• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

tribander sa špulama---radi pa neradi

Autor 9A4WY, 10. Travanj 2013, 17:35:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4WY

Nakon obilne kiše počeo sam primjećivati da mi antena ne radi na 20m i 15m cca dan dva dok se "nešto" ne osuši. Sada je antena potpuno mrtva na 20m i 15m. To "nešto" je najvjerojatnije špula za 15m.
Za biti siguran, prije penjanja na stub, "zakačio"sam antenu na spectrum analyser sa tracking generatorom i potvrdio navedeno.
Na prvoj slici koja je snimljena 27.03. kad je antena bila suha se lijepo vidi return loss ispravne antene dok se na drugoj slici koja je snimljena danas(noćas neverin kod nas), vidi da antena radi dobro samo na 10m opsegu.
Iz toga se dade zaključiti da je špula za 15m problem.  :)
Kiko 9A4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2JK

Pod pojmom ''špula'' pretpostavljam da misliš na trap.
Dalje, pretpostavljam da se radi o yagi anteni.

Ja sam prije nekih 10+ godina imao sličnih problema sa Fritzel beamom. Riješio sam ih tako
da sam rastavio antenu i očistio spojne dijelove – cijev u cijev. Očistio sam ih sa žičanom
spužvom za suđe. Ta spužva ima u sebi neko sredstvo za čišćenje, ne grebe i lijepo čisti
tako da se aluminij sjaji i nije izgreban.

Nakon toga antena je radila par godina bez problema, dok je nisam skinuo i stavio drugu
– ne zato što nije radila nego zato jer je druga bolja.  ;)
Očito je uzrok problema bila oksidacija aluminija.

73 ES GL
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4QV

Citat: 9a4wy  u 10. Travanj 2013, 17:35:19
Iz toga se dade zaključiti da je špula za 15m problem.  :)
Kiko 9A4WY

Mislio si rec spula za 10m je problem.
Za`ovu od 15m ne mozes znati jer bi ova za 10m trebala biti najprije ispravna da bi ovom metodom mogao odrediti da druga spula`za 15m nije u redu.

QV

9A5F

QV pogledaj stranice od PA0FRI  ::)

73 de 9A5F

9A4QV

5F pozdrav,

Hvala za naputak, znam za te atranice, tu smu temu "zvakali" vec kod servisiranja Fritzel vertikalke.
Uostalom jedn takva mi i lezi pored garaze  ;D

Ako pogledas na njegovim stranicama srvisiranje fritzel beama i nacrt zraceceg elementa vidjeti ces kako je u biti trap napravljen. Dakle vidi se spula za 10m ( o kojoj ja govorim) i spula za 15m.

Ako je spula za 10m nesipravna, imati ces dobar swr samo na 10m podrucju, ako je ta spula ispravna a ona sijedeca za 15m nesipravna, onda ces imati dobar swr na 10 i 15m dok ces na 20m antena nece raditi.
Obje ispravne spule dati ce dobar swr na sva tri banda.

QV

9A5K

Citat: 9a4qv  u 11. Travanj 2013, 08:37:55
Mislio si rec spula za 10m je problem.
Za`ovu od 15m ne mozes znati jer bi ova za 10m trebala biti najprije ispravna da bi ovom metodom mogao odrediti da druga spula`za 15m nije u redu.

Ne znam o kojoj je anteni riječ, ali zar "špula" za 10m nije zapravo trap za 10m koji stopira 28MHz signal na prvoj dužini?

Iz ovoga što je Kiko napisao, rekao bih da je 15m u pitanju, jer mu 10m radi OK.

73,
9A5K

9A4QV

Citat: 9A5K  u 11. Travanj 2013, 09:09:00
Ne znam o kojoj je anteni riječ, ali zar "špula" za 10m nije zapravo trap za 10m koji stopira 28MHz signal na prvoj dužini?

Tako jeeee! (povikase seljaci)  ;D

Citat: 9A5K  u 11. Travanj 2013, 09:09:00
Iz ovoga što je Kiko napisao, rekao bih da je 15m u pitanju, jer mu 10m radi OK.

Nije tako ! (povikase oni koji znaju)  ;D

Jel sad moram "nacrtati" kad slika nije jasna  ;D

Dakle imas zraceci za 10m odredjene duzine.
Na kraju te duzine od recimo cca 2.5m imas jedan trap, koji je u praksi stop band za 10m.
Taj trap, u biti serijski titrajni krug rezonira na kraju 10m banda.
Na taj trap se serijski nastavlja zraceci dio za 15m.
Ako bi trap za 10m bio ispravan onda bi band od 15m radio, a ako je taj trap od 10m neispravan (citaj u prekidu ili los spoj zavojnice prema 10m ili 15m dijelu zraceceg) onda antena nece raditi iznad 10m.

Isto vrijedi i za slijedeci 15m trap. Samo sta se tu radi sada za 15m i 20m podrucje.
Naravno 20m trap ne postoji, jer je rezonancija odredjena ukupnom duzinom svih zracecih elemenata i spuklama u trapovima.

QV

9A5K

A što ako nije?  ;)

Ako ćemo se upustiti u daljnju teoriju, moguće je da i 15m trap umjesto kao trap radi kao nešto drugo, jel tako?
Složit ćemo se vjerojatno da je kompletna dužina elementa koji na sebi ima trapove, prilično kraća od recimo full size elementa za 20m opseg (recimo cca 8m vs 10m).
Pretpostavljam da shvaćaš na što ciljam.
Apsolutno da je moguće i da je 10m trap u prekidu, pa radi samo dio od 28 MHz.

Kako god bilo, bojim se da bez spuštanja antene ionako ništa od popravka... :-)
Srećom, dolazi malo ljepšeg vremena, a nije za zgorega provjeriti sve trapove, neovisno o tome koji radi problem na kraju.
A ljepše vrijeme će samo po sebi popraviti Kikinu antenu, pa opet do prve kiše... hi

73,
9A5K

P.S. Kako god bilo na kraju, trapovi mi nikad nisu bili omiljena stvar na anteni..  ;)

9A4WY

Uglavnom intresantna tema....pravo osvježenje u odnosu na neke aktuelne teme(barem meni).
Čekam poznanika da donese škale...napišem kasnije šta je bilo...uslijed neizbježnih "stanovnika",čitaj kukaca, u špulama ljeti , to se zimi lijepo natopi vlagom i voila  ;)
A možda je i prekid što kaže Adam ...možda su izgrizli špule iznutra ;D
Kiko 4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A4QV

Da, znati cemo definitivno sto se dogadja kad srusimo antenu  ;D

Kreso, probati cu teoretski objasniti sto se moze dogoditi za prvim trapom:
Takva antena ce raditi na 10m ako i skines trap i sav ostatak zraceceg elementa.
To je za 10m skoro isto kao i da je zavojnica u trapu u prekidu, opet ce raditi na 10m.

Ako je zavojnica u trapu u kratkome spoju, onda antena nece raditi na 10m, jer ne postoji duzina elementa koja ce rezonirati na 10m, moze rezonirati zamo na 15m i 20m ako je slijedeci trap od 15 ispravan.

Znaci, ako je zavojnica u prvome trapu ispravna (nije u prekiduu) antena ce raditi na 15m, sto ovdje nije slucaj. Po tome se da zakljuciti da je problem u prvoj zavojnici.

Taj problem moze biti:
1. prekid u samoj zavojnici
2. prekid u spoju zavojnice sa 10m zracecim dijelom elementa
3. prekid u spoju zavojnice prema  dijelom elementa 15/20m

(stvar malo komplicira cinjenica da je trap tako napravljen da u stvarnosti zraceci dio od 10 do 15m trapa koji je dodatak za 15m sluzi i kao konenzator za oba trapa) - komplicirano za razumijevanje a ? ;D

Da otvorimo kladionicu  ;D ?
100 kn na 10m trap

QV

9A5K

Hehe... ja bi rekao da ako je zavojnica u trapu u kratkome spoju, neće ti raditi na 15m, jer nema dovoljno dužine.
Sam trap ipak skrati kompletnu dužinu elementa, jer bi inače element bio cca 10m dužine za ovakve tribandere,
dok se generalno kod ovih klasičnih tribandera dužina vrti nešto oko 8m...
Tko je "ukrao" tih dva metra?... I to bez pečata....  :o

Kako god ispalo na kraju, bitno da Kiko posloži antenu... a kukcima da nešto za jesti, umjesto trapova...  ;)

Ako ništa drugo, veći kišobran iznad antene...  :P

Sretno.

73,
9A5K

9A4QV

Citat: 9A5K  u 11. Travanj 2013, 10:30:09
Hehe... ja bi rekao da ako je zavojnica u trapu u kratkome spoju, neće ti raditi na 15m, jer nema dovoljno dužine.
Sam trap ipak skrati kompletnu dužinu elementa, jer bi inače element bio cca 10m dužine za ovakve tribandere,
dok se generalno kod ovih klasičnih tribandera dužina vrti nešto oko 8m...
Tko je "ukrao" tih dva metra?... I to bez pečata....  :o

73,
9A5K

Ta tvrdnja Kreso stoji, ali....
u tom slucaju antena:

1. ne bi radila uopce na 10m
2. ne bi radila tocno na 15m nego bi se rezonancija shiftala na vise (recimo 24mhz)
3. ta rezonancija skracenog 15m elementa bi bila vidljiva na RL krivulji koju je Kiko snimio i stavio u prvom postu.
4. na grafu se ne vidi nikakva rezonancija osim na 10m podrucju

Kazes, kod optibeama tih problema nema  ;D
QV

9A5K

Ma govorim općenito, ne kod ove Kikine antene...

Glede trapova, siguran sam da kod Dragana - 9A3IH nema takvih problema...   ;)
A znaš i zašto...  :P

Da ne idemo van teme više, apsolutno svaka antena je uvijek bolja nego nikakva.

73,
9A5K

9A3IH

Pozdrav svima

Pošto je prozvana moja antena da i ja kažem da kod mene tih problema nema . Špula je izgorila pa smo je ja i moj babo kratkospojili i sada još bolje radi.

Šalim se naravno,

Uz pozdrav
3IH

9A5CY

Citat:glavnom intresantna tema....pravo osvježenje u odnosu na neke aktuelne teme(barem meni). 4WY

potpisujem !  Zato se ukljućujem sa pitanjem :

imam jednu sličnu u dijelovima na garaži (ne pokraj  ;) 4QV)  i živo me zanima što će biti kad otvorim provjeriti ''špule''.  Bužiri su u prilično lošem stanju i sumnjam da ću ih nakon skidanja uspjeti kvalitetno vratiti natrag. Zato pitam za savjet one koji su to možda već radili, što uzeti za dobar (gumeni) home-made bužir za kvalitetno brtvljenje bočne strane trapa prema Al-elementu ?

TU in adv.    73 de Dean