• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Inverted V vs vertical na 40 m

Autor 9a6c, 12. Svibanj 2013, 20:44:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a6c

U sklopu programa rada Prvog tradicionalnog susreta radio-amatera sjevernih i južnih regija Hrvatske, održanom na tajnoj lokaciji u okolici Prokljanskog jezera, izvršeno je testiranje i usporedba inverted V i vertikalne antene za 40 m.

Prije cca mjesec dana vertikalka je imala samo jedan kosi radijal i mjerenjem je ustanovljena impedancija od 55 oma u rezonanciji. Namjera je bila pokriti i EU i DX zone, ali iskreno, u oba slučaja djelovala je pomalo neuvjerljivo.

Stoga je u prigodi ovih susreta podignuta inverted V antena s najvišom točkom 9 i krajevima antene na cca 5m, dok su pod postojeću vertikalku dodana još 3 radijala, što znači da ih je bilo ukupno 4.

Impedancija antene dramatično je opala na 39 oma! Ako prihvatimo 36 oma kao impedanciju žičane vertikalke antene očito je da je i  iskorištenje antene isto dramatično poraslo.

Porasla je i rezonantna frekvencija za 100 kHz?!

Usporedba signala izvršena je pomoću S metra na TS590 koji je digitalan i svakako ne u mikromilimetar precizan, QSB-a uvijek ima, kao i autosugestije, ali za bliske signale inverted V je bila uvijek jača za 2-3 S jedinice od vertikalke, zavisno od udaljenosti postaje koju smo slušali.

Vertikalka je zauzvrat bila puno bolja za DX rad, recimo 1-2 S jedinice, od inverted V.

Antene smo isto tako iskontrolirali pomoću MFJ259B, pri čemu je inverted v pokazala SWR od 1.5 na 17m, a obe odličan SWR na 15m. Istovremeno - vertikalka na 17 m nije valjala ništa?!

Ohrabreni time smo uradili dvadesetak veza u CQ-M natjecanju i valja reći da su nas na ssb svi primali iz prve za raziku od prošlog puta kad je  svaka veza bila pola doktorata...

Napajanje vertikalne antene bilo je oko 4.5 m iznad zemlje, možda 1 m ispod sljemena obližnjih kuća.

Znam da se ovakvi primjeri mogu naći na sto strana, ali puno je uzbudljivije to sve uraditi uživo, osobito u ugodnom i probranom društvu.

Ako uzmemo da je doprinos impedanciji 4 blago nakošena radijala samo 3-4 oma, očito da i priča  o prednostima podignutih radijala drži vodu, jasno ukoliko ih čovjek može sebi priuštiti. A to je na terenima koji nisu baš prikladni za ukopavanje radijala čak i jedino rješenje.

WPX CW se bliži pa ako ovo malo pomgne, možda bude sasvim dobar contest bez obzira na odabrani band.

GG

9A2D

Gogo, pa pored tebe je Kolumbo sitna riba. Kakvo otkrivanje Amerike.

73 de 9a2d

9A3TA

pretpostavljam da je dužina vertikalke oko 10,60 m, pa se pitam zakaj niste mjerili 21 MHz...

moja na 21 ubija sve što se miče... nema flore i faune u krugu kilometar...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9a6c

Dužina vertikalnog dijela je 10.15 m, a radijali su duži, koliko točno ne znam, jer smo dodavali dužinu na licu mjesta, a još ću dodati da se spusti rezonantna frekvencija za 100 kHz i legne na cca 7.050. Ako se dobro sjećam, počeli smo s 10.40 m na radijalima, ali nemojte me hvatati za riječ

Kad završi WPXCW i sve spustim možda se sjetim pa premjerim sve zajedno :o

Nismo preskočili 21 MHz, i na ovom bandu antena radi sjajno, UA9, UA9 i JA su išlo ko kometa, a i nešto bližih stanica. Nismo išli u detalje, samo smo pretrčali po bandu par puta.

Jasno, sve to bez OM1300, radio je samo TS-590 koji na SSB-u zna zbuniti one koji su navikli na skakanje kazaljki jer indicira samo oko 1/3 CW snage, ali s istim učinkom uživo ;D