• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

End fed wire antena! - Help?

Autor 9A7BBW, 19. Listopad 2014, 07:45:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7BBW

Poštovani kolege amateri,

Nakon "brda" podataka sa Interneta o žičanim antenama koja je meni jedino rješenje je imam mnogo razno raznih problema, odluka je pala na 41 m žice napajane na kraju.

Sad je meni mnogo jasnije ali imam par nedoumica?

1. Pošto jedan kraj žice ulazi u sobu bez koaksijalca, nalazi se na dohvat ruke kako bi se moglo lako podešavati, neće li ta "škatula" sa zavojnicom i promjenjivim kondenzatorom štetiti zbog VF struja?
2. Koliko daleko može biti ta kutija od primopredajnika?
3. Dali će žica smetati prolazu u mom slučaju od tavana do sobe kroz "mrtvi" dimnjak gdje ima još kablova (UTP, TV kabel, telefonska žica)

Nadam se da nisam preopširan.
Molim za onako "seljačko.jednostavni" odgovor.
Hvala,
73'ss de 9a7bbw
Mijo
Varaždin
Nema bedastih pitanja, ima samo bedastih odgovora.

9A3MR

Mijo, bilo bi korisno da si naveo link koji opisuje antenu koju bi radio al' generalno:

1) intuicija ti je dobra, nevalja žicu koja zrači uvlačiti u kuću, uostalom, zašto je izmišljen koaksijalni kabel
2) uz dobar koaksijalni kabel, koliko god hoćeš
3) pogledaj pod jedan

Pretpostavljam da želiš napraviti long wire sa rezonantnim transformatorom impedancije poput ovog: http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch71/chiave20.htm

Neće ti to raditi na način da uvučeš žicu u kuću. Kutija mora biti vani a podešavati kondenzator možeš motorom ili relejima preklapajući fiksne kondenzatore. Dobro rješenje je i širokopojasni transformator na feritnoj jezgri kako je Mladen 9A4ZZ lijepo opisao.

Važna stvar je uzemljenje...bez dobrog uzemljena ništa od toga...isprobano na vlastitoj koži. :-)

73 i puno uspjeha u izradi
Rolando 9A3MR

9A2QP

Pozdrav Mijo ja ti preporucam WINDOM antenu ako hoces nesto multiband a balun ti ja doniram samo moras do mene dojti u Koprivnicu ili cu vidjeti kad sin ide u VZ pa ti donese. To ti je jedna od naj zicanih (medju najboljima,jednostavna za napraviti i balun 1:4 netreba visoko biti a moze i pod kutem -malo pogledaj stranicu PA0FRI ) antena a ako ne koristis veliku snagu do 100w napajas sa RG58 dovoljno. Uz sve antene koje imam ova je obavezno u zraku i sluzi mi za (80 i 40m jako dobro)
Javi mi se na mail:  joe9a2qp@gmail.com
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A7BBW

Stvarno sam se nagledao i načitao tih pojedinosti o antenama na internetu.
Stvarno, previše jer sad sam u nedoumici kaj napraviti.

Sad imam EZ antenu od 16,20 metara žice na visini od oko 6 metara napajane preko 9:1 balunom namotanim na Feritnom prstenu.

SWR je kako tako..najbolji na 21-29 Mhz, međutim prijem je slab, odnosno nema "šusa" kod podešavanja.
Imam YAESU FT 902DM, podesim prijem na najjaču razinu, s time i najjači izboj snage predajnika.

Logika mi je da ako je SWR bolji, da je i snaga veća i prijem bolji.
Meni se dešava upravo suprotno.

A sad da ne otvaram novu temu, ovdje ću o "problemu"
Vertikalna antena visine 10,5 m koja je dijelom (6 m spiralno namotane žice 2,5 mm2 u PVC cijevi) a ostatak od 4,5 metara je ALU cijev u teleskopskoj izvedbi.
Na vrhu je 1 m antene od TV prijemnika koja je može uvlačiti i izvlačiti i time regulirati rezonancija.

Pri dnu antene napravio sam zavojnicu od Cu žice od 30-ak zavoja. Jedna strana zavojnice "pipalicom" će se spajati na antenu, druga strana na "vrući kraj" kabla RGU213. Dali je potrebno uz zavojnicu staviti u paralelu i promjenjivi kondenzator?

Sad je pitanje, antena nema "ground" odnosno protuteg. Dali je poželjno ptotuteg "counterpoise" spojiti na uzemljenje od kuće (elektroinstalacija), budući da pri ruci nemam drugog načina uzemljivanja.

Molim kolege sa iskustvom da me malo pouče.

Poželjno bi bilo odgovor na E-mail: 9a7bbw@gmail.com, budući da ovaj Mail imam na mobitelu da nemoram otvarati HRS  mail.

Unaprijed zahvaljujem
73'ss de 9a7bbw
Mijo
Varaždin

9A1IW

Ako hoces jednostavnu multiband vertikalku, slozi si ovo: CHA250B

Imas PDF u attachmentu, sa slikom nosaca i kutije. Ovakav nacin montaze i smjestaja feritne zavojnice je jednostavniji od originala.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7BBW

Zahvaljujem, no meni kao početniku je ovo prekomplicirano!

73 de 9a7bbw
mijo

9A1IW

Nema ti tu šta biti komplicirano. Komad cijevi za radijator i 8 ferita nataknutih na 2 bakrene cijevi kroz koje ćeš provući žicu. "Prosto k'o pasulj". S tom antenom si gotov za 2h. Samo trebaš nabaviti ferite, imaš ih u: www.ap-element.com

Ili složi Windomicu, meni moja radi solidno.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

YU1CF

Problem žičanih antena koje se napajaju na kraju su jake "Common mode" struje.
Generalno takve antene treba izbegavati u širokom luku.

Sada sam pogledao i "EZ Wire" antenu.
"Radi" na svim bandovima i može da se montira i horizontalno i vertikalno.

Upoređenje:
Ako se postavi horizontalno:
Svaki dipol sa kavalitetnim "common mode" balunom na istoj visini će proizvesti neuporedivo jači signal.

Ako se "EZ Wire" postavi vertikalno:
Svaka vertikalaka će takođe proizvesti neuporedivo jači signal.

Toliko o "univerzalnim" antenama.

Pozdrav Goran YU1CF

Proizvodnja antena

9A5CAN

Evo da se i ja oglasim HI. Imam randomwire antenu iz prostog razloga što živim u stambenoj zgradi koja je sva sreća građena u L. Daklem između dva balkona sam razvukao žicu cca 10-11m nisam 100% siguran za točnu duljinu, balun je na jezgri Amidon 140-61. Na dnu skice (u privitku) sam dopisao preračunate zavoje za tu jezgru. Duljina žice odgovara 20m opsegu i sa uggly balunom radi bez tunera, funkcionira mi i na 12m ali tu se treba podešavat tunerom. Ako je moguće treba staviti što dulju žicu, ovdje su preporučene duljine http://udel.edu/~mm/ham/randomWire/

Ugodnu zabavu želim :)

9A5BCL

Pozdrav!

Evo jednog rjesenja.

Antena urađena po ovoj ideji:

http://www.earchi.org/92011endfedfiles/Endfed6_40.pdf

Isto rjesenje je objasnjeno na web stranicama Radio kluba Zagreb,
   vidi link samogradnje, vertikalna antena za portable od 9a2jy.

Kako su feritni prstenovi teže dobavljivi (ćitaj skupi),
   nadahnut radovima kolege 9a3al, Ognjena,vidi link:

http://9a3al.com/Prilagodniclan.pdf

uradio sam antenu koju vidite na priloženim slikama.

Dva ferita iz Elmatisa, 10m žice, nesto sitnog materijala i to je to.
  namotano 3 puta 3 zavoja žice od kvadrat i pol.
  Gotovo za sat vremena, sa gablecom.

Antena visi u dvoristu, objesena na granu od oraha, cca 12m RG58 do uređaja.
  Tuner od Kenwooda TS480 izvuče sve bandove od 3.5MHz do 28MHz.

73 de 9a5bcl,Zvonimir

9A6C

Poslije 10 godina odsustnosti s bandova moja prva antena je bio half sloper za 160 m - srednji kraj na cca 37.5 m žice, masa na gromobransku traku na krovu. Napajanje na 10 m iznad zemlje, donji kraj na cca 3 m. U napajanju namotano neki h30 zavoja RG58 na priomjeru 50 mm i eto...nije smetalo, radilo za prvu ruku, ali uz upotrebu tunera.

Kao nužno zlo može i mora proći, ali ako može nešto bolje, obavezno.

Ja bih ipak preporučio uradak Mladena 9A4ZZ, zna čovjek o čemu piše.

Slučajne dužine žica imaju i slučajne rezultate, dobre ili loše.

GL
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

YU1CF

Za 160m stvarno može nekih 30 zavoja, ali ne na 50mm. Verovatno na orijentaciono 200 - 300mm prečnika.
Da se otprilike utroši 20 - 40m kabla.
Naravno bez provere, ali sigurno mnogo više od 15m kabla.
Ako se hoće da Common mode Choke balun da bar malo radi na 160m opsegu.
Za tačnu vrednost, bi moralo da se meri, pa da se od nekog postojećeg namotaja, oduzmu ili mnogo češće dodaju namotaji.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A7BCP

Stigao FT-817 i tuner ali nema antene . Kako imam samo jednu mogućnost za montažu molio bi za savjet . Imam prastari 27mhz setup na prozoru . Ukupna raspoloživa duljina za rastezanje žice bi bila cca 10-12 m .Vidi se na slici trenutni dipol , 5,40 metara ukupno . Dipol se spušta koso sa trećeg na visinu drugog kata . Da li bi bilo dobro rješenje 9A5BCL iz ovog threada ? Pozz

[/URL]

9A6NDD

Ja ti imam endfeed ili tako nešto  8) ali bez onih baluna, chokova, prilagodbi ili slično. Za 40M band imam cca. 10 metara žice povučeno na susjedno drvo, a za 80M imam 20M na drugo drvo... protuteg ili drugu stranu dipola čine ograda od balkona (cca. ona je veličine 2x1m) i komad žice od cca. 10 m koja visi s balkona prema dolje i čak djelomično leži na travi ispred zgrade. Kad sam rekao da nemam baluna, mislio sam da nemam baluna za neku vrstu prilagođenja, ali imam ugly chocke 1:1 od RG58 namotano oko neke kanalizacijske cijevi.
Naravno da ove antene nisu idealne, ali da se odraditi koja veza. Automatski tuner iz TS-850 potjuna ove žice i na drugim bandovima. Treba samo malo eksperimentirati i nađe se rješenje i za "nemoguće" prostore ;-). Prednost ovakih "žica" je što eksperimentiranje ne košta previše..
A što se tiče endfeed antena, kolege koje ih koriste kažu da su dobro monoband a multiband su slabih karakteristika. ja ih nisam koristio pa je ovo iz "druge" ruke.
Na ovom prostoru koliko vidim imaš mjesta za ekpserimentiranje, mada nije idealan. Ja koristim žicu od 1.5mm2 pa ju susjedi skoro i ne zamjećuju.

73 de 9a6ndd

9A7BCP

Naručio sam sinoć dva ringa T80-2 , jeftini su 5,5 ojra sa shippingom . eBay item number:280813253959 . Pa bi probao složit UNUN 1:9 i 10 metri žice.