• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Radioamateri u brojkama

Autor 9A4OE, 24. Lipanj 2013, 13:10:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Brojčani pokazatelji za promatrani period (1999-2012) su neumoljivi i imaju daljnju tendenciju pada To je naročito izraženo kod "velikih i moćnih" saveza usprkos njihovom silnom zalaganju da se pojednostavi polaganje RA ispita, bili su vodeći zagovornici i inicijatori ukidanja nekih RA vještina, što se kroz brojke vidi da nije donijelo nikakvog rezultata.
Kad se usporede samo dvije godine 1999-a i 2012-a, mi se još dobro i držimo, u plusu, dok su ostali savezi članovi IARU r1 uglavnom u minusu.

E7 minus 1100
Z3 minus 50
S5 minus 3000
YU plus 40
4O 35
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6XX

Na temelju čega si ustvrdio da baš ove brojke pokazuju kako pojednostavljanje procedura dobivanja radioamaterskih razreda nije donijelo nikakvog rezultata?
Ja bi rekao da bi stanje bilo još dramatičnije da takvih poteza nije bilo.

I ovako se mnogi pitaju hoće li radioamaterizam opstati za 20 godina, ali tada mnogima neće ni biti više bitno... kao što nije ni sada, osim kada treba prozivati i kritizirati "neuspjeh"...

73,
Hrle - 9A6XX

9A6R

Čemu panika?Uvijek smo na oko 2000 članova...plus,minus.Na 4.3 milijuna ljudi u ovakovoj ekonomsko-gospodarskoj  banani skroz dobro.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A9L

Citat: 9A6R  u 24. Lipanj 2013, 14:27:09
Čemu panika?Uvijek smo na oko 2000 članova...plus,minus.Na 4.3 milijuna ljudi u ovakovoj ekonomsko-gospodarskoj  banani skroz dobro.

73,9A6R

To je zbog presudnog utjecaja Facebooka i Twitera. Veliki priliv mladih amatera sa strane.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A1IW

Ne, ne, neeeeeeeeeee, samo ne ponovo trkeljati o ponovnom uvođenju telegrafije, to smo već pretresli 12 miliona puta.

Bajdvej, u R1 konstantno pada broj operatora, zahvaljujući nizu faktora, dok u drugim regijama broj progresivno raste.

Samo treba raditi sa mladima, ništa ddrugo.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6R

Evo ja svog sina već godinama pokušavam animirat ali zalud mi trudi. :'(
Ne zanima ga i gotovo.Nisu mi bitni razlozi,žao mi što neće.
Mene nije zanimalo prvih 12-13 god.,a onda kad je krenulo.... ;)

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A7KFF

Ovaj brojčani pokazatelj pokazuje opčenito,pasivnih radioamatera ima 90% 10 aktivnih,polazim od sebe jel u okolici ima 1 do 2 polu aktivnih od 30 do 40 onih sa položenim ispitom,treba poradit da se ti članovi aktiviraju pa bih možda netko od mlađarije uočijo i pridružio se nama inače krivulja strelovito poda dole.

9A3TN

9a4oe

Ako imaš pokaži podatke za HRS od 1991. do 1999. ?

9a3tn

9A4OE

Citat: 9A3TN  u 25. Lipanj 2013, 14:09:16

Mislim da bi se za taj period dobila iskrivljena slika zbog poznatih događanja.

U prilogu dio koji sam na neki način ostao dužan da se dobije kompletna slika kretanja broja članova nacionalnih saveza.
Brojkama iz tabele treba pridodati "slobodnjake" koje je malo teže pobrojati.
Za niti jednu teoriju nema egzaktnih pokazatelja zašto dolazi do opadanja članstva, jedno je sigurno iako se neki hvale kako dovode puno mladih članova u svoje sredine i druge časte raznoraznim epitetima, brojke o plačenim članskim doprinosima to demantiraju.

9A6XX

Po ovoj tablici ispada da je nas duplo više nego rusa :-)

Damire, gdje si pročitao da se netko hvali s dovođenjem puno mladih članova u svoje sredine?

73,
Hrle - 9A6XX

9A4OE

Citat: 9A3TN  u 25. Lipanj 2013, 14:09:16

Zahvaljujući osobi koja je izrazila želju za anonimnošću, dopunjen grafikon od 1995. na ovamo

9a6c

Ovo je više nego smiješno ::)

Anonimna osoba dostavlja povjerljive podatke? Podsjeća me na onog smiješnog tipa kojem takve stvari isporučuju telefonom između 6 i 7 ujutro :-\

Ako ništa drugo, i u časopisu i na drugim mjestima u sklopu predizbornih materijala Pere Miličić bilo je tih podataka i onako odokativno rekao bih da mi nešto ne šmeka - šta nije bilo godina i s preko 4 000 članova prije 2000 godine?

Ako ništa drugo vidi se da je trend uzlazan, a ako na grafikonu označimo godinu kad je HRS ponovo preuzeo organizaciju ispita, možda bude jasnije zašto. S tim da izgubljeno vrijeme, volju i entuzijazam koji se u međuvremenu rasplinuo nitko ne može vratiti.

I još samo da imenom i ostalim saznamo tko se to hvalio s puno mladih članova...

Od kojih naravno nisu svi obavezni plaćati i članski doprinos Savezu, mogu biti amo članovi kluba i uživati odgovarajuća prava.

Pa ako anonimni doušnik II naleti na ovo, neka slobodno dojavi.

Svašta...

PS - da ne zaboravim priupitati: kakva je svrha objavljivati u krasno složenom dijagramu podatke "anonimne" osobe - garantira li ta anonimnost i vjerodostojnost i - čiju? I osobito - ČEMU?

9A1IW

Citat: 9a4oe  u 30. Lipanj 2013, 13:59:03
...jedno je sigurno iako se neki hvale kako dovode puno mladih članova u svoje sredine i druge časte raznoraznim epitetima, brojke o plačenim članskim doprinosima to demantiraju.

Teško je mlade zadržati ako se sa njima ne radi, ili još gore, ako ih stari otjeraju... Ni u jednom hobiju se nisu ljudi formirali sami od sebe, ako ih netko nije pomogao. U sportu je ista stvar.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7KXP

Sigurno je samo jedno.

Statistika su suhoparne brojke koje koje ne kažu baš sve.

Istina je da koliko bez obzira koliko nas ima,u našem hobiju moramo imati nekakvi cilj.

Da li ga mi svi imamo?

Ako ga imamo onda će mladi doći i zadržati se na ovom hobiju.

Ako ga mi nemamo.Onda nećemo ni mlade zadržati.

73 Hristo 9a7kxp

9a6c

Citat: 9A1IW  u 01. Srpanj 2013, 15:31:59

Teško je mlade zadržati ako se sa njima ne radi, ili još gore, ako ih stari otjeraju... Ni u jednom hobiju se nisu ljudi formirali sami od sebe, ako ih netko nije pomogao. U sportu je ista stvar.

Ovo je na žalost, Sveto pismo HRS-a... Ni stare nije lako zaustaviti na odlasku, a djecu nemoguće, pred njima je previše mogućnosti.

GG