• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

TS-930S - ugađanje oscilatora

Autor 9A3XV, 20. Lipanj 2014, 11:19:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3XV

Dobar dan!

Da se malo maknemo od ovih političkih tema.....

Moj stari ali frizirani TS-930 imao je jedan nedostatak. Naime, imao je na telegrafiji stalno pomak od 120Hz prijemne u odnosu na predajnu frekvenciju u minus. Ona predajna bila je relativno točna. Tako sam stalno morao korigirati RIT-om prijemnu frekvenciju što se kod klikanja na spotove pokazalo mukotrpnim. Zato sam proučio literaturu i upustio se u avanturu podešavanja oscilatora prema servisom manualu. Posudio sam precizni frekvencmetar i krenuo u napad. U prvom pokušaju operacija je završila sa 200 Hz u plusu što je kako sam kasnije zaključio bila posljedica pogrešne mjerne metode.

Nakon ponovnog čitanja uputa ponovio sam postupak na ispravan način i dobio prijemnik 700 Hz u plusu. Sve sam ponovno provjerio ali rezultat je ostao isti. Dok je filter isključen čujem signal na bandu, kad uključim 500 Hz filter (imam ih u obje međufrekvencije) signal nestane i nađem ga 700 Hz u plusu.

Daljnjim igranjem i mjerenjem zaključio sam da se CAR1 frekvencija kad uključim filter promjeni za tih 700 Hz. Sada sam podešavanje CAR1 na CW napravio s uključenim filterom (iako nije tako navedeno u servisnom manualu) i dobio željeni rezultat. Sada mi predaja, a čini mi se i prijem bježe svega 8 Hz, ali se neću više time zamarati – to mi je dovoljno točno no muči me zašto filter mijenja frekvenciju CAR1 oscilatora za 700 Hz.

Zna li netko od stručnjaka odgovor na to pitanje i da li je to normalno?

Unaprijed hvala na odgovoru!

73xv

9A1UN

Definitivno se mijenja ukapcanjem filtera. Na jednom 930 davno sam imao slicni problem.
Razlika je bila tocno 500hz u minus, ali i pitch mijenjao tako da kad bi koristio filtere (2x500 u kaskadi)
trebao sam dignuti pitch za na gotovo 1000hz kako bi sa ritom pronasao normalan signal 500hz u minusu.
Bilo je davno pa se dobro ne sjecam, uglavnom takvi su otprilike bili simptomi.

9A3XV

Davore hvala na odgovoru! Da i kod mene pitch kad se oscilator podesi na tvornički predviđenih 99,200 kHz nije upotrebljiv - njega sam na kraju podesio na uho kako mi paše. Biće da Japanac koji je konstruirao uređaj nije bio cw operator pa je fulao fudbal.. :)

73xv

9A1UN

Neznam da li je do serije ili cega vec, od nekoliko TS930 sa kojima sam radio samo jedan je imao tu problematiku.

9A6C

Moj 930 je već 5 godina na permanetnom servisu, ali koliko se sjećam - ako nema CW filtera onda RITOM treba otići 600-800 kHz od zero beata da bi uradio vezu. Ako je filter ugrađen, RIT ne treba. kod moja dva filtera pokazalo se da je offset oko 20 hz kod 250 HZ u drugoj međi., ali to je nebitno.

Znači: NO FILTER - koristi RIT. FILTER ON - NO RIT.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3TA

pitanje: ugrađeni CW filter ima smeđu naljepnicu s oznakom?
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A1AA

Pošto je taj fileter od GG-a sad kod mene u mom TS-450S odgovorno tvrdim da ima smeđu naljepnicu ;)
73, Ivo 9A1AA

9A1UN