• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Spektralni analizator

Autor 9a5czi, 18. Kolovoz 2014, 14:51:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a5czi

Imali li tko iskustva s malim USB spektralnim analizatorima? Cijena im je prihvatljiva, ali nisam siguran koliko takva igračkica može dati kvalitetne rezultate mjerenja. Pretpostavljam da su bazirani na SDR prijemniku.

Evo dva takva:

http://www.ebay.com/itm/USB-RF-Spectrum-Analyzer-3-3GHZ-/271577592270?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f3b4931ce

http://www.ebay.com/itm/USB-RF-Spectrum-Analyzer-4-15-GHz-TSA4G1-by-Triarchy-Technologies-/151218540507?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item233553cfdb

73, Zrinko

9A5TD

Mene takodjer zanimaju iskustva sa tim USB igrackama ?  U radioni imam nekoliko standarnih analognih kao i nesto digitalnih modela do 3 Ghz. Na zalost za vecinu stvari ovi analogni nisu ni do koljena staroj analogiji koja recimo ima dinamiku cca 100 dB i NF od - 110 dB-a.  I ja bih volio probati cisto iz znatizelje pa ako netko zna nesto vise neka podjeli iskustva...

9a5czi

Nažalost, našao sam podatak da je minimalni korak skeniranja kod minimalnog spana 2kHz. To je puno previše za mnoge RA primjene.

73, Zrinko

9A5TD

Ako je to 2 kHz / 10 kockica ekrana bas i nije lose ?

9A4WY

sta podrazumijevas pod  "minimalni korak skeniranja"? RBW?
ako je min. RBW  2kHz onda to nije bas puno cak i za amaterske primjene.
sve ovisi za sto ti treba SA.
Kiko
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A5TD

Nekako mi se cini da se brkaju loncici u ovoj prici ???

RBW je resolution bandwith
SPAN je  frek podrucje vidljivo na ekranu +/- od zadane CF to je valjda jasno

RBW kod vecine prenosnih spektralaca neke srednje klase je u pravilu 1 MHZ / 100 KHz / 30 KHz / 10 KHz ,Min.Span je obicno na 1 Khz / Ekran znaci 100 Hz po kockici koja je podjeljena jos na 10 djelova
( Znam da bi mi svi voljeli SA koji ima RBW < 1 Hz ali ako zelimo raditi FFT neke sadrzane informacije u tom RF spektru onda za to postoje neki drugi alati)

E sada ako govorimo o takvom RF S.A. ne vidim u cemu to ne moze zadovoljiti RA potrebe ?  Sto to treba gledati na nosicou od npr 50 MHz u takvoj rezulociji ? Obicno za RA potrebe gleamo neku max.sirinu na bandu i kakvi su nam harmonici osnovnog signala.

Prikacio sam i par slikica gdje je AM mod. 80% na CF 50. MHz sa BW-1KHz i 300 Hz

9A4WY

neznam ko brka loncice...
ako treba izmjeriti 2tone IMD od nekog TRX-a onda je 2khz RBW itekako premalo.
a i to spada u RA mjerenja.
znaci "min.korak skeniranja" je RBW? ili?
K
    A.E.

9A4QV

Citat: 9a4wy  u 24. Kolovoz 2014, 15:08:55
neznam ko brka loncice...
ako treba izmjeriti 2tone IMD od nekog TRX-a onda je 2khz RBW itekako premalo.
a i to spada u RA mjerenja.
znaci "min.korak skeniranja" je RBW? ili?
K

MEEEEEEP !!!!! WRONG ANSWER !!!!  ;D

2 tone IMD nekog trx-a se moze mjeriti i sa razmakom signala od 10 khz, te bi u tom slucaju RBW od 2kHZ bio i vise nego dovoljan.
Ako se dobro sjecam, negdje sam procitao, da je za 2 tone IMD mjerenja udaljenost dvaju signala od 1.2 khz cisto historijski uvrijezeno pravilo i to samo kod radioamatera. Ta vrijednost se koristila vjerovatno jer je bilo lakse imati dvotonski generator, nego dva odvojena rf generatora sto je ispravnije.

Dakle, ako imas spektralac koji ima min RBW od recimo 5KHz onda cez za 2 tone mjerenja koristiti razmak minimalno od 5 KHz izmedju 2 signala, evo recimo 10KHz i sve OK.

Za mjerenja 2 tone IMD nije potreban dakle rocket science RBW, to je pogresno shvacanje...

RBW kod spectrum analyzera je u biti sirina propusnog filtera RF dijela spektralca, dakle zadnjeg filtera prije logaritamskog detektora. To bi bio pandan kristalnom filteru kod uredjaja.
Da, to bi bio dobar primjer, dakle ako unutar tog RBW imas dva signala, spektralac ce ti ga prikazati kao jednog, isto kao ako unutar rx prijemnika imas filter od 300 Hz i unutar 300 HZ dvije postaje, cuti ces obje i neces moci filtrirati svaku zasebno.

Tako je i sa RBW kod spektralca, ako imas dva signala udaljena samo jedan KHz onda ce ih spektralac sa RBW 5KHz na ekranu prikazati kao jedan signal.
Imas li RBW od 1KHZ na ekranu ces imati prikazana oba signala.
U biti samo ime govori RESOLUTION BANDWITH...

Zato vecina analognih starih (ali dobrih) spektralaca imaju veci minimalni RBW nego novi digitalni spektralci kod kojih je RBW od 1khz normalna stvar. Medjutim, oni koji su probali oba znaju u kom zecu lezi grm  8)

QV

9A4WY

znao sam da si tu negdje i da me nećeš podržati.... :D

ja nisam do sada vidio ko to mjeri sa razmakom 10khz?(kod TRX-a to i nemozes ako ides sa audiom jer imas SSB bandwidth cca 3khz).
pa ti bi sad postavljao nove standarde samo da mene demantirate.... ;D ;D

činjenica je da je 2kHz(1 ili 3 je standard) RBW malo ako želiš izmjeriti  2tone IMD industrijskim standardom(1kHz).
Samo sam želio 5CZI pomoći, neznam čemu toliko pisanja i sličica i zašto se toliko palite... :)

što je "min korak skeniranja"?? RBW?   :)

Kiko,9A4WY

A.E.

9A5TD

Kiko cista diskusija na temu, nije nikakva patnja. Sve ovisi sto ljudi zelje mjeriti i radi cega ? Vise ljudi vise zna. RA su poznati po tome da se prilagode situaciji i opremi koja im je na raspolaganju, ne moram koristiti ton od 1 KHZ ako imam limitirani BW kod SA, zasto ne bih mogao i npr. 440 Hz. Nismo definirali sto mjerimo TX ili RX ?

Mislim da je CZI mislio na minimalni SPAN, tako da me to zbunjuje od pocetka teme. Upravo zato sam i zakacio one slikice da bude lakse pratiti temu. Span je isti na sve tri a RBW se mijenja.

9A4QV

Ma ne radi se uopce o tome da li cu podrzati nesto ili ne, nije u tome poanta  ;D
Znam ja sta bit ti mjerio i koji IMD ali to su samo amaterska mjerenja i jasno mi je zasto ti treba 1khz da su udaljena dva signala.
Sve je to OK i to se tako radi kod te opreme... u pravu si sa te strane, no medjutim tu postoji druga strana medalje:

Problem koji se javlja je taj da u biti ti mjeris IMD koji je nastao u NF dijelu a ne u RF dijelu.
IMD koji nastaje u NF dijelu je proizvod IQ-a operatora, dakle gluposti i neznanja kod operatora.
Kompresor dinamike ti je prvi primjer, dakle to je klasican IMD generator.
Onda tu dolazi ALC itd.

Dvotonskim IMD mjerenjem dobiti ce se razliciti rezultati, ovisno o audio podesenjima uredjaja.
Dakle na te IMD sam operator moze utjecati, pravilnim i pametnim koristenjem onih dugmica, naravno kod mnogih je praksa : tune to max smoke i svi potenciometri skoro do kraja...

Na ono sto nemamo utjecaja je IMD koji stvara rf dio a tu se moze koristiti ova metoda koju sam naveo, isto kao i mjerenja IMD linearnih pojacala snage.

ajde pozz  ;D
QV

e da, RBW ti nije min korak skaniranja, minimalni korak sweepa ti ovisi o PLL ako je spektralac sa PLL ili je linearan ako koristis stari analogni spektralac gdje po pilastom naponu sweepas oscilator.
RBW je rezolucija RF dijela i prikaza na ekranu.
Sweep sa tim nema veze.

9A5TD

Ulazimo u nepotrebno, pojavom DSP-a i DDS stvari su drasticno pojeftinile i raznim algoritmima se pokusava ispeglati jeftina audio rijesenja u uredjajima. Mjerenja mogu dati neke ovkire ali kada se pojavi spektar ljudkog glasa koji je kod svakog razlicit i ima raspone od x-y uz malo silovanja na Gainu, ALC-u, Comresoru, itd....LJUDSKOJ GLUPOTI nema kraja.

NE znam za Vas ostale ali sto su uredjaji noviji u eteru zvucna slika operatora je sve vise plasticna i metalna i digitalizirana.....!!

Adame mislim da slikice 2 i 3 govore vise nego da mi napisemo 10 stranica teksta....

9A4WY

Citat: 9A5TD  u 24. Kolovoz 2014, 18:42:05
Kiko cista diskusija na temu, nije nikakva patnja. Sve ovisi sto ljudi zelje mjeriti i radi cega ? Vise ljudi vise zna. RA su poznati po tome da se prilagode situaciji i opremi koja im je na raspolaganju, ne moram koristiti ton od 1 KHZ ako imam limitirani BW kod SA, zasto ne bih mogao i npr. 440 Hz. Nismo definirali sto mjerimo TX ili RX ?

Mislim da je CZI mislio na minimalni SPAN, tako da me to zbunjuje od pocetka teme. Upravo zato sam i zakacio one slikice da bude lakse pratiti temu. Span je isti na sve tri a RBW se mijenja.
Sve ok Damire...HNF.
mislimo na mjerenja TX-a.
odlutali ste malo sada od teme....

Neki pišu da sa 2 tona nemožeš dobiti potpunu i realnu sliku, konkretno kod mjerenja lin. pojačala, što je i logično jer je sa 2 tona power supply trajno opterećen pa ne vidiš njegove mane, a one itekako utječu na IMD.
Treći "ton"(mijenjanje modulacije od 0-100%) bi trebao biti sinusni recimo 1-3Hz  pa bi se pojavili potencijalni problemi PS-a  i ti isti rezultati bi bili sigurno drugačiji.

A.E.

9A6NDD

I jel sada ti USB analajzeri valjaju za RA  narod ili ne  :-\ ?
:)

9A5TD

Citat: 9A6NDD  u 24. Kolovoz 2014, 21:00:03
I jel sada ti USB analajzeri valjaju za RA  narod ili ne  :-\ ?
:)

Da budem iskren ja bih ga kupio samo radi znatizelje i da ga malo izgustiram za svoje guste, no bojim se da je cca > 2000 Kn koliko ce na kraju kostati prije nego dodje meni u ruke malo too-much za igranje. Koliko valja i da li valja NE USUDIM SE RECI Dok ne probam.

Nekako sumnjam da je osnova zapravo neki od onih standardnih probanih SDR stickova samo sto je netko bio malo pametniji pa dodao neki ID-chip u cijelu pricu kako se taj soft ne bi mogao koristiti na stickovima koji zapravo kostaju cca 30 USD? Oni koji se malo vise kuze u programiranje neka zavire malo u "source code" pa usporede kormilarenje .....