• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ERP - izračun

Autor 9A2NO, 10. Lipanj 2014, 19:07:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

Bok!

Neznam gdje je završio moj zadnji post...evo ponovo.

Onaj tko vodi tečaj mora objasniti postupak licenciranja i sve u vezi s radom. To spada u RA promet. To ide na njihovu dušu, znači nisu odradili posao.

Drugo. Trebalo bi ukinuti ERP. ERP je vrlo nestabilna mjerna jedinica.
100W sa antenom "štapić za uho" je 100W, ali ako imaš yagi ili quad to više nije. Trebaju ti svi papiri jer antena zrači više. U WRTC se mjeri snaga uređaja. Ako imaš OM-3500 ne znači da smiješ ići u 5 el. yagi sa 3,5 kW...ne. Kod nas nema legal limit snage.

Ako kupiš auto koji ide 300 km/h ne znači da smiješ voziti 300 km/h.

ERP je bezvezarija, mogućnost muljanja.

73 Dino

9A4QV

Citat: 9A2NO  u 10. Lipanj 2014, 19:07:16
Bok!

Neznam gdje je završio moj zadnji post...evo ponovo.

Onaj tko vodi tečaj mora objasniti postupak licenciranja i sve u vezi s radom. To spada u RA promet. To ide na njihovu dušu, znači nisu odradili posao.

Drugo. Trebalo bi ukinuti ERP. ERP je vrlo nestabilna mjerna jedinica.
100W sa antenom "štapić za uho" je 100W, ali ako imaš yagi ili quad to više nije. Trebaju ti svi papiri jer antena zrači više. U WRTC se mjeri snaga uređaja. Ako imaš OM-3500 ne znači da smiješ ići u 5 el. yagi sa 3,5 kW...ne. Kod nas nema legal limit snage.

Ako kupiš auto koji ide 300 km/h ne znači da smiješ voziti 300 km/h.

ERP je bezvezarija, mogućnost muljanja.

73 Dino

Ovaj post koji si napisao ne ide na tvoju dušu, nego na dušu onih koji su ti potpisali onaj papir na kojem piše da si zadovoljio na ispitu za radioamatersku klasu.

QV

9A2NO

QV

Objasni...od kada si radioamater???

73 Dino

9A4QV

Nema veze od kad sam ja radioamater, možeš ti biti radioamater 100 godina pa nemati osnovna znanja o toj tematici.
Da ne budemo off topic, otvori novi post pod nazivom izracun ERP-a ili kako god zelis pa mozemo o tome ili neki drugi naslov pa mozemo o  tome koliko sam ja radioamater a koliko radioprofesionalac...

Ponavljam, NIJE to tvoja greška, to je greška onih koji su te pustili na ispitu ili onih koji te nisu naučili...

QV

9A1AA

Evo ja razdvojio teme......
Nadam se da će te raspravljati o ERP-u  ;)
73, Ivo 9A1AA

9a6c

Alo ljudi, nemojmo odma drvlje i kamenje...

Ako se ne varam, naš Pravilnik određuje najveću narivnu snagu mjerenu na antenskom konektoru i to u visini od 1500W ??? I to na teretu od 50 ohma?

ERP-a se ne bih odrekao tako lako, nije baš neka jedinica, ali u konačnici to je ono što čini kvalitet signala na mjestu prijema, naravno u kombinaciji s uvjetima prostiranja, kutom zračenja anete, udaljenosti itd.

A obzirom na svu paranoju i šizofreniju oko zračenja u ovo vrijeme vjerojatno da ga zato zaštitnici okoliša tretiraju malo ozbiljnije.

A teoretski, i OM3500 u kombinaciji s 5 el yagi može ERP svesti na 100W, samo treba naći dovoljno loš ili dug kabel.

Baš zato bih rekao da je ERP i te kako stabilan pokazatelj jer se temelji na prilično egzaktnoj matematici.

9A2NO

Bok!

Koliko ja znam ERP je Efektivna izračena snaga i mjeri se ne na antenskom konektoru
nego se mjeri na oko 3m od antene ( ili već koliko, barem sam tako našao na internetu ) i mjeri se jačini polja. Jedinica je V/m.

Prilikom produženja dozvole sam morao priložiti izračun izračene snage jer mi uređaj ima 150W outputa, pa je to bilo ovako:

Inverted V ( 2,15 dBi ) ....173W ( uleze u igru dužina koaksa, gubici u koaksu i SWR.  2 el quad   ( 8,2 dBi teoretski ) ...406 W na 14 MHz...da ne navodim ostale bandove.

Tako je pisalo i u časopisu HRS-a od prije više godina. I bilo je prije razgovora o tome zbog problema u gradu, blizine stambenih objekata...itd.

Zato sam rekao da je nestabilna jedinica ali to je krivi izraz. Do stvarnog ERP-a se dolazi samo mjerenjem. Može i izračun, kao moj, ali sve igra ulogu. Kolege koji imaju kvalitetne antenske sustave prelaze bez problema izračenih 100W za koje netrebaju nikakvi papiri.

Jesam li u krivu, objasnite mi.

73 Dino

9A2JK

Pustimo tko je kriv, a tko je prav. Bolje da raspravljamo o ERP-u tj. kako ispuniti papire
za Dozvolu na prihvatljiv, jednostavan i brz način.

Lijepo, jednostavno i kratko o ERP-u piše na Wikipediji na ovom linku.
I sve to na Hrvatskom.  8)

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Bok!

Zgodan link koje to bolje objašnjava nego ja. Sve je jasno a to sam i ja pisao. Vrlo se jasno vidi u čemu je problem.

73 Dino

9a6c

Onako na prvu - rekao bih da se u biti slažemo kad je ERP u pitanju.

Jedino je upitan izbor ERP kao kriterija na koji se naslonio zakonodavac, a rekao bih da je to ipak primjeren izbor, jer u jednoj brojci odražava sve elemente koji u konačnici dovode do jačine polja na nekom mjestu.

Najbolja ilustracija je recimo rad u nekom našem kupu, gdje postaje koje koriste pojačalo iste snage proizvode signale različite jačine na nekom prijemnom mjestu. Razlika u signalu je naravno proizvod gubitaka i dobitaka i u ovom slučaju kuta zračenja same antene (NVIS case).

Kad je ERP u pitanju, svakako je lakše povećati ga pojačalom snage, ali moj izbor radije bi bili dobar kabel i antena, samo, na žalost, i sam idem prvim putem :(

9A2NO

Bok!

Da, Gogo i Martine. ERP sam naveo jer to kamen spoticanj kod traženja dozvole.

Svi znamo da je neke stvari jako teško egzatno izračunati i izmjeriti. Zato sam spomenuo mjerenje snage u WRTC i USA. Imaš legal limit power 1500W. Staviš power metar i to je to, jednostavno.

Ali, zašto jednostavno kad može komplicirano. Mi smo amateri a ne profići.

S tim sam komentarom završio, sve ostalo je na HRS-u...

73 Dino

9A4QV

Citat: 9A2NO  u 11. Lipanj 2014, 08:39:03
Bok!

Koliko ja znam ERP je Efektivna izračena snaga i mjeri se ne na antenskom konektoru
nego se mjeri na oko 3m od antene ( ili već koliko, barem sam tako našao na internetu ) i mjeri se jačini polja. Jedinica je V/m.

Prilikom produženja dozvole sam morao priložiti izračun izračene snage jer mi uređaj ima 150W outputa, pa je to bilo ovako:

Inverted V ( 2,15 dBi ) ....173W ( uleze u igru dužina koaksa, gubici u koaksu i SWR.  2 el quad   ( 8,2 dBi teoretski ) ...406 W na 14 MHz...da ne navodim ostale bandove.

Tako je pisalo i u časopisu HRS-a od prije više godina. I bilo je prije razgovora o tome zbog problema u gradu, blizine stambenih objekata...itd.

Zato sam rekao da je nestabilna jedinica ali to je krivi izraz. Do stvarnog ERP-a se dolazi samo mjerenjem. Može i izračun, kao moj, ali sve igra ulogu. Kolege koji imaju kvalitetne antenske sustave prelaze bez problema izračenih 100W za koje netrebaju nikakvi papiri.

Jesam li u krivu, objasnite mi.

73 Dino

Da, u krivu si i evo objasniti ću ti. Također u krivu si kad kažeš da je sad ostalo na HRS-u.
HRS je po tom pitanju napravio maksimalno moguće i pojednostavio postupak do krajnjih granica.

Problem je u tome, što ljudi završavaju tečajeve i dobivaju diplome a ne znaju ono najosnovnije, znanje koje je potrebno za ispuniti formular za dobivanje dozvole za rad ARP. Mogu samo pretpostaviti kako kolutaju očima službenici HAKOM-a kad dobiju tako ispunjene formulare.
Sva sreća da je HRS odlično odradio posao sa HAKOMom gdje oni imaju nevjerovatno puno razumijevanja za naše nepodobštine i nebuloze...

Još me više čudi što te nitko od amatera koji su se javili na ovu temu nije uputio na greške koje si napravio pri izračunu ERP-a. Pa nije valjda da je to tako složena materija...

Problem nastaje kako vidim zbog klasičnog računjanja a kruškama i jabukama, što je moguće ali samo promjenivši visoku matematiku koju ovdje nećemo koristiti.

Dakle, ne može se računati sa Watima i dBi i onda dobiti nešto što nazovemo ERP i to još na tri metra od antene u V/m. To ni Tesla ne bi iskompajlirao.

Predlažem slijedeći postupak:

1. izlaznu snagu radio odašiljača izraziti u jedinici dBm (dakle web kalkulatorom pretvoriti snagu u watima u dBm) evo informativno, 100 W je isto što i 50 dBm

2. gubitke u coaxu, filterima, konektorima, preklopnicima izraziti u dB

3. pojačanje antene izraziti u dBm (dakle ne u dBi) , 0 dBm = 2.15 dBi za primjer, antena pojačanja 8.2 dbi ima pojačanje od 6.05 db

Ako postoji još nešto što moramo ukalkulirati, to treba svesti i izraziti u dBm ili dB

Kad smo to sve napravili, onda ide primjena elementarne matematike:

ERP (dbm) = Pout (TX) dbm - gubici (coax, konektori...) db + Gain (ant) db
dobivena vrijednost je XX,x dBm i onda se ona može pretvoriti kalkulatorm iz točke 1. opet u wate ako je to potrebno

Konkretno za tvoj slučaj:

ERP = Pout (100W) 50 dBm - gubici (coax...) 1 dB + Gain(ant quad) 6.05 dB = 55.05 dBm
Pretvoreno u W, ERP = 319.88 W

Sve to bi trebalo biti osnovno gradivo za polaganje P klase, kako bi sami mogli ispravno ispuniti obrazac.

QV

9a6c

ERP ćemo nekako izračunati i izraziti u prikladnim jedinicama, ali ono što je u srži pitanja je zapravo legislativa koja nas dovodi u ovu situaciju. Malo zbog transfera EU legsilative, malo zbog inercije, a malo i zbog potrebe da se bude veći katolik i od pape, sami sebi zadajemo ciljeve koje ponekad nije ni  lako , a uglavnom i nekorisno ostvariti.
Dobra paralela je slučaj NATURA2000 gdje se pretjeralo u zaštiti podmorja do te mjere da je onemogućen privredni ribolov.

Jasno, prirodu treba čuvati, ali ne po cijenu vlastitog opstanka.

Pa tako i frekvencijcki spektar, jer se u konačnici uvijek može postaviti pitanje - a što će nam savršeno očuvana priroda bez nas, ili frekvencijski spektar bez korisnika.

Imat ćemo mir ka na groblju, a to mi nije baš IN >:(

9A4QV

Gogo, ovo sto ti potenciras se moderno zove Demokracija na Hrvatski nacin.
Mi demokraciju poistovjecujemo sa anarhijom.

Ovdje je sve potpuno jasno, amater koji nezna izracunati ERP pljuva po tome jer ne zna o cemu se radi. Legislativa je tako jednostavna. Pa pogledaj formular HAKOMA za izdavanje dozvole, pa moze li je dnostavnije od toga, 90% je prepisivanje osobnih podataka sa osobne iskaznice, najveci problem je prepisati geografsku lokaciju sa GPS zaslona telefona i izracunati ERP.

Pa mi imamo pravilnik i mekane zahtjeve za postavljanje kao rijetko tko u svijetu. Nitko nam ne definira ni dimenzije antena, ni visinu ni nista drugo, imas jedan jedini limit a to je ERP.

Jos malo ce nam i CB-jasi biti krivi, jer oni znaju izracunati ERP a mi neznamo.

A ovo o NATURI2000, alo mi govorimo o ERP-u a ne o ZERP-u :-)

QV

9A2HM

Preko nekoliko puta objavljeno na forumima
http://www.hrvhf.net/upload/erp_calc.htm
...i da, traži se dBd!

LP
K
73 de Kreso