• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Podignuto-spušteni radijali za vertikalke

Autor 9A6C, 14. Ožujak 2014, 15:34:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Imali smo u RADIO HRS jednu simpa seriju članaka o radijalima za vertikalne antene koji su se dotakli i tzv "elevated" radijala, tj onih koji su izdignuti iznad zemlje, obično najmanje toliko da ni ja ne bih o njih glavom zapeo :D

Svi oni u pravilu tretiraju situaciju kad su radijali jednake dužine i u dovoljnom broju, uz napomenu da njihov doprinos sveukupnom funkcioniranju antene ima i kvaliteta tla ispod njih.

E sad malo ja...

U mom konkretnom slučaju točka napajanja vertikalke za 40 m bila bi na cca 5 m agl, a radijali bi pod blagim kutom išli do visine cca 2m, iz već spominjanih razloga, tj recimo da mi 9A2SB ne zapne o njih, ako navrati :D

ALI - ne bi bili iste dužine već od 8-12 m i bilo bih cca 12 zrakasto raspoređenih u krugu od 360 stupnjeva, koliko valjda ima svak puni krug ???

Da li bi njihova različita dužina i relativno mali broj imali negativan upliv na iskorištenje antene, a i na impedanciju u točki napajanja, obzirom dan ni struje kroz njih nisu jednake? A broj je još uvijek kritično nizak pa imaju i rezonantan efekt.

Ili da pakujem sve po 10m i preskočim ona mjesta di ne stane toliko?

U prvoj varijanti impedancija u točki napajanja bila je 39+j0 ohm, što zvuči odlično za 4 radijala po cca 10m, a odrazilo se i na rezultat u CQ WPX CW prošle godine, ali u drugom slučaju tko zna iz kojeg razloga impedancija je bila preko 60 oma s reaktivnom komponentom od cca j10...možda krivi radijal na krivom mjestu...itd...
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2KI

mogu samo malo reci na tu temu

imam gp za 40 m
samo malo podignutu od ground level-a
upravo radi spioticanja nisam se usudio razvlacit radijale...
duzina je 9.95m
mozda da ukopam neku pocincanu traku???
radi dobro i na 80m i 15m i 10m opsezima...
ali bi tada morao staviti i radijale za te opsege???
znam da ce Adam sada dobiti mlade dok ovo bude citao ... hi hi
ali izrekao sto mislio: pa kud pukne
73 de 9a2ki ico sa obronaka Dilj-gore jn95bf
9a2ki

9A2D

S tim vašim radijalima i teškim diskusijama već mi se polako adrenalin podiže. Ma baš me zanima da li na (svaka čast aktivatorima) portable aktivnostima netko mjeri impedanciju antene. Sigurno ne, digni štap, radijala koliko i kakvih možeš, a zanimljivo, svi te čuju.

73 de 9a2d

9A6R

Naravno Kefa.Malo ih je koji se nisu obskrbili razno-raznim analizatorima da mogu mjeriti impedanse,reaktanse...ma švašta nešto,neznam to pravilno ni izgovoriti.Živa znanost o kvadratu i po žice ::)
Nebi da se radi o GHz di svaka dlaka smeta.Sve je to lijepo pročitati samo se pitam kako su do sada radili sa antenama di su samo SWR mjerili ???  Koliko radijala?....mene su učili što više to bolje.Izgleda da se i to promijenilo.Ko će ga znati...A i naslov teme je dobar.Radijali koji su podignuto-spušteni ;)
Šalim se ja,samo vi nastavite.Kad dođem s posla imam štogod za pročitati i zabaviti se.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

DK8ZZ

Po meni, nema prevelike razlike izmedju 4 i 12.
Bolje napravi 4 iste duzine, lijepo ih pravilno rasporedi, a onda izmedju ubacuj onoliko koliko se moze.

;D

Pitanje: zbog cega bi ubacivao radijale duze od L/4?

ZZ
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A6C

Dijagrami govore da razlika ipak ima, ali o tom po tom.
L/4 nije zapovidna dužina, ali je druga polovica rezonatne L/2 antene, a kod vertikalke kad ih je više idu i do L/2 (120 kom), mssim to vrijedi za one pod zemljom ili tekice nad njom ;)

Meni je bitno postić što bolju VF izolaciju od slabe zemlje ispod pa se zato raspitujem, a ta ne da je slaba, negooo..znaš i sam, a more daleko.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

E73M

Kad je vise od 10 radijala iznad zemlje, duzina vise nije vazna jer radijali nisu vise rezonantni.
Za 7MHz vertikalku dovoljno je 20-30 radijala po 5-10 metara duzine.
Bitan je razmak izmedju vrhova radijala koji ne treba biti veci od 0.03 valne duzine.

BTW jeftina varijanta za radijale je pocincana zica 2-3mm za ograde , koja se nabalja na kilogram. Iracionalano je koristiti skupi bakar kad radijali ne nose nikakvu struju niti zrace.

73 Deni, E73M
http://www.myantennas.com
Daniel "Danny" Horvat, E73M
    http://www.e73m.com

9A6C

TNX Deni, sad mi je lakše, ali teško da ću ispoštovati 120 cm razmaka, bilo bi malo pregusto, a ipak su u zraku iznad glave. Da mi ne prave hlad :D Da su na zemlji, ne kažem, a ima starih kabela i žicurde koliko te volja.

CU GG

YU1CF

9A6C - YU1CF

U mom konkretnom slučaju točka napajanja vertikalke za 40 m bila bi na cca 5 m agl, a radijali bi pod blagim kutom išli do visine cca 2m, iz već spominjanih razloga, tj recimo da mi 9A2SB ne zapne o njih, ako navrati :D

CF: Odlična varijanta....

ALI - ne bi bili iste dužine već od 8-12 m i bilo bih cca 12 zrakasto raspoređenih u krugu od 360 stupnjeva, koliko valjda ima svak puni krug ???

CF: Nema nikakve potrebe... I ništa se ne dobija. Neka budu svi isti...

Da li bi njihova različita dužina i relativno mali broj imali negativan upliv na iskorištenje antene.....

CF: DA
a i na impedanciju u točki napajanja.....
CF: DA
obzirom dan ni struje kroz njih nisu jednake?  A broj je još uvijek kritično nizak pa imaju i rezonantan efekt.

CF: Uvek imaju uticaj na rezonanciju....

Ili da pakujem sve po 10m i preskočim ona mjesta di ne stane toliko?

CF: Da baš tako... Što više to bolje...

U prvoj varijanti impedancija u točki napajanja bila je 39+j0 ohm, što zvuči odlično za 4 radijala po cca 10m, a odrazilo se i na rezultat u CQ WPX CW prošle godine, ali u drugom slučaju tko zna iz kojeg razloga impedancija je bila preko 60 oma s reaktivnom komponentom od cca j10...možda krivi radijal na krivom mjestu...itd...

CF: Ne treba se pouzdati u "merenja"....

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

TNX OC.

ali nešto moraš izmjeriti :D Subjektivni osjećaj je bio bolji s 39+j0 uz VI mejsto u WPXCW lani, a ono drugo lošije - jako slab odziv iz DX zone.

GG

YU1CF

Svakako treba meriti. Ali MERITI a ne "meriti"....

Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Je lipi moj, ali sretan sam što imam i MFJ259B pa makar i posuđen...

YU1CF

Sa MFJ259 je moguće meriti impedanse koje su približno 50 oma. Sve mnogo dalje od toga je čista ilizija da nešto MERIŠ. Ali može da se "meri"  :)

Čak i sa skupim Network Analyzerom od 30000$ za merenje impedansi preko 500oma - 1kom moraju da se koriste posebne tehnike. Iako naravno nije nikakav problem da se na njemu direktno "izmeri" npr. 10koma.  :)

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Poslije duge i teške bolesti, vertikalka je konačno osvanula na radnoj poziciji ::)

Rukovodeći se dimenzijama iz ARRL HANDBOOKA koji za 7150 kHz daje visinu od 965 cm ja sam od cijevi koje sam imao navukao 975 cm u nadi da će mi rezoancija "leći" oko 7100, ali avaj - antena je rezonirala na 7350 kHz. Obzirom na problematičan položaj, učvršćenje i pristup, spuštanje, dizanje  u kategoriji SO nije dolazilo u obzir.

Analizatorom by VK5JST sam izmjerio impedanciju unutar opsega i na 7050 izmjerio 44-jx38.

Na prijedlog 9A5K uz pomoć MMANA GAL izračunao sam prilagođenje s dvije zavojnice, uvalio ih u instalacijsku kutiju dimenzija 80x80 mm i dobio SWR unutar opsega od 1.1 na početku do 1.35 na kraju. Na rezonantnoj frekvenciji impedancija je inače bila 35 oma. Na osnovu toga zaključio sam da je 12 radijala odigralo odličan posao : 6 ih je od 10 i 6 od 7.2 m, što je bilo uvjetovano željom da se uz cijev sa strane doda žica koja bi radila na 10 MHz (odustao) i raspoloživog prostora u dvorištu.

Dodana je i prigušnica kakvu je u svojim člancima o EVA antenama predložio Mladen 9A4ZZ (250 zavoja Cul žice 0.8mm na promjeru 100m, uvučeno u cijev promjera 110 mm) koja je spojena na kućno uzemljenje preko gromobranske trake u zemlji. U prvoja fazi oko žute debele cijevi trebalo je namotati cca 20 zavoja RG213 kabela, ali sam na kraju na kabel navukao 10 debelih feritnih perli dužine 28 mm (zaštićene narančastom cijevi od atmosferilija) da spriječe tok common-mode struja niz oplet kabela u PPS.

Antena odlično radi i na 21 MHz, a preko unutrašnjeg tunera u TS590 lako se podesi na sve gornje opsege osim 28 MHz gdje je minimalni SWR oko 1.6.

Koliko god naslov bio iritantan nekim kolegama, odgovara strvarnom stanju, jer je točka napajanja oko 4.5 m iznad zemlje, a krajevi radijala nalaze se na 2 -2.5 m. Ne toliko radi 9A2SB - i meni je problem sve niže od 2m :D

Iskustva su za sada obećavajuća i očekivana - u odnosu na inverted V koji se napaja na cca 10, u DX vezama dobija 1-2 S jedinice bnolje raporte, po EU je za 2-3 S jedinice slabija, zavisno od udaljenosti korespodenta.

U svakom slučaju, ukoliko postoji mogućnost slične montaže, vrijedi se potruditi, jer se s malim brojem ovakvih radijala dobija efikasna DX antena, ne okupira se teren i ne remeti ustaljeni ritam života.

Korištenjem dobrog ribarskog štapa i žice kao zračila mehanička izvedba postaje kudikamo jednostavnija, ali eto, htjelo se ovako 8)