• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Delta Loop za 7MHz savjet ..

Autor 9A6ST, 06. Lipanj 2013, 22:34:21

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6ST

Dobar savjet zlata vrijedi a kako je ovo pravo mjesto za to evo moje male muke .. napravio bi delta loop za 7MHz, balun 4:1, lisnata zica 2.5 kvadrata izolirana ... jedan krak na visini od 9 metara a druga dva mogu postaviti na visinu izmedu 3 i 5 metara .. nemam mjesta za istostranicni trokut pa ce jedan kraj malo ici u sirinu .. kako na net-u ima na desetke razlicitih varijanti volio bi nesto iz prve ruke ...
73, Zeljko 9A6ST

9A2D

Pa, ako te mogu utješiti, nešto slično sam postavio za 80 m prije35 godina za 80 m, napajanje dolje, na 5 m visine, gornji krajevi na 15 i na 13 m (pazi, 80m opseg). Jedno jutro, na moj CQ, cw (pojačalce sa 2x 4cx250B) javi mi se ZL3NR/c (sada ZL7), odradim ga komotno, misliš da me netko z...., zs 6 mjeseci dođe QSL-ka preko biroa.
U svakom slučaju, impedanca antene bi mogla biti povišena, tj. oko 150 ohm, možeš napraviti i klasičan coax trafo 1:2 (takav sam ja imao).

73 de 9a2d

9A6C

Na web stranici pokojnog W4RNL ima jedno zgodno poglavlje o delta loopovima s osvrtom na kretanje impedancije u odnosu na visinu donje stranice od zemlje i kuta između kateta - evo linka:

http://w4rnl.net46.net/scv2.html

Po tome je najveći gain loopa kad je kut 90 stupnjeva, dakle jednakostranični pravokutni trokut - zgodna kombinacija kad se nema dovoljno visine za jednakostranični loop.  Dodatna pogodnost je što mu impedancija padne  blizu 50 oma pa se može proći i bez dodatnih transformatora.

Branko 9A7YY je nedavno podigao takav loop za 80 pa prenosim njegova iskustva, pa ako naleti možda on iz prve ruke iznese zapažanja.

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2NO

Bok!

Ja sam isprobao delta loop slično postavljen ( visina...). Napajao sam ga na
vrhu trkuta koji mi je bio bliži PPS-u ( dolje ), preko baluna 4:1. Nisam imao
problema sa prilagođenjem. Direktno koaks 50 ohma. Nije bio savršeni trokut,
ni jedna stranica nije bila ista...

Zadnjih desetak godina koristim oblonge ( pravokutnu petlju ) za 40 i 30m
(petlja unutar petlje - monoband ). Napajam ih direktno koaksom. SWR 1:1,3
na oba banda. Visina gornjih stranica 11m a dolje oko 3m od zemlje...hi.
Nije loše, cca 300 DXCC po bandu, low power.

Ja se držim pravila - što jednostavnije, to bolje ( čitaj: lakše za mene).
Možda nije po ukusu prefekcionista ali radi dobro.

73 Dino

9A6OY

Nije da odgovaram na upit, nego postavljam još nekoliko pitanja...
- kolika je razlika u zraćenju delta loopa postavljenog okomito na zemlju, u odnosu kad je nakošen za nekih 80stupnjeva.
- koji je smijer zračenja , kod napajanja u samom dnu..
Mate

9A6ST

ni manje ni vise nego cetiri odgovora .. sad moram uzeti pauzu od par dana sve prostudirati pa se javiti ponovo .. 9A2NO ima savrsenu dobitnu kombinaciju jer trokutom, visinom, balunom potpuno odgovara mojoj konfiguraciji ... moram se i pohvaliti Mato 9A3SM u suradnji s Zdravkom 9A6T mi je danas podigao Mosley mini beam 33A (14,21 i 28) na krov SWR kao i da ga nema pa ako uzmem koji dan pauze vise znate gdje sam .. javim se
73, Zeljko 9A6ST

9A2D

Za 9a6oy

Malo si neprecizno postavio pitanje. Pri nekim idealnim uvjetima jednakostraničnog trokuta teoretska impedanca bi bila oko 100 ohm (zamisli si klasični zatvoreni dipol impedance 300 ohm pa ga polako razvlačiš po prostoru, na svoj način, a na tvoj način se onda mijenja i impedanca). I kapacitet zemlje je bitan (visina antene ili priključne točke) pa se i tako impedanca mijenja. Recept ne postoji, ako takvu antenu postavljaš vertikalno, imat ćeš niži kut zračenja, antena puca prema horizontu, ako se približava horizontalnoj ravni, antena ti puca u visinu, lokalne veze su bolje ali zaboravi DX. Više hip hop u F našim slojevima, veći gubitci za DX.

Moj savjet: Na loop obavezno 1:2 (coax trafo) ili 1:4 ako suzuješ stranice, tj. ako se to približava zatvorenom dipolu.

73 de 9a2d

9A6ST

evo napokon mogu zatvoriti ovu temu, delta loop je u zraku, nije bas da je trokut vise je peterokut napajanje na vrhu 9 metara balun 1:4 negdje na 5-6 metara ima mali trbuh sa svake strane i ide do 3.5 m. od poda ... ni stranice nisu istostranicne ali koga sisa kad VK7 dolazi na 7-9 .. zahvaljujem svima

73 de 9A6ST
73, Zeljko 9A6ST

7S7V

Evo ovde ima fino nacrtana delta loop za 40m:

http://www.dj0ip.de/my-favorite-antennas/my-favorite-40m/

Tu ima dosta korisnih informacija za graditelje antena...

73' Samir, sm7vzx