• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Uzemljenje radio stanice

Autor 9A3DAA, 11. Siječanj 2014, 21:37:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3DAA

Poštovanje.

Zanima me sljedeče: Uzemljenje radio stanice
Pošto radio uređaj mora imati posebno uzemljenje odvojeno od mrežnog, zanima me mogu li spojiti iza na radio uređaj žicu cca 16mm2 i spojiti je na gromobransku traku? ILI moram imati posebno uzemljenje skroz do mojeg vrta i zabiti posebnu šipku cca 70- 120cm u zemlju? Pošto sam na cca 2 katu od uređaja koji je u mojoj sobi do vrta ima cca 20-25 metara. Tako da bi me žica 16mm2 koštala oko 500kuna. Dok od uređaja do gromobranske trake koja je na balkonu ima cca 5-7metara. Trošak cca 100kn.

AKO pogledate u knjizi Radiokomunikacije (Mladen Zadro, Vladimir Štancl, Ante Botica, Draško Marin) Kigen 2005
na stranici 205 slika prikazuje da je radio uređaj RTX spojen najkračom vezom do uzemljenlja što ju u ovom slučaju na slici u knjizi - Gromobranska traka!

Molim da mi netko objasni smijem li spojiti uzemljenje stanice na gromobransku traku?
9A3DAA Arni JN75XT

9A3DAA

Evo slike iz knjige gdije se ljepo vidi da je radio uređaj RTX spojen na gromobransku traku
9A3DAA Arni JN75XT

9A2KI

Ne znam koliko ce ti ovo pomoci.. meni je pomoglo da bolje shvatim problem uzemljenja.
73... 9a2ki
9a2ki

9A2JK

Citat: 9A3DAA  u 11. Siječanj 2014, 21:37:40
Pošto radio uređaj mora imati posebno uzemljenje odvojeno od mrežnog,
...
Gdje ovo piše? Čini se da negdje i piše, ali to je potpuno pogrešno!
Ne samo da je pogrešno, nego i opasno!
Sva uzemljenja trebaju biti spojena u jednu točku, u točku za izjednačavanje potencijala.

Citat: 9A3DAA  u 11. Siječanj 2014, 21:37:40
...
AKO pogledate u knjizi Radiokomunikacije (Mladen Zadro, Vladimir Štancl, Ante Botica, Draško Marin) Kigen 2005
na stranici 205 slika prikazuje da je radio uređaj RTX spojen najkračom vezom do uzemljenlja što ju u ovom slučaju na slici u knjizi - Gromobranska traka!

Molim da mi netko objasni smijem li spojiti uzemljenje stanice na gromobransku traku?

Sa slike se lijepo vidi da su gromobranska uzemljenja međusobno spojena.
Istina na slici nema električnog zaštitnog uzemljenja, ali i električno zaštitno uzemljenje
mora biti spojena sa gromobranskim uzemljenjem (ispod zemlje, putanjom najmanje
moguće impedancije).

Vrlo lijepo, ilustrirano i nadasve praktično i konkretno o uzemljenju amaterske stanice
pogledaj na linku:

http://www.w8ji.com/house_ground_layouts.htm
http://www.w8ji.com/station_ground.htm

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3DAA

9A3DAA Arni JN75XT

9A3QB

Pozdrav!
Pošto mislim da ti ipak nije konkretno odgovoreno na pitanje.
Nemoj spajati na nivou kata na gromobranski spust jer na taj način možeš dovesti munju do uređaja. Isto tako nemoraš niti kopati do temeljnog uzemljivača. Bit će dovoljno da spustiš poseban vod na poziciju koja je niže od tvog uređaja tj. eventualno kat niže i spojiš se na taj isti spust. Mada u teoriji i na način prikazan na slici neće munja ući kod tebe. Naime vod od uređaja nesmije ići prema gore, nego uvijek prema dolje. Gromobranska traka služi da bi proslijedila munju najkraćim putem u zemlju. Kod gromobranskog uzemljenja otpor mora biti manji od 10 ohma, a kod zaštitnog uzemljenja u kućama manji od 20 ohma.
Ukoliko misliš da ćeš uređaj u koji je utaknuta antena u slučaju udara groma sačuvati ovim dodatnim uzemljenjem odmah zaboravi (čitaj: iskljući antene), a zaštita od dodira ti je dovoljna i iz utičnice (svesti sve na isti potencijal). Kod ispravno izvedene instalacije zaštitni kontakt na utičnici uvijek je spojen na zaštitni uzemljivač i kad ima i kad nema el.energije.

9A4HP

S obzirom da je  3QB ovo ok objasnio samo da se osvrnem na ovaj dio "isključiti antene". Imao sam slučaj pred više godina kada sam na ALINKU uredno odspojio antenu ,ali sam kabel ostavio preblizu i u smjeru antenskog priključka na uređaju.Grom je udario u blizini na nekih 200-300 m i spalio predajni Hibrid na ALINKU DR-110.Na stolu je ostao spaljeni trag kuda je grom prošao od antene do urađaja a udaljenost je bila 30-35 cm :o.I sve to se odigralo pred mojim očima ....
Znači zaključak je odspojiti  antenu i priključak dovoljno udaljiti te izolirati ...pozdrav
9A4HP OGULIN

9A2JK

Odspajanje antene ne šteti, ali slabo pomaže.
U slučaju 9A4HP energija se potrošila na uređaju (koji je spaljen). Ta ista energija, da je
išla drugim putem, mogla je izazvati požar!

Grom ne udara samo u naše antene, nego mnogo češće u vodove električne mreže.
Drugim riječima, ''zaštita odspajanjem'' bi imala malo smisla ako bi sve, ama baš sve, fizički
odspojili i od el. mreže. I opet ostaje prvi problem, kuda će ta energija otići kad dođe?

Jedino ispravno rješenje je uzemljenje (uzemljenja) i spajanje uzemljenja radi izjednačavanja
potencijala. Najveći problem je oko izjednačavanja potencijala. Svaki, ama baš svaki objekt
(kuća, stan) je slučaj za sebe, pa je nemoguće dati univerzalni recept. Ideja  vodilja treba
biti izjednačavanje potencijala uz, naravno, propisno napravljeno uzemljenje.

73
Martin 9A2JK

9A2KI

Na internetu ima nekih prijedloga.
Google ... grounding...
Mislim da je 9a2jk rekao sve bitno. Ovo je opet tek slikovito radi lakseg razumijevanja...
Po onoj : kad vidis sliku ne treba puno rijeci...
Idu dvije slike a za zabavu look Facebook 9a2ki
9a2ki

9A2Z

Gledam tvoju sliku 9A2KI koja sve govori ::) mogu ti reči da nevalja, jer kod spajanja na zemljovod žica mora biti što deblja i dobro spojena na zemljovod (bez zavoja-neznam čemu ti zavoji)  ???

Inaće o uzemljenju ima dosta na   http://www.gromobrani.com/tehnicki-prpoisi-pravila-gromobrana.html 

Kod uzemljenja se pravila moraju strogo poštivati. Bolje ništa, ako to nije u nekim granicama tehničkih propisa 8)

9A2JK

Citat: 9A2Z  u 13. Siječanj 2014, 13:34:37
Gledam tvoju sliku 9A2KI koja sve govori ::) mogu ti reči da nevalja, jer kod spajanja na zemljovod žica mora biti što deblja i dobro spojena na zemljovod (bez zavoja-neznam čemu ti zavoji)  ???

Ovi zavoji na fotografiji su primjer kako ne smije biti napravljeno uzemljenje.
Svi vodovi uzemljenja moraju biti najmanje moguće impedancije.
Izvođaču ove konstrukcije vjerojatno je bilo žao kratiti žicu...

Crteži iz 9A2KI posta lijepo pokazuju kako su sva gromobranska uzemljenja i zaštitno
električno uzemljenje međusobno spojeni najkraćim mogućim putem. Dodatno, za one
koji imaju antenske stupove lijepo se vidi da je oplet koaksijalnog kabela uzemljen na
stup na vrhu stupa i ponovno u podnožju stupa. Vrlo bitna stvar!

73
Martin 9A2JK

9A2KI

Za 9a2z.
Nisam dao slike kao moja rijesenj ,vec kao primjere sa neta..
Vidim i ja da je zavojnica vjetojatno viska" mozda i nije samo nazalost ne mozemo pitati Teslu sto on misli o tome...
Isto sam i sam trazio po netu kad sam uzemljavao stup...
Dakle ako sam sto napravio krivo ok ,kajem se
Ali i to bolje nego da nemamo o cemu raspravljati. Sto je uostalom i cilj ovog naseg radio amaterskog foruma.
Hvala svima koji sudjeluju, pa makar samo i citanjem
Na slici moj stup u mrazu.mozda kao za opustanje...
9a2ki

9A2JK

Kakvo kajanje ?? Pa svrha foruma je u tome da međusobno razmijenimo iskustva.
Što se tiče tzv. ''zavojnice'' ona tu ne smije biti, jer uzemljenje mora biti
spojeno putem najmanje impedancije. Zato npr. uzemljenje ne smije ići
pod pravim kutom, nego u luku.

73
Martin 9A2JK