• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

2 el beam za 40 m

Autor 9A6C, 21. Ožujak 2014, 05:22:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Duga je noć pa ponekad Google svašta izbaci. Između ostalog i zanimljiv članak by OH8LQ o laganom skraćenom beamu za 40 m. Članak je na finskom, ali Google translate i tu malo pomogne.
Ono što je zapravo najvrijednije jesu podaci o individualnim rezonantnim frekvencijama svakog element, što znači da se mogu podesiti posebno u različitim kombinacijama materijala i promjera, a to znači da mogu biti i od žice, a nosači od teleskopskih štapova. Gain će biti nešto manji zbog povećanih gubitaka, ali ne toliko da se ne isplati probati - masa bi se mogla održati ispod 10 kg 8)

Jari kaže da je rezonantna frekvencija antene oko 7050 kHz, a propusni opseg za 1:2 SWR oko 100kHz.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

YU1CF

Iz slika se vidi da je kolega koristio EZNec za proračun antene.
Za takve antene, to je nažalost veoma nepouzdano....

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Moguće, ali bar se potrudio i dao neke podatke.

Ako ništa drugo, dobro je je napisao na koje frekvencije treba podesiti svaki element posebno pa ih možeš izvesti na razne načine, a sad, dB gaina gore-dole...

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

YU1CF

Tu i jeste problem. Da li je ta frekvencija?

YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Macane, ti odlučio da me načisto ubiješ u pojam ;D Pusti me bar malo da uživam u zabludi, znaš da se na tome zasniva preko pola naših "znanja".

Ili daj alternativu, mislim da je to puno bolja ideja.

Šta bi ti uradio s tim OH8LQ beamom, koje su prave frekvencije?

???

YU1CF

Za prave frekvencije, treba da se projektuje cela antena, što je veliki posao.
Budući da su elementi skraćeni, najveću udeo u rezonanciji igraju kalemovi.
EZNec koristi neku prilično "traljavu" metodu proračuna induktivnosti. I rezultati provereno nisu pouzdani. Hoću reći, pouzdani su "prst tamo, prst ovamo" :(.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

E73M

Gor(d)ane,
Ovih dana zavrsavam slicnu antenu na istom 5.9m nosacu  sa razlikom da su moje zavonice blize centru i elementi imaju kapacitivno "T" opterecenje na krajevima. Ocekujem da ce Goranova  analogija, "prst gore prst dolje" se pokazati i na ovoj anteni.
Sto se tice OH8LQ antene,koja jako lici na XM240, mislim da je ova finska bolja.

Posto je clanak na finskom, nisam se bas trudio da prevodim pojedine dijelove ali sudeci po "real world" dijagramima prilozenim u clanku, cini se da je Eznec model  blizu i korektan.
Moja iskustva sa zavojnicama su slijedeca. Ako se u EZnec unesu tacni podaci za zavojnice, model ce odgovarati stvarnoj anteni. Problem je sto mi mislimo da unosimo ispravne podatke za zavojnicu u EZnec a da pri tom nismo istu zavojnicu zaista precizno izmjerili. Mjerenje sa LC metrom na 1MHz nije prava slika. Inductor calculator na ON4AA stranici je odlican pocetak za modeliranje jer izracunava  L na zadatoj Frekvenciji kao i medjuzavojni kapacitet.

Par stvari su problematicne kod modeliranja zavojnica.
Na primjeru OH8LQ antene treba se uzeti u obzir dijalektricno opterecenje zavojnice od strane fiberglasa na kom je namotana kao i i termo buzir.
Drugo, kapacitivna sprega izmedju ivice cijevi i prvog i zadnjeg zavoja koji sa ukupnim medjuzavojnim kapacitetom (stray capacity) cijele zavojnice bitno mjenja konacni rezultat.
Dalje, kod modeliranja u EZnecu treba se unijeti zavojnica kao trap sa medjuzavojnim kapacitetom C koji je u paraleli sa RL, vidite sliku.
Pored zavojnica, razlika izmedju modela i stvarne antene moze biti jos i usljed utjecaja blizine elementa i montazne ploce elementa koja je vezana za boom kao i varijacija u karakteristicnoj provodnosti aluminijuma, odnosno karakteristicnog otpora koja ipak varira ovisno o vrsti i proizvodjacu aluminijuma.

Sve u svemu bilo bi dosadno da se sve bas samo modelira i radi iz prve :)
Daniel "Danny" Horvat, E73M
    http://www.e73m.com

E73M

Vezano za medjuzavojni i "stray kapacitet", tj. utjecaj okoline na zavojnicu, prilazem dijagrame VSWR-a na mojoj MY240 2L 40 Yagina 18m visine iznad tla.

Prvi dijagram je SWR antene sa zavojnicama koji nije definisn paraleni kapacitet tj. on je nula tj. EZnec ga tretira kao kratak spoj.
Na drugom dijagramu je swr sa zavojnicama kojim je dodan paralelan C od samo 2pF.
Iz prilozenog se vidi da je antena pobjegl a na dolje za 40-50Khz sto je velika margina za 40m band. i elementi bi se trebali skratiti za koji "prst" :)
Konsekvenca je sto se i pojacanje antene preselilo na nize tako da je maksimalno pojacanje, koje je kod 2L Yagi sa reflektorom uvijek u donjem dijelu opsega, sada pomjereno izvan banda.
Daniel "Danny" Horvat, E73M
    http://www.e73m.com

9A6C

Hvala obojici na konstruktivnom doprinosu.

Obzirom na izraziti antitalenza EZNEC i slične stvari, moja osnovna ideja je bila da se poznavajući rezonatne frekvencije elemenata oni izvedu onako kako je kome (čitaj meni) zgodno i onda poslažu na boom, Ja sam čak mislio koristiti ribarske štapove i izoliranu licnastu žicu sa zavojnicama cca 2m od sredine, a zavojnice bi motao na sam štap od te iste žice u kontinuitetu.

Bit će zanimjivo vidjeti u kojem smjeru će ova priča otići.

moj film je laganica 2 el beam za 40m, a da nije moxon koji se pokazao jaaako dobro u par slučajeva.