• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

WPX CW i QRP

Autor 9A2JK, 28. Svibanj 2013, 20:26:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Ništa se ne ''hvalimo'' kako je prošao WPX CW, pa ću ja prvi.
Radio sam u QRP kategoriji, cca 5 (pet) W sa SteppIR 3 EL yagi na visini od 16 m. Uređaj je
bio Softwer Defined Radio –Genesis G11 kit. Softver PowerSDR modificiran za Genesis radio
kitove.

Radio samo samo na gornjim opsezima 20 i 15 m (+ 30-ak QSO na 10 m).
Napravio sam ukupno 409 QSO-a – 86 DXCC entiteta! Od zanimljivih tu su YJ0PO (na prvi poziv!),
P29NO, VK3TDX, VK6DXI, VK6LW, VK7CW, ZM1A, ZL3IO, VR2UW, YN2GY, ZS1EL, VQ975FOC/MM,
skoro svi ''big gunovi'' iz Kariba, hrpa Kineza, JA, K, PY itd ...

Prilike su bile dobre, a iskustvo vrlo zanimljivo. Pokazalo se (i opet!  ;) ) da je antenski sustav
najvažniji dio amaterske radio stanice. I to ne samo moj nego i onih koji su me slušali.
I  Murphy je opet bio ''aktivan'' – rotator je počeo otkazivati poslušnost točno u subotu u jutro
– na momente jednostavno nije htio okrenuti antenu i gotovo. Ipak, sve u svemu zanimljivo
iskustvo dužeg rada sa SDR-om, QRP-om i natjecanja.

73
Martin 9A2JK

P.S. LoTW je već potvrdio čak 102 QSO-a (od 409) iz WPX CW 2013!  8)

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1AA

Više o WPX kontestu i sudjelovanju naših postaja može se pronaći na CRO CC forumu  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A2JK

Naravno, ali ja bi malo ''nategnuo'' temu na SDR i QRP, pa sam zato otvorio ovdje  ;) .

73
Martin 9A2JK

9A1AA

Ma sve 5...ja sam kažem gdje ima još o ovoj temi.....
U svakom slučaju uvijek dobro pročitati iskustva drugih.
Za QRP nisam kompetentan. Nemam živaca za to  :-\
73, Ivo 9A1AA

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 28. Svibanj 2013, 20:26:40
Prilike su bile dobre, a iskustvo vrlo zanimljivo.

Drago mi je čuti da su drugi zadovoljni s prilikama jer za mene je ovo bila koma.
Radio sam, kao i inače, samo na 10m i propagacije su bile katastrofa. Da nisam čuo 9A1A kako bjesomučno satima zove za tu i tamo neku vezu mislio bi da mi je krepao ulazni stupanj prijemnika.

Citat: 9A2JK  u 28. Svibanj 2013, 20:26:40
P.S. LoTW je već potvrdio čak 102 QSO-a (od 409) iz WPX CW 2013!  8)

Vjerojatno neće ni puno porasti s tih 25%. Ja uploadao 14200 veza iz raznih contesta pa ispalo samo 5604 potvrđenih dakle 39,5%. Da su barem diplome preko LoTW jeftinije imalo bi nekog smisla ovako opet (p)ostaje zabava za bogate. Nikad mi neće biti jasno zašto se sve mora komercijalizirati. Pa infrastrukturu za LoTW bi mogao imati i HRS sa ovim postojećim sredstvima.

Čestitam na lijepim vezama s par W. Uvijek ću se sjećati veza s USA postajama koje sam napravio s 1W i mobilnom antenom. Nažalost, takvih propagacija na 10m odavno ne vidjeh.
73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Steta da nisi testirao Genesis na 40m i na 160m ako nista drugo da cujemo kako se ponasa na prijemu u krkljancu na 40m i kako trpi BC postaje pored banda.

20m i 15m se moze odraditi is 2 kom 2n3904 i 14.060 kristalom  ;D

Cestitke na rezultatu.

QV

9A6XX

Martine, jesi li zvao 9A33P? Nemamo te u logu, pa me zanima jesmo li te propustili čuti.

Bila je zanimljiva ekipa QRPaša iz YU1EXY, S57DX i još neki, koje smo uspjeli odraditi i na gornjim bandovima. To je za sve one koji rade high power dodatan izazov. Osim TX, treba biti u stanju i RX u hrpi QRMa s kojom se čovjek bori sa svih strana.

73,
Hrle - 9A6XX

9A4WY

W6QU mi je bio zanimljiv....CA naravno
10 minuta smo radili vezu... ;D...neznaš ko je gori, on ili ja.
poslije mi je bilo jasno zašto... 3W ima čo'jek  ::)
WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2JK

Citat: 9a4qv  u 28. Svibanj 2013, 21:29:34
Steta da nisi testirao Genesis na 40m i na 160m ako nista drugo da cujemo kako se ponasa na prijemu u krkljancu na 40m i kako trpi BC postaje pored banda.

Moj G11, za sada, radi sam na 30, 20, 15, 12 i 10 m. Biti će prilike drugi put.

Citat: 9A6XX  u 29. Svibanj 2013, 11:00:05
Martine, jesi li zvao 9A33P? Nemamo te u logu, pa me zanima jesmo li te propustili čuti.

Ne, nisam vas zvao. DX Cluster sam uključio tek u nedjelju večer i tek onda vidio da i 9A33P radi,
ali vas nisam više mogao naći. Zadnji QSO mi je bio u 2042 UTC i više mi se nije dalo raditi.

Citat: 9a4wy  u 29. Svibanj 2013, 11:59:36
W6QU mi je bio zanimljiv....CA naravno
10 minuta smo radili vezu... ;D ...neznaš ko je gori, on ili ja.
poslije mi je bilo jasno zašto... 3W ima čo'jek  ::)
WY
Svaka čast!

73
Martin 9A2JK

9A1UN

9A3OS

Martine,

Super ti je QRP signal.Da nisi napisao da si radio s 5W, nikad ne bi rekao da se radi o toj snazi. Hvala za vezu na 20 i 15m.

73
Sam, 9a3os

P.S. W6QU rađen na 20m  ;)

9A2JK

Hvala Sam. To me ohrabruje da dalje nastavim sa QRP-om. Osim toga, to je potvrda da se
isplatilo ulaganje (trud, rad i vrijeme) u antenski sustav.

73
Martin 9A2JK

9A7DCK

Čestitam Martine.

Ja sam radio u CQ WPX CW sa QRP u samogradnji baziran na "Goitacas" od PY2OHH max. izlazne snage od 4 W i dipolom 7/10/14 MHz INV "V" + cca. 30m RG-59
Nisam radio nešto puno (gledano u vremenskim okvirima), ali sam zadovoljan ostvarenim vezama.
Od zanimljivih "DX" mi je svakako NR3X koji mi je donio i potrebne bodove za osvajanje 1000 MPW diplome.

Napravio sam 67 veza, od čega je 67 pfx i 4 WAC (NA, EU, AF, AS). Čuo sam i PY i VK ali sam bio preslabašan da se probijem kroz QRO pile Up :)

-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A2EY

Evo još jednog davitelja ..... mislim QRP-jaša s izvješćem o aktivnosti u CQ WPX CW natjecanju.
Prvo čestitke Martinu na odličnom rezultatu, a možda veće čestitke za prelazak na SDR tehnologiju. Ja sam nešto eksperimentirao s SDR prijamnicima, ali se oko odašiljača vrtim kao mačak oko vruće kaše. Zato sam u ovogodišnjem CW WPX-u bio na klasičnom QRP hardwareu + HF6V vertikalka. Radio sam na svim bandovima u subotu s pauzom za odlazak u kino. Nastavak je bio u nedjelju tek navečer nakon povratka iz Murskog Središća (razlozi na priloženoj slici, a možda i tu nekoga pridobijem). Propagacije ... hmmm, tako-tako. Ništa posebno, a opet je išlo dosta dobro. Rezultat je 470 veza i/ili 259.524 bodova. Inače, ne koristim DX klaster ni za svakodnevne veze, pa tako ni u natjecanjima. Nemam iskustvo bi li mi štogod više bodova donio taj alat. Mislim da će u QRP top tenu biti dosta faca s preko 1.000 veza.
Nadam se da ćemo Martin i ja navući bar kojeg 9A na QRP.
Pozdrav & 73
                         Željko 9A2EY