Autor 9A2JK, 05. Studeni 2014, 09:41:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6R

Čekam odgovor.

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3TY

Martine hvala na odgovoru. Vidiš, tog detalja s Clublogom se nisam sjetio. Možda pomogne drugi put. Iako statistiku uvijek možeš tumačiti na različite načine. Naime, po tebi je bilo najbolje zvati oko 09 UTC jer ih je tada najviše 9A postaja odradilo. No, ako pogledaš ukupnu statistiku na 10m vidjet ćeš da ih je tada najviše postaja radilo - ne samo iz 9A. Znači, u to vrijeme je bilo i najviše "konkurencije".
Ja sam bio na tragu tog tvog savjeta ali sam koristio K6TU propagation prediction čiji link su oni sami stavili na svom web siteu. Nažalost, tako dobiveni podaci se ne poklapaju s ovim što si ti elaborirao.

Ne bih htio biti nezahvalan ali moram reći da sam ipak očekivao da ćeš dati više "caka" ili "trikova" iskusnog dx-era. Recimo, jedan od mojih problema je što npr. u tri sata nisam uspio skužiti kako rade. Niti jedan jedini put nisam čuo sugovornika s druge strane kako odgovara na dani raport. Naravno da je na 28 to malo teže kad su u pitanju "bliže" postaje. Vjerojatno bi pomoglo da sam koristio neki web sdr za slušanje umjesto vlastitog prijemnika.

73 de Ivo, 9A3TY

9A1X

Citat: 9a3ty  u 12. Studeni 2014, 09:51:38
Ja sam bio na tragu tog tvog savjeta ali sam koristio K6TU propagation prediction čiji link su oni sami stavili na svom web siteu. Nažalost, tako dobiveni podaci se ne poklapaju s ovim što si ti elaborirao.

jedno je propagation prediction drugo je stvarnost. Propagation prediction neka ti bude samo jedan mali orjentir, jer propagacije su promjenjive, i u 5 minuta moze biti stanje 100 % razlicito od predictiona. Ja inace koristim Voacap online prediction, cisto da vidim na kojim frekvencijama se moze ostvariti veza, ali mi to nije 100% pomagalo na koje se mogu osloniti. Biti na bandu i slusati na prvom je mjestu.

Ne bih htio biti nezahvalan ali moram reći da sam ipak očekivao da ćeš dati više "caka" ili "trikova" iskusnog dx-era. Recimo, jedan od mojih problema je što npr. u tri sata nisam uspio skužiti kako rade.

hmm da... to zna biti problem kada operatori imaju neki svoj nacin slusanja.. npr. kazu split od 5 do 40 up, a 95 posto vremena slusaju na jednoj frekvenciji. Ili kad slusaju random, a ne nekim redom. Par puta sam dozivio da operator slusa random... onda ti nista nije drugo nego naloziti peć i stat na jednoj frekvenciji.

9A4OE

Čisti mazohizam!
Ovo ne važi samo za ovu nego i mnoge druge.
Ekspedicija u startu svojim načinom rada (We'll always work SPLIT. Please do not call on our transmit frequency. SSB split will start most of the time 5 KHz up to our transmit frequency. CW/RTTY will start 1 KHz up to our transmit frequency) je generator velikog qrm-a na opsegu, to u pravilu izazove kontra efekt jer se od njih nemože normalno raditi na velikom dijelu opsega.
Drugi generator su oni koji moraju biti na listi da bi se sebi dokazali.
To se lijepo može vidjeti u spominjanoj statistici pod "Expedition Impact On Users' Totals - New Slot", 26 posto (anketiranih) ih je radilo samo da bi ispunili svoje frustracije to jest da bi drugima umanjili mogućnost da ih odrade.
Tek na kraj se može staviti niska razina obučenosti operatora
To se može zahvaliti onima koji su do toga doveli i omogućili osobama (djeci) da bez ikakve dodatne izobrazbe, manjkavost ne ispitnog programa nego manjkavosti izobrazbe do trenutka izlaska na ispit, sjednu za radiouređaj i rade veze bez nadzora, sugestija, usmjeravanja "iskusnijih".
To je danak uslijed liberalizacije i onih koji su smatrali da se pojednostavljivanjem ispita može doći do omasovljenja radioamaterskog pokreta poglavito u Velikoj Britaniji od kojih je i krenula inicijativa a ostali ih slijedili ko guske u magli.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A1IW

Citat: 9a4oe  u 12. Studeni 2014, 11:09:26
To je danak uslijed liberalizacije i onih koji su smatrali da se pojednostavljivanjem ispita može doći do omasovljenja radioamaterskog pokreta poglavito u Velikoj Britaniji od kojih je i krenula inicijativa a ostali ih slijedili ko guske u magli.

Žalim slučaj, no ako ćemo uspoređivati kvalitet Britanaca s jedne strane i kvalitet Talijana ili Španjolaca s druge, dolazimo do zaključka da je britansko "pojednostavljivanje" za njih bilo dobro i korisno. Operatora ima dosta i redom su korektni u radu. Naravno, opet moram ponoviti, kad slušam tko radi QRM ili se ponaša kao idiot, većinom se radi o operatorima koji su davno polagali klasu i položili eliminacijski CW.

I dalje je izvjesno samo jedno - radi se o bolesnicima, ima ih svakakvih, ima ih svuda, nebitno o stanju njihovog obrazovanja, znanja ili dugogodišnjeg iskustva. Za njih nismo zaduženi mi, već adekvatne agencije i zakonodavstvo. Mi samo možemo pružiti informaciju o kome se radi, ako je taj podatak 100% točan.

Najkasnije, da nije tako, onda ne bi bilo smetnji i gaženja u kontestima od strane klupskih stanica, jer tada rade iskusni operatori, stari operatori, ima ih puno u ekipi i znaju raditi.

Već, da mi netko objasni, čemu raditi 17x FT4TA? Možda i mogu shvatiti potrebu za potvrđivanjem 2-3 vrste rada, no ovo je čisto guranje među ljude koji ih još nisu radili i nemaju niti jednu vezu. Poklik: "Imam ih na svakom bandu i po bandu na barem 3 vrste rada", meni je to u rangu ovih bolesnika koji su planski ometali rad ekspedicije.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Ne bih htio biti nezahvalan ali moram reći da sam ipak očekivao da ćeš dati više "caka" ili "trikova" iskusnog dx-era.

Ivo, naravno da svatko ima neke svoje ''cake'' i ''trikove'' kako odraditi ekspediciju. Ipak, nema
tu baš neke vrhunske mudrosti. Dobro, slažem se, ima mrvicu više ''mudrosti'' nego u nogometu
(''a svi mi smo nogometni selektori i stručnjaci'' zar ne?  ;) ).

Rado ću s tobom i sa svakim drugim podijeliti ''svoje cake i trikove'', ovdje na forumu ili uz kavu,
svejedno. Prvo, predlažem naći RadioHRS u kojemu je objavljen moj članak ''Kako raditi DX-ove?''.
Taj broj se može skinuti u PDF-u sa naše web stranice.

Osim slušanja, vrlo važno je strpljenje. Točno, nije uvijek lako naći gdje DX sluša, upravo zato
jer mnogi nemaju strpljenja i samo zovu, zovu. Ako FT4TA poziva DL0XYZ, zašto se mora javiti
stotine drugih čiji znak nije ni sličan onome kojega DX zove? Ako dobro ne čuješ DX-a nemoj ga
ni pozivati. Jako pomaže uređaj sa dva prijemnika pa istovremeno slušaš DX na jednom prijemniku,
a ''pile up'' vrtiš na drugom RX-u. To se može riješiti i sa glavnim RX/TX-om i dodatnim RX-om.
Na dodatni RX trebaš samo složiti odspajanje antene kad si na predaji, što nije ništa komplicirano.

Iskustvo. Iskustvo se stiče radom, slušanjem pa i slušanjem onih koji ne rade dobro. Ako pažljivo
slušaš, vrlo lako ćeš zaključiti kada netko ne radi dobro (ne poziva DX-a na ispravan način) i to
neka nam bude primjer kako se ne radi.

Iskustvom ćeš naučiti kada je najlakše odraditi DX-a. Primjerice, iz iskustva rada, posebno na
višim opsezima, ja točno ''osjećam'' da su najbolje propagacije od DX-a prema meni i obratno,
onda kad počne raditi HA, OE i S5. Prije toga DX radi DL, SP i sl., ali mi južniji ne prolazimo.
Znači, propagacije su te koje su ''načinile'' signal jačim, ne linearci.

Antena – najvažniji dio, a ne mora biti neka skupa antena. Što hoću reći? Ne može si svatko
priuštiti yagice i stupove za KV (novac, prostor ili oboje), ali si može priuštiti dipol ili još bolje
jednostavnu vertikalku (vertikalka za npr. 3 opsega = tri Al cijevi ¼ lambda i po tri radijala ¼
lambda za svaki band).

Kod postavljanja antenskog sustava, nerijetko se rade greške tipa: neću raditi sa snagom
većom od 100 W, pa je dovoljan i jeftiniji koaksijalac (npr. RG58). Ogromna greška. Kakvu
god imao antenu, kupi najbolji (najskuplji) koaksijalac i konektore. To je razlika samo u nekih
200 do 300 kuna, a dobitak je neusporedivo veći. Cilj  je maksimalno iskoristiti snagu TX koju
imaš, a ne gubitke ''nadoknađivati'' sa linearcima, iskoristiti zračenje antene (kako tvoja
antena zrači, vertikalni kut i smjer) i propagacije. Kad to uskladiš, imaš najjači signal. Sad ti
samo ostaje da se namjestiš tako da ''DX naleti na tvoj metak''.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6R

A što ćemo sa LEGAL LIMIT ??? Razno-razne firme davno proizvode pojačala od 4-5 kw!! Pa i home made isto.
Dali i to spada u RA?Znači ostaje ona "ko nabije taj i dobije". ;
Ma mante se ljudi ove teme.Nema tu pameti,virujte.Tu se vode pravi RA ratovi.Šiba se i sa 3 lineara u seriju ako treba ;)
Dobar DX.

73,9A6R

9A1IW

Ne znam, no ja sam ih odradio na 10m sa 100W i nisam se previše namučio. Naravno da nisam zvao kad je bila najveća gužva... Sa 2-3kW sam ih  mogao odraditi odmah, to za "brzina" košta cca 5k EUR i u tome ne vidim računicu.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A5CW

Martine tnx, vrijedilo je slusati nekoliko sati na 50105 ;) i jos lakse ih pozvati QSX na 50115 SSB.
Par dana poslije sam ih slusao 30minuta ili vise ... best QTF je bio na 155 gradi, nikako direct na njih.

Rijetka dxped sa velikim QSXom ali bit svega je bio da odrade sto vise razlicitih stanica, najlakse sam ih odradio
na 160m sa dipolom, 2-3 poziv. Da sam mogao odradio bi ih na svim bandovima  ;D Ali sto je tu je.

Slican QSX UP su imali K1B dxped cak do 100 kHz ili vise, nikad ih nisam radio!

Evo sta misli N6PSE o ovoj Dxped: http://n6pse.wordpress.com/2014/11/09/my-thoughts-on-ft4ta/

Skidam kapu Francuzima na odlicnoj dxped.

73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A6R

Pročitao sam i komentare Amerikanaca i uvijek su isti.Njihovi pogledi su različiti od mojih.Ali svatko ima pravo na svoj komentar.Preveliki split,"nestajanje"odjednom zbog prevelikog QRM-a ili PILE UP-a?Kažu QRX 5 min.,pojave se sutra ha ha.To su Francuzi kao iz serije ALO ALO,s tim što je serija Britanska.
Pored tih OM POWER-a nisu uspjeli proizvesti neke signale a Indijski Ocean meni odlično ide.Nisam ih uradio na 20m,na "glavnom"KV bandu.
Slažem se s jednim Amerikancem koji kaže da se treba bolje spremiti za Navassu.Ja ću podići bolju antenu i moj LEGAL LIMIT sa 100W na 200. ;)
GL

73,9A6R

DK8ZZ

Dobro jutro...

Neko ko juri DXCC challenge i želi da uradi neku ekspediciju, potrudiće se da to uradi. Za to ti treba solidna snaga i antenski sistem. Neko će se opet zadovoljiti sa jednim ili dva slota, jer zna da je sve preko toga teško.
Svaki HAM ima svoj "Pacifik". Svi mi dobro znamo koliko je teško raditi odavde rijetke DXCC iz Pacifika na 9 bandova :) isto tako je i USA amaterima teže da to urade sa FT4TA.

Srećom za sve, Navassa je u Karibima, pa uz malo sreće dosta EU će to imati u logu. USA pogotovo :D
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A6R

U potpunosti se slažem Zik.Svi smo ljudi,RA u dlaku isti i svi bi htjeli što više uraditi.To je tako sa FT4TA i biti će sa Navassom.Da,ona je u Karibima,obično imam odličan "link"do tamo ali i "more"Amerikanaca,HI.
Nastojati ćemo što bolje budemo mogli.Ja uskoro počinjem sa "pripremom". ;)
Poz.
GL

73,9A6R

9A1AA

73, Ivo 9A1AA