• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Spektralni analizator

Autor 9a5czi, 18. Kolovoz 2014, 14:51:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5TD

Citat: 9a4wy  u 24. Kolovoz 2014, 20:01:33

Neki pišu da sa 2 tona nemožeš dobiti potpunu i realnu sliku, konkretno kod mjerenja lin. pojačala, što je i logično jer je sa 2 tona power supply trajno opterećen pa ne vidiš njegove mane, a one itekako utječu na IMD.

Ma nema frke Kiko,

Ali daj mi pomogni da shvatim na sto ciljas ?

A: Govorimo o NF dijelu spektra gdje se pojavljuju 1+n audio signala pa ih vodimo u neko finalno NF pojacalo i sa tim signalom moduliramo neki RF stupanj ?

B: 1+N  moduliranja RF-signala pomjesamo i vodimo u neki RF-PA stupanj ?

C: Nesto trece ?

73....

9a5czi

Nisam bio pri racunalu ovih dana pa sam se iznenadio kako se razvila diskusija  :)

Nažalost, minimalni span je 1MHz, a minimalni korak skeniranja kod tog spana je 2kHz. Mislim da je to gotovo neupotrebljivo za ono što bi nama za radioamaterske potrebe trebalo.

Evo linka na datasheet:  http://www.triarchytech.com/Downloads/TSA6G/Datasheet_TSA4G1_14.pdf

73, Zrinko

9A4WY

5czi...
jesi vidio di ode tema... :)

Kad pogledam datasheet neke stvari nisu bas jasne...ali naravno...to je advertising(reklama) pa papir trpi svašta  ;)
DANL nije specificiran, onda piše (valjda min.) RBW 50kHZ što je jako loše za bilo kakav današnji SA, pa noise floor=-115dBm/5MHz span ali kod kojeg RBW-a?...
(ako je RBW manji 10puta onda bi NF trebao biti manji za 10dBm-a itd...)
min step of scanning 2kHz/1MHz(valjda je ipak to RBW), ali ako je tako onda po tabeli RBW-a tada SA radi u uncalibrated modu ??? dosta stvari nije jasno iz datasheeta.
možda 5TD još nešto vidi..on ima više iskustva.
ima još tih USB spektralaca,  potraži još malo možda ima nešto bolje.

Damire poslaću ti link gdje sam čitao ovo u vezi mjerenja IMD-a da sad ne prepisujem sa barba google-a kao neki  ;)
WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9a5czi

Moram priznati da nemam iskustva u radu s SA. Zato sam i pitao za mišljenje. Također, datasheet sam čitao koristeći zdravu logiku i svoje tehničko znanje rada s drugom mjernom opremom.
Zapravo je ova cijena 500$ previsoka za ono što se nudi.

73, Zrinko

Citat: 9a4wy  u 25. Kolovoz 2014, 09:26:24
5czi...
jesi vidio di ode tema... :)

Kad pogledam datasheet neke stvari nisu bas jasne...ali naravno...to je advertising(reklama) pa papir trpi svašta  ;)
DANL nije specificiran, onda piše (valjda min.) RBW 50kHZ što je jako loše za bilo kakav današnji SA, pa noise floor=-115dBm/5MHz span ali kod kojeg RBW-a?...
min step of scanning 2kHz/1MHz(valjda je ipak to RBW), ali ako je tako onda po tabeli RBW-a tada SA radi u uncalibrated modu ??? dosta stvari nije jasno iz datasheeta.
možda 5TD još nešto vidi..on ima više iskustva.
ima još tih USB spektralaca,  potraži još malo možda ima nešto bolje.

Damire poslaću ti link gdje sam čitao ovo u vezi mjerenja IMD-a da sad ne prepisujem sa barba google-a kao neki  ;)
WY

9A4OE

Citat: 9A5TD  u 24. Kolovoz 2014, 21:24:30
Nekako sumnjam da je osnova zapravo neki od onih standardnih probanih SDR stickova ... koji zapravo kostaju cca 30 USD?

Damire pogledaj, ima na jednom mjestu nekakvih "krpa" za prekriti original, pa ako te interesira za test mogu ti poslati link gdje su te "krpe".
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Po ovome sta citam, izgleda da se ne poznaje ubiti kako radi SA, ne vidim drugo objasnjenje....

min step of scanning 2kHz/1MHz(valjda je ipak to RBW), ali ako je tako onda po tabeli RBW-a
Ako u karakteristikama pise da je min RBW 50kHZ, onda je min RBW upravo toliko, otkusa sada 2kHZ ???? Dakle, po treci put, jer vidim da one slike od Damira nisu shvacene, rezolucija koju ima navedeni SA je 50kHz, sto znaci da ce svi signali unutar 50kHz biti prikazani kao jedan signal, ili peak na ekranu, bez obzira sta ih unutar tih 50 khz moze biti 20 signala.
U praksi bi to znacilo, da ako npr gledas 20m band recimo od 14.000 do 14.050 Mhz vidjeti ces samo jedan signal, peak na ekranu bez obzira sto se unutar tog spektra od 50 Khz nalazi 20 ili 30 signala -stanica.
Isto tako taj peak na ekranu ce ti biti sirok 50kHz, zato i ne cudi da je min span 1MHz ili koliko vec jer kad bi min span bio 100Khz, taj be peak pokrio pola ekrana  ;D

Min step of scaning 2kHz je step kojim PLL sweepa ili skanira odredjen span, jer sta je u biti SA nego obicni skanirajuci prijemnik. Znaci taj prijemnik skanira odredjeno podrucje koje smo izabrali (span) i to u koracima od min 2Khz za span 1MHz. To znaci da on skace sa frekvencije na slijedecu koja je za 2khz veca i onda ocita razinu signala RSS pa to memorira pa tako onda na slijedecu frekvenciju 2kHz vecu pa opet ocita RSS i to memorira i kad prodje cijeli span onda to prikaze na ekranu.
U biti, ako mu je RBW tako los (50khz) njemu ni ne treba bolji step.
Kod analognih SA nema tih problema jer se frekvencija mijenja u VCO-u linearno s time da je VCO upravljan pilastim naponom.

WY

Ne znam da i si mislio na mene, jer osim nas cetvorice nema drugih u raspravi, Damir sigurno ne prepisuje sa Googla jer sjedi barem na 10 spektralaca ako ne i 20. Ja imam samo dva, jednog analognog od HP-a koji ide do 22GHz i jednog digitalnog, upravo ovog kojeg je 4OE pokazao ai sa drugim SW, ne racunajuci jos dva analogna koja sam sam radio dok nisam kupio ovaj "pravi" od 30 kila  ;D

Nije Google ali je nesto zanimljivo na tragu onoga sto sam govorio o mjerenjima IMD dvotonskim koje ti objasnjavas, te svrha tih mjerenja:

http://www.mail-archive.com/elecraft@mailman.qth.net/msg50667.html

E pa sad ti meni objasni, gdje je tu IMD ? Ako ti mozes obicnom softwerskom zakrpom rijesiti problem IMD-a kao sto K3 rijesava, onda let it be...
Kao sto se vidi iz texta, izlazni stupnjevi su svi prosli IMD test i up to spec, medjutim problemi se dogadjaju kad se takav dobar komad hardwera stavi na los SW jer je taj SW pisao los softweras ili si korisniku dao previse slobode da od dobrog hardwera napravi generator IMD-a preneseno u jedostavan rijecnik, procesor do kraja i mic gain na 5 sati (popodne)  ;D

I da zakljucim, jer neki "plug and pray" majstori zele znati je li taj SA dobar ili nije za amatere, po meni on nije koristan za amatersku upotrbu gdje se u vecini obradjuju uskopojasne emisije. Takav SA nema neku smislenu funkciju.

pozz
QV

9A4QV

Evo, majstor je objasnio sta je RBW da bolje jednostavno ne moze:

https://www.youtube.com/watch?v=Ffhs9Ny03lM&list=UUiqd3GLTluk2s_IBt7p_LjA

pa ako sad nije jasno sto je RBW onda ..biga  ;D

QV

9A5TD

Mislim da je diskusija svima korisna i zanimljiva ako su vise tehnicki nastrojeni, na zalost tesko-gotovo nemoguce je opisati sto i kako sve dok covjek nema sam priliku da se time poigra u praksi i dok ne naleti na neki realni problem.

TRGOVCI su samo trgovci i oni moraju naci nacina da prodaju proizvod, SNF od - 110 pa sve do -147 dBm-a zvuci odlicno no mali broj ne-profesionalnih korisnika ce pokusati shvaiti na kojoj rezoluciji ( RBW/Span) je to primjenjivo.

Uglavnom tko zeli neka procita clanak u prilogu koji se odnosi na ANALOGIJu koja je stvarana 80-h godina i koja je cjenjena dan danas a ima NF >-140 DBm-a. Pokusajte navedene cijene usporediti npr sa cijenama top modela BMW-a ili Mercedasa u USA u to isto vrijeme...

73...

9A4WY

Citat: 9a4qv  u 25. Kolovoz 2014, 11:04:51
Po ovome sta citam, izgleda da se ne poznaje ubiti kako radi SA, ne vidim drugo objasnjenje....

min step of scanning 2kHz/1MHz(valjda je ipak to RBW), ali ako je tako onda po tabeli RBW-a
Ako u karakteristikama pise da je min RBW 50kHZ, onda je min RBW upravo toliko, otkusa sada 2kHZ ???? Dakle, po treci put, jer vidim da one slike od Damira nisu shvacene, rezolucija koju ima navedeni SA je 50kHz, sto znaci da ce svi signali unutar 50kHz biti prikazani kao jedan signal, ili peak na ekranu, bez obzira sta ih unutar tih 50 khz moze biti 20 signala.
U praksi bi to znacilo, da ako npr gledas 20m band recimo od 14.000 do 14.050 Mhz vidjeti ces samo jedan signal, peak na ekranu bez obzira sto se unutar tog spektra od 50 Khz nalazi 20 ili 30 signala -stanica.
Isto tako taj peak na ekranu ce ti biti sirok 50kHz, zato i ne cudi da je min span 1MHz ili koliko vec jer kad bi min span bio 100Khz, taj be peak pokrio pola ekrana  ;D

Min step of scaning 2kHz je step kojim PLL sweepa ili skanira odredjen span, jer sta je u biti SA nego obicni skanirajuci prijemnik. Znaci taj prijemnik skanira odredjeno podrucje koje smo izabrali (span) i to u koracima od min 2Khz za span 1MHz. To znaci da on skace sa frekvencije na slijedecu koja je za 2khz veca i onda ocita razinu signala RSS pa to memorira pa tako onda na slijedecu frekvenciju 2kHz vecu pa opet ocita RSS i to memorira i kad prodje cijeli span onda to prikaze na ekranu.
U biti, ako mu je RBW tako los (50khz) njemu ni ne treba bolji step.
Kod analognih SA nema tih problema jer se frekvencija mijenja u VCO-u linearno s time da je VCO upravljan pilastim naponom.

WY

Ne znam da i si mislio na mene, jer osim nas cetvorice nema drugih u raspravi, Damir sigurno ne prepisuje sa Googla jer sjedi barem na 10 spektralaca ako ne i 20. Ja imam samo dva, jednog analognog od HP-a koji ide do 22GHz i jednog digitalnog, upravo ovog kojeg je 4OE pokazao ai sa drugim SW, ne racunajuci jos dva analogna koja sam sam radio dok nisam kupio ovaj "pravi" od 30 kila  ;D

Nije Google ali je nesto zanimljivo na tragu onoga sto sam govorio o mjerenjima IMD dvotonskim koje ti objasnjavas, te svrha tih mjerenja:

http://www.mail-archive.com/elecraft@mailman.qth.net/msg50667.html

E pa sad ti meni objasni, gdje je tu IMD ? Ako ti mozes obicnom softwerskom zakrpom rijesiti problem IMD-a kao sto K3 rijesava, onda let it be...
Kao sto se vidi iz texta, izlazni stupnjevi su svi prosli IMD test i up to spec, medjutim problemi se dogadjaju kad se takav dobar komad hardwera stavi na los SW jer je taj SW pisao los softweras ili si korisniku dao previse slobode da od dobrog hardwera napravi generator IMD-a preneseno u jedostavan rijecnik, procesor do kraja i mic gain na 5 sati (popodne)  ;D

I da zakljucim, jer neki "plug and pray" majstori zele znati je li taj SA dobar ili nije za amatere, po meni on nije koristan za amatersku upotrbu gdje se u vecini obradjuju uskopojasne emisije. Takav SA nema neku smislenu funkciju.

pozz
QV

dragi susjede Adame...  ;D
nisam mislio na tebe kad sam napisao da prepisuje sa googla, a naravno ni na Damira  neznam zašto si se ti prepoznao u tome  ???
stalno izvrćeš moje postove...valjda jer si  mi susjed  ;D
pojam RBW mi je jasan.

slažem se da taj USB SA ne vrijedi te pare.

stil pisanja ti je definitivno "out"

5TD evo onog linka o kojem smo pričali...meni sasvim prihvatljivo ono što piše o 3. tonu

pri dnu stranice
http://www.w8ji.com/transmitter_splatter.htm

WY

Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A5TD

Helo....

Kiko,,,, hajmo biti malo prakticni ( kako bi to rekli nasi susjedi ).... otisli smo daleko OT ali i to je dio zivota....

Ako vec pricamo o IMD-u prilikom TX-a, koliko su SNAZI ti produkti u odnosu na Osnovnu freku, tj. koliko su nam snage oduzeli od CF i koliko mogu smetati operatorima u blizini.

NE bavim se kontestima i nemam prakticnog razumijevanja za probleme te prirode, sama logika govori dovoljano, cim je nesto parazitno znaci da je stetno, no prakticno pitanje je koliko  ????

9A4QV

Citat: 9A5TD  u 25. Kolovoz 2014, 17:41:07
NE bavim se kontestima i nemam prakticnog razumijevanja za probleme te prirode, sama logika govori dovoljano, cim je nesto parazitno znaci da je stetno, no prakticno pitanje je koliko  ????

Na to praktično pitanje zakonodavac ti je dao odgovor, trenutno po 'Rvackim zakonima to mora biti ispod 60dBc za produkte signala koji padaju izvan širine dozvoljenog frekventnog propusta za određeni tip modulacije.

Zašto sam dodao, onu kobasicu poslije 60dB, zato jer zakonodavca ne brine ako ti imas IMD unutar širine SSB signala. To bi značilo da praktična mjerenja two tone sa razmakom od 1kHz koje je Kiko ranije naveo nemaju nikakvog smisla osim vlastitih saznanja o tome. Jer intermodulacioni produkti 3. reda ce pasti unutar širine ssb signala, pa sad ako korisnik želi da ima distorziju i da je nerazumljiv, to je njegov problem, sve dok je to unutar širine te dozvoljene modulacije. Kad to prijeđe tu širinu i kad le level viši od 60dBc onda tu KMC i Hakom trljaju ruke, jer tu su potencijalni prihodi za ove državne agencije  ;D

O tih 60dBc smo već jednom diskutirali, Krešo me uvjeravao da naši uređaji zadovoljavaju takve zahtjeve, ja sam se uvjerio suprotno, napravivši mjerenja na nekim uređajima. Kako su USA zakoni po tom pitanju puno blaži, ne znam što bih na to dodao, valjda onu poznatu domaću da smo veći vjernici od samog pape  ;D

Uostalom, ti zahtjevi i norme bi trebale sada biti harmonizirane sa EU, pa tako ako kupis uredjaj u EU onda bi on trebao zadovoljavati zahtjevima. No da li je tome tako, to ti znas.... Po novom carinskom pravilniku za uvoz Ritt opreme više nije potrebna dozvola Hakoma ni atest, međutim ako koristeći istu kršiš zakon tj ne zadovoljavaš zahtjevima, onda si sam odgovoran i snosiš sancije u vidu punjenja proračuna.

I postalja se pitanje. čemu uopće mjeriti IMD kod uređaja ako su oni na tržištu, jer kako se može prodavati uređaj koji nije u skladu sa zahtjevima?

Ovo što navodi "gosn." W8JI glede imD mjerenja i korištenja ljudskog glasa naspram dva ili tri tona je relativno, jer kako naći univerzalno primjenjiv glas. Neki spiker ima izraženije duboke tonove, neke spikerice visoke tonove koja oba mogu stvarati IMD naspram jednom spikeru koji ima izražene samo srednje tonove.
Je li postoji zanimanje spikera za mjerenje IMD radio difuzije  ;D ?
Ili je to posao 9A3PRO da takve visoke i niske sreže u koljenima na ekvilajzeru?

No kako je tema ovaj spektralac, evo ja izmjerio praktičnu dinamiku cheap RTL2832 sa ovim Touchstone softwerom. Kaj da ti velim, mršavih 40dB dinamike. Teoretski maximum sa 8bita AD konverterom je 50dB, tako da to je to, drugovi...

QV

9A5TD

Citat: 9a4qv  u 25. Kolovoz 2014, 19:05:05
.. Po novom carinskom pravilniku za uvoz Ritt opreme više nije potrebna dozvola Hakoma ni atest, međutim ako koristeći istu kršiš zakon tj ne zadovoljavaš zahtjevima, onda si sam odgovoran i snosiš sancije u vidu punjenja proračuna.

Situacija nije uopce BEZAZLENA kako to ekipica misli, nakon 01-07-2013  nastupio je raj za korisnike ali takodjer i nocna mora za uvoznike i one koji stavljaju robu u promet na nasem - tj. EU trzistu. Mi smo se vezali za stroge zakone prepisane od drugova Njemaca jos 1995g sto i nije bilo lose koliko se cinilo tada, problem je bio sto HAM oprema nije bila izuzeta iz tog zakona nego je bio jednaka za profi opremu.

Uglavnom dovoljno je pogledati sto se nudi od " Kineza " u bilo kojoj ozbiljnoj HAM trgovini sa sjedistem u Njemackoj. Vecina toga dolazi iz UK pravca ali firme koje to dilaju zapravno su u nekom  "kolonijalnom" statusu upravo zbog mogucih kazni

9A1X

Pozdrav!

Zanima me dali je sweep time kod analognih spektralaca ovisan o RBW? Gledam kod ovih novijih spektralaca da se sweep time povecava sa smanjivanjem RBW. Gledam Vidmarov spektralac i on ima posebno potenciometar s kojim se mjenja sweep time. Kako mozemo znat podesiti sweep time?

9A5TD

Noviji spektralici ti imaju auto i manual mod za navedeno, kod analognih se to radi rucno i neovisno, sve zavisi sto zelis raditi, kada su BW/Sweep u nekim normalnim odnosima tada je i ocitanje mjerodavno. Uglvanom sto je brza promjena velicina koje mjeris trebao bi ti brzi sweep....kod digitalije imas MAX-hold funciju pa je to druga prica