• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Zica za 80 m savjet

Autor 9A6ST, 26. Rujan 2013, 22:30:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6ST

Pozdrav svima,

kako sam zadnji put trazio pomoc za delta loop za 40m koji btw radi perfektno i bolji je od Titan DX vertikalke sad je na redu nesto slicno za 80m ali manjih dimenzija pa delta loop kao mogucnost otpada... ostaje dipol, inverted v ili vec nesto slicno .. svaki savjet je dobrodosao.
73, Zeljko 9A6ST

YU1CF

Dipol antena je veoma dobra antena. I za DX i za lokal.
U zavisnosti kako se postavi i koliko je slobodna u vazduhu.
Inverted V, je istio dipol samo postavljen malo niže.
Za antenu 2.5mm2 žica biće dovoljno. Naravno sa kvalitetnim balunom.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4OP

Pozdravi..
zadnjih 2 godine ja koristim DX specijal antenu za 80m. To je inačica Inverted V antene koja je napravljena od koax kabla i žice, s malo igranja dobiješ odličan SWR i rezonira ko grom. Ja sam inače smješten na padinama Plješivice iznad Klinča sela kod Jastrebarskog i ide ko grom...Pokušaj i usporedi sa ostalima....od oičnog inverted V ima znatno manji šum...

Oto 9a4op

YU1CF

To što ima manji šum je prilično problematično.
Ne bi trebalo da ima.
Svaka antena tog tipa treba da se ugleda na dipol. i da pokuša sa njime da se poredi.
Nijedna ovaka antena ne može niti se to od nje očekuje da radi bolje od dipola.
Pokušaj je da radi barem isto....

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Manji šum iz mog iskustva može biti signal i za manje pojačanje = veće gubitke. Možda bi je zbilja trebalo usporediti s nekakvom referentnom dipol antenom.

Inače smo u ex YU2CBM imali dipol za 80 m na 50 m visine od žice presjeka 6 mm2. Pokrivao je solidno cijeli opseg, ali takvih je danas malo pa 2.5 kvadrata odrađuju posao u nekih 150 kHz širine, a opet zavisno od postavjanja. Kod IV manje nego pruženog dipola.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6ST

Pozdrav svima,

zahvaljujem na pomoci .. da malo pojasnim zadane uvjete ipak je prostor taj koji odreduje antenu .. imam 24 metra ravnine na 10 metara visine te na krajevima mogu jos razvuci pod kutem 10 + 10 metara, bolje ne mogu osim ako ne uletim na igraliste NK Trnja .. zica od 2.5mm2 i kvalitetan balun nisu problem, namjena bi trebala biti samo 3.795 jer ostalo imam pokriveno ...

imam GAP Titan vertikalku 2.5 metra od poda i mogu reci da sam prezadovoljan, kako je na dnu imala 13 metara ogoljene tanke bakrene zice za 7MHz ja sam istu promijenio sa 2.5mm2 i sad imam umjesto 100 KHz skoro citav band na 80M SWR 3.500 1:2 3.650 1:1 3.760 1:2 ... svejedno vrag mi ne da mira i stavio bi zicu ...
73, Zeljko 9A6ST

9A6C

Ako je 3795 u pitanju, možda bi INVERTED L  ili vertkalka s dvije kose žice mogla biti rješenje uz nekoliko radijala po zemlji, ili jako puno njih?
Jedan prijedlog:

http://www.iw5edi.com/ham-radio/?80m-vertical-antenna-with-capacitance-hat,132

GL GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6ST

inverted L bi bilo interesantno moram malo pogledati detalje .. BTW prespavao sam kod IW5EDI kad dodes na stranice nikako da se skines ..
73, Zeljko 9A6ST

9A6C

Ako te opet uhvati nesanica, pročetaj malo i ovdje:

http://www.i1wqrlinkradio.com/

;)

9A6ST

Eto veselja sad imam sto raditi sljedecih sedam dana ... thanks
73, Zeljko 9A6ST

9A4QV

Citat: 9A4OP  u 29. Rujan 2013, 11:08:15
Pozdravi..
zadnjih 2 godine ja koristim DX specijal antenu za 80m. To je inačica Inverted V antene koja je napravljena od koax kabla i žice, s malo igranja dobiješ odličan SWR i rezonira ko grom. Ja sam inače smješten na padinama Plješivice iznad Klinča sela kod Jastrebarskog i ide ko grom...Pokušaj i usporedi sa ostalima....od oičnog inverted V ima znatno manji šum...

Oto 9a4op

Oto, nažalost kolege te nisu ozbiljno shvatile i vidim još muče muku kako pokriti sa jenom antenom cijeli 80m band.

Da si im rekao da antena radi preko cijelog 80m banda sa SWR ispod 1:2 (1:1.6) vjerovatno bi se potrudili napraviti istu i riješiti problem..

Inače ova antena radi bolje nego dipol, upravo zbog manjih gubitaka uslijed boljeg prilagođenja preko šireg dijela banda. Čini mi se da je pokrivanje 3 puta veće nego sa klasičnom inv-vee antenom.

QV

9A4ZZ

Pogledaj ovaj članak na mojoj stranici.

5. Širokopojasna multiband antena 9A4ZZ ©

http://hamradio.hr/9a4zz

73 de 9a4zz, Mladen.

9A6XX

Citat:Inače ova antena radi bolje nego dipol, upravo zbog manjih gubitaka uslijed boljeg prilagođenja preko šireg dijela banda. Čini mi se da je pokrivanje 3 puta veće nego sa klasičnom inv-vee antenom.

Adame, kako ta specijal antena radi ako ju uspoređujemo na rezonantnoj frekvenciji klasičnog inv-vee? tvoja je predpostavka da rade jednako dobro?

73,
Hrle - 9A6XX

9A4QV

Na rezonantnoj frekvenciji, klasicni inv-vee ce raditi bolje zbog boljeg prilagođenja i manjih gubitaka.
Ali samo u veoma uskom podrucju (50khz) ce inv-vee imati bolje prilagođenje, van tog područja od 50khz širine će ova j broad band dipole imati bolje prilagođenje naspram inv-vee i manje gubitke i naravno raditi bolje.

Ako postavljas pitanje koliko bolje, onda bi ti trebao staviti dijagrame koj prikazuju SWR obje antene pa bi to bilo jasnije. U svakom slucaju, bw od 50khz inv-vee se ne može mjeriti sa 300khz širine koju pokriva ova off center feed antena.

DA, to je off center feed antenna !

Ako baš ima interesenata koje zanima kako je napravljen taj coaxial resonator match mogu fotkati par stranica iz ARRL's Wire Antenna Classics knjige u kojoj je do tančine objašnjena upravo ova antena, sa svim dijagramima i usporedbama sa inv-vee klasičnom antenom.

QV

9A4OE

Citat: 9a4qv  u 12. Listopad 2013, 19:54:38
Ako baš ima interesenata koje zanima kako je napravljen taj coaxial
QV
ima, djvu, omiljen format kod rusa

klasika, dipol naspram obrnuto V
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS