• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

RYBAKOV806

Autor 9A6C, 31. Svibanj 2013, 06:45:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Za ovo ste vjerojatno čuli kao i ja pa samo 2-3 slova. Od nekoliko verzija koje se mogu pronaći na internetu meni je konačno proradila ona koju je opisao IW2MXE na svojoj web stranici.

Vertikalno zračilo mora biti dugo 960 cm, s varijacijama 10 cm gore dole što može malo pomaknuti željene rezonancije. Prilagoni transformator sam namotao crveno-crnim kabelom za zvučnike presjeka 1 mm na AMIDON jezgru T200-6, ugusto koliko se god moglo.

SWR je bio između 1.5 i 2 na svim bandovima od 80-6m, osim na 30 m gdje je bio 1.1 i 10 m gdje je bio 3.

Antena ne treba nikakve radijala - tu sam pogriješio prvi put i antena nije radila.
Također se pokazala osjetljiva na kabel - prvo mjerenje sam izveo s kabelom koji je na početku imao namotanih desetak zavoja promjera 15 cm i SWR je bio nikakav.

Naravno da je kao i svaka slična antena kompromis, ali je jednostavna i radi na svim opsezima, brzo se postavi i nije zahtjevna u nijednom pogledu.

AMIDON toroida nema baš na svakom koraku, ali ima starih tranzistorskih prijemnika čiji feritni štapići mogu poslužiti jednako dobro.

GL GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3EME

Toroida ima s tim da postoje rasprave koji je materijal najbolji. (2,6 ili 61)
Ja sam sad upravo u dobio od ovog lika
http://www.ebay.co.uk/itm/290757941528?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
73 de 9A3EME

9A6C

Malo štiva o ovoj anteni ima i kod IV3SBE, a google bi vjerojatno izbacio još koga, Kod mene je Toroid bio T200-6. a motao sam transformator i na feritnom štapiću s istim rezultatima. To se i bez ebaya nađe po starijim tranzistorskim prijemnicima.

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A7YY

Citat: 9a6c  u 06. Lipanj 2013, 09:35:48
Kod mene je Toroid bio T200-6.

Danas sam od "anonimnog" donatora dobio prilagodni trafo.
Još se čeka fiberglas (koaks imam, majke mi).  ;)
Bit će i IOCA-e.

LP
Branko 9A7YY

9A6C

E da oće meni tako neko donirat bokun antene ;D

Baš me zanima kako će to radit kad se donacija skompletira.

...