• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT4TA

Autor 9A2JK, 05. Studeni 2014, 09:41:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A5CW  u 07. Studeni 2014, 00:50:17
Neš vjerovat i ja ih potvrdio na 3 banda, all time new1 za mene ;)
Ujedno i prva veza ikad između 9AFR/T na 6m :P

Tko ne vjeruje, tu je LoTW.  ;D

Usput, neki šaljivčina je sinoć, na mojem najmilijem clusteru, objavio da je lociran ometač
(onaj u EU) i sad traži nekoga tko ima kalašnjikov ..., ali se amerikanci i dalje žale na svoje
ometače (ili nemaju čime locirati, ili nemaju kalašnjikov  ;D ).

73 ES GL
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1IW

Napokon pao i taj "Tromblon".
I to nakon cijelog dana slusanja idiota iz Europe koji snima pozive i onda ih pusta na RX frekvenciji. Smrad nema muda koristiti svoj znak i svoj glas. Ti su mi omiljeni.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6ST

"Today the team got in touch via sat-phone to inform they do not have internet anymore on the island. The logs are safe, but no more uploads will take place until they return to Mayotte on Monday. Later today they may be off air for 1 or 2 hours as they start to disassemble. No more 80/160 activity will take place. The focus tonight is 30 and 40m. They have made nearly 70,000 QSOs. Since there is no more internet please refrain from contacting pilots as the team will not now receive any new messages."
73 Col, MM0NDX
Chief Pilot FT4TA
73, Zeljko 9A6ST

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 06. Studeni 2014, 13:26:53
Npr. predlaganjem zakonskih rješenja koja bi nešto bolje regulirala ''ono što se događa
na bandovima''. Ili predlaganjem zakonskih rješenja koja bi postrožila ispite.

Heh, baš me interesira kako bi ti predložio definiciju što znači "QRZ UP".
Usred contesta ekipa koja zove FT4TA na 28MHz se razvukla čak 40 kHz, naravno up.
Mogli su i do 29,699.99 isto bi bilo up.  ;D
BTW, tko zna koliko ljudi je satima zvalo (poput mene - bezuspješno :'( ) na krivoj frekvenciji.
Čemu to?
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Nema koristi od postrozivanja, radi se o degenericima koji ce poloziti bilo kakav ispit.

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Radi se o onima koji imaju viška novaca i mogu si svašta kupiti.

Radioamaterski ispiti su sve više formalnost, posebno u državama
kao što je SAD, gdje se traži zaokruživanje a,b,c,d odgovora,
na pitanja koja su javno objavljena i svima poznata. Znači
naučiš na pamet odgovore na ta pitanja (na moraš gotovo ništa
razumjeti) i položio si ispit.

To je jedan od velikih problema. Pravi ispiti bi filtrirali
samo one koji stvarno znaju i žele, pa bi samim time i frustracija
(i svega onoga što one nose) bilo mnogo, mnogo manje.

73
Martin 9A2JK

9A1IW

Nikako se ne mogu sloziti sa ovim tvrdnjama, jer kad gledam tko radi najveci nered na 80m, tko radi najvece muljaze u KV kupovima i tko radi najvece "kemije" u HRS-u - sve redom sijede glave koje su polagale teske ispite tokom zlatnih vremena radioamaterstva, svi redom CW operatori. Niti jedan CB-jas, niti jedan turist koji je doskakutao sa 2m FM-a. Sve eminentni clanovi.

Dakle, budala ce biti uvijek, pametnih i glupih i za njih su novcane kazne. Udaranje po dzepu rjesava probleme, a pomaze i drzavi koja je u vjecnom problemu po pitanju love.  8)

Novac nije problem, QRM se moze raditi i sa RUP-15.

73 de 9A1IW - Boris

9A2QP

Martine pa ispit ni ne rjesava kvalitetu operatora, nego stjecanje iskustva na bandu tokom godina, ispit samo daje dozvolu da mozes raditi na RU i koliko toliko upoznas zakonsku regulativu i tehniku rada na bandovima. Ko je nama kriv da svi bez nadzora mogu imati RU i linear pa mogu "gaziti" bez problema po bandu. A ta filozofija kaj ti sve radis sa 100w (dok je na stolu 1kW pored) jako tesko prolazi i na samom pocetku ekspedicije sa 100W  mores samo slusati i pricekati da se nakon par dana "kilovati" smire, a pogotovo kad rusi navale. 
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A2JK

Naravno da ispiti ne rješavaju kvalitetu operatora, ali su prvi korak.
U našim ispitima nema niti jedno jedino pitanje o tome kako se radi radioamaterska veza.

Što se snage TX-a tiče, to mi je već postalo dosadno, tim više što sam nekoliko posljednjih
velikih ekspedicija odradio sa SDR-om snage oko 5 W.

FT4TA se u još jednom pokazuje kao prava radioamaterska ekspedicija. Sve veze su već na
LoTW, a na dnu njihove web stranice, u QSL Routes piše:

''SWL request
We will answer the SWL cards with pleasure. Thank you to clearly indicate information of
the listened contact (callsign, date, hour, mode, band).''

Svaka čast!

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 11. Studeni 2014, 09:15:23
Što se snage TX-a tiče, to mi je već postalo dosadno, tim više što sam nekoliko posljednjih
velikih ekspedicija odradio sa SDR-om snage oko 5 W.

Martine,

bio bih ti jaaako zahvalan da, kad uhvatiš slobodnog vremena, napišeš malo o tehnici rada tj. kako uspijevaš postići takve rezultate jer kao što već rekoh ja sa 50..100W i GP antenom na 10m nisam uspio iako sam pokušavao nekoliko dana i to po nekoliko sati ali nisam uspio. Vjerujem da nisam jedini kojem bi tako pomogao da odradi vezu sa nekom od narednih ekspedicija.
Hvala unaprijed!
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

OK, kad me baš vučeš za jezik...  ;D

Prvo, predlažem pročitati članak objavljen u RadioHRS (ima tome 5 ili više godina,
ne znam i ne da mi se tražiti), pod naslovom ''Kako raditi DX-ove?'', autor, nećeš
vjerovati, 9A2JK.

A sad, evo nekoliko ''tajni'':

Prve tri tajne su: slušati, slušati i samo slušati.

Četvrto: ''pročitati'' DX-a kako radi tj. naći gdje sluša i da li nakon napravljene
veze ponovno sluša na istoj frekvenciji ili odmah ide dalje, u plus ili minus.

Peto: Propagacije tj. odabrati vrijeme kada su najbolje propagacije prema 9A.
To definitivno nije vrijeme kada ga ti dobro čuješ. Naravno da, u pravilu, ako ti
njega dobro čuješ, onda će i on tebe. To bi vrijedilo kad ga ne bi istovremeno
zvalo tisuće drugih iz drugih dijelova svijeta. Tako npr. mi DX-a odlično čujemo
u 9A, ali on radi JA stanice. Zašto? Pa zato, jer zbog propagacija, JA stanice mu
puno, puno jače dolaze nego 9A (i tu snaga ne pomaže).

Šesto: Propagacije tj. pogledati na ClubLog (Online log) u koje doba dana,
ovisno o opsegu, je rađeno najviše veza. Na slici u prilogu lijepo se vidi da je sa
FT4TA na 28 MHz iz 9A rađeno najviše veza oko 0900 UTC – tada su najbolje
propagacije i tada ga je najlakše odraditi. Tada ti je dovoljna vertikalka i 100W
(ili manje), uz pretpostavku da ga pozivaš tamo gdje očekuješ da on sluša.

73
Martin 9A2JK

P.S. Čestitke 9A5CW na jedinoj vezi na 6 m!

9A6R

Čekaj.Da veze nisu odmah osvanule na LoTW-u onda nebi bila "prava"RA DXpedicija.Ovaj dio mi nije jasan. ???Dali je taj LoTW postao nekakav etalon po kome se sve ravna ??? ::)

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A4QV

LOTW = samo još jedan način kako izbiti dolare iz HAM pocket  ;D

Martine, pa reci već kad te pitaju, da je tajna u SDR-u, panoramski vidiš i slušaš šta se dešava na bandu i "skineš" kako radi operator, da li se miče u plus/minus i koliko i u kojem ritmu. I onda pucanj unaprijed, da naleti na metak  ;D

Inače ovakve expedicije su baš summit pacijenata  ;D

9A2JK

Citat: 9a4qv  u 11. Studeni 2014, 20:40:54
Martine, pa reci već kad te pitaju, da je tajna u SDR-u, panoramski vidiš i slušaš šta se dešava na bandu i "skineš" kako radi operator, da li se miče u plus/minus i koliko i u kojem ritmu. I onda pucanj unaprijed, da naleti na metak  ;D

Točno. Panoramski pogled puno olakšava ''da naleti na metak'', ali može se i bez toga,
mrvicu teže, ali može.

73
Martin 9A2JK

9A6ST

Prije svega cestitke Martinu za znanje, trud, volju, strpljenje i zelju da odradi onoliki broj veza s Tromelinom ... ja imam jednu i za mene vise nego OK (citaj nedostatak svega prije navedenog) ...  koristim Logger32 koji u sebi ima cluster, naredbom SH/DX 30 FT4TA dobijem zadnjih 30 postova DX-a na clusteru, ponekad pomogne da shvatim kako DX dise ... kad je UP 20, 30 i vise onda sam samo na slusanju i trazim stanicu koja daje raport dok cekam novi post. Naravno svaki novi post na clusteru je prilika da se DX odradi, meni u prosjeku treba sekunda do dvije da krenem s pozivom, zovem 5 - 6 puta i bjezim dalje 1-2k u skladu s DX-om jer nakon toga nastaje prevelika guzva. Tromelin sam radio na 10M, sat vremena i samo par poziva. VU4CB sam odradio tako da sam bio stand-by na 21.260 i sat vremena slusao QRM, kad sam cuo upit da li je frekva zauzeta vec sam bio spreman 5 UP i na treci poziv sam prosao ... mozda ovo nekom pomogne, ja naprimjer znam da bi meni najvise pomogla kava s Martinom ...
73, Zeljko 9A6ST