• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

40m antena (nevidljiva) za 9A contest

Autor 7S7V, 14. Prosinac 2013, 21:47:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

7S7V

Htio bih se malo igrati iduci vikend u 9A CW contestu na 40m.  Ovako izgleda zgrada gdje boravim, 2 kat i tu su neke mjere okoline. Imam SGC239 autotuner koji obicno koristim. Uglavnom 10m zice ide na obliznje drvo, 10m zice (masa) ide ka zemlji... to ispadne kao neko okrenuto U, sve zvisno koliko visoko mogu da dobacim na obliznje drvo... ako bih izbacio SGC239 i pomakao napajanje antene 2-3m od zgrade, vjerovatno bi bilo teze dobiti dobar SWR, ali bi mozda bilo bolje? Sve ideje dobro dosle...

9A3R

probaj na ovo više stablo dobaciti konop na 10m visine i postaviti vertikalku sa 4 radijala po podu ili ako možeš koji metar više pa postaviti GP sa 1-2 elevated radijala duž šetnice. vidim da je u blizini parking kojega bi trebalo izbjeći.

sretno,

73, Rudy 9a3r

9A4QV

Samire, ti imas taktiku kao onaj lik koji je pisao u vjetar  ;D ;D
Pa zar nije lakse baciti konop prema dolje, nego kao sto ti radis prema gore ?
Jesi skuzio gdje lezi rijesenje?

Ako imas pristup krovu, onda sa krova bacis konop preko oba stabla.
Ili ako nemas pristup krovu, onda barem pristup kojoj dobroj susjedi koja je iznad tebe, tamo negdje na visim katovima. Ovicno su mladje susjede na visim katovima, jer starijima se tesko penjati po stepenicama (ako nemate lift u zgradi) :-)
Znaci stariji nize, nladji vise :-)
Pojavi se sa pecenjem i kilo rakije kao poklon i sa neke gornje terase prebaci konop prekoa oba stabla.
SGC230 je odlican tuner, s njim ozes raditi i bez antene :-)
Njega izbacis na zid tvoje terase i spojis to u neku V dipol konfiguraciju.

Rijesenje broj dva:
pojavis se sa pecenim volom na vratima od susjede (peceni vol nije njen suprug, nego stvarno pecenje) i zamoli da sa njene terase na jedno od stabala bacis slooper.
Sa te tocke moras jos pruziti uz zgradu komad zice koji ti glumi masu i naravno coax prema tuneru.

QV

7S7V

Adame, zar nisi shvatio da susjedi ne smiju znati sta je to odnosno ni vidjeti zice jer sam dobio odbijenicu od recimo"kucnog savjeta" za bilo kakvu antenu ili ti zicu...ovako se pravim lud kad niko od tih likova za odrzavanje ne radi (jer je vikend) i dok me ne prijavi...sve dok ne dodje pismena opmena je dobro  ;D...

Kad bih ja mogao izaci na krov  :P...

DK8ZZ

Samire, mjere su zgodne za G5RV ali je to vidljivo :)))
Pokusaj odvojiti napajanje koliko god mozes vise od zgrade...
Ili, LW od 20m, balun plus tjuner blizu prozora a zicu na ono drvo sto je 20m daleko, spusti zicu na drugu stranu negdje ili dolje za protivteg ili uzemlji...

Da ti kazem, jedini nacin ti je da uradis kao i ja - bjezi u selo... :)

Okolina mirna, ne smetaju im GP jedna, druga i treca, pa Moxon 3 el za 28...

:)

ps. zivio sam 10 godina u slicnoj zgradi i poznajem problematiku :D

ZZ
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A2D

...ili, bolje probaj remote sistem, kao 9A9R, tu blizu mene su osvanula dva komada stupaca (30 m) naglo, detalje čujete (i vidite).

73 de 9a2d

9A6NDD

Ako možeš napraviti nosač da drži ribički štap od cca. 8 metara, možda bi Rybakov 806 antena bila kompromisno rješenje. Kada ne radiš jednostavno sve pokupiš i uneseš unutra.
Na http://www.qsl.net/g0kya/Dxing_small_gardens.pdf ima zanimljivih rješenja, ali to si vjerojatno sve već proučio.
Što se tiče Rybakova ima svega po netu, ali ima nešto slično i na http://rkz.hr/pages/va4p_9a2jy.htm . Trebalo bi ekperimentirati pa vidjeti. Ja sam doma probavao s loopom oko prozora (drveni okvir) raditi na 28mhz i to je radilo OK, sada mi je na zgradi limena fasada i tu ništa ne radi kako treba (identičan loop umjesto da radi na 28, on je ok negdje na oko 10mhz  :-\ ). Sva sreća da imam pristup krovu i mogu postaviti dipole i slično, ali radim smetnje jednoj susjedi, pa sam trenutno jako malo po bandovima...

Sretno s pronalaženjem antena za rad i sretno s susjedima... te puno veza u kontestu.  ;)

73